czwartek, 30 grudnia 2021

Roladki drobiowe z papryką zawijane w boczku

Roladki z paprykowym farszem owinięte plastrami boczku wędzonego to idealna propozycja na wszelkiego rodzaju przyjęcia i obiady w gronie rodziny czy znajomych.
Roladki drobiowe z papryką zawijane w boczku



Roladki drobiowe z papryką zawijane w boczku - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 600 g)
  • 1 duża papryka
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżeczki musztardy
  • 10 plasterków wędzonego boczku
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, majeranek


Roladki drobiowe z papryką zawijane w boczku - przepis:

  • Na patelni rozgrzej olej, wrzuć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Dodaj drobno pokrojoną paprykę. Smaż przez 7 minut. Dopraw solą, pieprzem i słodką papryką. Pozostaw do ostudzenia.
  • Piersi z kurczaka oczyść, osusz i przekrój wzdłuż na pół. Kawałki mięsa delikatnie rozbij tłuczkiem. Każdy kawałek mięsa dopraw solą i pieprzem, posmaruj musztardą, połóż plasterek boczku, a następnie paprykowy farsz. Mięso zwiń na kształt roladki, owiń kolejnym plasterkiem boczku i zepnij wykałaczkami.
  • Na dno naczynia żaroodpornego wlej tyle wody, by wypełnić cały spód. Do formy przełóż roladki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut. 
Smacznego!
Roladki drobiowe z papryką zawijane w boczku

Roladki drobiowe z papryką zawijane w boczku

Roladki drobiowe z papryką zawijane w boczku

Roladki drobiowe z papryką zawijane w boczku



środa, 29 grudnia 2021

Ślimaczki francuskie ze szpinakiem i mozzarellą

Pyszne i chrupiące ślimaczki francuskie ze szpinakiem, fetą i mozzarellą to świetny pomysł na sylwestrową przekąskę. Bardzo polecam! :)
Ślimaczki francuskie ze szpinakiem i mozzarellą

Ślimaczki francuskie ze szpinakiem i mozzarellą - składniki:

  • 1 płat ciasta francuskiego XXL
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku
  • 225 g rozdrobnionego, mrożonego szpinaku
  • 140 g fety
  • 200 g mozzarelli
  • sól i pieprz
  • mleko do posmarowania ślimaków
  • olej do smażenia



Ślimaczki francuskie ze szpinakiem i mozzarellą - przepis:

  • Na rozgrzany olej wrzuć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Dodaj mrożony szpinak, smaż do momentu rozmrożenia i całkowitego odparowania wody. Dodaj pokrojoną w kostkę fetę, smaż przez 5 minut. Całość dopraw solą i pieprzem. Pozostaw do całkowitego ostudzenia. 
  • Rozwiń płat ciasta francuskiego, równomiernie posmaruj szpinakowym farszem. Na wierzchu ułóż mozzarellę pokrojoną w paski.
  • Ciasto francuskie zwiń wzdłuż dłuższego boku na kształt rolady i pokrój ją na ślimaczki. 
  • Ślimaki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdego ślimaczka posmaruj mlekiem. 
  • Ślimaczki wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez około 15-20 minut - do zarumienienia.
Smacznego!
Ślimaczki francuskie ze szpinakiem i mozzarellą

Ślimaczki francuskie ze szpinakiem i mozzarellą

Ślimaczki francuskie ze szpinakiem i mozzarellą

wtorek, 28 grudnia 2021

Zapiekanki z chleba tostowego

Chrupiące zapiekanki z chleba tostowego to doskonały pomysł na pyszną i szybką przekąskę na ciepło. Zapiekanki z chleba tostowego z pieczarkami, szynką i serem żółtym świetnie sprawdzą się na kolację czy imprezę. W sam raz na nadchodzącego sylwestra. :)
Zapiekanki z chleba tostowego

Zapiekanki z chleba tostowego - składniki:

  • 9 kromek chleba tostowego pszennego
  • 1 mała cebula
  • 300 g pieczarek
  • 150 g szynki
  • 100 g sera żółtego
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • 1,5 łyżki majonezu
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
  • ketchup


Zapiekanki z chleba tostowego - przepis:

  • Pieczarki oczyść i zetrzyj na dużych oczkach tarki, cebulę drobno posiekaj. 
  • Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę, smaż do zeszklenia. Dodaj pieczarki. Smaż do momentu całkowitego odparowania wody. Dopraw solą i pieprzem.
  • Szynkę pokrój w kostkę, a ser zetrzyj na dużych oczkach tarki. 
  • Do miseczki wrzuć szynkę, dodaj żółty ser (odłóż 3 łyżki do posypania wierzchu zapiekanek), dodaj majonez, posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz ostudzone pieczarki z cebulą. Dokładnie wymieszaj.
  • Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułóż kromki chleba tostowego. Na każdą kromkę wyłóż wcześniej przygotowany farsz i posyp żółtym serem. 
  • Zapiekanki wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 13 minut. 
  • Przed podaniem polej zapiekanki ketchupem. 
Smacznego!
Zapiekanki z chleba tostowego




poniedziałek, 27 grudnia 2021

Makaron z cukinią i kiełbasą

Pyszny makaron z cukinią, pomidorkami koktajlowymi, wędliną i kiełbasą w sosie śmietanowo-jajecznym to idealny pomysł na obiad, lunch lub sytą kolację. Dodatkowym atutem tego dania jest szybkość przygotowania. Już pół godziny wystarczy, by przyrządzić wyśmienity posiłek.
Makaron z cukinią i kiełbasą



Makaron z cukinią i kiełbasą - składniki:

  • 500 g ulubionego makaronu
  • 2 cukinie
  • 500 g pomidorków koktajlowych
  • 2 cebule
  • 300 g wędliny
  • 250 g kiełbasy
  • 250 ml śmietanki 18%
  • 1 jajko
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, tymianek, czosnek granulowany
  • olej do smażenia

Makaron z cukinią i kiełbasą - przepis:

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Cukinię pokrój w kostkę, cebulę drobno posiekaj.
  • Wędlinę i kiełbasę pokrój w kostkę.
  • Na rozgrzany olej wrzuć cebulę, smaż do zeszklenia. Dodaj wędlinę i kiełbasę. Smaż przez 7 minut. Dodaj cukinię. Smaż przez 5 minut. Dodaj pomidorki koktajlowe. Smaż przez  10 minut. 
  • Śmietankę wymieszaj z jajkiem, solą, pieprzem, bazylią, oregano, tymiankiem i czosnkiem. 
  • Mieszankę dodaj na patelnię. Całość smaż jeszcze przez 10 minut.
Smacznego!
Makaron z cukinią i kiełbasą

Makaron z cukinią i kiełbasą





niedziela, 26 grudnia 2021

Sałatka z tortellini z porem i selerem naciowym

Ekspresowa i łatwa w przygotowaniu sałatka z tortellini, porem, selerem naciowym, jajkami, papryką konserwową i kukurydzą. Idealnie sprawdzi się na sylwestrowym stole i nie tylko.
Sałatka z tortellini z porem i selerem naciowym

Sałatka z tortellini i selerem naciowym - składniki:

  • 250 g ulubionego makaronu tortellini
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 0,5 białej części pora
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 5 połówek papryki konserwowej
  • 120 g kukurydzy
  • 2 łyżki majonezu
  • sól i pieprz


Sałatka z tortellini i selerem naciowym - przepis:

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. 
  • Jajka i pora pokrój w kostkę. 
  • Selera naciowego pokrój w plasterki, a paprykę w większą kostkę. 
  • Do miski dodaj tortellini, jajka, por, seler naciowy, paprykę i odsączoną kukurydzę. Dodaj majonez, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj. 
Smacznego!
Sałatka z tortellini z porem i selerem naciowym

Sałatka z tortellini z porem i selerem naciowym

Sałatka z tortellini z porem i selerem naciowym

czwartek, 23 grudnia 2021

Piernik na ostatnią chwilę

Wilgotny, aromatyczny, miękki i puszysty piernik przełożony powidłami śliwkowymi i oblany gorzką czekoladą, który możesz upiec nawet w Wigilię! Warto wypróbować. :)
Piernik na ostatnią chwilę

Piernik na ostatnią chwilę - składniki:

  • 100 g masła
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki powideł śliwkowych
  • 2 łyżki przyprawy do piernika (polecam z firmy Kotanyi)
  • 1 łyżka kakao
  • 1 szklanka mleka
  • 150 g drobnego cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • dodatkowo: masło do wysmarowania formy + otręby pszenne do posypania formy

Pozostałe składniki:

  • około 150 g powideł śliwkowych
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietany kremówki 30%
  • garść orzechów włoskich

Piernik na ostatnią chwilę - przepis: 

  • Do rondelka przełóż masło, miód, powidła śliwkowe, przyprawę do piernika i kakao. Podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika do momentu całkowitego roztopienia się masła i dokładnego połączenia się wszystkich składników. Pozostaw do ostudzenia.
  • Do drugiego rondelka wsyp cukier i wlej mleko. Podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika do momentu rozpuszczenia się cukru. Pozostaw do ostudzenia.
  • Do miski przesiej mąkę wraz z sodą oczyszczoną. Wlej ciemną masę i mleko z cukrem. Dodaj jajka. Całość krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 30x10 cm wysmaruj masłem i posyp otrębami pszennymi. Ciasto na piernik przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut. Pozostaw do ostudzenia.
  • Piernik przekrój na dwa blaty. Przełóż go powidłami śliwkowymi.
  • Przygotuj polewę czekoladową. Do rondelka dodaj połamaną na mniejsze kawałki gorzką czekoladę i śmietanę kremówkę. Podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika, tylko do momentu roztopienia się czekolady. Uważaj, by mieszanki nie zagotować. Pozostaw do lekkiego ostudzenia. 
  • Piernik polej czekoladą i dowolnie udekoruj orzechami.
Smacznego!
Piernik na ostatnią chwilę

Piernik na ostatnią chwilę

Piernik na ostatnią chwilę

Piernik na ostatnią chwilę


wtorek, 21 grudnia 2021

Ciasto francuskie z pomidorami i mozzarellą

Ciasto francuskie z pomidorami i mozzarellą to zachwycająca smakiem i wyglądem przekąska idealna na Sylwestra! Prosto, szybko i pysznie. :) Polecam.

Ciasto francuskie z pomidorami i mozzarellą




Ciasto francuskie z pomidorami i mozzarellą - składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 250 g mozzarelli
  • 2 pomidory malinowe
  • przyprawy: sól i oregano

Ciasto francuskie z pomidorami i mozzarellą - przepis:

  • Ciasto francuskie pokrój w kwadraty lub prostokąty.
  • Na każdy kawałek ciasta połóż plaster mozzarelli, następnie plaster pomidora. Wierzch posyp solą i oregano.
  • Blachę do pieczenia z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Przygotowane ciasto przełóż na blachę, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
Smacznego!
Ciasto francuskie z pomidorami i mozzarellą

Ciasto francuskie z pomidorami i mozzarellą

Ciasto francuskie z pomidorami i mozzarellą



poniedziałek, 20 grudnia 2021

Seromakowiec

Seromakowiec to wyśmienite, tradycyjne ciasto na kruchym spodzie łączące w sobie makowiec i sernik. To aromatyczne, wilgotne, bogate w bakalie ciasto z powodzeniem możesz przygotować na kilka dni przed świętami, ponieważ długo zachowuje swą świeżość. Polecam! :)
Seromakowiec


Seromakowiec - składniki na kruche ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 125 g masła
  • 1 żółtko

Seromak - składniki na masę makową:

  • 350 g zmielonego maku
  • 125 g cukru pudru
  • 50 g rodzynków
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 2 jajka
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego

Seromakowiec - składniki na masę serową:

  • 600 g trzykrotnie mielonego twarogu (użyłam sera na sernik z wiaderka)
  • 80 g miękkiego masła
  • 175 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżki budyniu (proszku) waniliowego 
  • opcjonalnie: 1/4 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej (nie dodałam)

Seromakowiec - składniki na polewę czekoladową:

  • 4 łyżki mleka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 100 g masła
  • 4 łyżki kakao (z lekką górką)

Seromak - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj kruche ciasto. Do miski wsyp mąkę, dodaj cukier puder, zimne masło posiekane na mniejsze kawałki i żółtko. Zagnieć ciasto, uformuj na kształt kuli, owiń folią spożywczą i włóż na 1 godzinę do lodówki. 
  • Tortownicę o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dno tortownicy wylep ciastem i ponakłuwaj widelcem. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 18 minut.
  • Przygotuj masę makową. Mak wsyp do miseczki, zalej wrzącą wodą (woda powinna sięgać mniej więcej 0,5 cm ponad mak), przykryj talerzykiem i odstaw na bok na 45 minut. Zdejmij talerz, mak pozostaw do całkowitego ostudzenia. Mak odcedź na sitku wyłożonym ściereczką i dobrze odciśnij z nadmiaru wody. 
  • Białka oddziel od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę. Dodaj mak, rodzynki, orzechy, bułkę tartą i aromat migdałowy. Wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do masy makowej. Delikatnie wymieszaj przy pomocy szpatułki.
  • Przygotuj masę serową. Białka oddziel od żółtek. Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem i żółtkami na jasną i puszystą masę. Cały czas miksując, dodawaj po łyżce sera. Dodaj proszek budyniowy, krótko zmiksuj. 
  • Białka ubij na sztywną pianę. Delikatnie wmieszaj w masę serową. 
  • Na podpieczony spód wyłóż masę makową, a następnie masę serową. Seromak wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 60 minut. Jeśli góra sernika zbyt mocno się zarumieni, w trakcie pieczenia przykryj tortownicę folią aluminiową. Po wyłączeniu piekarnika, lekko uchyl drzwiczki i pozostaw w nim sernik do całkowitego ostudzenia.
  • Przygotuj polewę czekoladową.  Do rondelka wsyp cukier i wlej mleko. Podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika. Kiedy cukier się rozpuści dodaj masło pokrojone w  kostkę, mieszaj do momentu roztopienia. Rondelek zdejmij z palnika, wsyp przesiane kakao, dokładnie wymieszaj. Pozostaw do ostudzenia.
  • Ostudzoną polewą polej ciasto. Wstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Seromakowiec

Seromakowiec

Seromakowiec

niedziela, 19 grudnia 2021

Sałatka z tortellini, ogórkiem kiszonym i papryką konserwową

Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu sałatka z tortellini z dodatkiem ogórków kiszonych, papryki konserwowej, kukurydzy, majonezu, ketchupu i prażonych ziaren słonecznika. To idealna propozycja na imprezę sylwestrową! :)
Sałatka z tortellini, ogórkiem kiszonym i papryką konserwową

Sałatka z tortellini, ogórkiem kiszonym i papryką konserwową - składniki:

  • 250 g tortellini
  • 4 ogórki kiszone
  • 4 połówki papryki konserwowej
  • 1 puszka kukurydzy (masa po odsączeniu: około 220 g)
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki ketchupu
  • 3 garście ziaren słonecznika
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie


Sałatka z tortellini, ogórkiem kiszonym i papryką konserwową - przepis:

  • Tortellini przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Ogórki i paprykę pokrój w drobną kostkę. 
  • Ziarna słonecznika upraż na suchej patelni.
  • Do miski dodaj ostudzone tortellini, ogórki, paprykę, odsączoną kukurydzę, majonez, ketchup, sól, pieprz i zioła prowansalskie. Dokładnie wymieszaj.
  • Wierzch sałatki posyp prażonymi ziarnami słonecznika. 
Smacznego!
Sałatka z tortellini, ogórkiem kiszonym i papryką konserwową

Sałatka z tortellini, ogórkiem kiszonym i papryką konserwową


Źródło przepisu: smakinatalerzu.pl

sobota, 18 grudnia 2021

Ciasto Euforia

Ciasto Euforia to przepyszne, świetnie prezentujące się, wykwintne ciasto z warstwą makowo-orzechową, przełożone kremem czekoladowym, z grubą warstwą polewy czekoladowej. Nazwa ciasta jest bardzo trafna - już jeden kawałek ciasta potrafi wprawić w euforię i poprawić humor. To idealny pomysł na świąteczny wypiek! :)
Ciasto Euforia

Ciasto Euforia - składniki na ciasto:

  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 szklanki wody
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3 łyżki kakao
  • 5 jajek + 0,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Ciasto Euforia - składniki na ciasto makowe:

  • 100 g miękkiego masła
  • 4 jajka rozmiar L w temperaturze pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 150 g maku
  • 0,5 łyżeczki aromatu migdałowego
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich
  • szczypta soli

Ciasto Euforia - składniki na krem czekoladowy:

  • 650 ml śmietany kremówki 30%
  • 200 g gorzkiej czekolady 
  • 4 łyżki Nutelli 
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki zimnej wody

Ciasto Euforia - składniki na polewę czekoladową:

  • 4 łyżki mleka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 100 g masła
  • 4 łyżki kakao (z lekką górką)

Ciasto Euforia - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj ciasto. Do rondelka dodaj cukier i kakao, wlej olej i wodę. Mieszankę zagotuj, następnie zmniejsz moc palnika do minimum i gotuj do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dokładnie wymieszaj i pozostaw do całkowitego ostudzenia. Biszkopt przekrój na dwa blaty.
  • Pozostałe składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier. Kolejno dodawaj po jednym żółtku, po każdym dodaniu, zmiksuj masę. Do masy jajecznej, powoli, cienkim strumieniem wlej wcześniej przygotowaną mieszankę i krótko zmiksuj na najniższych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników. 
  • Kolejno dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Składniki delikatnie wymieszaj szpatułką, by dobrze się ze sobą połączyły.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25x35  cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wyrównaj. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 45 minut. Pozostaw do ostudzenia.
  • Przygotuj ciasto makowe. Białka oddziel od żółtek. Miękkie masło utrzyj na puch. Dodawaj po jednym żółtku, po każdym dodaniu zmiksuj masę. Dodaj aromat, zmiksuj. Wsyp mak i orzechy. Krótko zmiksuj lub wymieszaj szpatułką. 
  • Białka zmiksuj ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec miksowania, partiami dodawaj cukier. Miksuj do momentu uzyskania gęstej i lśniącej masy. Do masy dodaj 2 łyżki masy makowo-orzechowej, delikatnie wymieszaj. Następnie dodaj całość masy makowo-orzechowej, delikatnie wymieszaj. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25x35 cm (taką samą, w której piekłeś ciasto) wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut.
  • Przygotuj krem czekoladowy. Do rondelka wlej 150 ml śmietany kremówki i dodaj połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Podgrzewaj do momentu rozpuszczenia się czekolady, uważaj jednak, by mieszanki nie doprowadzić do wrzenia. Pozostaw do ostudzenia. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się. 
  • Śmietanę kremówkę zmiksuj na sztywny krem. Do roztopionej czekolady dodaj 3 łyżki ubitej śmietany, wymieszaj. Mieszankę dodaj do ubitej śmietany. Dokładnie wymieszaj łyżką lub szpatułką. Dodaj Nutellę, ponownie wymieszaj łyżką. Cienkim strumieniem wlej do masy żelatynę. Całość krótko zmiksuj.
  • Złóż ciasto. Do formy przełóż jeden blat ciasta czekoladowego. Wyłóż połowę kremu, ułóż ciasto makowe, wyłóż pozostały krem, przykryj drugim blatem ciasta. 
  • Przygotuj polewę czekoladową. Do rondelka wsyp cukier i wlej mleko. Podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika. Kiedy cukier się rozpuści dodaj masło pokrojone w  kostkę, mieszaj do momentu roztopienia. Rondelek zdejmij z palnika, wsyp przesiane kakao, dokładnie wymieszaj. Pozostaw do ostudzenia.
  • Ostudzoną polewą polej ciasto. Wstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Ciasto Euforia

Ciasto Euforia

Ciasto Euforia

Ciasto Euforia

 



czwartek, 16 grudnia 2021

Roladki schabowe z papryką i pomidorami

Roladki schabowe z aromatycznym farszem paprykowo-pomidorowym to kolejny sposób na smaczne i ciekawe przyrządzenie schabu. Prosto i pysznie! :)
Roladki schabowe z papryką i pomidorami



Roladki schabowe z papryką i pomidorami - składniki:

  • 8 plastrów schabu
  • 2 papryki czerwone
  • 3 małe pomidory
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, bazylia, oregano
  • do panierowania: mąka, 2 jajka, bułka tarta
  • olej do smażenia


Roladki schabowe z pomidorami i papryką - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj farsz. Pomidory sparz i obierz ze skórki. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Dodaj drobno pokrojoną paprykę i pomidory. Smaż na niewielkiej mocy palnika przez 8 minut, często mieszaj farsz. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj, pozostaw do ostudzenia.
  • Plastry schabu plastry cienko rozbij i dopraw z obu stron solą, pieprzem, słodką papryką, bazylią i oregano.
  • Na każdym kotlecie ułóż porcję farszu i ściśle zwiń w roladkę.
  • Roladki obtaczaj kolejno w mące, jajku i bułce tartej.
  • Roladki smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia.
Smacznego!
Roladki schabowe z papryką i pomidorami

Roladki schabowe z papryką i pomidorami

środa, 15 grudnia 2021

Szybki piernik przekładany masą grysikową i powidłami śliwkowymi

Puszysty, wilgotny, niezwykle aromatyczny i niewymagający leżakowania piernik przełożony powidłami śliwkowymi i aksamitną masą grysikową, który zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Piernik przygotowany z tego przepisu najlepiej smakuje po całej nocy spędzonej w lodówce. Polecam!
Szybki piernik przekładany masą grysikową i powidłami śliwkowymi



Szybki piernik - składniki na ciasto:

  • 120 g masła 
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 150 g powideł śliwkowych
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 3 jajka
  • szczypta soli 
  • 1 szklanka mleka
  • dodatkowo: masło do wysmarowania formy + otręby pszenne do posypania formy

Ekspresowy piernik - składniki na masę grysikową:

  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 4 łyżki cukru
  • 100 g miękkiego masła

Piernik na ostatnią chwilę - składniki na polewę czekoladową:

  • 4 łyżki mleka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 100 g masła
  • 4 łyżki kakao (z lekką górką)

Pozostałe składniki:

  • 4 łyżki powideł śliwkowych
  • garść orzechów włoskich do dekoracji




Piernik na ostatnią chwilę - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj  piernik. Do rondelka przełóż masło, dodaj cukier, miód, powidła śliwkowe, kakao, przyprawę do piernika i cynamon. Podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika do momentu całkowitego roztopienia się masła i dokładnego połączenia się wszystkich składników. Pozostaw do ostudzenia.
  • Do miski przesiej mąkę, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. 
  • Białka oddziel od żółtek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. 
  • Do ostudzonej mieszanki z rondelka dodaj żółtka. Krótko zmiksuj. Dodaj mąkę. Krótko zmiksuj. Dodaj mleko, ponownie krótko zmiksuj. Do masy dodaj ubite białka, delikatnie wymieszaj szpatułką.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 30x10 cm wysmaruj masłem i posyp otrębami pszennymi. Ciasto na piernik przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 60 minut. Pozostaw do ostudzenia.
  • Do rondelka wlej mleko, dodaj cukier. Podgrzej. Kiedy mleko z cukrem będzie bardzo gorące dodaj kaszę mannę. Energicznie mieszaj do momentu zgęstnienia masy. Pozostaw do ostudzenia. 
  • Miękkie masło utrzyj na puch. Cały czas miksując, do masy stopniowo dodawaj masę grysikową. 
  • Przygotuj polewę czekoladową. Do rondelka wsyp cukier i wlej mleko. Podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika. Kiedy cukier się rozpuści dodaj masło pokrojone w  kostkę, mieszaj do momentu roztopienia. Rondelek zdejmij z palnika, wsyp przesiane kakao, dokładnie wymieszaj. Pozostaw do ostudzenia.
  • Ostudzony piernik przekrój na 3 blaty. Przełóż go powidłami śliwkowymi i masą grysikową.
  • Ostudzoną polewą polej piernik. Wierzch udekoruj orzechami włoskimi. Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Szybki piernik przekładany masą grysikową i powidłami śliwkowymi

Szybki piernik przekładany masą grysikową i powidłami śliwkowymi

Szybki piernik przekładany masą grysikową i powidłami śliwkowymi

Szybki piernik przekładany masą grysikową i powidłami śliwkowymi

Szybki piernik przekładany masą grysikową i powidłami śliwkowymi

Szybki piernik przekładany masą grysikową i powidłami śliwkowymi



 

wtorek, 14 grudnia 2021

Śledzie po kaszubsku

Najlepszy przepis na śledzie po kaszubsku, czyli śledzie w słodko-kwaśnej zalewie pomidorowej z dużą ilością cebuli.
Śledzie po kaszubsku


Śledzie po kaszubsku - składniki:

  • 400 g filetów śledziowych - matjasów (śledzie w słonej zalewie)
  • 150 ml oleju
  • 2 cebule
  • 4 łyżki octu z białego wina
  • 2 łyżki cukru
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 0,5 łyżeczki ziarenek gorczycy
  • 200 g koncentratu pomidorowego

Śledzie po kaszubsku - przepis:

  • Filety śledziowe mocz w zimnej wodzie. Zmień wodę trzykrotnie w ciągu 1,5 godziny. Spróbuj czy nie są zbyt słone, w razie potrzeby jeszcze raz wypłucz.
  • Wymoczone filety osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na niewielkie kawałki.
  • Przygotuj zalewę. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć cebulę pokrojoną w piórka, smaż do zeszklenia. Dodaj cukier, wymieszaj, smaż 1 minutę. Wlej ocet winny, wymieszaj. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe i koncentrat pomidorowy. Wymieszaj. Smaż na niewielkiej mocy palnika przez 5 minut.
  • Patelnię zdejmij z ognia, dodaj ziarna gorczycy, wymieszaj, pozostaw do ostudzenia.
  • Śledzie z zalewą ułóż w słoiku warstwowo, naprzemiennie, w taki sposób, by śledzie na samej górze były przykryte zalewą. 
  • Śledzie włóż na  kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Śledzie po kaszubsku

Śledzie po kaszubsku

Śledzie po kaszubsku