niedziela, stycznia 02, 2022

Ciastka krucho-drożdżowe z marmoladą

Wyśmienite ciastka krucho-drożdżowe z kwaśną śmietaną i marmoladą, od których trudno się oderwać.
Ciastka krucho-drożdżowe

Ciastka krucho-drożdżowe z marmoladą - składniki:

  • 400 g mąki pszennej tortowej
  • 20 g drożdży
  • 3 łyżki letniej wody
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • 200 g masła
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • marmolada
  • 1 białko
  • cukier waniliowy do posypania ciastek


Ciastka krucho-drożdżowe - przepis:

  • Do szklanki dodaj rozkruszone drożdże i 3 łyżki letniej wody. Mieszaj do momentu rozpuszczenia się drożdży.
  • Na stolnicę wsyp mąkę, cukier, cukier waniliowy, dodaj żółtka i posiekane na mniejsze kawałki masło. Posiekaj składniki nożem. Dodaj śmietanę i rozpuszczone drożdże. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i wstaw na 30 minut do lodówki. 
  • Po upływie powyższego czasu wyjmij ciasto z lodówki, krótko zagnieć i rozwałkuj. Z ciasta wykrawaj kwadraty. Na środek każdego kwadratu nałóż trochę marmolady, a następnie dwa przeciwne narożniki złóż do środka.
  • Ciastka przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj rozkłóconym białkiem, a następnie posyp cukrem waniliowym. 
  • Ciastka wstaw do piekarnika nagrzanego do 185 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
Smacznego!
Ciastka krucho-drożdżowe

Ciastka krucho-drożdżowe

Ciastka krucho-drożdżowe

Ciastka krucho-drożdżowe



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger