Wyśmienite ciastka krucho-drożdżowe z kwaśną śmietaną i marmoladą, od których trudno się oderwać.
Ciastka krucho-drożdżowe z marmoladą - składniki:
- 400 g mąki pszennej tortowej
- 20 g drożdży
- 3 łyżki letniej wody
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 żółtka
- 200 g masła
- 4 łyżki śmietany 18%
- marmolada
- 1 białko
- cukier waniliowy do posypania ciastek
Ciastka krucho-drożdżowe - przepis:
- Do szklanki dodaj rozkruszone drożdże i 3 łyżki letniej wody. Mieszaj do momentu rozpuszczenia się drożdży.
- Na stolnicę wsyp mąkę, cukier, cukier waniliowy, dodaj żółtka i posiekane na mniejsze kawałki masło. Posiekaj składniki nożem. Dodaj śmietanę i rozpuszczone drożdże. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i wstaw na 30 minut do lodówki.
- Po upływie powyższego czasu wyjmij ciasto z lodówki, krótko zagnieć i rozwałkuj. Z ciasta wykrawaj kwadraty. Na środek każdego kwadratu nałóż trochę marmolady, a następnie dwa przeciwne narożniki złóż do środka.
- Ciastka przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj rozkłóconym białkiem, a następnie posyp cukrem waniliowym.
- Ciastka wstaw do piekarnika nagrzanego do 185 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz