wtorek, 30 maja 2023

Ryż marchewkowy

Ryż marchewkowy to doskonały, aromatyczny dodatek do obiadu. Warto wypróbować!
Ryż marchewkowy

Ryż marchewkowy - składniki:

  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki curry
  • 1,5 szklanki surowego ryżu długoziarnistego
  • 2,5 szklanki marchewki, startej na dużych oczkach tarki
  • 2,5 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 łyżki masła
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • olej do smażenia

Ryż marchewkowy - przepis:

  • Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć drobno posiekaną cebulę, smaż do zeszklenia. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz curry. Smaż 2 minuty, cały czas mieszając. 
  • Na patelnię dodaj surowy ryż i startą marchewkę. Wymieszaj, smaż 2 minuty.
  • Wlej bulion warzywny, wymieszaj, patelnię przykryj pokrywką. Całość doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj przez przez około 13 minut, aż ryż będzie miękki i cały płyn się wchłonie. 
  • Patelnię zdejmij z ognia, pozostaw pod przykryciem jeszcze przez 5 minut. 
  • Teraz dodaj masło, ryż marchewkowy roztrzep widelcem. Posyp natką pietruszki.
Smacznego!
Ryż marchewkowy
Ryż marchewkowy
Ryż marchewkowy

niedziela, 28 maja 2023

Filet z piersi kurczaka pieczony na ryżu czosnkowym

Filet z piersi kurczaka pieczony na ryżu czosnkowym to świetny pomysł na szybki i pyszny obiad.

Filet z piersi kurczaka pieczony na ryżu czosnkowym

Filet z piersi kurczaka pieczony na ryżu czosnkowym - składniki:

  • 3 filety z piersi kurczaka (około 750 g)
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 50 g masła
  • 300 g ryżu długoziarnistego
  • 800 ml gorącego bulionu warzywnego lub drobiowego
  • przyprawy: sól, pieprz, tymianek, czosnek granulowany, suszona cebula


Filet z piersi kurczaka pieczony na ryżu czosnkowym - przepis:

  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i przekrój wzdłuż na pół. Dopraw z obu stron solą, pieprzem, tymiankiem, czosnkiem granulowanym i suszoną cebulą. 
  • Do naczynia żaroodpornego wrzuć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Rozłóż równomiernie na dnie formy. Na środku umieść masło. 
  • Naczynie żaroodporne wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut.  
  • Z piekarnika wyjmij naczynie żaroodporne, dodaj ryż, wymieszaj. Kawałki kurczaka ułóż na ryżu. Całość zalej gorącym bulionem. 
  • Naczynie żaroodporne przykryj folią aluminiową i piecz przez 35 minut. Po upływie tego czasu zdejmij folię spożywczą i piecz jeszcze przez około 20 minut - do momentu całkowitego wchłonięcia się płynu.  
  • Naczynie żaroodporne wyjmij z piekarnika, odstaw na bok na 5 minut. Ryż przemieszaj łyżką. 
Smacznego!
Filet z piersi kurczaka pieczony na ryżu czosnkowym

Filet z piersi kurczaka pieczony na ryżu czosnkowym

Filet z piersi kurczaka pieczony na ryżu czosnkowym

sobota, 27 maja 2023

Ciasto z truskawkami i budyniem

Pyszne ciasto na biszkopcie z wyśmienitym kremem truskawkowo-budyniowym oraz bitą śmietaną. 
Ciasto z truskawkami i budyniem



Ciasto z truskawkami i budyniem- składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 106 g cukru
  • 80 g mąki pszennej tortowej
  • 26 g mąki ziemniaczanej
  • 26 g oleju

Ciasto z truskawkami i budyniem - składniki na masę truskawkowo-budyniową:

  • 1 kg truskawek
  • 1 szklanka wody
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 3 opakowania budyniu waniliowego (proszek: 3 x 40 g)
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka cukru

Ciasto z truskawkami i budyniem - składniki na masę śmietankową:

  • 600 ml śmietany kremówki 30%
  • 3,5 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki zimnej wody
  • około 50 g białej czekolady

Ciasto z truskawkami i budyniem - przepis:

  • W pierwszej kolejności upiecz biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Dodaj żółtka, krótko zmiksuj. Dodaj mąkę przesianą z mąką ziemniaczaną. Delikatnie wymieszaj łyżką lub rózgą. Cienkim strumieniem wlej olej, ponownie krótko, delikatnie wymieszaj. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wylej do formy. 
  • Formę  z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 165 stopni Celsjusza i piecz przez około 35 minut - do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostaw biszkopt do całkowitego ostudzenia.
  • Przygotuj masę truskawkowo-budyniową. Do garnka wlej 1 szklankę wody, dodaj odszypułkowane i pokrojone na mniejsze kawałki truskawki oraz cukier. Duś na średniej mocy palnika do momentu, aż truskawki zaczną się rozpadać. Truskawki zdejmij z kuchenki, zmiksuj blenderem na mus. Garnek z truskawkami ponownie postaw na kuchence, doprowadź do wrzenia. Zmniejsz moc palnika, wsyp galaretkę, wymieszaj. Proszki budyniowe rozmieszaj w szklance wody, dodaj do masy truskawkowej. Gotuj do zgęstnienia. Pozostaw do lekkiego ostudzenia. Masa powinna być letnia. 
  • Letnią masę wyłóż na ostudzony biszkopt, wstaw do lodówki na czas przygotowania masy śmietankowej. 
  • Przygotuj krem śmietankowy. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Dodaj przesiany cukier puder. Krótko zmiksuj. Pod koniec miksowania cienkim strumieniem wlej żelatynę.
  • Na masę truskawkowo-budyniową wyłóż krem śmietankowy. Wierzch ciasta oprósz startą na dużych oczkach tarki czekoladą. 
Smacznego!
Ciasto z truskawkami i budyniem

Ciasto z truskawkami i budyniem

Ciasto z truskawkami i budyniem

Ciasto z truskawkami i budyniem

Ciasto z truskawkami i budyniem

Ciasto z truskawkami i budyniem

środa, 24 maja 2023

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym, pieczarkami i papryką

Pyszna, sycąca zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym, pieczarkami, papryką i sosem śmietanowym z majonezem.

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym, pieczarkami i papryką

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym, pieczarkami i papryką - składniki:

  • 350 g makaronu
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 cebule
  • 500 g pieczarek
  • 2 małe czerwone papryki
  • 350 ml śmietanki 18%
  • 150 g kwaśnej śmietany 18%
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g sera żółtego
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, zioła prowansalskie


Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym, pieczarkami i papryką - przepis:

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. 
  • Na patelni rozgrzej olej, wrzuć mięso mielone, dopraw solą, pieprzem i słodką papryką, smaż do zarumienienia. Zdejmij z patelni, odłóż na bok. 
  • Na patelnię po smażeniu mięsa, wlej odrobinę oleju, wrzuć drobno posiekaną cebulę, smaż do zeszklenia. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki, smaż 8 minut. Dodaj paprykę. Smaż do momentu całkowitego odparowania wody. Dopraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz ziołami prowansalskimi. 
  • Przygotuj sos. Słodką i kwaśną śmietanę wymieszaj z majonezem, przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, solą i pieprzem. 
  • Do miski przełóż ugotowany makaron, podsmażone mięso, pieczarki z papryką oraz sos. Dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby dopraw zapiekankę.
  • Zapiekankę przełóż do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Wierzch zapiekanki posyp startym na dużych oczkach tarki serem żółtym.
  • Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
Smacznego!
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym, pieczarkami i papryką
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym, pieczarkami i papryką
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym, pieczarkami i papryką
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym, pieczarkami i papryką

poniedziałek, 22 maja 2023

Pulpety w sosie curry z mlekiem kokosowym

Przepis na pulpety w aromatycznym sosie z czerwoną pastą curry, imbirem oraz mlekiem kokosowym.
Pulpety w sosie curry z mlekiem kokosowym


Pulpety w sosie curry z mlekiem kokosowym - składniki na pulpeciki:

  • 750 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 cebula
  • 1 jajko rozmiar L
  • 1 łyżka majonezu
  • sól i pieprz
  • mąka do obtoczenia pulpetów
  • około 650 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • masło

Pulpety w sosie curry z mlekiem kokosowym - składniki na sos:

  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki czerwonej pasty curry
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 szklanka bulionu pozostałego po gotowaniu pulpetów
  • 2 puszki mleka kokosowego (2 x 400 ml mleka kokosowego)
  • 1,5 łyżki soku z cytryny
  • garść natki pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz, mielony imbir, curry, chili pieprz cayenne
  • masło klarowane do smażenia


Pulpeciki w sosie curry z mlekiem kokosowym - przepis:

  • Przygotuj pulpety. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na dobrze rozgrzanym maśle. Pozostaw do ostudzenia.
  • Do miski przełóż mięso mielone, podsmażoną cebulę, jajko, majonez oraz sól i pieprz. Dokładnie wyrób masę. 
  • Z powstałej masy formuj niewielkie pulpety i obtaczaj je w mące.
  • W garnku zagotuj bulion. Na gotujący się bulion wrzucaj pulpeciki, zmniejsz moc palnika, przykryj pokrywką i gotuj przez 20 minut. Pulpety odłóż na bok. 
  • Na patelni rozgrzej masło, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż 1 minutę. Dodaj pastę curry, imbir, sól, pieprz, przyprawy curry oraz mąkę.  Dokładnie wymieszaj. Smaż 1 minutę. Na patelnię wlej 1 szklankę bulionu pozostałą po gotowaniu pulpetów oraz wlej mleko kokosowe. Energicznie wymieszaj rózgą. Do sosu dodaj ugotowane pulpety. Patelnię przykryj pokrywką. Gotuj na niskiej mocy palnika przez 25 minut. 
  • Pod koniec gotowania dodaj sok z cytryny i drobno posiekaną natkę pietruszki. 
Smacznego!
Pulpety w sosie curry z mlekiem kokosowym

Pulpety w sosie curry z mlekiem kokosowym

Pulpety w sosie curry z mlekiem kokosowym

Pulpety w sosie curry z mlekiem kokosowym

niedziela, 21 maja 2023

Kostka hiszpańska

Obłędnie pyszne ciasto na biszkopcie kakaowym składające się z kremu czekoladowo-maślanego z bezami oraz kremem śmietankowym. Kostka hiszpańska to najlepsze ciasto na wyjątkowe okazje!
Kostka hiszpańska

Kostka hiszpańska - składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 106 g cukru
  • 80 g mąki pszennej tortowej
  • 26 g kakao
  • 26 ml oleju
  • do nasączenia: 0,5 szklanki wody + 3 łyżki wódki lub likieru kawowego (polecam likier)

Kostka hiszpańska - składniki na krem czekoladowy z bezami:

  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 180 ml mleka
  • 350 g masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki wódki
  • 3 łyżki miałkiej, sproszkowanej kawy
  • 300 g suchych bez

Kostka hiszpańska - składniki na krem śmietankowy:

  • 800 ml śmietany kremówki 30%
  • 2,5 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki zimnej wody
  • 3 łyżki cukru pudru

Pozostałe składniki:

  • około 200 g powideł śliwkowych
  • 75 g gorzkiej czekolady


Kostka hiszpańska - przepis:

  • W pierwszej kolejności upiecz biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Dodaj żółtka, krótko zmiksuj. Dodaj mąkę pszenną przesianą z kakao. Delikatnie wymieszaj łyżką lub rózgą. Cienkim strumieniem wlej olej, ponownie delikatnie wymieszaj. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wylej do formy.
  • Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 165 stopni Celsjusza i piecz przez około 35 minut - do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostaw biszkopt do całkowitego ostudzenia.
  • Przygotuj krem czekoladowy z bezami. W rondelku zagotuj mleko. Zdejmij z ognia. Dodaj posiekaną gorzką i mleczną czekoladę. Mieszaj do momentu całkowitego rozpuszczenia się czekolad. Pozostaw do ostudzenia. Czekolady muszą osiągnąć temperaturę pokojową i pozostawać płynne.
  • Miękkie masło zmiksuj z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę. Dodaj wódkę i sproszkowaną kawę. Zmiksuj.
  • Cienkim strumieniem, cały czas miksując, wlej roztopione czekolady. 
  • Do kremu podaj pokruszone bezy, wymieszaj. 
  • Przygotuj krem śmietankowy. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Dodaj przesiany cukier puder. Krótko zmiksuj. Pod koniec miksowania cienkim strumieniem wlej żelatynę.
  • Złóż ciasto. Ostudzony biszkopt obficie nasącz mieszanką wody z wódką lub likierem kawowym. Blat biszkoptu posmaruj powidłami śliwkowymi. Równomiernie rozłóż krem czekoladowy z bezami. Na wierzchu wyłóż krem śmietankowy, wyrównaj. Wierzch ciasta oprósz startą na dużych oczkach tarki czekoladą. Kostkę hiszpańską włóż na całą noc do lodówki.
Smacznego!
Kostka hiszpańska
Kostka hiszpańska
Kostka hiszpańska
Kostka hiszpańska
Kostka hiszpańskaKostka hiszpańska

czwartek, 18 maja 2023

Surówka z marchewki i ogórków kiszonych

Ekspresowa w przygotowaniu, ciekawa w smaku surówka z marchewki i ogórka kiszonego z dodatkiem czerwonej cebuli. 
Surówka z marchewki i ogórków kiszonych


Surówka z marchewki i ogórków kiszonych - składniki:

  • 1 kg marchewki
  • 0,5 kg ogórków kiszonych
  • 1 cebula czerwona
  • 1/3 szklanki oleju
  • przyprawy: sól, pieprz, szczypta cukru 


Surówka z marchewki i ogórków kiszonych - przepis:

  • Marchewkę obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki. 
  • Ogórka zetrzyj na średnich oczkach tarki. 
  • Cebulę drobno posiekaj. 
  • Do miski przełóż marchewkę, ogórka, cebulę, wlej olej, dopraw solą, pieprzem i cukrem. Dokładnie wymieszaj. 
Smacznego!
Surówka z marchewki i ogórków kiszonych

Surówka z marchewki i ogórków kiszonych

Surówka z marchewki i ogórków kiszonych

wtorek, 16 maja 2023

Makaron z kurczakiem, cukinią, pieczarkami i suszonymi pomidorami

Wyśmienity makaron z kurczakiem, cukinią, pieczarkami i suszonymi pomidorami w śmietanowym sosie z parmezanem. 
Makaron z kurczakiem, cukinią, pieczarkami i suszonymi pomidorami

Makaron z kurczakiem, cukinią, pieczarkami i suszonymi pomidorami - składniki:

  • 400 g makaronu (użyłam makaronu ze szpinakiem i suszonymi pomidorami, ale może być zwykły)
  • 3 filety z piersi kurczaka (około 700 g)
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 350 g pieczarek
  • 2 małe cukinie
  • około 100 g suszonych pomidorów z oleju
  • 180 g świeżego szpinaku
  • 0,5 szklanki bulionu drobiowego
  • 250 ml śmietanki 18%
  • 150 g kwaśnej śmietany 18%
  • 0,5 szklanki tartego parmezanu
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Makaron z kurczakiem, cukinią, pieczarkami i suszonymi pomidorami - przepis:

  • W pierwszej kolejności ugotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. 
  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój w kostkę. Dopraw solą i pieprzem. Wrzuć na dobrze rozgrzany olej, smaż do zarumienienia, odłóż na bok. 
  • Na patelnię wrzuć drobno posiekaną cebulę oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki oraz pokrojoną w półplasterki cukinię. Smaż przez około 8-10 minut. Dodaj pokrojone w paski suszone pomidory i dodaj szpinak. Smaż 5 minut. Na patelnię dodaj podsmażonego kurczaka. Całość dopraw solą i pieprzem. 
  • Na patelnię wlej bulion, dodaj śmietankę oraz kwaśną śmietanę. Dokładnie wymieszaj. Gotuj 5 minut. 
  • Teraz dodaj parmezan, posiekaną natkę pietruszki oraz ugotowany makaron. Dokładnie wymieszaj. 
Smacznego!
Makaron z kurczakiem, cukinią, pieczarkami i suszonymi pomidorami

Makaron z kurczakiem, cukinią, pieczarkami i suszonymi pomidorami

Makaron z kurczakiem, cukinią, pieczarkami i suszonymi pomidorami

poniedziałek, 15 maja 2023

Sałatka z kaszy jęczmiennej z pomidorkami koktajlowymi i ciecierzycą

Pyszna, zdrowa i pożywna sałatka z kaszy jęczmiennej z dodatkiem pomidorków koktajlowych, ogórka, ciecierzycy oraz dressingiem cytrynowym. 
Sałatka z kaszy jęczmiennej z pomidorkami koktajlowymi i ciecierzycą


Sałatka z kaszy jęczmiennej z pomidorkami koktajlowymi i ciecierzycą - składniki:

  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej
  • 500 g pomidorków koktajlowych
  • 1 ogórek szklarniowy
  • 1 puszka ciecierzycy (masa po odsączeniu: 240 g)
  • 0,5 czerwonej cebuli
  • 1 mały pęczek natki pietruszki

Składniki na dressing cytrynowy:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2,5 łyżki soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu


Sałatka z kaszy jęczmiennej z pomidorkami koktajlowymi i ciecierzycą - przepis:

  • W pierwszej kolejności ugotuj kaszę jęczmienną. Kaszę wsyp na sito i przepłucz ciepłą wodą. W garnku zagotuj 2 i 1/3 szklanki wody z dwoma łyżkami oleju i szczyptą soli. Na wrzącą wodę wrzuć kaszę, zamieszaj i poczekaj aż się zagotuje. Zmniejsz moc palnika, przykryj garnek pokrywką i gotuj przez około 17 minut. Wyłącz gaz, pozostaw garnek pod przykryciem jeszcze przez 15 minut. Odkryj garnek i odstaw kaszę do całkowitego ostudzenia.
  • Przygotuj dressing. Do słoika wlej oliwę z oliwek, sok z cytryny, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, musztardę oraz sól i pieprz. Słoik zakręć pokrywką i energicznie wstrząśnij. 
  • Do ostudzonej kaszy dodaj pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe, pokrojonego w kostkę ogórka, odsączoną ciecierzycę, drobno posiekaną cebulę czerwoną, posiekaną natkę pietruszki oraz dressing cytrynowy. Dokładnie wymieszaj. 
Smacznego!
Sałatka z kaszy jęczmiennej z pomidorkami koktajlowymi i ciecierzycą

Sałatka z kaszy jęczmiennej z pomidorkami koktajlowymi i ciecierzycą

Sałatka z kaszy jęczmiennej z pomidorkami koktajlowymi i ciecierzycą

Sałatka z kaszy jęczmiennej z pomidorkami koktajlowymi i ciecierzycą

niedziela, 14 maja 2023

Kotlety mielone z serem żółtym i pieczarkami

Pyszne, soczyste i aromatyczne kotlety mielone wzbogacone o podsmażone z cebulą pieczarki oraz żółty ser. 
Kotlety mielone z serem żółtym i pieczarkami

Kotlety mielone z serem żółtym i pieczarkami - składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 3 duże cebule
  • 500 g pieczarek
  • 350 g sera żółtego
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 jajka rozmiar L
  • 50 ml mleka
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, czosnek granulowany, majeranek
  • bułka tarta do obtoczenia kotletów
  • olej do smażenia


Kotlety mielone z serem żółtym i pieczarkami - przepis:

  • Na dobrze rozgrzany olej wrzuć drobno posiekaną cebulę. Smaż do zeszklenia. Wrzuć starte na dużych oczkach tarki pieczarki. Dopraw solą i pieprzem. Smaż do całkowitego odparowania wody. Pozostaw do ostudzenia.
  • Do dużej miski przełóż mięso mielone, ostudzone pieczarki z cebulą, starty na dużych oczkach tarki ser żółty, posiekaną natkę pietruszki, jajka, mleko oraz przyprawy: sól, pieprz, słodką paprykę, czosnek granulowany i majeranek. Dokładnie wyrób.
  • Z masy mięsnej formuj kotlety i obtaczaj je w bułce tartej. 
  • Kotlety smaż na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia. 
Smacznego!
Kotlety mielone z serem żółtym i pieczarkami

Kotlety mielone z serem żółtym i pieczarkami

Kotlety mielone z serem żółtym i pieczarkami

sobota, 13 maja 2023

Ciasto z kremem budyniowym i galaretką

Pyszne ciasto na biszkopcie z kremową  masą budyniową z kostkami galaretki malinowej i kremem śmietankowym. 
Ciasto z kremem budyniowym i galaretką

Ciasto z kremem budyniowym i galaretką - składniki na biszkopt: 

  • 4 jajka
  • 106 g cukru
  • 80 g mąki pszennej tortowej
  • 26 g mąki ziemniaczanej
  • 26 g oleju

Ciasto z kremem budyniowym i galaretką - składniki na krem budyniowy:

  • 500 ml mleka
  • 75 g cukru
  • 1,5 łyżki cukru waniliowego
  • 3 żółtka z jajek rozmiar L
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła
  • 1 galaretka malinowa

Ciasto z kremem budyniowym - składniki na masę śmietankową:

  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 szklanka wrzątku
  • 2 galaretki malinowe
  • dodatkowo: około 50 g białej czekolady

Ciasto z kremem budyniowym i galaretką - przepis: 

  • W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Dodaj żółtka, krótko zmiksuj. Dodaj mąkę przesianą z mąką ziemniaczaną. Delikatnie wymieszaj łyżką lub rózgą. Cienkim strumieniem wlej olej, ponownie krótko, delikatnie wymieszaj. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wylej do formy. UWAGA! Użyłam formy 20 x 20 cm, dlatego moje ciasto jest dość wysokie, ale z powodzeniem można użyć większej formy. 
  • Formę  z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 165 stopni Celsjusza i piecz przez około 35 minut - do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostaw biszkopt do całkowitego ostudzenia.
  • Przygotuj krem budyniowy. W rondelku zagotuj 350 ml mleka wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Do wysokiego naczynia wlej pozostałe 150 ml mleka, dodaj żółtka, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Zmiksuj na jasną i puszystą masę. Powstałą mieszankę wlej do gotującego się mleka i cały czas mieszając, gotuj budyń przez około 3 minuty na niewielkiej mocy palnika, aż stanie się gęsty. Budyń przykryj folią spożywczą i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • W międzyczasie przygotuj galaretkę malinową. Galaretkę rozpuść we wrzątku, przelej do dwóch głębokich talerzy. Pozostaw do ostudzenia, a następnie włóż do lodówki do całkowitego stężenia. Stężoną  galaretkę pokrój w dość małą kostkę. 
  • Miękkie masło utrzyj na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawaj do masła ostudzony budyń.
  • Do masy budyniowej dodaj pokrojoną w kostkę galaretkę, dokładnie wymieszaj. 
  • Przygotuj krem śmietankowy. Galaretki rozpuść we wrzątku. Pozostaw do ostudzenia. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. 
  • Do ostudzonej galaretki dodaj łyżkę ubitej kremówki. Energicznie wymieszaj. Mieszankę dodaj  do ubitej śmietany, krótko wymieszaj. 
  • Złóż ciasto. Na ostudzony biszkopt wyłóż masę budyniową z galaretką, wyrównaj. Następnie wyłóż masę śmietankową. Wyrównaj. Wierzch ciasta oprósz startą na dużych oczkach tarki białą  czekoladą. 
  • Ciasto włóż na minimum 8 godzin do lodówki. 

Smacznego!
Ciasto z kremem budyniowym i galaretką

Ciasto z kremem budyniowym i galaretką

Ciasto z kremem budyniowym i galaretką

Ciasto z kremem budyniowym i galaretką

Ciasto z kremem budyniowym i galaretką

Ciasto z kremem budyniowym i galaretką