czwartek, 31 sierpnia 2023

Makaron w sosie kurkowym z kurczakiem i szpinakiem

Szybki i prosty w przygotowaniu, aromatyczny makaron w kremowym sosie kurkowym ze szpinakiem i kurczakiem.
Makaron w sosie kurkowym z kurczakiem i szpinakiem

Makaron w sosie kurkowym z kurczakiem i szpinakiem - składniki:

  • 300 g makaronu
  • 2 małe filety z piersi kurczaka (około 400 g)
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g świeżych kurek
  • 100 ml bulionu drobiowego
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 150 g szpinaku
  • 1,5 łyżki soku z cytryny
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia + 1 łyżka masła


Makaron w sosie kurkowym z kurczakiem i szpinakiem - przepis:

  • W pierwszej kolejności oczyść kurki. Kurki przełóż do miski. Zasyp 1 łyżeczką soli. Zalej wrzątkiem, wymieszaj i odstaw na bok na 5 minut. 
  • Kurki wyjmij przy pomocy łyżki cedzakowej. Wylej brudną wodę. Czynność powtórz 2-3 razy, aż kurki będą czyste. 
  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na dobrze rozgrzanym oleju do zarumienienia. Kurczaka przełóż na talerz. 
  • Na patelnię po smażeniu kurczaka wrzuć masło. Dodaj drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż 3 minuty. Dodaj pokrojone na mniejsze kawałki kurki. Smaż na najwyższej mocy palnika przez 3 minuty. 
  • Na patelnię dodaj podsmażonego kurczaka, wlej bulion i śmietankę. Gotuj na dość dużej mocy palnika, do zgęstnienia sosu. Dodaj szpinak i sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj. 
  • Dodaj posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj. 
  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. 
  • Makaron wyłóż na talerze i polej sosem. 
Smacznego! 
Makaron w sosie kurkowym z kurczakiem i szpinakiem

Makaron w sosie kurkowym z kurczakiem i szpinakiem

Makaron w sosie kurkowym z kurczakiem i szpinakiem

Makaron w sosie kurkowym z kurczakiem i szpinakiem


sobota, 12 sierpnia 2023

Odwrócone ciasto z wiśniami

Wyśmienite, słodko-kwaśne, odwrócone ciasto z wiśniami z dodatkiem zsiadłego mleka. Ciasto z wiśniami jest wilgotne, puszyste i aromatyczne. Prosto, szybko i pysznie!

Odwrócone ciasto z wiśniami

Odwrócone ciasto z wiśniami - składniki na ciasto:

  • 4 jajka rozmiar L
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
  • 1 szklanka oleju
  • 400 g zsiadłego mleka
  • 4,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego

Odwrócone ciasto z wiśniami - składniki na warstwę z wiśniami:

  • 900 g świeżych, wydrylowanych wiśni
  • 125 g cukru
  • 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • cukier puder do oprószenia 


Odwrócone ciasto z wiśniami - przepis:

  • Przygotuj ciasto. Wszystkie składniki powinny być w  temperaturze pokojowej.
  • Do miski wbij jajka, dodaj cukier i cukier waniliowy. Utrzyj na jasną i puszystą masę. Wlej olej i zsiadłe mleko. Krótko zmiksuj. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i aromat waniliowy. Ponownie krótko, ale bardzo dokładnie zmiksuj do całkowitego połączenia się składników.
  • Wiśnie wymieszaj z cukrem i mąką ziemniaczaną.
  • Formę do pieczenia o wymiarach około 30 x 40 cm wyłóż papierem do pieczenia. Spód wysmaruj bardzo cienką warstwą masła. Równomiernie rozłóż warstwę wiśniową. Na tak przygotowany spód wylej ciasto. 
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 55 minut. 
  • Pozostaw do ostudzenia. Przed podaniem odwróć ciasto do góry nogami i oprósz cukrem pudrem. 
Smacznego!
Odwrócone ciasto z wiśniami

Odwrócone ciasto z wiśniami

Odwrócone ciasto z wiśniami

Odwrócone ciasto z wiśniami

Odwrócone ciasto z wiśniami

Odwrócone ciasto z wiśniami


czwartek, 10 sierpnia 2023

Ciasto z borówkami i kruszonką

Przepyszne, ekspresowe w przygotowaniu, maślane ciasto z borówkami i kruszonką.
Ciasto z borówkami i kruszonką

Ciasto z borówkami i kruszonką - składniki na ciasto:

  • 190 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka rozmiar L
  • 1/4 szklanki mleka 
  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • około 300 g borówek

Ciasto z borówkami i kruszonką - składniki na kruszonkę: 

  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 75 g masła

Ciasto z borówkami i kruszonką - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj kruszonkę. Do miski wsyp mąkę, cukier i dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło. Całość zagnieć, tworząc sypką kruszonkę. Wstaw do lodówki na czas przygotowania ciasta. 
  • Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Masło zmiksuj z cukrem na jasną i puszystą masę. Pod koniec miksowania, stopniowo dodawaj jajka. Wlej mleko. Do powstałej masy dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy. Wierzch posyp borówkami i kruszonką. 
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 45-50 minut - do suchego patyczka. 
Smacznego!
Ciasto z borówkami i kruszonką

Ciasto z borówkami i kruszonką

Ciasto z borówkami i kruszonką

Ciasto z borówkami i kruszonką


wtorek, 8 sierpnia 2023

Sernik królewski z wiśniami

Wyśmienity, kremowy, puszysty sernik na kakaowym spodzie z dodatkiem świeżych wiśni. Pycha!
Sernik królewski z wiśniami

Sernik królewski z wiśniami - składniki na spód:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 5 płaskich łyżek kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g cukru
  • 300 g masła
  • 2 żółtka

Sernik królewski z wiśniami - składniki na masę serową:

  • 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu
  • 4 jajka + 2 białka
  • 1,5 szklanki cukru (UWAGA!!! jeśli wolisz mniej słodkie ciasta, dodaj 1 szklankę cukru)
  • 400 ml śmietany kremówki 30 %
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego (proszek: 2 x 40 g)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Pozostałe składniki:

  • około 600 g wydrylowanych wiśni

Sernik królewski z wiśniami - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj kruche ciasto. Do miski wsyp mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cukier, posiekane na mniejsze kawałki masło i żółtka. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Podziel na dwie równe części. Uformuj je w kulę, owiń folią spożywczą i jedną część włóż na 1 godzinę do lodówki, a drugą do zamrażalnika. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25x35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciastem, które było w lodówce wylep dno formy. Nakłuj widelcem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 18 minut. 
  • Przygotuj masę serową. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 
  • Do miski wbij jajka, białka oraz wsyp cukier. Zmiksuj na jasną i puszystą masę. Cały czas ubijając dodaj śmietanę kremówkę, proszki budyniowe oraz ekstrakt z wanilii. Zmniejsz moc miksera do minimum, stopniowo, cały czas miksując, dodawaj twaróg.
  • Masę serową wylej na podpieczony spód. Ułóż drylowane wiśnie. Wyjmij ciasto z zamrażalnika. Zetrzyj na dużych oczkach tarki na masę serową i wiśnie.
  • Sernik wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę i 20 minut. Pozostaw do ostudzenia w lekko uchylonym piekarniku. 
Smacznego!
Sernik królewski z wiśniami

Sernik królewski z wiśniami

Sernik królewski z wiśniami

Sernik królewski z wiśniami