piątek, 22 grudnia 2023

Kruche ciasteczka świąteczne

Przepis na łatwe i szybkie w przygotowaniu, kruche i maślane ciasteczka świąteczne. Ciasto na kruche ciasteczka świąteczne jest miękkie i elastyczne, dzięki czemu świetnie się z nim pracuje. Bardzo polecam ten przepis!
Kruche ciasteczka świąteczne

Kruche ciasteczka świąteczne - składniki:

  • 400 g mąki pszennej tortowej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 3 żółtka z jajek rozmiar M
  • 1 jajko (rozmiar M)
  • 200 g masła

Kruche ciasteczka świąteczne - przepis:

  • Na stolnicę wsyp mąkę, cukier puder i cukier waniliowy. Delikatnie wymieszaj. Dodaj żółtka, jajko i posiekane na mniejsze kawałki zimne masło. Składniki posiekaj nożem. Następnie zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i wstaw na 30 minut do lodówki.
  • Ciasto podziel na 3 części. Każdą część rozwałkuj na placek o grubości 0,3 cm. Staraj się nie podsypywać ciasta mąką.  Przy użyciu dowolnych foremek wycinaj ciasteczka. 
  • Ciastka przekładaj na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez około 8-9 minut - do lekkiego zarumienienia.
Smacznego!
Kruche ciasteczka świąteczne

Kruche ciasteczka świąteczne

Kruche ciasteczka świąteczne

Kruche ciasteczka świąteczne

Kruche ciasteczka świąteczne


środa, 20 grudnia 2023

Piernik z kremem budyniowym i powidłami śliwkowymi

Przepis na pyszny, aromatyczny, miękki piernik przełożony powidłami śliwkowymi oraz aksamitnym kremem budyniowym, oblany mleczną czekoladą.
Piernik z kremem budyniowym i powidłami śliwkowymi

Piernik z kremem budyniowym - składniki na ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/4 szklanki kakao
  • 2,5 łyżki przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 szklanka płynnego miodu
  • 150 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 1 szklanka kefiru

Piernik z kremem budyniowym - składniki na krem budyniowy:

  • 2 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki cukru 
  • 30 g cukru waniliowego
  • 3 żółtka z jajek rozmiar M
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g miękkiego masła

Pozostałe składniki:

  • około 250 g powideł śliwkowych

Składniki na polewę czekoladową:

  • 150 g mlecznej czekolady
  • 90 g śmietany kremówki 30%


Piernik z kremem budyniowym - przepis:

  • W pierwszej kolejności upiecz piernik. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 
  • Mąkę pszenną przesiej do miski wraz z kakao, sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika. Odłóż  na bok. 
  • Do drugiej miski wbij jajka i wsyp cukier puder. Miksuj do momentu uzyskania jasnej i puszystej masy jajecznej. Cały czas miksując masę, stopniowo dodawaj miód, a następnie roztopione i ostudzone masło. 
  • Do masy dodawaj naprzemiennie przesiane suche składniki i kefir. Masy już nie miksuj, tylko mieszaj składniki drewnianą szpatułką. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach około 20 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz 45-50 minut - do suchego patyczka. 
  • Przygotuj krem budyniowy. W rondelku zagotuj 1 szklankę mleka wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Do wysokiego naczynia wlej pozostałą szklankę mleka, dodaj mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i żółtka. Zmiksuj na jasną i puszystą masę. Powstałą mieszankę wlej do gotującego się mleka i cały czas mieszając, gotuj budyń przez około 3 minuty na niewielkiej mocy palnika, aż stanie się gęsty. Budyń przykryj folią spożywczą i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Miękkie masło utrzyj na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawaj do masła ostudzony budyń.
  • Ostudzony piernik przekrój na dwa blaty. Pierwszy blat przełóż do formy, posmaruj powidłami śliwkowymi, kolejno wyłóż krem budyniowy, przykryj drugim blatem piernika. 
  • Przygotuj polewę czekoladową. W kąpieli wodnej roztop czekoladę wraz ze śmietanką. Pozostaw do lekkiego ostudzenia. Piernik polej polewą. 
  • Piernik przechowuj w lodówce, jednak na 40 minut przed podaniem wyjmij go z lodówki, by osiągnął temperaturę pokojową. Wtedy jest najpyszniejszy! :)
Smacznego!
Piernik z kremem budyniowym i powidłami śliwkowymi

Piernik z kremem budyniowym i powidłami śliwkowymi

Piernik z kremem budyniowym i powidłami śliwkowymi

Piernik z kremem budyniowym i powidłami śliwkowymi


poniedziałek, 18 grudnia 2023

Pierniczki na ostatnią chwilę

Pyszne i aromatyczne, miękkie od razu po upieczeniu i ekspresowe w przygotowaniu pierniczki, które przygotujesz nawet na ostatnią chwilę.
Pierniczki na ostatnią chwilę

Pierniczki na ostatnią chwilę - składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 2/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 jajka rozmiar L
  • 100 g masła
  • 100 g miodu
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika 
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Pierniczki na ostatnią chwilę - przepis:

  • Do rondelka przełóż masło, miód i cukier trzcinowy. Ustaw najmniejszą moc palnika i często mieszając, pozostaw mieszankę na kuchence do momentu jej całkowitego rozpuszczenia. Uważaj, by nie doprowadzić składników do wrzenia. Pozostaw do ostudzenia. 
  • Na stolnicę przesiej mąkę, sodę oczyszczoną, kakao i przyprawę do piernika. Delikatnie wymieszaj. Zrób wgłębienie, dodaj jajka i ostudzone masło z cukrem i miodem. Zagnieć gładkie i elastycznie ciasto. Ciasto jest klejące, ale takie ma być. 
  • Ciasto uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i włóż na 30 minut do lodówki. 
  • Ciasto podziel na 3 części. Każdą część rozwałkuj na placek o grubości 0,5 cm. Staraj się jak najmniej podsypywać ciasto mąką. Jeśli ciasto rozwałkujesz cieniej uzyskasz chrupiące pierniczki, bardziej ciasteczka, z kolei grubsze pierniczki są miękkie od razu po upieczeniu. Przy użyciu dowolnych foremek wycinaj pierniczki. 
  • Pierniczki przekładaj na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 9 minut.
  • Pierniczki przełóż na kratkę i pozostaw do ostudzenia. 

Smacznego!

Pierniczki na ostatnią chwilę

Pierniczki na ostatnią chwilę

Pierniczki na ostatnią chwilę

niedziela, 17 grudnia 2023

Ciasto wiśniowe na makowym biszkopcie

Proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego wyśmienite ciasto na makowym biszkopcie z kremem wiśniowym. Biszkopt z dodatkiem maku idealnie współgra z kremem śmietanowo-wiśniowym.
Ciasto z wiśniami na makowym biszkopcie

Składniki na biszkopt makowy:

  • 2 jajka
  • 53 g cukru
  • 40 g mąki pszennej tortowej
  • 13 g mąki ziemniaczanej
  • 2,5 łyżki maku
  • 13 g oleju

Składniki na krem wiśniowy: 

  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2,5 łyżki cukru pudru
  • 1 galaretka o smaku wiśniowym
  • 200 ml wrzątku
  • 1 łyżeczka żelatyny

Pozostałe składniki:

  • około 200 g dżemu wiśniowego
  • do dekoracji: tarta czekolada, wiśnie z kompotu

Ciasto z wiśniami na makowym biszkopcie - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt makowy. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Dodaj żółtka, krótko zmiksuj. Dodaj mąkę pszenną przesianą z mąką ziemniaczaną oraz mak. Delikatnie wymieszaj łyżką lub rózgą. Cienkim strumieniem wlej olej, ponownie delikatnie wymieszaj. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wylej do formy.
  • Formę z z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 165 stopni Celsjusza i piecz przez około 35 minut - do suchego patyczka. Biszkopt pozostaw do całkowitego ostudzenia. 
  • Przygotuj krem wiśniowy. Galaretkę rozpuść w 200 ml wrzątku, dodaj żelatynę, dokładnie wymieszaj, pozostaw do całkowitego ostudzenia. 
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno wraz z serkiem mascarpone. Dodaj przesiany cukier puder. Zmiksuj. Pod koniec miksowania dodaj ostudzoną i lekko tężejącą galaretkę z żelatyną. Ponownie krótko zmiksuj. 
  • Biszkopt posmaruj dżemem wiśniowym, następnie równomiernie rozsmaruj krem wiśniowy. 
  • Ciasto włóż na kilka godzin do lodówki. 
  • Po schłodzeniu dowolnie udekoruj, np. tartą czekoladą lub wiśniami z kompotu.
Smacznego!
Ciasto z wiśniami na makowym biszkopcie

Ciasto z wiśniami na makowym biszkopcie

Ciasto z wiśniami na makowym biszkopcie

Ciasto z wiśniami na makowym biszkopcie

Ciasto z wiśniami na makowym biszkopcie

Ciasto z wiśniami na makowym biszkopcie

Ciasto z wiśniami na makowym biszkopcie

czwartek, 14 grudnia 2023

Sałatka śledziowa w sosie śmietanowym

Wyśmienita, idealna na święta sałatka śledziowa z jajkiem, ogórkiem konserwowym, jabłkiem, szalotką, marynowanymi pieczarkami i groszkiem w sosie śmietanowo-majonezowym.
Sałatka śledziowa w sosie śmietanowym


Sałatka śledziowa w sosie śmietanowym - składniki:

  • 650 g filetów śledziowych
  • 2-3 łyżki octu 
  • 7 jajek 
  • 5 ogórków konserwowych
  • 2 małe jabłka
  • 1 szalotka
  • 1 słoik marynowanych pieczarek (u mnie były z marchewką i marchewkę też dodałam do sałatki) 
  • 1 puszka groszku konserwowego (masa po odsączeniu: około 300 g) 
  • 1 mały pęczek koperku
  • 3,5 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki majonezu
  • 1,5 łyżeczki ostrej musztardy
  • sól i pieprz

Sałatka śledziowa w sosie śmietanowym - przepis:

  • Filety mocz. Zmień wodę trzykrotnie w ciągu 1,5 godziny. Spróbuj czy śledzie nie są zbyt słone, w razie potrzeby jeszcze raz wypłucz.
  • Filety skrop octem. 
  • Jajka ugotuj na twardo. 
  • Jajka, ogórki, jabłko, szalotkę i pieczarki pokrój w drobną kostkę. 
  • Koperek drobno posiekaj
  • Filety śledziowe osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w kostkę. 
  • Wszystkie powyższe składniki wraz z odsączonym groszkiem konserwowym przełóż do miski. 
  • Zrób sos. Śmietanę wymieszaj z majonezem, musztardą, solą i pieprzem. 
  • Sos dodaj do składników w misce, dokładnie wymieszaj. 
Smacznego!
Sałatka śledziowa w sosie śmietanowym

Sałatka śledziowa w sosie śmietanowym

Sałatka śledziowa w sosie śmietanowym

Sałatka śledziowa w sosie śmietanowym

wtorek, 12 grudnia 2023

Piernik z prażonymi jabłkami

Przepis na aromatyczny, wilgotny, długo utrzymujący swą świeżość piernik z dodatkiem prażonych jabłek.

Piernik z prażonymi jabłkami

Piernik z prażonymi jabłkami - składniki:

  • 1,5 szklanki prażonych jabłek (gotowych, ze słoika) 
  • 125 g masła
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki przyprawy do piernika (polecam z firmy KOTANYI)
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko rozmiar L
  • szczypta soli
  • 100 g suszonej żurawiny (można zamienić na rodzynki)
  • 50 g orzechów włoskich

Piernik z prażonymi jabłkami - składniki na  polewę czekoladową:

  • 40 g gorzkiej czekolady
  • 40 g mlecznej czekolady
  • 50 ml śmietany kremówki 30%


Piernik z prażonymi jabłkami - przepis:

  • Prażone jabłka przełóż do garnka i podgrzej. Dodaj masło, cukier i szczyptę soli. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się składników i znacznego zredukowania płynu. Pozostaw do ostudzenia. 
  • Mąkę przesiej z przyprawą do piernika, cynamonem i sodą oczyszczoną. 
  • Cały czas miksując ostudzony przecier z dodatkami, powoli i stopniowo, dodawaj suche składniki. Na końcu dodaj jajko. Do masy dodaj żurawinę i posiekane orzechy włoskie. Wymieszaj łyżką. Masa jest gęsta, ale taka ma być. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach około 20 x 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przełóż do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopnia Celsjusza i piecz przez około 50 minut - do suchego patyczka. Pozostaw do ostudzenia. 
  • Przygotuj polewę czekoladową. W kąpieli wodnej roztop czekolady wraz ze śmietanką. Pozostaw do lekkiego ostudzenia. Ciasto polej polewą. 
Smacznego!
Piernik z prażonymi jabłkami

Piernik z prażonymi jabłkami

Piernik z prażonymi jabłkami

czwartek, 7 grudnia 2023

Śledzie z suszonymi pomidorami i kaparami

Niezwykle wyraziste i aromatyczne śledzie z suszonymi pomidorami, kaparami, natką pietruszki, koperkiem i cytryną. Bardzo polecam!
Śledzie z suszonymi pomidorami i kaparami


Śledzie z suszonymi pomidorami i kaparami - składniki:

  • 500 g filetów śledziowych
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 2 małe cebule
  • 6 połówek suszonych pomidorów
  • 6 jabłuszek kaparowych
  • mały pęczek natki pietruszki
  • mały pęczek koperku
  • 1 duża cytryna
  • olej rzepakowy
  • przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu

Śledzie z suszonymi pomidorami i kaparami:

  • Filety mocz w zimnej wodzie. Zmień wodę trzykrotnie w ciągu 1,5 godziny. Spróbuj czy śledzie nie są zbyt słone, w razie potrzeby jeszcze raz wypłucz.
  • Cebulę drobno posiekaj. 
  • Pomidory, kapary, natkę pietruszki i koperek również bardzo drobno pokrój. 
  • Cytrynę dokładnie wyszoruj i otrzyj skórkę na średnich oczkach tarki. 
  • Po wymoczeniu osusz śledzie, pokrój na niewielkie kawałki i wymieszaj z octem jabłkowym. 
  • W słoiku układaj składniki w następującej kolejności: cebula, śledzie, liść laurowy, dwa ziarna ziela angielskiego, kilka ziaren pieprzu, skórka z cytryny, suszone pomidory, kapary, natka pietruszki, koperek. Każdą taką warstwę zalej olejem rzepakowym. Czynność powtarzaj do wykończenia składników. U mnie wyszły 3 warstwy. 
  • Śledzie włóż do lodówki na minimum 12 godzin przed podaniem. 
Smacznego!
Śledzie z suszonymi pomidorami i kaparami

Śledzie z suszonymi pomidorami i kaparami

Śledzie z suszonymi pomidorami i kaparami

wtorek, 5 grudnia 2023

Ciasto makowo-kokosowe z orzechami włoskimi

Obłędnie pyszne i słodkie ciasto składające się z biszkoptu i dwóch, makowo-kokosowych blatów bezowych przełożonych aksamitnych kremem orzechowym. Smakowite i aromatyczne ciasto makowo-kokosowe z orzechami włoskimi to idealna propozycja wypieku na nadchodzące święta.
Ciasto makowo-kokosowe z orzechami włoskimi

Składniki na ciasto bezowe nr 1:

  • 3 białka z jajek rozmiar M
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki mielonego, suchego maku
  • 100 g wiórków kokosowych

Składniki na ciasto bezowe nr 2:

  • 3 białka z jajek rozmiar M
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki mielonego, suchego maku
  • 100 g wiórków kokosowych

Składniki na biszkopt:

  • 2 jajka
  • 53 g cukru
  • 40 g mąki pszennej tortowej
  • 13 g mąki ziemniaczanej
  • 13 ml oleju
  • do nasączenia biszkoptu: 50 ml amaretto + 25 ml wody

Składniki na krem:

  • 300 ml śmietany kremówki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 2,5 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki cappuccino o smaku orzechowym (proszku)
  • 125 g orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka żelatyny + 2 łyżki zimnej wody
  • dodatkowo: garść orzechów włoskich do dekoracji

Przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj bezy. UWAGA! Teoretycznie składniki na bezy można ze sobą połączyć i upiec jedno duże ciasto bezowe, a po ostudzeniu przekroić je wzdłuż na pół. Nie polecam jednak tego robić, ponieważ ciasto jest bardzo delikatne i niezwykle trudno się kroi. Dlatego proponuję upieczenie dwóch osobnych bez. 
  • Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, stopniowo, łyżka po łyżce dodawaj cukier. Ubijaj do momentu wyczerpania cukru i otrzymania gęstej, sztywnej piany. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną, mak i wiórki kokosowe. Delikatnie wymieszaj drewnianą szpatułką. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach około 20 x 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Masę na bezę równomiernie rozsmaruj w formie, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.
  • W taki sam sposób upiecz bezę nr 2. 
  • Przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Dodaj żółtka, krótko zmiksuj. Dodaj mąkę pszenną przesianą z mąką ziemniaczaną. Delikatnie wymieszaj łyżką lub rózgą. Cienkim strumieniem wlej olej, ponownie krótko, delikatnie wymieszaj. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wylej do formy. 
  • Formę z z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 165 stopni Celsjusza i piecz przez około 35 minut - do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostaw biszkopt do całkowitego ostudzenia.
  • Przygotuj krem. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno z serkiem mascarpone. Pod koniec ubijania dodaj przesiany cukier puder i cappuccino. Krótko zmiksuj. Cienkim strumieniem wlej żelatynę, ponownie krótko zmiksuj. Do kremu dodaj drobno posiekane orzechy włoskie. Wymieszaj. 
  • Złóż ciasto. Z kremu odłóż do osobnej miseczki około 5 łyżek. Pozostały krem podziel na dwie części. Do formy wyłożonej papierem do pieczenia przełóż jeden blat bezy, rozsmaruj połowę kremu, przykryj biszkoptem. Nasącz go amaretto wymieszanym z wodą. Wyłóż pozostałą połowę kremu. Przykryj bezą. Odłożone 5 łyżek kremu rozsmaruj na wierzchu bezy. Całość posyp posiekanymi orzechami włoskimi. Przed podaniem wstaw ciasto do lodówki na minimum 12 godzin. 
Smacznego!
Ciasto makowo-kokosowe z orzechami włoskimi

Ciasto makowo-kokosowe z orzechami włoskimi

Ciasto makowo-kokosowe z orzechami włoskimi

Ciasto makowo-kokosowe z orzechami włoskimi

Ciasto makowo-kokosowe z orzechami włoskimi

niedziela, 3 grudnia 2023

Ciasto makowe z kremem jogurtowo-czekoladowym

Wyśmienite, idealne na święta ciasto składające się z dwóch blatów, aromatycznego, wilgotnego, makowego ciasta przełożonych aksamitnych kremem przygotowanym na bazie jogurtu greckiego, białej czekolady, mascarpone i śmietany kremówki. 

Ciasto makowe z kremem jogurtowo-czekoladowym

Składniki na ciasto makowe:

  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 4 łyżki wody
  • 100 g cukru
  • 130 g mąki pszennej tortowej
  • 30 g kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 800 g masy makowej z puszki

Składniki na krem jogurtowo - czekoladowy:

  • 150 g białej czekolady
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżeczki żelatyny + 1/3 szklanki zimnej wody
  • 400 g gęstego jogurtu greckiego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Pozostałe składniki:

  • około 50 g gorzkiej czekolady

Ciasto makowe z musem jogurtowo-czekoladowym - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj ciasto makowe. Jajka ubij z wodą, solą i cukrem na jasną, puszystą masę. Dodaj mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszaj szpatułką. Dodaj masę makową z puszki, delikatnie wymieszaj. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut.
  • Przygotuj krem jogurtowo-czekoladowy. Do rondelka wlej 100 ml śmietany kremówki i dodaj połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Podgrzewaj do momentu rozpuszczenia się czekolady, uważaj jednak, by mieszanki nie doprowadzić do wrzenia. Pozostaw do ostudzenia. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się. 
  • Pozostałą śmietanę kremówkę zmiksuj z serkiem mascarpone na gęsty, sztywny krem. Pod koniec miksowania dodaj cukier puder i ekstrakt z wanilii. Cienkim strumieniem wlej do masy żelatynę. Krótko zmiksuj. Do roztopionej czekolady dodaj 3 łyżki ubitej śmietany, wymieszaj. Mieszankę dodaj do ubitej śmietany z mascarpone. Energicznie i dokładnie wymieszaj łyżką lub szpatułką. Dodaj jogurt grecki, ponownie wymieszaj łyżką. 
  • Złóż ciasto. Ciasto makowe przekrój wzdłuż na dwa blaty. Pierwszy blat przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyłóż 2/3 kremu jogurtowo - czekoladowego. Przykryj drugim blatem makowym. Na ciasto wyłóż pozostały krem. Wyrównaj. Wierzch ciasta posyp startą na dużych oczkach tarki gorzką czekoladą.
Smacznego!
Ciasto makowe z kremem jogurtowo-czekoladowym

Ciasto makowe z kremem jogurtowo-czekoladowym

Ciasto makowe z kremem jogurtowo-czekoladowym

Ciasto makowe z kremem jogurtowo-czekoladowym