czwartek, lutego 07, 2019

Siekane kotlety drobiowe

Siekane kotlety drobiowe

Wystarczy tylko kilka prostych składników i 20 minut wolnego czasu, by wyczarować pyszne danie obiadowe. Drobiowe kotlety siekane możesz przygotować z fileta z kurczaka lub indyka. To świetna alternatywa dla tradycyjnych, panierowanych kotletów. To doskonały pomysł na obiad dla dzieci i dorosłych.

kotlety siekane z kurczaka

Siekane kotlety drobiowe - składniki

  • 2 pojedyncze filety z kurczaka (około 500 g)
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 2,5 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki majonezu
  • 100 g żółtego sera
  • przyprawy: sól, pieprz, ulubiona przyprawa do kurczaka
  • olej do smażenia

Jak zrobić kotlety siekane z kurczaka?

  • Filety z kurczaka oczyść i pokrój w drobną kostkę.
  • Cebulę drobno posiekaj.
  • Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  • Do miski włóż posiekanego kurczaka i cebulę - wymieszaj. Dodaj jajko, mąkę, majonez, żółty ser i przyprawy. Zawartość miski dokładnie ze sobą wymieszaj, do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Na patelni rozgrzej olej.
  • Na patelnię kładź mięsną masę, formując z niej niewielkie kotleciki. Smaż na rumiano z obu stron. 
Smacznego!
siekane kotlety drobiowe
Polecam także inne przepisy na kotlety:

środa, lutego 06, 2019

Zupa pieczarkowa ze szpinakiem

Zupa pieczarkowa ze szpinakiem

Prosta w przygotowaniu i niezwykle aromatyczna zupa z przesmażonymi na maśle pieczarkami, świeżym szpinakiem, ziemniakami i marchewką. Kropkę nad i stanowią przyprawy: tymianek i duża ilość świeżego czosnku, dzięki którym zupa jest wyrazista w smaku. To pyszne i pożywne danie.

zupa pieczarkowa ze szpinakiem

 Pieczarkowa zupa ze szpinakiem - składniki

  • 2,5 litra wywaru mięsnego (przepis na bulion mięsny znajdziesz tutaj)
  • 500 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 800 g ziemniaków
  • 3 marchewki
  • 250 g świeżego szpinaku
  • 200 ml śmietany 18 %
  • 3 łyżki masła
  • przyprawy: sól, pieprz tymianek


Jak zrobić pieczarkową zupę ze szpinakiem?

  • Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę.
  • Marchewki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Możesz też użyć marchewek pozostałych po gotowaniu bulionu. Wówczas wystarczy, że rozgnieciesz je widelcem i na sam koniec dodasz do zupy.
  • Opłucz szpinak.
  • Posiekaj cebulę, ząbki czosnku przeciśnij przez praskę, a pieczarki pokrój w półplasterki. 
  • Rozgrzej na patelni masło. Wrzuć cebulę i poczekaj aż się zeszkli. Dodaj pieczarki i smaż do momentu odparowania wody z pieczarek. Na koniec dodaj czosnek i tymianek.
  • Zagotuj bulion i dodaj do niego ziemniaki i marchewki (jeśli dodajesz je surowe). Doprowadź do wrzenia, zmniejsz moc palnika i gotuj pod przykryciem około 10-13 minut.
  • Dodaj przesmażone pieczarki, gotuj około 6 minut.
  • Dodaj szpinak i poczekaj, aż zwiędnie.
  • Garnek z zupą zdejmij z palnika.
  • Zabiel zupę - śmietanę roztrzep w kubeczku i w celu zahartowania, dodaj do niej kilka łyżek gorącej zupy. Śmietanę powoli wlej do zupy.
  • Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem i ewentualnie jeszcze tymiankiem.
Smacznego!
pieczarkowa zupa ze szpinakiem

niedziela, lutego 03, 2019

Kisielowa babka cytrynowa

Kisielowa babka cytrynowa

Puszysta i bardzo szybka w przygotowaniu kisielowa babka cytrynowa z otartą skórką z cytryny i mlekiem, dzięki któremu ciasto ma wyjątkowy i ciekawy smak. To przepyszny i bardzo prosty przepis na babkę. Polecam! :)

babka cytrynowa z kisielem

Babka cytrynowa z kisielem - składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 3 kisiele cytrynowe (proszek - 3x40 g)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 100 g roztopionego masła
  • 1 szklanka cukru
  • 250 ml mleka
  • skórka otarta z 1 cytryny

Jak zrobić kisielową babkę cytrynową?

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia i kisielami.
  • Oddziel białka od żółtek.
  • Białka ubij na sztywną pianę. By lepiej się ubijały, możesz do nich dodać szczyptę soli. 
  • Żółtka zmiksuj z roztopionym masłem, cukrem i mlekiem. 
  • Do masy z żółtkami dodaj mąkę przesianą z kisielami i proszkiem do pieczenia oraz skórkę z cytryny. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników. 
  • Dodaj pianę z białek i delikatnie wmieszaj ją w ciasto.
  • Formę na babkę dokładnie wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą. 
  • Ciasto przełóż do formy i włóż do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na około 45-50 minut.
  • Po upieczeniu, uchyl lekko drzwi piekarnika, i pozostaw babkę do wystygnięcia.
  • Babkę oprósz cukrem pudrem lub polej lukrem.
Smacznego!
kisielowa babka cytrynowa
Pomysł na kisielową babkę cytrynową pochodzi ze strony ilovebake.pl.

sobota, lutego 02, 2019

Risotto z kurczakiem, marchewką i groszkiem

Risotto z kurczakiem, marchewką i groszkiem

Aromatyczne, kremowe risotto z kurczakiem, marchewką i groszkiem zachwyca nie tylko swym pięknym wyglądem. Risotto z kurczakiem to przepyszne i tanie danie, które przygotowuje się naprawdę ekspresowo. To świetna propozycja na lekki obiad lub kolację. :)

risotto z kurczakiem, marchewką i groszkiem

Risotto z kurczakiem, marchewką i groszkiem

  • 1 duży, pojedynczy filet z kurczaka (około 300-400 g)
  • 250 g mrożonej marchewki z groszkiem
  • 1 cebula
  • 100 g ryżu jaśminowego
  • 0,5 litra bulionu warzywnego
  • 3 łyżki śmietany 18 %
  • przyprawy: sól, pieprz, lubczyk, tymianek
  • dodatkowo: 20 g masła (około 2 łyżki)


Jak zrobić kremowe risotto z kurczakiem, marchewką i groszkiem?

  • Filet z kurczaka oczyść i pokrój w drobną kostkę.
  • Cebulę obierz i drobno posiekaj.
  • W garnku lub na patelni rozgrzej masło, wrzuć cebulę i smaż kilka minut, aż ładnie się zeszkli.
  • Dodaj pokrojone mięso i smaż około 3 minut. 
  • Dodaj marchewkę z groszkiem oraz przyprawy i smaż na niewielkim ogniu około 5 minut.
  • Wsyp suchy ryż i dodaj około 250 ml bulionu warzywnego. Uwaga! Pozostały bulion należy dolewać stopniowo, w miarę odparowywania i wchłaniania płynu przez ryż. Risotto gotuj na wolnym ogniu i bez przykrycia, często mieszając zawartość garnka lub patelni.
  • Risotto gotuj do miękkości składników i uzyskania kremowej konsystencji.
  • Na koniec, jeśli uznasz to za koniecznie, dodaj jeszcze odrobinę przypraw.
  • Po ugotowaniu, zdejmij naczynie z palnika, dodaj śmietanę i wymieszaj.
Smacznego!
risotto z kurczakiem

piątek, lutego 01, 2019

Sernik z polewą kajmakową

Sernik z polewą kajmakową

Delikatny, puszysty, lekko waniliowy sernik na kruchym spodzie z polewą kajmakową. Słodycz masy krówkowej doskonale współgra ze smakiem sernika. Sernik nie pęka i równo się piecze, a z jego przygotowaniem nie powinniście mieć żadnych problemów. Ciasto najlepiej upiec dzień przed podaniem, by mógł postać kilka godzin w lodówce - wtedy smakuje jeszcze lepiej! Polecam. :)

sernik z polewą kajmakową


sernik z pyszną polewą

Kruche ciasto - składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa - składniki:

  • 1 kg sera z wiaderka lub 2-krotnie mielonego
  • 10 jajek
  • 1 3/4 szklanki cukru pudru
  • 330 g śmietany 30 %
  • 2 budynie waniliowe (proszek - 2x40 g)
  • torebka cukru waniliowego
  • aromat waniliowy
  • dodatkowo na polewę: 250 g masy kajmakowej

Jak zrobić kruche ciasto?

  • Z mąki, masła, cukru, jajka i proszku do pieczenia zagnieć gładkie ciasto.
  • Ciasto owiń w folię spożywczą i włóż na około 30 minut do zamrażalnika.
  • Blachę do pieczenia o wymiarach 35x25 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Ciasto rozwałkuj na kształt formy do pieczenia, a następnie przełóż je na blachę i ponakłuwaj widelcem. 
  • Kruche ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i podpiekaj przez 15 minut.

Jak zrobić masę sernikową?

  • Białka oddziel od żółtek.
  • Żółtka utrzyj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę.
  • Białka ubij na sztywno. By lepiej i szybciej się ubiły, dodaj do nich szczyptę soli.
  • Śmietanę ubij na sztywno.
  • Ser przełóż do dużej miski lub garnka i dodaj do niego utarte z cukrami żółtka, budynie i aromat waniliowy. Krótko zmiksuj - tylko do połączenia się składników.
  • Następnie dodaj ubitą śmietanę - delikatnie wmieszaj ją w masę.
  • Teraz dodaj ubite białka, również delikatnie wmieszaj je w masę.
  • Na podpieczone ciasto wylej masę serową i wstaw do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i piecz przez 30 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 160 stopni Celsjusza i piecz jeszcze przez 25 minut.
  • Po upieczeniu sernika, lekko uchyl drzwi piekarnika i tak pozostaw ciasto, aż do całkowitego ostygnięcia.
  • Po ostudzeniu, posmaruj sernik masą kajmakową. By kajmak lepiej się rozsmarowywał, możesz go wcześniej odrobinę podgrzać.
Smacznego!
sernik z kajmakiem
sernik z polewą krówkową

środa, stycznia 30, 2019

Chleb z ziemniakami

Chleb z ziemniakami

Lekko chrupiąca skórka, miękki środek i delikatność to cechy charakterystyczne domowego chleba z ziemniakami. Tak, z ziemniakami, których w ogóle w chlebie nie czuć, a które nadają mu wilgotności i ładnego koloru. Ciekawym dodatkiem wzbogacającym smak chleba z ziemniakami jest prażony słonecznik. To zdecydowanie jeden z moich faworytów, jeśli chodzi o domowe pieczywo. Prosto, tanio i pysznie! Musisz spróbować. :)

chleb z ziemniakami

domowy chleb

Domowy chleb z ziemniakami - składniki:

  • 650 g + 1 łyżka mąki pszennej chlebowej
  • 250 g ugotowanych, ugniecionych i ostudzonych ziemniaków
  • 150 g pestek słonecznika
  • 40 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 3/4 szklanki letniej wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • dodatkowo: ulubione ziarenka do posypania chleba (ja postawiłam na mieszankę pestek dyni, pestek słonecznika, sezamu i siemienia lnianego)

Jak zrobić chleb z ziemniakami?

  • 150 g pestek słonecznika podpraż na suchej patelni do zarumienienia, następnie przełóż je do miseczki i pozostaw do ostygnięcia. Nie zostawiaj pestek na patelni, ponieważ się przypalą .
  • W miseczce rozkrusz drożdże, dodaj szklankę wody, cukier oraz 1 łyżkę mąki. Całość wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce, na około 15 minut, do wyrośnięcia.
  • Mąkę przesiej do miski, dodaj sól i ostudzony słonecznik. Zrób w mące zagłębienie i dodawaj kolejno: oliwę z oliwek, ziemniaki, wyrośnięty rozczyn i wodę. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą połącz. Ciasto wyrabiaj około 5 minut.
  • Dwie keksówki (małą i dużą) wysmaruj olejem i obsyp mąką.
  • Do form włóż ciasto, równomiernie je w nich rozkładając. Keksówki przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Potrwa to mniej więcej 40-50 minut.
  • Posmaruj wierzch chleba niewielką ilością wody i posyp wybranymi przez siebie ziarenkami.
  • Chleb wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 200 stopni Celsjusza i piecz jeszcze przez około 25-30 minut.
Smacznego!
chleb ziemniaczany

chleb z dodatkiem ziemniaków

wtorek, stycznia 29, 2019

Kotlety mielone z kiszonymi ogórkami

Kotlety mielone z kiszonymi ogórkami

Znudziły Ci się tradycyjne kotlety mielone? Odmień ich smak, dodając drobno pokrojone ogórki kiszone i odrobinę musztardy. To świetny sposób na urozmaicenie mielonych, które przygotowane w ten sposób są naprawdę smaczne i bardzo soczyste.

kotlety mielone z kiszonymi ogórkami

Kotlety mielone z ogórkiem kiszonym - składniki

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kajzerka namoczona w mleku
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki musztardy delikatesowej
  • przyprawy: pieprz i sól
  • bułka tarta do panierki
  • olej do smażenia

Jak zrobić mielone z kiszonym ogórkiem?

  • Ogórki pokrój w niewielką kostkę.
  • Cebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę.
  • Do miski włóż mięso mielone, dodaj ogórki, namoczoną kajzerkę, cebulę, czosnek, musztardę oraz sól i pieprz. 
  • Masę dokładnie wyrób i formuj z niej kotleciki, które następnie panieruj w bułce tartej.
  • Kotlety mielone smaż na rozgrzanym oleju - do zarumienienia.
Smacznego!
Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger