poniedziałek, lutego 25, 2019

Siekane kotlety drobiowe z brokułem pieczone w piekarniku

Siekane kotlety drobiowe z brokułem pieczone w piekarniku

Drobiowe kotlety siekane z brokułem z dodatkiem żółtego sera, czosnku i musztardy to rodzaj mięsnych placuszków, które doskonale sprawdzą się w roli obiadu czy kolacji. Kotlety z kurczakiem i brokułem są proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego bardzo smaczne. To świetna alternatywa dla tradycyjnych kotletów w panierce. Warto spróbować. :)

siekane kotlety drobiowe z brokułem











Siekane kotlety drobiowe z brokułem - składniki:

  • 2 pojedyncze filety z kurczaka (około 500 g)
  • 1 brokuł
  • 125 g sera żółtego
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki musztardy delikatesowej
  • przyprawy: sól i pieprz


Jak zrobić drobiowe kotlety siekane z brokułem?

  • Brokuła umyj i podziel na różyczki. W garnku zagotuj wodę z odrobiną soli i cukru. Na wrzątek wrzuć różyczki brokuła i gotuj około 6 -7 minut, licząc od momentu ponownego zagotowania się wody. Brokuła odstaw do ostygnięcia, po czym pokrój go na niewielkie kawałki.
  • Piersi oczyść i pokrój w niewielką kostkę. 
  • Żółty ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. 
  • Ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę.
  • Do miski wbij jajka, dodaj czosnek, mąkę ziemniaczaną, musztardę oraz sól i pieprz. Całość wymieszaj na jednolitą masę.
  • Do masy jajecznej dodaj pokrojone piersi z kurczaka, brokuła i ser. Dokładnie połącz ze sobą wszystkie składniki i wstaw do lodówki na około 30 minut.
  • Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i przy pomocy pędzelka posmaruj ją niewielką ilością oleju.
  • Na blachę nakładaj łyżką porcje ciasta, formując niewielkie kotleciki. 
  • Blachę z kotletami włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut. Po tym czasie, przekręć kotlety na drugą stronę i piecz jeszcze przez 10 minut.
Smacznego!

czwartek, lutego 21, 2019

Kostka jogurtowo-truskawkowa

Kostka jogurtowo-truskawkowa

Pyszny, lekki, orzeźwiający deser bez pieczenia z dodatkiem jogurtu truskawkowego, mleka zagęszczonego niesłodzonego i konfitury truskawkowej. Ciasto nie jest trudne w wykonaniu, choć wymaga trochę czasu ze względu na 2 warstwy, które muszą zastygnąć. Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, a zarazem lekkiego i piankowego - przygotuj kostkę truskawkowo-jogurtową.

kostka jogurtowo-truskawkowa
ciasto truskawkowe

Składniki na spód:

  • około 20 sztuk herbatników kakaowych

Składniki na masę jogurtową:

  • 1200 g jogurtu truskawkowego
  • 2,5 paczki galaretki truskawkowej (1 paczka = 75 g)
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 300 ml wrzątku
  • 16 sztuk podłużnych biszkoptów
  • 150 g konfitury truskawkowej
  • składniki na poncz: 3 łyżki wody wymieszanej z 0,5 łyżki soku z cytryny

Składniki na piankę:

  • 1 litr niesłodzonego mleka zagęszczonego (w temperaturze pokojowej!)
  • 2,5 paczki galaretki truskawkowej (1 paczka = 75 g)
  • 250 ml wrzątku

Składniki na wierzch:

  • 100 g białej czekolady
  • 150 g konfitury truskawkowej


Jak zrobić kostkę jogurtowo-truskawkową?

  • Formę o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na spód ułóż herbatniki kakaowe.
  • Dwie i pół paczki galaretki oraz 2 łyżeczki żelatyny rozpuść w 300 ml wrzącej wody i pozostaw do ostudzenia. W międzyczasie galaretkę często mieszaj, by żelatyna nie osadziła się na ściankach i dnie naczynia.
  • Jogurty przełóż do miski.
  • Do rozpuszczonych i ostudzonych galaretek dodaj 3 łyżki jogurtu i wymieszaj.
  • Galaretki jednym, szybkim ruchem przelej do miski z jogurtami i krótko zmiksuj na najwyższych obrotach - tylko do połączenia się składników.
  • Jogurtową masę włóż do lodówki i poczekaj, aż osiągnie konsystencję gęstego budyniu. Będzie to trwało około 30 - 40 minut. 
  • Masę jogurtową wyłóż na herbatniki, wyrównaj ich powierzchnię i włóż do lodówki, do całkowitego stężenia.
  • Na warstwie jogurtowej ułóż podłużne biszkopty. 
  • Wolne miejsca między biszkoptami wypełnij konfiturą truskawkową.
  • Przy pomocy pędzelka, posmaruj wierzch biszkoptów ponczem.
  • Teraz zabierz się za przygotowanie pianki. Pozostałe 2,5 paczki galaretki rozpuść w 250 ml wrzącej wody, pozostaw do ostygnięcia. W międzyczasie galaretkę często mieszaj.
  • Mleko zagęszczone przelej do miski i spieniaj na najwyższych obrotach miksera przez około 3 minuty.
  • Do ostudzonej galaretki dodaj 5 łyżek mleka zagęszczonego i wymieszaj.
  • Galaretkę przelej do miski ze spienionym mlekiem i zmiksuj do połączenia się składników.
  • Masę włóż do lodówki i poczekaj, aż osiągnie konsystencję gęstej śmietany. Będzie to trwało około godziny.
  • Piankę wyłóż na biszkopty. Całość wstaw do lodówki do całkowitego zastygnięcia. 
  • Piankę posmaruj cienką warstwą konfitury i posyp czekoladą startą na grubych oczkach tarki. 
Smacznego!
ciasto jogurtowo-truskawkowe
Pomysł na kostkę jogurtowo-truskawkową pochodzi ze strony zcukrempudrem.blogspot.com.

wtorek, lutego 19, 2019

Jabłka pod waniliową kruszonką

Jabłka pod waniliową kruszonką

Jeśli masz w domu nadmiar jabłek i ochotę na coś słodkiego, zrób jabłka pod kruszonką. Ten banalnie prosty w przygotowaniu deser jest naprawdę przepyszny. Duża ilość jabłek z dodatkiem cynamonu i waniliowa kruszonka to bardzo udane połączenie. Polecam! :)

jabłka pod kruszonką
jabłka pod waniliową kruszonką

Jabłka pod kruszonką - składniki:

  • 2 kg jabłek
  • 3 łyżki rodzynek (opcjonalnie)
  • 1,5 łyżeczki cynamonu

Jabłka pod kruszonką - składniki na ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 150 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • ziarenka wanilii lub aromat waniliowy


Jak zrobić jabłka pod kruszonką?

  • Deser rozpocznij od przygotowania kruszonki. 
  • Mąkę, cukier, masło i ziarenka wanilii lub aromat waniliowy umieść w miseczce i rozetrzyj w dłoniach. Składniki powinny dobrze się ze sobą połączyć i przypominać w swej strukturze mokry piasek. Na czas przygotowywania jabłek, kruszonkę włóż do lodówki.
  • Jabłka umyj, obierz, pokrój na ćwiartki i wykrój gniazda nasienne. Każda ćwiartkę pokrój jeszcze na 4 części. Jabłka umieść w misce, dodaj cynamon i dokładnie wymieszaj.
  • Formę o wymiarach 20 x 30 cm wysmaruj masłem. Jabłka z cynamonem rozłóż równomiernie w formie, ułóż rodzynki, a całość posyp przygotowaną wcześniej kruszonką.
  • Formę z deserem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 40 minut, aż kruszonka ładnie się zarumieni.
Smacznego!
jabłka z kruszonką

poniedziałek, lutego 18, 2019

Kotlety mielone z kaszą kuskus

Kotlety mielone z kaszą kuskus

To kolejna propozycja odmienionych mielonych. Tym razem do mięsa mielonego zdecydowałam się dodać kaszę kuskus i żółty ser. Dzięki tym dodatkom kotlety zyskują naprawdę ciekawy smak. Kotlety mielone z kaszą kuskus są pyszne i aromatyczne, a do tego ekspresowe w przygotowaniu. :)

kotlety mielone z kuskus
mielone z kaszą kuskus

Kotlety mielone z kaszą kuskus - składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 175-200 g kaszy kuskus
  • 1 cebula
  • 100 g żółtego sera
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki łagodnej musztardy
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek suszony
  • dodatkowo: bułka tarta do obtoczenia i olej do smażenia

Jak zrobić kotlety mielone z kuskus?

  • Kaszę kuskus wsyp do miski, dodaj szczyptę soli, zalej ją wrzątkiem tak, by woda była ponad kaszą około 0,5 cm. Odstaw na 5 minut do napęcznienia. Przemieszaj.
  • Obierz cebulę i posiekaj ją w drobną kostkę.
  • Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  • Mięso mielone włóż do miski, dodaj jajka, cebulę, ser, musztardę oraz przyprawy. Masę mięsną dokładnie wyrób.
  • Z masy formuj okrągłe kotleciki i obtaczaj je w bułce tartej.
  • Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety z obu stron do zarumienienia.

poniedziałek, lutego 18, 2019

Krem jarzynowy

Krem jarzynowy

Bardzo prosty i dość szybki w przygotowaniu, a przy tym niezwykle smaczny krem jarzynowy z dużą ilością warzyw, który skutecznie rozgrzeje i nasyci na długi czas. Krem jest gęsty, aksamitny i delikatny w smaku. :)

zupa krem jarzynowa

Krem jarzynowy - składniki:

  • 1 skrzydło z indyka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • biała część pora
  • 400 g ziemniaków
  • pół małego kalafiora lub 400 g mrożonego
  • 100 g serka topionego śmietankowego
  • przyprawy: 1 liść laurowy, 1 ziele angielskie, 2 ziarna pieprzu, sól, pieprz czarny mielony
  • dodatkowo do smażenia: 1 łyżka oliwy z oliwek + 1,5 łyżki masła
  • dodatkowo do posypania: świeży koperek

Jak zrobić krem jarzynowy?

  • Oczyść skrzydło z indyka.
  • Marchewki i pietruszkę obierz i umyj.
  • Do garnka włóż skrzydło z indyka, marchewki i pietruszkę, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz. Całość zalej wodą (około 1,5 litra) i gotuj przez około 30-35 minut.
  • Po tym czasie wyjmij z zupy skrzydło z indyka, warzywa i przyprawy. Mięso i warzywa odłóż na bok.
  • Pora umyj i pokrój na talarki.
  • Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę.
  • Na patelni rozgrzej masło z oliwą, wrzuć pora, smaż około 4 minut.
  • Dodaj ziemniaki i smaż około 3 minut.
  • Do gotującego się bulionu dodaj zawartość patelni oraz różyczki kalafiora. Gotuj około 15 minut. Jeśli chcesz, możesz odłożyć kilka różyczek kalafiora do dekoracji. 
  • Do zupy dodaj serek topiony, sól i pieprz oraz obrane mięso ze skrzydła indyka. Gotuj jeszcze przez około 8-10 minut. 
  • Dodaj ugotowane wcześniej marchewki i pietruszkę. Całość zmiksuj blenderem na gładki krem. 
  • Przed podaniem, posyp krem świeżym koperkiem.
Smacznego!
krem jarzynowy

niedziela, lutego 17, 2019

Gulasz po meksykańsku

Gulasz po meksykańsku

Gulasz meksykański z papryką, kukurydzą, czerwoną fasolą i dużą ilością aromatycznych przypraw to świetny pomysł na pyszny i bardzo pożywny obiad. Danie jest proste w przygotowaniu, rozgrzewające i lekko pikantne. Najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy wszystkie smaki przegryzą się ze sobą. Polecam. :)

gulasz meksykański

Gulasz po meksykańsku - składniki

  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 4 cebule
  • 6-8 ząbków czosnku
  • 2 czerwone papryki
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 5 łyżek ketchupu pikantnego
  • pół szklanki wody
  • puszka kukurydzy
  • puszka czerwonej fasoli
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano, słodka papryka, suszona kolendra, pieprz cayenne
  • dodatkowo: olej do smażenia


Jak zrobić gulasz po meksykańsku?

  • Mięso oczyść i pokrój w kostkę.
  • Cebulę obierz i posiekaj w kostkę.
  • Ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę.
  • Paprykę oczyść i pokrój w kostkę.
  • Na patelni rozgrzej olej, dodaj mięso, a po chwili cebulę i ząbki czosnku.
  • Mięso z cebulą i czosnkiem smaż przez kilka minut, następnie przełóż je do garnka i dodaj pomidory w puszce, wodę i przyprawy. Gulasz duś kilkadziesiąt minut, aż mięso będzie prawie miękkie.
  • Dodaj paprykę, gotuj jeszcze przez około 15-20 minut. 
  • Dodaj ketchup, czerwoną fasolę i kukurydzę, gotuj jeszcze chwilę, aż sos stanie się gęsty, a mięso będzie całkowicie miękkie. 
  • Na koniec, jeśli uznasz to za koniecznie, dopraw gulasz do smaku.
Smacznego!
gulasz po meksykańsku

piątek, lutego 15, 2019

Sernik na zimno z ciasteczkami Oreo

Sernik na zimno z ciasteczkami Oreo

Sernik na zimno z ciasteczkami Oreo to prawdziwa gratka dla łasuchów! Czarno-biały, idealnie kremowy, rozpływający się w ustach sernik na ciasteczkowym spodzie z dodatkiem kremówki, serka mascarpone i Oreo, który doskonale smakuje z filiżanką aromatycznej kawy. Szybki i prosty w przygotowaniu, i bardzo smakowity. :)

sernik Oreo
sernik na ciasteczkowym spodzie

Sernik z Oreo - składniki na spód:

  • 200 g ciastek typu markizy
  • 110 g rozpuszczonego masła

Sernik na zimno z ciasteczkami Oreo - składniki na masę:

  • 1 kg twarogu na sernik z wiaderka
  • 180 g cukru pudru
  • 330 g śmietany kremówki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 6 łyżeczek żelatyny w proszku
  • 1 opakowanie ciasteczek Oreo (176 g - 16 sztuk)
  • na wierzch: starta gorzka czekolada

Jak zrobić sernik Oreo?

  • Boki i dno tortownicy o średnicy 25 cm wyłóż folią spożywczą.
  • Markizy drobno rozkrusz i dokładnie wymieszaj z rozpuszczonym i ostudzonym masłem.
  • Masę ciasteczkową wyłóż na dno tortownicy, dobrze dociśnij i odstaw do lodówki.
  • Żelatynę przełóż do miseczki, zalej 6-7 łyżkami wody i odstaw do napęcznienia.
  • Ser wymieszaj z cukrem pudrem.
  • W międzyczasie rozpuść żelatynę. Uważaj jednak, by jej nie zagotować, ponieważ spowoduje to osłabienie, a nawet utratę żelujących właściwości.
  • Do rozpuszczonej i lekko wystudzonej żelatyny dodaj 3-4 łyżki masy serowej i dokładnie wymieszaj.
  • Miksując masę serową, powoli i cienkim strumieniem wlej żelatynę.
  • W osobnej misce ubij na sztywny krem mascarpone ze śmietaną kremówką. Delikatnie wmieszaj go do masy serowej.
  • Ciasteczka Oreo pokrój na niewielkie kawałki i dodaj do masy sernikowej.
  • Powstałą masą wylej na ciasteczkowy spód.
  • Wierzch sernika posyp startą gorzką czekoladą.
  • Ciasto włóż na minimum kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc).
Smacznego!
sernik na zimno Oreo
sernik z ciasteczkami Oreo

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger