niedziela, marca 10, 2019

Ślimaki drożdżowe z czekoladą i cynamonem

Ślimaki drożdżowe z czekoladą i cynamonem

Miękkie, rozpływające się w ustach, puszyste bułeczki drożdżowe z pysznym czekoladowo-cynamonowym nadzieniem. Bułeczki doskonale smakują z kubkiem gorącego mleka czy filiżanką aromatycznej kawy, choć są wyśmienite także i bez tych dodatków. Bardzo polecam! :)

bułeczki drożdżowe z czekoladą

Ślimaki drożdżowe z czekoladą i cynamonem - składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 100 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
  • 70 g cukru trzcinowego
  • 20 g drożdży
  • 1 jajko
  • dodatkowo: 1 jajko do posmarowania bułeczek

Drożdżowe ślimaki z czekoladą - składniki na nadzienie:

  • 100 g masła
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 1,5 łyżki cynamonu


Jak zrobić ślimaki drożdżowe z czekoladą i cynamonem?

  • Wszystkie składniki (oprócz mleka, które należy lekko podgrzać) powinny być w temperaturze pokojowej
  • Do dużej miski wlej mleko i masło. Dodaj cukier, 1 jajko i rozkruszone drożdże. Dokładnie wymieszaj. Wsyp przesianą przez sito mąkę. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.
  • Do misy oprószonej mąką włóż wyrobione ciasto i przykryj bawełnianą ściereczką. Odstaw do wyrośnięcia na około 90 minut.
  • Przygotuj nadzienie. Masło wraz z czekoladą rozpuść w kąpieli wodnej, pozostaw do ostudzenia. Dodaj cukier i cynamon, dokładnie wymieszaj.
  • Wyrośnięte ciasto krótko wyrób. Na lekko podsypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm. 
  • Powstały prostokąt posmaruj przygotowanym nadzieniem czekoladowym. Zwiń w roladę, zaczynając od dłuższego boku.
  • Zawinięte w roladę ciasto pokrój bardzo ostrym nożem na plastry o szerokości około 2-3 cm. Bułeczki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. 
  • Ślimaki posmaruj rozkłóconym jajkiem.
  • Blachę z bułeczkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 5 minut, po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180 stopni Celsjusza i piecz jeszcze przez około 20-25 minut. 
Smacznego!
ślimaki z czekoladą

sobota, marca 09, 2019

Bitki z boczkiem i papryką

Bitki z boczkiem i papryką

Plastry schabu zapiekane w piekarniku z dodatkiem przesmażonego boczku, papryki i żółtego sera. Bitki z boczkiem i papryką to pyszne, sycące danie obiadowe, które z pewnością posmakuje każdemu. 

bitki z papryką i boczkiem


Bitki z boczkiem i papryką - składniki:

  • 1 kg schabu
  • 1 papryka czerwona
  • 0,5 papryki zielonej
  • 150 g boczku wędzonego
  • 3 łyżki masła
  • 250 g sera żółtego w plastrach
  • dodatkowo: olej do smażenia
  • przyprawy: ulubiona przyprawa do mięsa wieprzowego, suszone pomidory z czosnkiem, czosnek suszony, sól, pieprz

Jak zrobić bitki z boczkiem i papryką?

  • Schab oczyść, osusz i pokrój na plastry. 
  • Plastry schabu lekko rozbij i posyp przyprawą do mięsa. 
  • Na rozgrzanym oleju obsmaż mięso z obu stron.
  • Paprykę umyj, oczyść i pokrój w kostkę.
  • Boczek pokrój w kostkę i przesmaż na suchej patelni. Dodaj masło i paprykę. Smaż około 3 minut. Dodaj suszone pomidory, czosnek, sól i pieprz. Wymieszaj.
  • Na blasze wyłożonej papierem od pieczenia połóż plastry schabu.
  • Na plastrach schabu rozłóż równomiernie paprykę z boczkiem.
  • Każdy kawałek mięsa przykryj plastrem sera żółtego.  
  • Blachę z bitkami włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i zapiekaj przez około 35 minut.
Smacznego!
bitki z papryką i boczkiem

czwartek, marca 07, 2019

Słonecznikowiec

Słonecznikowiec

Dwa blaty kakaowego ciasta biszkoptowego przełożonego kremem na bazie masła, kajmaku i chrupiącego, karmelizowanego słonecznika to prawdziwa uczta dla podniebienia! Słonecznikowiec to proste w przygotowaniu i bardzo smakowite ciasto przekładane. Idealne dla wielbicieli słodkich ciast z kremem i nie tylko. :)
słonecznikowiec





ciasto ze słonecznikiem

Słonecznikowiec - składniki na ciasto biszkoptowe:

  • 6 jajek
  • 200 g cukru
  • 3 budynie waniliowe (proszek - 3x40 g)
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • do nasączenia biszkoptu: 0,5 szklanki osłodzonej i ostudzonej kawy


Ciasto słonecznikowiec - składniki na prażony słonecznik:

  • 300 g łuskanych ziaren słonecznika (użyłam pestek słonecznika BIO firmy Polskie Młyny)
  • 80 g miękkiego masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mleka


Ciasto z prażonym słonecznikiem - składniki na masę słonecznikową:

  • 250 g masła
  • 460 g masy kajmakowej
  • 2/3 porcji prażonego słonecznika


Słonecznikowiec - wierzch ciasta:

  • 1/3 masy słonecznikowej
  • 1/3 prażonego słonecznika



Ciasto biszkoptowe - przygotowanie:

  • Białka oddziel od żółtek.
  • Białka ubij na sztywną masę, na najwyższych obrotach miksera. Możesz dodać do nich szczyptę soli, by lepiej się ubijały. W międzyczasie, stopniowo do ubijanych białek dodawaj cukier.
  • Cały czas miksując, dodawaj do ubitych białek po jednym żółtku. 
  • Do masy jajecznej dodaj przesiane: budynie, mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Suche składniki delikatnie wmieszaj w masę, najlepiej przy pomocy drewnianej lub silikonowej szpatułki.
  • Blachę o wymiarach 30 x 25 cm wyłóż papierem do pieczeniem.
  • Masę wylej do formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz przez około 40 minut, do suchego patyczka. 
  • Po ostudzeniu przekrój biszkopt na dwa równe blaty.


Prażony słonecznik - przygotowanie:

  • Na patelni rozpuść masło, dodaj cukier, mleko i słonecznik. Masę podgrzewaj i cały czas mieszaj do momentu, aż się delikatnie zarumieni.
  • Ziarna słonecznika przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 10-15 minut. Uważaj, by nie przypalić ziarenek, ponieważ staną się gorzkie.
  • Słonecznik odstaw do ostudzenia.


Masa słonecznikowa - przygotowanie:

  • Masło utrzyj w misce na puszystą masę. Cały czas miksując, dodawaj po 1 łyżce masy kajmakowej. Na sam koniec dodaj 2/3 prażonego słonecznika i wymieszaj łyżką.


Słonecznikowiec - złożenie ciasta:

  • Jeden blat ciasta biszkoptowego nasącz połową zaparzonej kawy. Wyłóż 2/3 masy słonecznikowej. Pozostałą kawą nasącz drugi blat ciasta biszkoptowego i przykryj ciasto. Na wierzch rozsmaruj 1/3 masy słonecznikowej i posyp 1/3 prażonego słonecznika.
Smacznego!

Wpis powstał we współpracy z marką Polskie Młyny.
ciasto z prażonym słonecznikiem
słonecznikowiec

wtorek, marca 05, 2019

Kotlety ryżowe z warzywami

Kotlety ryżowe z warzywami

Kotlety ryżowe z marchewką, pietruszką i ciągnącym się żółtym serem to pyszna propozycja na  bezmięsny obiad lub zdrowy i smakowity lunch do pracy. Kotlety ryżowo-warzywne są banalnie proste w przygotowaniu, bardzo tanie i mocno sycące. Polecam. :)

kotlety ryżowe z warzywami



Kotlety ryżowo-warzywne - składniki:

  • 1 szklanka ryżu
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 100 g sera żółtego
  • 3 łyżki świeżego koperku
  • sól i pieprz
  • dodatkowo: bułka tarta do obtoczenia i olej do smażenia


Jak zrobić kotlety ryżowe z warzywami?

  • W pierwszej kolejności ugotuj ryż. Szklankę ryżu wsyp na sito i przepłucz ciepłą wodą. W garnku zagotuj 3 szklanki wody z 3 łyżkami oleju i szczyptą soli. Na wrzącą wodę wrzuć ryż, zamieszaj i poczekaj aż się zagotuje. Zmniejsz moc palnika, przykryj garnek pokrywką i gotuj przez około 12 minut. Wyłącz gaz, pozostaw garnek pod przykryciem jeszcze przez 10 minut. Odkryj garnek i odstaw ryż do całkowitego ostudzenia.
  • Marchewki i pietruszkę obierz, umyj i ugotuj do miękkości, a następnie rozgnieć widelcem.
  • Żółty ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  • Do ryżu dodaj warzywa, jajka, bułkę tartą, żółty ser, koperek, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
  • Z powstałej masy formuj kotleciki i obtaczaj w bułce tartej. 
  • Smaż na rozgrzanym oleju do zarumienienia.
Smacznego!
kotlety ryżowo-warzywne
kotlety ryżowe z marchewką i pietruszką

niedziela, marca 03, 2019

Węgierskie knedle serowe

Węgierskie knedle serowe

Puszyste, rozpływające się w ustach knedle serowe z dodatkiem kaszy manny podane z kwaśną śmietaną i oprószone cukrem pudrem. Ciasto na knedle serowe jest szybkie i proste w przygotowaniu, a jego smak... Sami musicie spróbować. :)

knedle serowe

Węgierskie knedle serowe - składniki:

  • 750 g twarogu półtłustego
  • 50 g roztopionego i ostudzonego masła 
  • 3 jajka
  • 100 g kaszy manny
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • do obtaczania: 3 łyżki kaszy manny + 3 łyżki mąki pszennej
  • dodatkowo: kwaśna śmietana + cukier puder

Jak zrobić knedle serowe?

  • Twaróg zmiksuj blenderem wraz z roztopionym masłem i jajkami.
  • Dodaj kaszę mannę, mąkę, cukier, cukier waniliowy i sól. Całość utrzyj blenderem do połączenia się składników.
  • Masę odstaw na 30 minut, by kasza manna zdążyła napęcznieć.
  • Do talerza wsyp 3 łyżki mąki i 3 łyżki kaszy manny. Wymieszaj.
  • Z masy serowej odrywaj niewielkie kawałki ciasta i formuj kuleczki.
  • Każdego knedla obtaczaj w mące wymieszanej z kaszą.
  • W dużym garnku zagotuj solidną porcję wody ze szczyptą soli. 
  • Na wrzątek wrzuć knedle, delikatnie przemieszaj i poczekaj, aż wypłyną na powierzchnię. Od momentu wypłynięcia, gotuj knedle przez około 4-5 minut. 
  • Knedle odcedź z wody. Podawaj polane kwaśną śmietaną i posypane cukrem pudrem.
Smacznego!
knedle z twarogiem i kaszą manną

sobota, marca 02, 2019

Bułki pszenne na jogurcie naturalnym

Bułki pszenne na jogurcie naturalnym

Niezwykle miękkie, bardzo puszyste i wspaniałe pachnące masłem bułki pszenne na bazie jogurtu naturalnego. Bułeczki są proste w przygotowaniu, jedyne czego potrzebują to chwilę czasu, by zdążyły wyrosnąć. Równie dobrze smakują drugiego dnia po upieczeniu. Doskonałe na śniadanie i nie tylko! 

bułki na jogurcie naturalnym


Bułki pszenne na jogurcie - składniki:

  • 650 g mąki pszennej chlebowej
  • 225 ml jogurtu naturalnego
  • 40 g drożdży
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 3/4 szklanki letniej wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • do posmarowania bułek: 50 g rozpuszczonego, ostudzonego masła 

Jak zrobić bułki pszenne na jogurcie?

  • Jogurt wyjmij z lodówki na kilka godzin przed pieczeniem bułek, by osiągnął temperaturę pokojową.
  • W miseczce rozkrusz drożdże, dodaj cukier, wodę i 1 łyżkę mąki. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce, na około 15 minut, do wyrośnięcia. 
  • Do miski wsyp mąkę, dodaj sól, oliwę z oliwek, jogurt i wyrośnięty rozczyn. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. 
  • Do miski obsypanej mąką włóż wyrobione ciasto, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, na około 60 minut.
  • Ciasto krótko zagnieć i podziel na 12 części. 
  • Uformuj bułeczki i przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podrośnięcia, na około 25 minut.
  • Każdą bułkę posmaruj rozpuszczonym masłem.
  • Blachę z bułkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 5 minut, po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180 stopni Celsjusza i piecz jeszcze 20 minut.
Smacznego!
bułki z jogurtem naturalnym

piątek, marca 01, 2019

Kotlety drobiowe z pieczarkowym farszem

Kotlety drobiowe z pieczarkowym farszem

Soczyste kotlety z mielonej piersi kurczaka z dodatkiem farszu z pieczarek, cebuli i żółtego sera panierowane w bułce tartej z dodatkiem sezamu to świetna propozycja obiadowa. Prosto i pysznie. :)

kotlety mielone z pieczarkowym farszem
















kotlety drobiowe z farszem pieczarkowym

Kotlety drobiowe z pieczarkowym farszem - składniki:

  • 0,5 kg mielonej piersi z kurczaka
  • 1 kajzerka namoczona w mleku
  • 1 małe jajko

Kotlety z pieczarkami - składniki na farsz:

  • 0,5 kg pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 120 g żółtego sera

Kotlety z pieczarkowym farszem - pozostałe składniki:

  • 0,5 szklanki bułki tartej
  • 0,5 szklanki ziaren sezamu
  • przyprawy: sól, pieprz, ulubiona przyprawa do kurczaka
  • dodatkowo: olej do smażenia


Jak zrobić kotlety drobiowe z pieczarkowym farszem?

  • W pierwszej kolejności przygotuj farsz. Cebulę drobno posiekaj, pieczarki umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  • Żółty ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  • Na rozgrzany olej wrzuć cebulę i smaż do zeszklenia. Dodaj pieczarki. Zawartość patelni duś do momentu odparowania wody. Na sam koniec dodaj żółty ser. Całość wymieszaj.
  • Mięso przełóż do miski, dodaj jajko, odciśniętą z mleka kajzerkę oraz sól, pieprz i ulubioną przyprawę do kurczaka. Masę mięsną dokładnie wyrób.
  • Na dłoni połóż porcję mięsa, delikatnie ją rozpłaszcz, na środek połóż łyżkę pieczarkowego farszu, następnie sklej ze sobą brzegi i formuj kotleciki.
  • Kotlety obtaczaj w bułce tartej wymieszanej z sezamem i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia. 
Smacznego!
drobiowe kotlety z pieczarkami i żółtym serem

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger