piątek, marca 15, 2019

Muffinki z ciasteczkami Oreo

Muffinki z ciasteczkami Oreo

Mocno czekoladowe muffinki z kremem na bazie bitej śmietany z dodatkiem ciasteczek Oreo to pyszna propozycja dla małych i dużych łasuchów. Szybkie i proste w przygotowaniu muffinki z dużą ilością pysznych ciasteczek to idealny dodatek do kawy, herbaty lub kubka kakao. Muffinki są lekkie, miękkie i wilgotne, a śmietanowy krem z pokruszonymi ciasteczkami... Co tu dużo mówić - sami musicie spróbować. :) Z podanych składników wychodzi 12 muffinek.

muffinki Oreo

Muffinki z ciasteczkami Oreo - składniki na ciasto:

  • 200 g margaryny
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 ciastka typu Oreo

Muffinki Oreo - składniki na krem:

  • 330 g śmietany kremówki
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 4 ciastka typu Oreo

Dodatkowo:

  • 12 ciastek typu Oreo


Muffinki Oreo - przygotowanie ciasta:

  • Margarynę utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
  • Cały czas ucierając, stopniowo wbijaj po jednym jajku.
  • Dodaj mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia. Dokładnie utrzyj.
  • Ciasteczka Oreo rozkrusz przy pomocy wałka, tłuczka lub blendera, wsyp do masy i dokładnie wymieszaj. 
  • Ciasto rozłóż równomiernie w foremkach do pieczenia muffinek, każdą wypełniając do 3/4 wysokości. Muffiny wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 30-35 minut. Pozostaw do wystudzenia.


Muffinki z ciasteczkami Oreo - przygotowanie kremu:

  • Ciasteczka Oreo na krem rozkrusz tak samo, jak ciastka do masy na muffinki.
  • Żelatynę zalej 3 łyżkami wody, odstaw na 10 minut do napęcznienia. Po tym czasie lekko ją podgrzej - tylko do rozpuszczenia. Pozostaw żelatynę do ostudzenia.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier puder.
  • Do rozpuszczonej żelatyny dodaj łyżkę bitej śmietany, wymieszaj, i cały czas miksując, powoli wlej do ubitej kremówki.
  • Do ubitej śmietany dodaj pokruszone ciasteczka i wymieszaj.


Muffinki z Oreo - dekorowanie:

  • Nałóż krem na wierzch muffinek przy pomocy łyżki lub rękawa cukierniczego. W każdą muffinkę wciśnij ciastko Oreo.
Smacznego!
muffinki z ciasteczkami Oreo

muffinki z Oreo

środa, marca 13, 2019

Karkówka duszona z warzywami

Karkówka duszona z warzywami

Soczyste, rozpływające się w ustach mięso duszone w towarzystwie marchewki, pietruszki, papryki i pieczarek. Prosta w przygotowaniu aromatyczna, dobrze przyprawiona karkówka to doskonały pomysł na bardzo syty i smaczny obiad. I choć jej przyrządzenie  jest dosyć czasochłonne - dla tego doskonałego smaku, warto czasem poświęcić kilka chwil.


karkówka duszona z warzywami


Karkówka z warzywami - składniki:

  • 1 kg karkówki
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 300 g pieczarek
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 1,5 szklanki bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 200 g kwaśnej śmietany 18%
  • przyprawy: sól, pieprz, 2 liście laurowe, 2 ziarna ziela angielskiego, papryka słodka, papryka ostra, tymianek
  • dodatkowo: mąka do obtaczania mięsa i olej do smażenia
  • do posypania: suszona lub świeża natka pietruszki

Jak zrobić karkówkę duszoną z warzywami?

  • Karkówkę oczyść, pokrój na cienkie plastry, oprósz solą i pieprzem, obtocz w mące. 
  • Na patelni rozgrzej olej i obsmaż mięso z obu stron. Plastry karkówki przełóż do garnka.
  • Cebulę obierz i drobno posiekaj.
  • Ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę.
  • Pieczarki oczyść i pokrój w półplasterki.
  • Marchewkę i pietruszkę obierz, umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  • Papryki oczyść i pokrój w kostkę.
  • Na patelni rozgrzej olej, dodaj czosnek i cebulę. Smaż około 2-3 minut. Po chwili dodaj pieczarki i duś do momentu odparowania wody. 
  • Do garnka z obsmażoną karkówką dodaj pieczarki z cebulą, marchewki, pietruszkę i paprykę. Całość zalej bulionem i dodaj przyprawy. Karkówkę z warzywami duś na małym ogniu do miękkości (u mnie trwało to około 1 godziny i 15 minut).
  • Na sam koniec dodaj zahartowaną śmietanę. Do kubeczka ze śmietaną dodaj 2 łyżki gorącego sosu, wymieszaj i wlej do garnka.  Przed podaniem karkówkę możesz posypać świeżą lub suszoną natką pietruszki.
Smacznego!
soczysta karkówka z warzywami

poniedziałek, marca 11, 2019

Brownie z musem jogurtowym

Brownie z musem jogurtowym

Lekka, rozpływająca się w ustach masa jogurtowa na spodzie brownie pokryta warstwą gorzkiej czekolady. Brownie z musem jogurtowym to proste i szybkie w przygotowaniu ciasto, choć wymaga odrobinę cierpliwości, ponieważ należy je piec około 90 minut. Ciasto jest mocno czekoladowe, sycące i bardzo pyszne. Polecam!

brownie z musem jogurtowym


Brownie z musem jogurtowym - składniki na spód:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g masła
  • 3 jajka
  • 150 g cukru
  • 50 g mąki


Brownie - składniki na mus jogurtowy:

  • 800 ml jogurtu greckiego
  • 5 jajek
  • 1 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1,5 paczki budyniu waniliowego (proszek - 60 g)
  • 1 cukier waniliowy
  • 0,5 szklanki oleju


Brownie z jogurtową masą - składniki na polewę:

  • 1 gorzka czekolada
  • 50 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • 100 ml gorącego mleka



Brownie z musem jogurtowym - przygotowanie spodu:

  • Czekoladę z masłem rozpuść w kąpieli wodnej. 
  • Jajka ubij z cukrem na puszystą masę.
  • Do masy jajecznej dodaj rozpuszczoną czekoladę i mąkę. Całość wymieszaj.
  • Tortownicę o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Ciasto przełóż do przygotowanej formy.

Brownie - przygotowanie masy jogurtowej:

  • Białka oddziel od żółtek.
  • Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder i ubijaj do momentu aż masa stanie się sztywna i lśniąca.
  • Żółtka utrzyj z cukrem waniliowym i budyniem. 
  • Żółtka dodawaj porcjami do ubitych białek, delikatnie mieszając szpatułką.
  • Dodaj jogurt, wymieszaj. Dodaj olej, ponownie delikatnie wymieszaj.
  • Powstałą masę przelej na spód ciasta.
  • Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Na spodzie piekarnika umieść garnuszek lub naczynie żaroodporne z gorącą wodą.
  • Ciasto wstaw do piekarnika i piecz przez 1 godzinę i 30 minut. Jeśli zauważysz, że wierzch ciasta zbyt mocno się przypieka - przykryj je folią aluminiową. 
  • Po upieczeniu, otwórz drzwiczki piekarnika i pozostaw ciasto do całkowitego wystudzenia.


Brownie z musem jogurtowym - przygotowanie polewy:

  • Czekoladę połam na kostki, zalej gorącym mlekiem. Dodaj masło i cukier. Całość rozpuść w kąpieli wodnej.
  • Ciasto polej lekko wystudzoną polewą czekoladową i wstaw na kilka godzin do lodówki, by się schłodziło.
Smacznego!
brownie z jogurtem





brownie z jogurtową masą
Pomysł na brownie z musem jogurtowym pochodzi ze strony niebonatalerzu.pl.

niedziela, marca 10, 2019

Ślimaki drożdżowe z czekoladą i cynamonem

Ślimaki drożdżowe z czekoladą i cynamonem

Miękkie, rozpływające się w ustach, puszyste bułeczki drożdżowe z pysznym czekoladowo-cynamonowym nadzieniem. Bułeczki doskonale smakują z kubkiem gorącego mleka czy filiżanką aromatycznej kawy, choć są wyśmienite także i bez tych dodatków. Bardzo polecam! :)

bułeczki drożdżowe z czekoladą

Ślimaki drożdżowe z czekoladą i cynamonem - składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 100 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
  • 70 g cukru trzcinowego
  • 20 g drożdży
  • 1 jajko
  • dodatkowo: 1 jajko do posmarowania bułeczek

Drożdżowe ślimaki z czekoladą - składniki na nadzienie:

  • 100 g masła
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 1,5 łyżki cynamonu


Jak zrobić ślimaki drożdżowe z czekoladą i cynamonem?

  • Wszystkie składniki (oprócz mleka, które należy lekko podgrzać) powinny być w temperaturze pokojowej
  • Do dużej miski wlej mleko i masło. Dodaj cukier, 1 jajko i rozkruszone drożdże. Dokładnie wymieszaj. Wsyp przesianą przez sito mąkę. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.
  • Do misy oprószonej mąką włóż wyrobione ciasto i przykryj bawełnianą ściereczką. Odstaw do wyrośnięcia na około 90 minut.
  • Przygotuj nadzienie. Masło wraz z czekoladą rozpuść w kąpieli wodnej, pozostaw do ostudzenia. Dodaj cukier i cynamon, dokładnie wymieszaj.
  • Wyrośnięte ciasto krótko wyrób. Na lekko podsypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm. 
  • Powstały prostokąt posmaruj przygotowanym nadzieniem czekoladowym. Zwiń w roladę, zaczynając od dłuższego boku.
  • Zawinięte w roladę ciasto pokrój bardzo ostrym nożem na plastry o szerokości około 2-3 cm. Bułeczki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. 
  • Ślimaki posmaruj rozkłóconym jajkiem.
  • Blachę z bułeczkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 5 minut, po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180 stopni Celsjusza i piecz jeszcze przez około 20-25 minut. 
Smacznego!
ślimaki z czekoladą

sobota, marca 09, 2019

Bitki z boczkiem i papryką

Bitki z boczkiem i papryką

Plastry schabu zapiekane w piekarniku z dodatkiem przesmażonego boczku, papryki i żółtego sera. Bitki z boczkiem i papryką to pyszne, sycące danie obiadowe, które z pewnością posmakuje każdemu. 

bitki z papryką i boczkiem


Bitki z boczkiem i papryką - składniki:

  • 1 kg schabu
  • 1 papryka czerwona
  • 0,5 papryki zielonej
  • 150 g boczku wędzonego
  • 3 łyżki masła
  • 250 g sera żółtego w plastrach
  • dodatkowo: olej do smażenia
  • przyprawy: ulubiona przyprawa do mięsa wieprzowego, suszone pomidory z czosnkiem, czosnek suszony, sól, pieprz

Jak zrobić bitki z boczkiem i papryką?

  • Schab oczyść, osusz i pokrój na plastry. 
  • Plastry schabu lekko rozbij i posyp przyprawą do mięsa. 
  • Na rozgrzanym oleju obsmaż mięso z obu stron.
  • Paprykę umyj, oczyść i pokrój w kostkę.
  • Boczek pokrój w kostkę i przesmaż na suchej patelni. Dodaj masło i paprykę. Smaż około 3 minut. Dodaj suszone pomidory, czosnek, sól i pieprz. Wymieszaj.
  • Na blasze wyłożonej papierem od pieczenia połóż plastry schabu.
  • Na plastrach schabu rozłóż równomiernie paprykę z boczkiem.
  • Każdy kawałek mięsa przykryj plastrem sera żółtego.  
  • Blachę z bitkami włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i zapiekaj przez około 35 minut.
Smacznego!
bitki z papryką i boczkiem

czwartek, marca 07, 2019

Słonecznikowiec

Słonecznikowiec

Dwa blaty kakaowego ciasta biszkoptowego przełożonego kremem na bazie masła, kajmaku i chrupiącego, karmelizowanego słonecznika to prawdziwa uczta dla podniebienia! Słonecznikowiec to proste w przygotowaniu i bardzo smakowite ciasto przekładane. Idealne dla wielbicieli słodkich ciast z kremem i nie tylko. :)
słonecznikowiec





ciasto ze słonecznikiem

Słonecznikowiec - składniki na ciasto biszkoptowe:

  • 6 jajek
  • 200 g cukru
  • 3 budynie waniliowe (proszek - 3x40 g)
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • do nasączenia biszkoptu: 0,5 szklanki osłodzonej i ostudzonej kawy


Ciasto słonecznikowiec - składniki na prażony słonecznik:

  • 300 g łuskanych ziaren słonecznika (użyłam pestek słonecznika BIO firmy Polskie Młyny)
  • 80 g miękkiego masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mleka


Ciasto z prażonym słonecznikiem - składniki na masę słonecznikową:

  • 250 g masła
  • 460 g masy kajmakowej
  • 2/3 porcji prażonego słonecznika


Słonecznikowiec - wierzch ciasta:

  • 1/3 masy słonecznikowej
  • 1/3 prażonego słonecznika



Ciasto biszkoptowe - przygotowanie:

  • Białka oddziel od żółtek.
  • Białka ubij na sztywną masę, na najwyższych obrotach miksera. Możesz dodać do nich szczyptę soli, by lepiej się ubijały. W międzyczasie, stopniowo do ubijanych białek dodawaj cukier.
  • Cały czas miksując, dodawaj do ubitych białek po jednym żółtku. 
  • Do masy jajecznej dodaj przesiane: budynie, mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Suche składniki delikatnie wmieszaj w masę, najlepiej przy pomocy drewnianej lub silikonowej szpatułki.
  • Blachę o wymiarach 30 x 25 cm wyłóż papierem do pieczeniem.
  • Masę wylej do formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz przez około 40 minut, do suchego patyczka. 
  • Po ostudzeniu przekrój biszkopt na dwa równe blaty.


Prażony słonecznik - przygotowanie:

  • Na patelni rozpuść masło, dodaj cukier, mleko i słonecznik. Masę podgrzewaj i cały czas mieszaj do momentu, aż się delikatnie zarumieni.
  • Ziarna słonecznika przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 10-15 minut. Uważaj, by nie przypalić ziarenek, ponieważ staną się gorzkie.
  • Słonecznik odstaw do ostudzenia.


Masa słonecznikowa - przygotowanie:

  • Masło utrzyj w misce na puszystą masę. Cały czas miksując, dodawaj po 1 łyżce masy kajmakowej. Na sam koniec dodaj 2/3 prażonego słonecznika i wymieszaj łyżką.


Słonecznikowiec - złożenie ciasta:

  • Jeden blat ciasta biszkoptowego nasącz połową zaparzonej kawy. Wyłóż 2/3 masy słonecznikowej. Pozostałą kawą nasącz drugi blat ciasta biszkoptowego i przykryj ciasto. Na wierzch rozsmaruj 1/3 masy słonecznikowej i posyp 1/3 prażonego słonecznika.
Smacznego!

Wpis powstał we współpracy z marką Polskie Młyny.
ciasto z prażonym słonecznikiem
słonecznikowiec

wtorek, marca 05, 2019

Kotlety ryżowe z warzywami

Kotlety ryżowe z warzywami

Kotlety ryżowe z marchewką, pietruszką i ciągnącym się żółtym serem to pyszna propozycja na  bezmięsny obiad lub zdrowy i smakowity lunch do pracy. Kotlety ryżowo-warzywne są banalnie proste w przygotowaniu, bardzo tanie i mocno sycące. Polecam. :)

kotlety ryżowe z warzywami



Kotlety ryżowo-warzywne - składniki:

  • 1 szklanka ryżu
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 100 g sera żółtego
  • 3 łyżki świeżego koperku
  • sól i pieprz
  • dodatkowo: bułka tarta do obtoczenia i olej do smażenia


Jak zrobić kotlety ryżowe z warzywami?

  • W pierwszej kolejności ugotuj ryż. Szklankę ryżu wsyp na sito i przepłucz ciepłą wodą. W garnku zagotuj 3 szklanki wody z 3 łyżkami oleju i szczyptą soli. Na wrzącą wodę wrzuć ryż, zamieszaj i poczekaj aż się zagotuje. Zmniejsz moc palnika, przykryj garnek pokrywką i gotuj przez około 12 minut. Wyłącz gaz, pozostaw garnek pod przykryciem jeszcze przez 10 minut. Odkryj garnek i odstaw ryż do całkowitego ostudzenia.
  • Marchewki i pietruszkę obierz, umyj i ugotuj do miękkości, a następnie rozgnieć widelcem.
  • Żółty ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  • Do ryżu dodaj warzywa, jajka, bułkę tartą, żółty ser, koperek, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
  • Z powstałej masy formuj kotleciki i obtaczaj w bułce tartej. 
  • Smaż na rozgrzanym oleju do zarumienienia.
Smacznego!
kotlety ryżowo-warzywne
kotlety ryżowe z marchewką i pietruszką

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger