niedziela, kwietnia 28, 2019

Pomidorowe kluski ziemniaczane ze szpinakiem

Pomidorowe kluski ziemniaczane ze szpinakiem

Kluski ziemniaczane z dodatkiem koncentratu pomidorowego i szpinakowym farszem z mozzarellą to świetny pomysł na bezmięsny obiad. 
Pomidorowe kluski ziemniaczane ze szpinakiem

Pomidorowe kluski ziemniaczane ze szpinakiem




Pomidorowe kluski ziemniaczane - składniki na ciasto:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki
  • szczypta soli

Kluski ziemniaczane ze szpinakiem - składniki na farsz:

  • 300 g mrożonego szpinaku
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g sera mozzarella
  • 1/4 szklanki mleka
  • przyprawy: sól i pieprz

Jak zrobić pomidorowe kluski ziemniaczane?

  • Przyrządzanie klusek rozpocznij od przygotowania farszu. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Cebulę wrzuć na rozgrzany olej, smaż przez 3 minuty, a następnie dodaj czosnek i smaż kolejno 2 minuty. 
  • Dodaj zamrożony szpinak, smaż do momentu, aż się rozmrozi. Dodaj sól, pieprz, porwaną na mniejsze kawałki mozzarellę oraz mleko. Całość smaż jeszcze przez około 5 minut. Farsz ostudź.
  • Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i pozostaw do ostygnięcia. Następnie dokładnie je rozgnieć, dodaj koncentrat pomidorowy, jajko, mąkę, szczyptę soli. Zagnieć jednolite i gładkie ciasto.
  • Z ziemniaczanej masy urywaj po kawałku ciasta, rozpłaszczaj na dłoni, na środku kładź łyżkę szpinakowego farszu, dokładnie zlepiaj ze sobą brzegi, formując kulkę.
  • W dużym garnku zagotuj wodę z solą. Pomidorowe kluski wrzucaj na wrzątek i od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię, gotuj je przez 5 minut.
  • Kluski najlepiej smakują w towarzystwie zarumienione na oleju cebulki.
Smacznego!
Pomidorowe kluski ziemniaczane ze szpinakiem

Pomidorowe kluski ziemniaczane ze szpinakiem

sobota, kwietnia 27, 2019

Kotlety z kaszy jaglanej z kurczakiem i kalafiorem

Kotlety z kaszy jaglanej z kurczakiem i kalafiorem

Kotlety z kaszy jaglanej z dodatkiem piersi kurczaka, gotowanej marchewki, różyczek kalafiora i curry.
Kotlety z kaszy jaglanej z kurczakiem i kalafiorem



Jaglane kotlety z kurczakiem i kalafiorem - składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 marchewki
  • 250 g mrożonych różyczek kalafiora
  • 1 cebula
  • 500 g fileta z piersi kurczaka
  • 5 łyżek płatków owsianych
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • przyprawy: sól, pieprz, curry
  • dodatkowo: olej i bułka tarta

Jak zrobić kotlety jaglane z kurczakiem?

  • Kaszę jaglaną wsyp na drobne sito i przepłucz gorącą wodą z kranu. W garnku zagotuj 2 i 1/4 szklanki wody. Na wrzącą wodą wsyp przepłukaną kaszę, dodaj łyżeczkę soli i 2 łyżki oleju. Całość zamieszaj i przykryj pokrywką. Kaszę gotuj na najmniejszej mocy palnika przez 15 minut. Wyłącz gaz i pozostaw jeszcze na 5 minut pod przykryciem. Po upływie tego czasu odkryj pokrywkę i pozostaw kaszę do ostudzenia.
  • Marchewkę obierz i umyj.
  • Marchewki i różyczki kalafiora ugotuj do miękkości, następnie odcedź i rozgnieć widelcem.
  • Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. 
  • Pierś z kurczaka oczyść, pokrój w drobną kostkę i oprósz curry.
  • Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę, następnie dodaj mięso. Całość smaż około 10 minut.
  • Płatki owsiane zalej ciepłym mlekiem i odstaw na około 5 minut do napęcznienia.
  • Do miski dodaj kaszę jaglaną, mięso z cebulą, marchewkę, kalafiora, jajko, mąkę, namoczone płatki owsiane oraz sól, pieprz i curry. Całość dokładnie wymieszaj. 
  • Z powstałej masy formuj niewielkie kotleciki, obtaczaj w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju do zarumienienia.
Smacznego!
Kotlety z kaszy jaglanej z kurczakiem i kalafiorem

Kotlety z kaszy jaglanej z kurczakiem i kalafiorem

piątek, kwietnia 26, 2019

Chleb pomidorowy

Chleb pomidorowy

Pyszny i aromatyczny chleb pomidorowy z dodatkiem koncentratu pomidorowego, suszonych pomidorów, pestek słonecznika, siemienia lnianego oraz czosnku.
Chleb pomidorowy






Chleb pomidorowy - składniki:

  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 30 g drożdży
  • 1,5 szklanki letniego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2,5 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 0,5 szklanki pestek słonecznika
  • 0,5 szklanki siemienia lnianego
  • 2 łyżeczki suszonego czosnku
  • 5 suszonych pomidorów z oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • dodatkowo: masło i mąka do wysmarowania i oprószenia formy

Jak zrobić chleb pomidorowy?

  • Do miseczki dodaj pokruszone drożdże, cukier, łyżkę mąki i pół szklanki mleka. Całość wymieszaj, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Koncentrat pomidorowy rozmieszaj z wodą, dodaj oliwę z oliwek, słonecznik, siemię lniane, czosnek, pokrojone w drobną kostkę suszone pomidory i sól. Całość dokładnie wymieszaj.
  • Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj mieszankę pomidorową, drożdżowy rozczyn oraz pozostałą szklankę mleka, wymieszaj, a następnie zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.
  • Miskę oprósz mąką, włóż do niej ciasto, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 60 minut.
  • Keksówkę o wymiarach 30 x 10 cm wysmaruj masłem i oprósz mąką. 
  • Do formy przełóż wyrośnięte ciasto i ponownie odstaw, tym razem na 30 minut w ciepłe miejsce.
  • Formę z chlebem wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 45 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni Celsjusza i piecz jeszcze przez 10 minut. 
Smacznego!
Chleb pomidorowy

Chleb pomidorowy

środa, kwietnia 24, 2019

Surówka Colesław

Surówka Colesław

Pyszna, wyrazista w smaku surówka do obiadu z białej kapusty z marchewką i szczypiorkiem, z dodatkiem pysznego sosu na bazie oliwy z oliwek, majonezu, musztardy, czosnku i octu winnego. 
Surówka Colesław


Surówka Colesław - składniki:

  • 1 mała główka kapusty białej
  • 2 marchewki
  • pęczek szczypiorku
  • sól

Surówka Colesław - składniki na sos:

  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 3 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 ząbki czosnku
  • pieprz

Jak zrobić surówkę Colesław?

  • Kapustę drobno poszatkuj i posól. Odstaw na około 30 minut.
  • W międzyczasie marchewki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  • Posiekaj szczypiorek.
  • Do kapusty dodaj marchewki i szczypiorek, wymieszaj.
  • Przygotuj sos. Do miseczki wlej oliwę, dodaj majonez, musztardę, ocet winny, cukier, szczyptę pieprzu oraz obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Całość dokładnie wymieszaj.
  • Sos dodaj do marchewki z kapustą, wymieszaj i odstaw na 30 minut do lodówki, by smaki się przegryzły. 
Smacznego!
Surówka Colesław

Surówka Colesław

wtorek, kwietnia 23, 2019

Filet z piersi kurczaka w sosie pomidorowym

Filet z piersi kurczaka w sosie pomidorowym

Prosty i szybki w przygotowaniu filet z kurczaka w sosie pomidorowym na bazie świeżych pomidorów, przecieru i koncentratu pomidorowego z dodatkiem słodkiej śmietanki.
Filet z piersi kurczaka w sosie pomidorowym





Filet z piersi kurczaka w sosie pomidorowym - składniki:

  • 500 g fileta z piersi kurczaka
  • 3 szalotki
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 pomidory
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki
  • 250 ml słodkiej śmietanki 
  • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, słodka papryka, zioła prowansalskie, mielone ziele angielskie
  • dodatkowo: mąka do obtaczania mięsa i olej do smażenia

Jak zrobić filety z piersi kurczaka w sosie pomidorowym?

  • Filety z kurczaka pokrój na mniejsze kawałki, oprósz przyprawą do kurczaka i odstaw na około 30 minut.
  • W międzyczasie pokrój szalotkę w drobną kostkę, a czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. 
  • Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
  • Kawałki kurczaka obtocz w mące i podsmaż na rozgrzanym oleju. Zdejmij z ognia i odstaw na bok. 
  • Na oleju pozostałym po smażeniu mięsa zeszklij szalotkę z czosnkiem.
  • Dodaj pomidory, przecier pomidorowy i koncentrat. Gotuj około 3 minut. 
  • Dodaj zaprawioną śmietankę oraz przyprawy. Poczekaj aż sos się zagotuje.
  • Dodaj podsmażone wcześniej kawałki mięsa i duś całość przez około 10 minut.
Smacznego!
Filet z piersi kurczaka w sosie pomidorowym

Filet z piersi kurczaka w sosie pomidorowym

czwartek, kwietnia 18, 2019

Makaron z kurczakiem i sosem paprykowo-pomidorowym

Makaron z kurczakiem i sosem paprykowo-pomidorowym

Makaron z kurczakiem i pysznym sosem paprykowo-pomidorowym z dodatkiem cukinii i sera mozzarella. :)
Makaron z kurczakiem i sosem paprykowo-pomidorowym

Makaron z kurczakiem i sosem paprykowo-pomidorowym




Makaron z kurczakiem i sosem paprykowo-pomidorowym - składniki:

  • 300 g dowolnego makaronu
  • 500 g fileta z piersi kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • 4 niewielkie pomidory
  • 1 cukinia
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki
  • 500 g przecieru pomidorowego
  • 1 kulka mozzarelli
  • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, czosnek suszony, zioła prowansalskie

Jak zrobić makaron z kurczakiem i sosem paprykowo-pomidorowym?

  • Mięso oczyść, pokrój w kostkę, oprósz solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka i odstaw na około 30 minut do lodówki.
  • Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
  • Paprykę oczyść i pokrój w kostkę.
  • Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
  • Cukinię umyj i pokrój w kostkę.
  • Na rozgrzanym oleju podsmaż mięso, przełóż do miseczki i odstaw na bok. 
  • Na patelnię po smażeniu kurczaka wrzuć cebulę i poczekaj aż się zeszkli. Dodaj paprykę, całość duś około 5 minut.
  • Kolejno dodaj pomidory i cukinię. 
  • Dodaj mięso, koncentrat i przecier pomidorowy. Całość duś około 10 minut.
  • Na koniec dodaj porwaną na mniejsze kawałki mozzarellę, sól, pieprz, suszony czosnek i zioła prowansalskie.
  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Na talerzu połóż ugotowany makaron, a na niego przygotowany sos. 
Smacznego!
Makaron z kurczakiem i sosem paprykowo-pomidorowym

Makaron z kurczakiem i sosem paprykowo-pomidorowym

poniedziałek, kwietnia 15, 2019

Zapiekanka warzywna z pulpetami

Zapiekanka warzywna z pulpetami

Pożywna i doskonała w smaku zapiekanka z brokułem, marchewką i ziemniakami, z dodatkiem pulpecików i sosu jajeczno-śmietanowego.

Zapiekanka warzywna z pulpetami

Zapiekanka warzywna z pulpetami

Zapiekanka warzywna z pulpetami - składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 kajzerka namoczona w mleku i odciśnięta
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 brokuł
  • 3 marchewki
  • 4 ziemniaki
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • przyprawy: sól, pieprz, 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie, słodka papryka, zioła prowansalskie
  • dodatkowo: olej do wysmarowania formy

Zapiekanka warzywna z pulpetami - składniki na sos:

  • 2 jajka
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 1/4 szklanki mleka
  • przyprawy: sól, pieprz, suszony czosnek, zioła prowansalskie



Jak zrobić warzywną zapiekankę z pulpetami?

  • Mięso mielone włóż do miski, dodaj jajko, kajzerkę, posiekaną cebulę, natkę pietruszki oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj. Z powstałej masy uformuj niewielkie pulpeciki.
  • Zagotuj wodę z solą, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Na wrzątek wrzucaj pulpety i gotuj przez około 10 minut. Wyjmij z wody i odstaw i na bok.
  • Brokuły podziel na różyczki.
  • Marchewki obierz, umyj i pokrój w plastry.
  • Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. 
  • Brokuła, marchewki i ziemniaki ugotuj na pół twardo. Brokuły i marchewki odcedź i odstaw na bok. Z kolei ziemniaki także odcedź, a następnie oprósz koperkiem, ziołami prowansalskimi i słodką papryką.
  • Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem. Na dno ułóż pulpeciki, następnie porozkładaj różyczki brokuła, marchewki i ziemniaki.
  • Do miseczki wbij 2 jajka, dodaj śmietanę, mleko, sól, pieprz, zioła prowansalskie, suszony czosnek i dokładnie wymieszaj. Warzywa zalej sosem.
  • Naczynie żaroodporne przykryj pokrywką, wstaw do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i piecz przez około 45-50 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywkę, by zapiekanka ładnie się przyrumieniła. 
Smacznego!
Zapiekanka warzywna z pulpetami

Zapiekanka warzywna z pulpetami
Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger