wtorek, czerwca 18, 2019

Sałatka makaronowa z kurczakiem i warzywami

Sałatka makaronowa z kurczakiem i warzywami

Pożywna sałatka makaronowa z mnóstwem smakowitych składników: kurczakiem, jajkami, brokułami, papryką i kukurydzą. Podane proporcje składników wystarczą do przygotowania dużej miski sałatki.
Sałatka makaronowa z kurczakiem i warzywami



Sałatka makaronowa z kurczakiem i warzywami - składniki:

  • 500 g drobnego makaronu, np. małych muszelek
  • 2 duże filety z piersi kurczaka (około 700 g)
  • 6 jajek
  • 1 brokuł
  • 2 czerwone papryki 
  • 1,5 puszki kukurydzy konserwowej (po odsączeniu - około 300 g)
  • pęczek natki pietruszki
  • 5 łyżek majonezu
  • 2 łyżki musztardy
  • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
  • dodatkowo: olej do smażenia


Jak zrobić sałatkę makaronową z kurczakiem i warzywami?

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. 
  • Filety z piersi kurczaka oczyść i pokrój w niewielką kostkę. Posyp przyprawą do kurczaka i przesmaż na rozgrzanym oleju. 
  • Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój w kostkę.
  • Brokuła podziel na różyczki i ugotuj. W dużym garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli i cukru. Na wrzątek wrzuć różyczki brokuła. Od momentu zagotowania, gotuj brokuła jeszcze około 5 minut. 
  • Paprykę oczyść i pokrój w kostkę.
  • Do dużej miski dodaj makaron, kurczaka, jajka, różyczki brokuła i paprykę. Dodaj również odsączoną kukurydzę i drobno posiekaną natkę pietruszki. Dodaj majonez, musztardę, sól i pieprz. Wszystkie składniki sałatki dobrze ze sobą połącz.
Smacznego!
Sałatka makaronowa z kurczakiem i warzywami


Sałatka makaronowa z kurczakiem i warzywami

poniedziałek, czerwca 17, 2019

Parówki w cieście drożdżowym

Parówki w cieście drożdżowym

Parówki z serem żółtym, owinięte puszystym ciastem drożdżowym to pyszna propozycja na drugie śniadanie lub sytą przekąskę. Doskonale smakują zarówno na ciepło, od razu po upieczeniu, jak i na zimno.
Parówki w cieście drożdżowym



Parówki w cieście drożdżowym - składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 50 g drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 2 jajka
  • 5 łyżek oleju
  • 0,5 łyżeczki soli
  • około 12 parówek
  • około 24 niewielkich plasterków sera żółtego

Jak zrobić parówki w cieście drożdżowym?

  • Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj cukier i łyżkę mąki. Całość zalej mlekiem, wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • W misce roztrzep 1 jajko, dodaj olej.
  • Do miski wsyp mąkę, dodaj sól, jajko wymieszane z olejem i wyrośnięte drożdże. Wyrób gładkie i jednolite ciasto. Przełóż je do formy obsypanej mąką, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około 30 minut.
  • Po upływie powyższego czasu ciasto krótko wyrób.
  • Ciasto rozwałkuj na dość cienki placek i pokrój w paseczki.
  • Parówki pokrój na pół. Każde pół parówki zawiń w plasterek sera i owiń paskiem ciasta.
  • Przygotowane parówki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około 15 minut.
  • Roztrzep drugie jajko i posmaruj nim wyrośnięte parówki w cieście. 
  • Blachę z parówkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 25 minut.
Smacznego!


Parówki w cieście drożdżowym

sobota, czerwca 15, 2019

Makaron z kurczakiem w sosie porowym

Makaron z kurczakiem w sosie porowym

Ekspresowy w przygotowaniu makaron z kurczakiem, porem, pomidorami i papryką otulony pysznym, kremowym sosie na bazie słodkiej śmietanki i sera mozzarella. Prosto i smakowicie!
Makaron z kurczakiem w sosie porowym

Makaron z kurczakiem w sosie porowym


Makaron z kurczakiem w sosie porowym - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500 g)
  • 250 g makaronu, np. penne
  • 3 pomidory
  • biała część pora
  • 1 papryka
  • 250 ml śmietanki 18 %
  • 100 g sera mozzarella
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, czosnek suszony
  • dodatkowo: olej do smażenia


Jak zrobić makaron z kurczakiem w sosie porowym?

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Filety z kurczaka oczyść, osusz, pokrój w kostkę i oprósz solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz czosnkiem suszonym.
  • Mięso podsmaż na rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru. Zdejmij z patelni.
  • Pomidory sparz, zdejmij skórkę i pokrój w kostkę.
  • Pora i paprykę oczyść. Pora pokrój w talarki, a paprykę w kostkę. Pomidory, pora i paprykę podsmażaj przez około 7 minut na patelni, na której smażyło się mięso. Następnie dodaj kurczaka i wlej śmietankę. Całość gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. 
  • Na patelnię dodaj ugotowany makaron i mozzarellę startą na średnich oczkach tarki. Ponownie gotuj przez 5 minut. 
  • Gotowe danie przypraw wedle uznania - solą, pieprzem i czosnkiem.
Smacznego!
Makaron z kurczakiem w sosie porowym

Makaron z kurczakiem w sosie porowym

piątek, czerwca 14, 2019

Kurczak w płatkach kukurydzianych

Kurczak w płatkach kukurydzianych

Chrupiące z zewnątrz, delikatne i soczyste w środku - pyszne pałki z kurczaka pieczone w panierce z płatków kukurydzianych. To świetny pomysł na prosty i szybki w przygotowaniu obiad. :)

Kurczak w płatkach kukurydzianych




Kurczak w płatkach kukurydzianych - składniki:

  • 8 podudzi (pałek) z kurczaka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka mąki
  • 2 jajka
  • 2,5 szklanki płatków kukurydzianych
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, czosnek suszony
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić kurczaka w płatkach kukurydzianych?

  • Pałki kurczaka umyj, osusz, oprósz przyprawami. Wstaw do lodówki na około 3 godziny.
  • W misce roztrzep jajka, dodaj mleko, mąkę i odrobinę soli. Wymieszaj na gładką i jednolitą masę. 
  • Płatki kukurydziane rozkrusz i wsyp do osobnej miski. 
  • Wyjęte z lodówki pałki obtaczaj najpierw w cieście, a następnie w płatkach. 
  • Pałki krótko obsmaż na mocno rozgrzanym oleju, następnie przełóż do naczynia żaroodpornego, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut. Na ostatnie 5-10 minut pieczenia polecam włączyć funkcję grill, wówczas panierka będzie jeszcze bardziej chrupiąca, a kurczak lepiej przyrumieniony.
Smacznego!


Kurczak w płatkach kukurydzianych


Kurczak w płatkach kukurydzianych

czwartek, czerwca 13, 2019

Chleb z płatkami owsianymi

Chleb z płatkami owsianymi

Wilgotny wewnątrz, chrupiący z zewnątrz - chleb z płatkami owsianymi z dodatkiem pestek słonecznika i siemienia lnianego.
Chleb z płatkami owsianymi

Chleb z płatkami owsianymi





Chleb z płatkami owsianymi - składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej chlebowej
  • 35 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 i 1/4 szklanki letniej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
  • 0,5 szklanki pestek słonecznika
  • 0,5 szklanki siemienia lnianego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Jak zrobić chleb z płatkami owsianymi?

  • Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj cukier, łyżkę mąki i 0,5 szklanki wody. Wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj wyrośnięty rozczyn, sól, płatki owsiane, pestki słonecznika, siemię lniane, oliwę z oliwek i pozostałe 3/4 szklanki wody. Składniki wymieszaj łyżką, a następnie zagnieć gładkie i jednolite ciasto. Ciasto przełóż do miski obsypanej mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, na około 45 minut.
  • Keksówkę o wymiarach 30 x 10 cm wysmaruj masłem i obsyp mąką. Wyrośnięte ciasto krótko zagnieć i przełóż do formy. Ponownie pozostaw do wyrośnięcia na około 30 minut.
  • Wierzch wyrośniętego ciasta posmaruj zimną wodą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut.
Smacznego!
Chleb z płatkami owsianymi


Chleb z płatkami owsianymi

środa, czerwca 12, 2019

Kruche ciasto z budyniem i rabarbarem

Kruche ciasto z budyniem i rabarbarem

Idealnie kruche ciasto z dodatkiem rabarbaru, budyniu i malinowej pianki. Nie za słodkie, ponieważ smaki w tym wypieku idealnie się równoważą. Rabarbar jest kwaśny, dzięki czemu doskonale przełamuje słodycz ciasta, budyniu i pianki. 
Kruche ciasto z budyniem i rabarbarem

Kruche ciasto z budyniem i rabarbarem


Kruche ciasto z budyniem i rabarbarem - składniki na kruche ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 175 g masła
  • 4 żółtka

Ciasto z rabarbarem - składniki na budyń:

  • 4,5 szklanki mleka
  • 3 budynie śmietankowe (proszek - 3x40 g)
  • 6 łyżek cukru

Ciasto z budyniem i rabarbarem - składniki na malinową piankę:

  • 4 białka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 kisiel malinowy

Kruche ciasto z rabarbarem - pozostałe składniki:

  • 500 g rabarbaru
  • cukier puder do posypania gotowego ciasta


Jak zrobić kruche ciasto z budyniem i rabarbarem?

  • Przyrządzanie wypieku rozpocznij od przygotowania kruchego ciasta. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, wsyp cukier i cukier waniliowy, dodaj posiekane na mniejsze kawałki masło, żółtka, i zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.
  • Ciasto podziel na dwie części - jedną mniejszą (około 1/3 ciasta) , drugą większą (około 2/3 ciasta). Mniejszą część zawiń w folię i włóż do zamrażalnika. Większą częścią wylep dno tortownicy o średnicy 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuj widelcem.
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz około 20 minut - do zarumienienia.
  • Rabarbar umyj i pokrój na niewielkie, około 1-centymetrowe kawałki.
  • Pokrojony rabarbar ułóż na podpieczonym cieście.
  • Przygotuj budyń. Trzy szklanki mleka zagotuj z cukrem. W pozostałym mleku rozmieszaj budynie i wlej na gotujące się mleko. Mieszaj do zgęstnienia.
  • Budyń równomiernie wylej na ułożony rabarbar.
  • Przygotuj piankę. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną masę, stopniowo dodając cukier. Pod koniec ubijania dodaj proszek kisielowy. 
  • Pianę wyłóż na budyń. 
  • Wyjmij pozostałą część ciasta z zamrażalnika. Zetrzyj je na wierzch, na dużych oczkach tarki.
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 45 minut.
  • Ciasto pozostaw od ostudzenia. Bezpośrednio przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Smacznego!
Kruche ciasto z budyniem i rabarbarem


Kruche ciasto z budyniem i rabarbarem

środa, czerwca 12, 2019

Zielony koktajl z jarmużem

Zielony koktajl z jarmużem

Pyszny, pełen zdrowych składników zielony koktajl z jarmużu, z dodatkiem banana, gruszki i pomarańczy to idealny napój na upalne dni. Przyjemnie orzeźwia i chłodzi. :)
Zielony koktajl z jarmużem


Koktajl z jarmużem - składniki:

  • dwie garście jarmużu (około 50 g)
  • 1 banan
  • 1 gruszka
  • sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
  • 0,5 szklanki wody
  • dodatkowo: ziarna do posypania gotowego koktajlu


Jak zrobić zielony koktajl z jarmużem?

  • Jarmuż umyj, a gruszkę i banana obierz, i podziel na mniejsze kawałki.
  • Do pojemnika blendera wrzuć jarmuż, banana i gruszkę. Dolej sok z pomarańczy, wodę i zmiksuj blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • Jeżeli koktajl wyda Ci się za gęsty, dodaj jeszcze odrobinę wody.
  • Gotowy koktajl posyp ulubionymi ziarnami. U mnie - pestki słonecznika, pestki dyni, siemię lniane i sezam.
Smacznego!
Zielony koktajl z jarmużem

Zielony koktajl z jarmużem
Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger