sobota, marca 14, 2020

Zapiekanka ryżowa z kurczakiem i warzywami

Zapiekanka ryżowa z kurczakiem i warzywami

Kolorowa, pyszna i pożywna zapiekanka ryżowa z kurczakiem, pieczarkami, marchewką, kukurydzą i natką pietruszki.

Zapiekanka ryżowa z kurczakiem i warzywami
Zapiekanka ryżowa z kurczakiem i warzywami




Zapiekanka ryżowa z kurczakiem i warzywami - składniki:

  • 2 szklanki ryżu
  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
  • 500 g pieczarek
  • 4 małe marchewki
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 puszka kukurydzy (masa po odsączeniu: około 220 g)
  • 100 g żółtego sera
  • przyprawy: sól, pieprz, curry
  • dodatkowo: olej do smażenia


Jak zrobić zapiekankę ryżową z kurczakiem i warzywami?

  • Ugotuj ryż na sypko. Dwie szklanki ryżu wsyp na sito i przepłucz ciepłą wodą. W garnku zagotuj 4 szklanki wody z 4 łyżkami oleju i szczyptą soli. Wsyp 2 szklanki ryżu i doprowadź do wrzenia. Przykryj garnek pokrywką, ale w taki sposób, by para swobodnie mogła wydostawać się z garnka. Tak przygotowany ryż gotuj na dość dużej mocy palnika do całkowitego wchłonięcia wody (będzie to trwało około 12-14 minut). Po tym czasie garnek przykryj szczelnie pokrywką, a moc palnika ustaw na minimum. Ryż gotuj jeszcze przez około 10 minut. 
  • Piersi z kurczaka oczyść, pokrój w kostkę, dopraw solą, pieprzem i curry. Wymieszaj i odstaw na około 30 minut do lodówki. Po tym czasie rozgrzej na patelni olej, wrzuć kurczaka i smaż przez około 5 minut. Następnie wrzuć na patelnię oczyszczone i pokrojone pieczarki. Smaż do czasu całkowitego odparowania płynu. Będzie to trwało około 10 minut.
  • Marchewkę obierz, pokrój w plastry i gotuj przez około 5 minut, by nieco zmiękła.
  • Naczynie żaroodporne posmaruj cienką warstwą oleju. Na dno wyłóż ryż, następnie kurczaka z pieczarkami, kolejno marchewkę, posiekaną natkę pietruszki, odsączoną kukurydzę i ser żółty starty na dużych oczkach tarki.
  • Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut. 
Smacznego!


Zapiekanka ryżowa z kurczakiem i warzywami
Zapiekanka ryżowa z kurczakiem i warzywami
Zapiekanka ryżowa z kurczakiem i warzywami
Zapiekanka ryżowa z kurczakiem i warzywami

piątek, marca 13, 2020

Surówka z pekinki z czerwoną fasolą

Surówka z pekinki z czerwoną fasolą

Kapusta pekińska z czerwoną fasolą, cebulką i koperkiem to pomysł na szybką i pyszną surówkę do obiadu.

Surówka z pekinki z czerwoną fasolą



Surówka z pekinki z czerwoną fasolą - składniki:

  • pół kapusty pekińskiej (około 600 g)
  • 0,5 małej, czerwonej cebuli
  • 1 puszka czerwonej fasoli (masa po odsączeniu: około 250 g)
  • 1 pęczek koperku
  • 3 łyżki oleju
  • przyprawy: sól, pieprz, szczypta cukru


Jak zrobić surówkę z pekinki z czerwoną fasolą?

  • Kapustę pekińską oczyść i drobno pokrój.
  • Cebulę czerwoną pokrój w drobną kostkę.
  • Do miski wrzuć kapustę, cebulę, odsączoną z zalewy fasolę, posiekany koperek, olej, sól, pieprz i szczyptę cukru. Wymieszaj.
  • Gotową surówkę wstaw na minimum 30 minut do lodówki.
Smacznego!
Surówka z pekinki z czerwoną fasolą
Surówka z pekinki z czerwoną fasolą

czwartek, marca 12, 2020

Kakaowo-kokosowe ciasto z jabłkami

Kakaowo-kokosowe ciasto z jabłkami

Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto z kakao, jabłkami, kremem budyniowym i chrupiącą posypką kokosową.

Kakaowo-kokosowe ciasto z jabłkami

Kakaowo-kokosowe ciasto z jabłkami - składniki na ciasto:

  • 200 g masła 
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
  • 6 jajek
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki śmietany
  • 4 jabłka
  • 1,5 łyżeczki cynamonu


Kokosowo-kakaowe ciasto z jabłkami - składniki na krem budyniowy:

  • 1 budyń śmietankowy (proszek: 40 g)
  • 400 ml mleka
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 130 g miękkiego masła


Kakaowo-kokosowe ciasto z jabłkami - składniki na posypkę kokosową:

  • 80 g wiórków kokosowych
  • 1,5 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru 


Jak zrobić kakaowo-kokosowe ciasto z jabłkami?

  • Masło utrzyj na puch. Dodaj cukier puder i cukier waniliowy, utrzyj na gładką masę. Cały czas ucierając dodawaj po jednym jajku. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i krótko zmiksuj.
  • Połowę ciasta przełóż do formy o wymiarach 25 x 25 cm, uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. 
  • Jabłka obierz, wydrąż gniazda nasienne, pokrój w cienkie plasterki i dopraw cynamonem. Wymieszaj i wyłóż na wierzch jasnego ciasta.
  • Do pozostałego w misce ciasta dodaj kakao i śmietanę. Wymieszaj. Ciasto wyłóż na wierzch jabłek.
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 55 minut. 
  • Przygotuj krem budyniowy. W rondelku zagotuj 400 ml mleka. W pozostałym mleku rozmieszaj proszek budyniowy. Na gotujące się mleko wlej budyniową mieszankę i ugotuj gęsty budyń. Budyń pozostaw do całkowitego ostudzenia. 
  • Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem. Stopniowo łyżka po łyżce dodawaj ostudzony budyń, cały czas miksując.
  • Krem budyniowy wyłóż na ostudzone ciasto.
  • Przygotuj posypkę kokosową. Na patelni rozpuść masło, dodaj cukier, wiórki kokosowe i smaż na niewielkiej mocy palnika przez około 10 minut do zarumienienia, co chwilę mieszając, by wiórki się nie przypaliły. Posypkę kokosową pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Posypką posyp wierzch ciasta.
  • Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Kakaowo-kokosowe ciasto z jabłkami
Kakaowo-kokosowe ciasto z jabłkami
Źródło przepisu: malacukierenka.pl

środa, marca 11, 2020

Karkówka w sosie chrzanowo-musztardowym

Karkówka w sosie chrzanowo-musztardowym

Miękkie, aromatyczne i proste w przygotowaniu mięso w sosie chrzanowo-musztardowym. 
Karkówka w sosie chrzanowo-musztardowym



Karkówka w sosie chrzanowo-musztardowym - składniki:

  • 800 g karkówki
  • 3 łyżki tartego chrzanu
  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • 200 ml śmietanki 18%
  • 1,5 łyżki mąki
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić karkówkę w sosie chrzanowo-musztardowym?

  • Karkówkę oczyść i pokrój w plastry. Dopraw solą, pieprzem, słodką papryką i ziołami prowansalskimi. Mięso wstaw na około 45 minut do lodówki.
  • Po upływie powyższego czasu rozgrzej na patelni olej i obsmaż karkówkę.
  • Do garnka wlej około 500 ml wody, dodaj sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, chrzan i musztardę, zagotuj. 
  • Obsmażoną karkówkę przełóż do garnka i gotuj na niewielkiej mocy palnika, pod przykryciem, przez 1 godzinę.
  • Po tym czasie w naczyniu wymieszaj ze sobą śmietankę i mąkę z odrobiną wody. Tak przygotowaną mieszankę dodaj do sosu. Wymieszaj. Sos gotuj jeszcze przez około 25 minut. W razie potrzeby dopraw sos solą, pieprzem i słodką papryką.
Smacznego!
Karkówka w sosie chrzanowo-musztardowym
Karkówka w sosie chrzanowo-musztardowym
Karkówka w sosie chrzanowo-musztardowym

wtorek, marca 10, 2020

Babka Snickers

Babka Snickers

Wilgotna, puszysta babka z przepyszną polewą czekoladowo-kajmakową z dodatkiem orzeszków ziemnych. Idealna na wielkanocny stół!
Babka Snickers

Babka Snickers

Babka Snickers - składniki:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 190 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki mleka
  • 350 g masy kajmakowej
  • szczypta soli
  • polewa czekoladowa: 50 g czekoladowy mlecznej + 50 g czekolady gorzkiej + 3 łyżki mleka
  • polewa kajmakowa: 150 g kajmaku
  • dodatkowo: 150 g niesolonych orzeszków ziemnych

Jak zrobić babkę Snickers?

  • Jajka utrzyj z cukrem na jasną i puszystą masę. 
  • Do drugiej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
  • W trzeciej misce utrzyj masło. Cały czas ucierając dodawaj masę jajeczną naprzemiennie z przesianą mąką i mlekiem. Na koniec dodaj masę kajmakową, sól i krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
  • Formę na babkę o średnicy około 22 cm wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Do formy wlej ciasto, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 45 minut. Babkę pozostaw do ostudzenia, po czym wyjmij z foremki.
  • Przygotuj polewę. Czekoladę mleczną i gorzką rozpuść w kąpieli wodnej wraz z mlekiem.
  • Kajmak lekko podgrzej, by zmienił swoją konsystencję na bardziej lejącą. Ostudzoną babkę polej kajmakiem. Poczekaj aż kajmak zastygnie, po czym udekoruj babkę polewą czekoladową. Wierzch ciasta posyp posiekanymi orzeszkami ziemnymi.
Smacznego!
Babka Snickers


Babka Snickers

poniedziałek, marca 09, 2020

Kurczak w sosie z suszonymi pomidorami i marchewką

Kurczak w sosie z suszonymi pomidorami i marchewką

Kurczak w kremowym sosie z dodatkiem suszonych pomidorów i marchewki to pomysł na szybki i pyszny obiad.
Kurczak w sosie z suszonymi pomidorami i marchewką



Kurczak w sosie z suszonymi pomidorami i marchewką - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (500 g)
  • 1 cebula
  • 3 małe marchewki
  • 10 połówek suszonych pomidorów z oleju
  • 1,5 szklanki wody
  • 150 ml śmietany kremówki 30%
  • pół pęczka koperku
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, bazylia
  • dodatkowo: mąka do panierowania i olej do smażenia

Jak zrobić kurczaka w sosie z suszonymi pomidorami i marchewką?

  • Piersi z kurczaka oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Dopraw z obu stron solą, pieprzem i obtocz w mące.
  • Cebulę pokrój w kostkę, a marchewkę zetrzyj na dużych oczkach tarki.
  • Suszone pomidory pokrój na mniejsze kawałki.
  • Na patelni rozgrzej olej i podsmaż kawałki kurczaka. 
  • Zdejmij kurczaka i na patelnię wrzuć cebulę. Smaż przez 3 minuty. Dodaj marchewkę, smaż przez 5 minut. Dodaj suszone pomidory. Na patelnię wlej wodę, dodaj kurczaka i całość gotuj przez około 10 minut.
  • Kurczak w sosie dopraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, bazylią, dodaj posiekany koperek i śmietankę. Wymieszaj i gotuj jeszcze przez około 3 minuty. 
Smacznego!
Kurczak w sosie z suszonymi pomidorami i marchewką


Kurczak w sosie z suszonymi pomidorami i marchewką

niedziela, marca 08, 2020

Słonecznikowiec na herbatnikach (bez pieczenia)

Słonecznikowiec na herbatnikach (bez pieczenia)

Rozpływające się w ustach pyszne ciasto bez pieczenia na herbatnikach z masą kajmakową, bitą śmietaną i prażonym słonecznikiem. :)
Słonecznikowiec na herbatnikach (bez pieczenia)






Słonecznikowiec na herbatnikach - składniki na prażony słonecznik

  • 300 g ziaren słonecznika
  • 80 g miękkiego masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mleka

Słonecznikowiec na herbatnikach - składniki na masę słonecznikową:

  • 200 g miękkiego masła
  • 460 g masy kajmakowej

Słonecznikowiec na herbatnikach - składniki na masę śmietanową:

  • 600 ml śmietany kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2,5 łyżki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody

Pozostałe składniki:

  • około 400 g herbatników


Jak zrobić słonecznikowca na herbatnikach?

  • W pierwszej kolejności przygotuj prażony słonecznik. Na patelni rozpuść masło, dodaj cukier, mleko i słonecznik. Masę podgrzewaj i cały czas mieszaj do momentu, aż się delikatnie zarumieni. Ziarna słonecznika przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 10-15 minut. Uważaj, by nie przypalić ziarenek, ponieważ staną się gorzkie. Słonecznik odstaw do ostudzenia.
  • Przygotuj masę słonecznikową. Miękkie masło utrzyj na puch. Cały czas miksując, dodawaj po 1 łyżce masy kajmakowej. Na sam koniec dodaj 2/3 prażonego słonecznika i wymieszaj łyżką.
  • Przygotuj masę śmietanową. Żelatynę zalej dwoma 1/3 szklanki zimnej wody i odstaw na 10 minut, do napęcznienia. Po tym czasie żelatynę krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia.Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Następnie cienkim strumieniem wlej żelatynę i krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
  • Złóż ciasto. Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na jej dno ułóż herbatniki, wyłóż 2/3 masy słonecznikowej, ułóż kolejną warstwę herbatników, wyłóż ubitą śmietanę, wyłóż kolejną warstwę herbatników. Wierzch herbatników posmaruj pozostałą 1/3 masy słonecznikowej i posyp 1/3 prażonego słonecznika.
  • Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Słonecznikowiec na herbatnikach (bez pieczenia)


Słonecznikowiec na herbatnikach (bez pieczenia)


Słonecznikowiec na herbatnikach (bez pieczenia)
Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger