czwartek, kwietnia 30, 2020

Placki z gruszkami

Placki z gruszkami

Smaczne i szybkie w przygotowaniu placki z gruszkami. Idealne na śniadanie, kolację czy podwieczorek.

Placki z gruszkami
Placki z gruszkami




Placuszki z gruszkami - składniki:

  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 2 szklanki mąki 
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 gruszki

Jak zrobić placuszki z gruszkami?

  • Do miski wbij jajka, dodaj mleko, mąkę, proszek do pieczenia i sól. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników. Do ciasta dodaj obrane i starte na dużych oczkach tarki gruszki. Wymieszaj.
  • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując niewielkie placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
  • Gotowe placki posyp cukrem pudrem.
Smacznego!
Placki z gruszkami
Placki z gruszkami

środa, kwietnia 29, 2020

Karkówka pieczona z pieczarkami, jabłkiem i ogórkiem konserwowym

Karkówka pieczona z pieczarkami, jabłkiem i ogórkiem konserwowym

Aromatyczna i krucha karkówka pieczona w naczyniu żaroodpornym z dodatkiem pieczarek, jabłkiem, papryką, ogórkiem konserwowym i zalewą pomidorową.
Karkówka pieczona z pieczarkami, jabłkiem i ogórkiem konserwowym




Karkówka z jabłkiem i pieczarkami - składniki:

  • 500-600 g karkówki
  • 1 duża cebula
  • 300 g pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • 0,5 żółtej papryki
  • 1 jabłko
  • 2 ogórki konserwowe
  • 0,5 szklanki zalewy z ogórków konserwowych
  • 3 łyżki pikantnego ketchupu
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, majeranek
  • dodatkowo: olej do smażenia


Jak zrobić karkówkę pieczoną z pieczarkami, jabłkiem i ogórkiem konserwowym?

  • Karkówkę oczyść, osusz i pokrój na cienkie plastry. Mięso dopraw z obu stron solą, pieprzem, słodką papryką i majerankiem.
  • Plastry karkówki obsmaż na rozgrzanym oleju i przełóż do naczynia żaroodpornego.
  • Na patelni po smażeniu karkówki ponownie rozgrzej olej. Na patelnię wrzuć cebulę pokrojoną w piórka i smaż do zeszklenia. Kolejno dodaj pieczarki pokrojone w półplasterki oraz papryki i jabłko pokrojone w kostkę. Całość smaż do momentu całkowitego odparowania wody. Pod koniec smażenia dodaj pokrojone w kostkę ogórki, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj i zestaw z ognia.
  • Zalewę z ogórków wymieszaj z ketchupem i koncentratem pomidorowym.
  • Na mięso wyłóż zawartość patelni, całość zalej przygotowaną zalewą. 
  • Naczynie żaroodporne przykryj pokrywką, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 1 godzinę i 20 minut. Na 20 minut przed końcem pieczenia odkryj pokrywkę.
Smacznego!
Karkówka pieczona z pieczarkami, jabłkiem i ogórkiem konserwowym

wtorek, kwietnia 28, 2020

Zupa kapuściana z pulpecikami

Zupa kapuściana z pulpecikami

Gęsta, aromatyczna i pyszna zupa kapuściana z pulpecikami. Dodatek pulpecików sprawia, że zupa jest syta i z powodzeniem może zastąpić drugie danie.

Zupa kapuściana z pulpecikami


Zupa kapuściana z pulpecikami - składniki na zupę:

  • 1 kilogram białej kapusty
  • 800 g ziemniaków
  • 3 marchewki
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 litry bulionu mięsnego
  • pęczek koperku
  • przyprawy: sól, pieprz, 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie

Zupa kapuściana z pulpecikami - składniki na pulpety:

  • 700 g mięsa mielonego drobiowego
  • 2 małe cebule
  • 2 małe jajka
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól i pieprz
  • dodatkowo: mąka do obtoczenia i olej do smażenia


Jak zrobić zupę kapuścianą z pulpecikami?

  • Do gotującego się bulionu dodaj poszatkowaną kapustę, ziemniaki pokrojone w kostkę i  marchewkę pokrojoną w plasterki. Gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 15 minut.
  • Po upływie powyższego czasu dodaj krojone pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, ziele angielskie, liście laurowe i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zupę gotuj przez około 5 minut.
  • Przygotuj pulpeciki. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju. Cebulę pozostaw do ostudzenia.
  • Do mięsa dodaj jajko, kaszę mannę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, podsmażoną i ostudzoną cebulę oraz sól i pieprz. Dokładnie połącz ze sobą wszystkie składniki, po czym odstaw do lodówki na około 20 minut.
  • Po wyjęciu z lodówki uformuj z masy mięsnej niewielkie pulpeciki i obtaczaj je w mące.
  • Do garnka z zupą delikatnie włóż pulpeciki. Zupę gotuj jeszcze przez około 30 minut, na niewielkiej mocy palnika.
  • Zupę dopraw solą i pieprzem. Na samym końcu dodaj zupy posiekany koperek.
Smacznego!
Zupa kapuściana z pulpecikami
Zupa kapuściana z pulpecikami

poniedziałek, kwietnia 27, 2020

Sałatka z kaszą jęczmienną

Sałatka z kaszą jęczmienną

Pyszna, lekka i pożywna sałatka z kaszą jęczmienną, papryką, ogórkiem i kukurydzą doskonale smakuje solo, jednak stanowi również świetny dodatek do dań mięsnych.

Sałatka z kaszą jęczmienną

Sałatka z kaszą jęczmienną - składniki:

  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej
  • 2 czerwone papryki
  • 1 długi ogórek
  • 1 puszka kukurydzy (masa po odsączeniu: około 220 g)
  • pół pęczka natki pietruszki

Sałatka z kaszą jęczmienną - składniki na sos:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz

Jak zrobić sałatkę z kaszą jęczmienną?

  • W pierwszej kolejności ugotuj kaszę jęczmienną. Kaszę wsyp na sito i przepłucz ciepłą wodą. W garnku zagotuj 2 i 1/3 szklanki wody z dwoma łyżkami oleju i szczyptą soli. Na wrzącą wodę wrzuć kaszę, zamieszaj i poczekaj aż się zagotuje. Zmniejsz moc palnika, przykryj garnek pokrywką i gotuj przez około 17 minut. Wyłącz gaz, pozostaw garnek pod przykryciem jeszcze przez 15 minut. Odkryj garnek i odstaw kaszę do całkowitego ostudzenia.
  • Paprykę i obranego ze skórki ogórka pokrój w kostkę.
  • Do miski dodaj ostudzoną kaszę, papryki, ogórka, odsączoną kukurydzę i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj. 
  • Oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz wymieszaj ze sobą. Sos wlej do sałatki i ponownie wymieszaj.
Smacznego!

Sałatka z kaszą jęczmienną
Sałatka z kaszą jęczmienną
Sałatka z kaszą jęczmienną

sobota, kwietnia 25, 2020

Ciasto czekoladowe z ciasteczkami Oreo i malinami

Ciasto czekoladowe z ciasteczkami Oreo i malinami

Obłędne w smaku i świetnie wyglądające ciasto czekoladowe z dodatkiem Coca-Coli, dzięki której jest niezwykle miękkie i puszyste, przełożone smakowitym kremem z ciasteczkami Oreo i zatopionymi w galaretce malinami. Ciasto jest dość pracochłonne, ale z pewnością warte każdej poświęconej mu chwili. Jest pyszne, polecam!

Ciasto czekoladowe z ciasteczkami Oreo i malinami




Ciasto czekoladowe z Oreo - składniki na ciasto:

  • 250 g masła
  • 1 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1 szklanka Coca-Coli
  • 0,5 szklanki kakao
  • 2 jajka
  • 150 g śmietany 18%
  • 1 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto czekoladowe z malinami i Oreo - składniki na warstwę malinową:

  • 3 galaretki malinowe
  • 3 3/4 szklanki wrzątku
  • 2 szklanki malin świeżych lub mrożonych

Ciasto z Oreo i malinami - składniki na krem:

  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 400 g jogurtu greckiego
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 4 łyżki żelatyny
  • 2/3 szklanki wody
  • 175 g ciastek Oreo

Ciasto czekoladowe z malinami - składniki na polewę czekoladową:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki mleka


Jak zrobić ciasto czekoladowe z ciasteczkami Oreo i malinami?

  • W pierwszej kolejności przygotuj ciasto czekoladowe. Do rondelka dodaj masło, cukier, aromat waniliowy i Coca-Colę. Całość podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika do całkowitego rozpuszczenia się składników. Zdejmij z ognia, dodaj przesiane kakao, wymieszaj. Zawartość rondelka odstaw do całkowitego ostudzenia. Jajka zmiksuj ze śmietaną i dodaj do ostudzonej masy kakaowej. Kolejno dodaj mąkę przesianą z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 55 minut. Po całkowitym ostudzeniu przekrój ciasto na dwa blaty.
  • Przygotuj warstwę malinową. Galaretki malinowe rozpuść w 3 3/4 szklanki wrzątku, odstaw do ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki do lekkiego stężenia. Jeden blat ciasta włóż z powrotem do foremki. Wyłóż na nim galaretkę. Na galaretce poukładaj maliny, delikatnie je wciskając. Ciasto wstaw do lodówki na czas przygotowania kremu.
  • Przygotuj krem z ciasteczkami Oreo. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się.Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj jogurt grecki i przesiany cukier puder. Kolejno cienkim strumieniem wlej żelatynę. Krótko zmiksuj.
  • Cztery ciastka Oreo odłóż do dekoracji, a resztę pokrusz przy pomocy wałka do ciasta lub zmiksuj w blenderze. Ciastka delikatnie wmieszaj w masę śmietanowo-jogurtową. Masę wyłóż na całkowicie stężałą warstwę malinową. Przykryj drugim blatem ciasta, lekko dociśnij i wstaw do lodówki.
  • Przygotuj polewę czekoladową. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z mlekiem. Polewę czekoladową równomiernie rozsmaruj na cieście. Udekoruj odłożonymi, lekko pokruszonymi ciastkami. 
  • Ciasto wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Smacznego!
Ciasto czekoladowe z ciasteczkami Oreo i malinami
Ciasto czekoladowe z ciasteczkami Oreo i malinami

piątek, kwietnia 24, 2020

Placuszki kakaowe na maślance

Placuszki kakaowe na maślance

Delikatne, puszyste i smaczne placuszki na maślance z dodatkiem kakao.

Placuszki kakaowe na maślance





Placuszki kakaowe na maślance - składniki:

  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta sody oczyszczonej
  • dodatkowo: olej do smażenia i cukier puder do oprószenia

Jak zrobić placuszki kakaowe na maślance?

  • Do miski wbij jajko, dodaj cukier, maślankę i sok z cytryny. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
  • Do miski dodaj mąkę przesianą z kakao i sodą oczyszczoną. Krótko zmiksuj, do uzyskania jednolitego ciasta.
  • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując niewielkie placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
  • Gotowe placki posyp cukrem pudrem.
Smacznego!
Placuszki kakaowe na maślance

czwartek, kwietnia 23, 2020

Kotlety drobiowe po staropolsku

Kotlety drobiowe po staropolsku

Kotlety drobiowe po staropolsku to kolejny sposób na nieco inne przygotowanie filetów z piersi kurczaka. Kotlety z kurczaka z dodatkiem musztardy i majonezu smakują naprawdę doskonale.

Kotlety drobiowe po staropolsku



Kotlety drobiowe po staropolsku - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 600 g)
  • około 6 łyżeczek majonezu
  • około 6 łyżeczek musztardy
  • przyprawy: sól i pieprz
  • dodatkowo: 2 jajka, bułka tarta, olej do smażenia

Jak zrobić kotlety drobiowe po staropolsku?

  • Filety z kurczaka oczyść, osusz i podziel na mniejsze kotlety. Mięso rozbij, dopraw z obu stron solą i pieprzem.
  • Do miseczki dodaj majonez i musztardę. Wymieszaj.
  • Każdego kotleta posmaruj z obu stron majonezem wymieszanym z musztardą.
  • Mięso panieruj najpierw w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej.
  • Kotlety smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia.
Smacznego!

Źródło przepis: przyslijprzepis.pl
Kotlety drobiowe po staropolsku
Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger