niedziela, sierpnia 09, 2020

Polonezy schabowe

Polonezy schabowe

Polonezy to pyszne roladki schabowe faszerowane nadzieniem cebulowo-pieczarkowym doprawionym koncentratem pomidorowym i musztardą. To pyszne urozmaicenie tradycyjnych schabowych. Polecam!
Polonezy schabowe

Polonezy schabowe - składniki:

  • 600 g schabu
  • 400 g pieczarek
  • 2 duże cebule
  • 2,5 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 jajka
  • bułka tarta do obtoczenia
  • mąką do obtoczenia
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka
  • dodatkowo: olej do smażenia


Jak zrobić polonezy schabowe?

  • Schab oczyść, pokrój na kotlety i cienko rozbij. Dopraw z obu stron solą, pieprzem i słodką papryką. Odstaw do lodówki na czas przygotowywania farszu.
  • Pieczarki oczyść i pokrój w dużą kostkę. 
  • Na rozgrzany olej wrzuć drobno posiekaną cebulę i smaż do zeszklenia. Dorzuć pieczarki i smaż przez około 6-8 minut, do czasu odparowania wody.  Dodaj koncentrat pomidorowy, musztardę, słodką i ostrą paprykę oraz sól i pieprz. Wymieszaj, smaż jeszcze przez 3 minuty.
  • Farsz równomiernie rozłóż na rozbitych kotletach.  Mięso ciasno zwijaj w roladki.
  • Roladki panieruj najpierw w mące, następnie w rozkłóconym jajku, na końcu w bułce tartej.
  • Roladki smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia.
Smacznego!

Polecam Ci również mój przepis na:

sobota, sierpnia 08, 2020

Zupa neapolitańska

Zupa neapolitańska

Pyszna, łatwa w przygotowaniu i delikatna w smaku zupa neapolitańska, czyli zupa serowa z makaronem i warzywami.
Zupa neapolitańska

Zupa neapolitańska - składniki:

  • 2 ćwiartki z kurczaka
  • 4 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 litry wody
  • biała część pora
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 x 100 g serka topionego (użyłam goudę, ementaler i maasdamer)
  • 100 g sera żółtego
  • pęczek natki pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz, 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie, 4 ziarna pieprzu


Jak zrobić zupę neapolitańską?

  • Do dużego garnka wlej 2 litry wody. Dodaj umyte ćwiartki, obrane marchewki i pietruszkę. Dorzuć również liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i sól.  Przykryj garnek pokrywką i zagotuj wywar. Po doprowadzeniu do wrzenia zmniejsz moc palnika. Bulion gotuj pod przykryciem przez około 1,5 godziny.
  • Po upływie powyższego czasu, przy pomocy cedzaka lub sitka wyjmij mięso, warzywa, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz.
  • W międzyczasie umyj pora, pokrój w plasterki i zeszklij na maśle.
  • Mięso obierz, pokrój w drobną kostkę i dorzuć do bulionu wraz z marchewką i pietruszką pokrojoną w drobną kostkę. Dodaj przesmażonego pora i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Gotuj na niewielkiej mocy palnika przez 10 minut.
  • Do wysokiego naczynia wrzuć serki topione i żółty ser. Zalej dwoma chochlami gorącego bulionu, zmiksuj blenderem i przelej do garnka z zupą. Dopraw do smaku solą i pieprzem, gotuj jeszcze zupę na niewielkim ogniu przez kolejne 10 minut. Pod koniec gotowania dodaj do zupy posiekaną natkę pietruszki.
  • Zupę neapolitańską podawaj z wcześniej ugotowanym makaronem.
Smacznego!

Polecam Ci również mój przepis na: 

czwartek, sierpnia 06, 2020

Ogórki z curry

Ogórki z curry

Ogórki z curry to kolejne pyszne przetwory na zimę. Ogórki w zalewie curry o słodko-kwaśnym smaku to doskonały dodatek zarówno do kanapek, jak i do obiadu. Polecam!
Ogórki z curry

Ogórki z curry - składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 3 szklanki wody
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka soli kamiennej
  • 3 łyżki przyprawy curry
  • 3/4 szklanki octu 10%
  • 2-2,5 łyżeczki gorczycy
  • 15 ziaren pieprzu
  • 6 małych liści laurowych


Jak zrobić ogórki z curry?

  • Umyj ogórki, odetnij z nich oba końce i cienko obierz ze skórki.
  • Każdego ogórka przekrój na 4 części, a jeśli jest duży to na 8 kawałków.
  • Przygotuj słoiki. Ja użyłam 3 słoików o pojemności 1 litra i wsypałam do każdego po około 3/4 łyżeczki gorczycy, 5 ziaren pieprzu i po 2 małych liściach laurowych.
  • Do słoików włóż ogórki. Każdy słoik przechyl na bok i układaj kawałki ogórków. Pod koniec układania słupki ogórków wciskaj w wolnej przestrzenie.
  • Przygotuj zalewę. Do garnka wlej wodę, dodaj cukier, sól i przyprawę curry. Zagotuj. Następnie wlej ocet, ponownie zagotuj. Zalewę zamieszaj i od razu porozlewaj do słoików. Wszystkie ogórki muszą być pokryte zalewą, jednak należy zostawić około 1 centymetra wolnej przestrzeni od zakrętki. Słoiki mocno zakręć.
  • Tak przygotowane słoiki należy zapasteryzować. Na dno dużego garnka połóż ściereczkę, wstaw słoiki i zalej wodą do 3/4 ich wysokości. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz moc palnika do minimum i przykryj garnek pokrywką. Od tego momentu gotuj słoiki przez około 15 minut. Słoiki wyjmij z garnka, postaw je wieczkiem do dołu i przykryj ściereczką. Słoiki pozostaw do całkowitego ostudzenia.
Smacznego!

Ogórki z curry
Ogórki z curry
Ogórki z curry

środa, sierpnia 05, 2020

Ciastka owsiane kakaowo-kokosowe

Ciastka owsiane kakaowo-kokosowe

Niesamowicie kruche ciastka owsiane z dodatkiem wiórków kokosowych i kakao.
Ciastka owsiane kakaowo-kokosowe

Jak zrobić ciastka owsiane kakaowo-kokosowe?

  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • szczypta soli
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 małe jajko
  • 0,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki płatków owsianych 
  • 0,5 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 łyżka kakao
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta sody oczyszczonej

Jak zrobić ciastka owsiane kakaowo-kokosowe?

  • W misce utrzyj ze sobą masło, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli.
  • Dodaj jajko, mąkę, płatki owsiane, wiórki kokosowe, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Przy pomocy dłoni połącz ze sobą wszystkie składniki.
  • Z ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w dużych odstępach od siebie.
  • Ciastka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 16 minut.
  • Ciastka pozostaw do całkowitego ostudzenia, wówczas stwardnieją i staną się chrupiące.
Smacznego!

Polecam Ci również mój przepis na:

wtorek, sierpnia 04, 2020

Pikantne ogórki z chili (bez pasteryzacji)

Pikantne ogórki z chili (bez pasteryzacji)

Mocno pikantne ogórki z chili i czosnkiem, niewymagające pasteryzowania, to prawdziwy hit w moim domu! Każdego roku przygotowuję je z co najmniej potrójnej porcji, bo znikają w mig. Polecam!
Pikantne ogórki z chili (bez pasteryzacji)

Pikantne ogórki z chili (bez pasteryzacji) - składniki: 

  • 3 kg ogórków gruntowych
  • 4 łyżki soli
  • 1,5 szklanki octu 10%
  • 8 łyżek oleju
  • 3,5 szklanki cukru
  • 1 główka czosnku
  • 1 opakowanie chili (15 g)

Jak zrobić pikantne ogórki z chili (bez pasteryzacji)?

  • Ogórki dobrze umyj i pokrój w dość grube plastry. Zasyp solą, wymieszaj i odstaw w chłodne miejsce na 8 godzin. Po upływie tego czasu odlej wodę z ogórków.
  • Przygotuj zalewę. Ząbki czosnku obierz i pokrój w cienkie plasterki. Do garnka wlej ocet, olej, dodaj cukier, chili i pokrojone ząbki czosnku. Całość zagotuj. Do zalewy dodaj pokrojone ogórki, wymieszaj i ponownie zagotuj. 
  • Ogórki z zalewą odstaw na około 8 godzin, co pewien czas przemieszaj zawartość garnka.
  • Ogórki przełóż do słoików. Nie pasteryzuj!
Smacznego!
Pikantne ogórki z chili (bez pasteryzacji)
Pikantne ogórki z chili (bez pasteryzacji)

poniedziałek, sierpnia 03, 2020

Zupa serowo-brokułowa

Zupa serowo-brokułowa

Szybka i prosta w przygotowaniu zupa brokułowa z marchewką i porem, z dodatkiem śmietankowego serka topionego.  W sam raz na letni obiad. :)

Zupa serowo-brokułowa

Zupa serowo-brokułowa - składniki:

  • 1 brokuł
  • 3 małe marchewki
  • 1 pietruszka
  • biała część pora (dosyć mała)
  • 600 g ziemniaków
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 200 g serka topionego śmietankowego
  • przyprawy: sól i pieprz
  • dodatkowo: 2 łyżki masła

Jak zrobić zupę serowo-brokułową?

  • Brokuła umyj i podziel na małe różyczki.
  • Marchewki i pietruszkę obierz. Marchewki pokrój w półplasterki, a pietruszkę w drobną kostkę.
  • Pora oczyść i pokrój w półplasterki.
  • W garnku z grubym dnem roztop masło. Wrzuć marchewki, pietruszkę i pora. Warzywa smaż na niewielkiej mocy palnika przez około 5 minut, często mieszając.
  • Do warzyw wlej bulion, zagotuj. Zmniejsz moc palnika, przykryj garnek pokrywką i gotuj przez około 25 minut. 
  • Po upływie powyższego czasu, do garnka dodaj różyczki brokuła, gotuj przez 5 minut.
  • Serek topiony podziel na mniejsze kawałki, wrzuć do wysokiego naczynia, zalej dwoma chochlami gorącej zupy i energicznie wymieszaj. Tak przygotowaną mieszankę wlej do zupy, wymieszaj i gotuj kolejne 5 minut.
  • Zupę solą i pieprzem.
Smacznego!

Polecam Ci również mój przepis na:

niedziela, sierpnia 02, 2020

Sałatka warstwowa z makaronem i szynką

Sałatka warstwowa z makaronem i szynką

Smakowita, pożywna i doskonale prezentująca się na stole sałatka warstwową z makaronem, szynką, porem, jajkami, kukurydzą i żółtym serem.
Sałatka warstwowa z makaronem i szynką

Sałatka warstwowa z makaronem i szynką

Sałatka warstwowa z szynką i makaronem - składniki:

  • 250 g drobnego makaronu
  • 4 jajka
  • biała część pora
  • 200 g szynki konserwowej
  • 100 g sera żółtego
  • 1 puszka kukurydzy (masa po odsączeniu: około 220-250 g)
  • 4 łyżki majonezu
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
  • przyprawy: sól i pieprz


Jak zrobić sałatkę warstwową z makaronem i szynką?

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz ze skorupek i pokrój w drobną kostkę.
  • Pora umyj i pokrój w półplasterki.
  • Szynkę konserwową pokrój w drobną kostkę.
  • Ser żółty zetrzyj na średnich oczkach tarki.
  • Kukurydzę odsącz z zalewy.
  • Przygotuj sos. Majonez wymieszaj z jogurtem, solą i pieprzem.
  • W dużej misce ułóż składniki w następującej kolejności: makaron, część sosu, por, kukurydza, część sosu, szynka, jajka, część sosu, ser.
Smacznego!

Polecam Ci również mój przepis na:
Sałatka warstwowa z makaronem i szynką

Sałatka warstwowa z makaronem i szynką

Sałatka warstwowa z makaronem i szynką



Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger