piątek, listopada 13, 2020

Kluseczki na maślance

Kluseczki na maślance

Pyszne, delikatne i szybkie w przygotowaniu kluseczki na maślance. Kluseczki doskonale smakują w towarzystwie mięsa duszonego w sosie. Ja podałam je z szynką w sosie marchewkowym
Kluseczki na maślance



Kluseczki na maślance - składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 220 ml maślanki
  • 2 jajka 
  • szczypta soli


Jak zrobić kluseczki na maślance?

  • Do miski przesiej mąkę z solą.
  • Do osobnej miski wbij jajka, dodaj maślankę, wymieszaj przy pomocy rózgi kuchennej. 
  • Jajka z maślanką wlej do mąki. Całość krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników. 
  • W dużym garnku zagotuj wodę z solą. Na gotującą się wodę kładź porcję ciasta przy pomocy małej łyżeczki zamoczonej we wrzątku. Zamieszaj, poczekaj aż woda ponownie się zagtouje, i od tego momentu gotuj kluseczki przez 5 minut.
  • Po ugotowaniu przelej kluski zimną wodą.
Smacznego!

Źródło przepisu: smacznapyza.blogspot.com
Kluseczki na maślance

Kluseczki na maślance

Kluseczki na maślance

czwartek, listopada 12, 2020

Kotlety mielone w sosie pomidorowym

Kotlety mielone w sosie pomidorowym

Pyszne, puszyste i soczystek kotlety mielone z dodatkiem majonezu duszone w kremowym sosie pomidorowym. 
Kotlety mielone w sosie pomidorowym


Kotlety mielone w sosie pomidorowym - składniki na kotlety:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżki majonezu
  • 3 łyżki kaszy manny
  • przyprawy: sól i pieprz
  • dodatkowo: mąka i olej do smażenia

Kotlety mielone w sosie pomidorowym - składniki na sos:

  • 1 duża cebula
  • 4 pomidory malinowe
  • 200 ml śmietanki 30%
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, tymianek
  • dodatkowo: olej do smażenia


Jak zrobić kotlety mielone w sosie pomidorowym?

  • Do miski przełóż mięso, dodaj drobno posiekaną cebulę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, majonez, kaszę mannę, sól i pieprz. Dokładnie wyrób mięsną masę. Z powstałej masy formuj kotlety i obtaczaj je w mące. Kotlety smaż na rozgrzanym oleju, z obu stron, do zarumienienia.
  • W garnku z grubym dnem rozgrzej olej i zeszklij drobno pokrojoną cebulę.
  • Pomidory sparz, obierz ze skórki, pokrój w drobną kostkę i wrzuć do cebuli. Dodaj zioła prowansalskie, tymianek, sól i pieprz. Wlej śmietankę, wymieszaj. Gotuj 3 minuty. Następnie dodaj kotlety. Całość duś na niewielkiej mocy palnika przez 10 minut.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na kotlety mielone:

środa, listopada 11, 2020

Ciasto z wiśniami i musem czekoladowym

Ciasto z wiśniami i musem czekoladowym

Połącznie ucieranego ciasta z wiśniami i musem czekoladowym to prawdziwy strzał w dziesiątkę!
Ciasto z wiśniami z musem czekoladowym

Ciasto z wiśniami i musem czekoladowym - składniki na ciasto:

  • 150 g miękkiego masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
  • 2 jajka
  • kilka kropel aromatu śmietankowego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 350 g wydrylowanych wiśni z kompotu, mrożonych lub świeżych


Ciasto z wiśniami i musem czekoladowym - składniki na mus czekoladowy:

  • 500 ml śmietanki 30%
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody
  • dodatkowo: gorzkie kakao do oprószenia



Jak zrobić ciasto z wiśniami i musem czekoladowym?

  • W pierwszej kolejności odsącz wiśnie z kompotu. Najlepiej wyłożyć je na sitko i pozostawić na kilkanaście minut, w przeciwnym razie ciasto będzie wyglądało tak jak u mnie - z wiśniami na spodzie. :)
  • Masło utrzyj na puch z cukrem i cukrem waniliowym. Dodawaj po 1 jajku, za każdym razem krótko miksując. Dodaj aromat śmietankowy, krótko zmiksuj. 
  • Do ciasta dodaj mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Ponownie krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
  • Tortownicę o wymiarach 20-22 cm wyłóż papierem do pieczenia, po czym przełóż ciasto do formy, a na wierzchu poukładaj wiśnie. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę 10 minut. Pozostaw do ostudzenia.
  • Przygotuj mus czekoladowy. Czekoladę połam na mniejsze kawałki, wlej 100 ml śmietany kremówki i całość rozpuść w kąpieli wodnej. Pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Do rozpuszczonej i ostudzonej czekolady dodaj 2 łyżki ubitej śmietany. Dokładnie wymieszaj.
  • Zahartowaną czekoladę dodaj do ubitej śmietany, krótko zmiksuj. Kolejno, cały czas miksując, cienkim strumieniem wlej ostudzoną żelatynę. 
  • Mus czekoladowy wyłóż na ostudzone ciasto. Wierzch oprósz kakao. Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na ciasta z wiśniami:

poniedziałek, listopada 09, 2020

Szynka duszona w sosie marchewkowym

Szynka duszona w sosie marchewkowym

Miękkie, delikatne mięso wieprzowe w sosie marchewkowym. Prosto i pysznie! 
Szynka duszona w sosie marchewkowym




Szynka duszona w sosie marchewkowym - składniki:

  • 500-600 g szynki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 3 średniej wielkości marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 szklanki wody
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka musztardy
  • przyprawy: sól, pieprz, rozmaryn, lubczyk
  • dodatkowo: olej do smażenia



Jak zrobić szynkę duszoną w sosie marchewkowym?

  • Mięso osusz, oczyść i pokrój w plastry, a następnie dopraw solą i pieprzem, obtocz w mące, po czym przesmaż na dobrze rozgrzanym oleju.
  • Na dobrze rozgrzanej patelni zeszklij drobno pokrojoną cebulę.
  • Mięso przełóż do garnka. Dodaj również obrane i przekrojone na pół marchewki, pietruszkę i podsmażoną cebulę. Dodaj rozmaryn i lubczyk, całość zalej wodą. Gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 45-50 minut, do miękkości mięsa i warzyw.
  • Po upływie powyższego czasu wyjmij mięso z garnka, a resztę zmiksuj blenderem na gładki sos. Do sosu dodaj musztardę i śmietankę oraz sól i pieprz. Wymieszaj. Gotuj na niewielkiej mocy palnika przez 5 minut.
  • Do sosu włóż mięso, całość gotuj jeszcze przez około 15 minut. 
Smacznego!


Polecam Ci również inne przepisy na mięso w sosie:

niedziela, listopada 08, 2020

Sałatka makaronowa z ogórkiem, szynką i koperkiem

Sałatka makaronowa z ogórkiem, szynką i koperkiem

Ekspresowa w przygotowaniu, pyszna sałatka z makaronem orzo, ogórkiem, szynką i koperkiem.
Sałatka makaronowa z ogórkiem, szynką i koperkiem



Sałatka makaronowa z ogórkiem, szynką i koperkiem - składniki:

  • 250 g makaronu orzo 
  • 1 ogórek
  • 200 g ulubionej szynki
  • 0,5 pęczka koperku
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego gęstego
  • przyprawy: sól i pieprz



Jak zrobić sałatkę makaronową z ogórkiem, szynką i koperkiem?

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pozostaw do ostudzenia.
  • Do miski dodaj makaron, obranego i pokrojonego w kostkę ogórka, pokrojoną w kostkę szynkę i posiekany koperek.
  • Wymieszaj, dodaj majonez, sól i pieprz, ponownie wymieszaj.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na sałatki:

sobota, listopada 07, 2020

Kotlety schabowe w panierce ziemniaczanej

Kotlety schabowe w panierce ziemniaczanej

Wyśmienite kotlety schabowe w nowej odsłonie, będące połączeniem traydycyjnego kotleta z plackiem ziemniaczanym. Polecam wypróbować. :)
Kotlety schabowe w panierce ziemniaczanej




Kotlety schabowe w panierce ziemniaczanej - składniki:

  • 600 g schabu
  • 5-6 średniej wielkości ziemniaków
  • 3 jajka
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • sól i pieprz
  • dodatkowo: olej do smażenia


Jak zrobić kotlety schabowe w panierce ziemniaczanej?

  • Mięso oczyść, osusz i pokrój na kotlety. Każdy kawałek mięsa rozbij tłuczkiem, dopraw z obu stron solą i wstaw do lodówki.
  • Przygotuj panierkę. Ziemniaki obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki.
  • Odciśnij powstały sok, a następnie dodaj mąkę, jajko, natkę pietruszki, majeranek, tymianek, rozmaryn, sól i pieprz.
  • Mięso wyjmij z lodówki i każdy kawałek dokładnie obtocz w przygotowanej panierce ziemniaczanej. 
  • Kotlety smaż na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na kotlety schabowe:

piątek, listopada 06, 2020

Placki jogurtowo-budyniowe

Placki jogurtowo-budyniowe

Lekkie, szybkie i proste placuszki z dodaniem jogurtu naturalnego i proszku budyniowego to idealny pomysł na śniadanie czy przekąskę w ciągu dnia, ponieważ placki doskonale smakują na ciepło, jak i na zimno.
Placki jogurtowo-budyniowe





Placki budyniowo-jogurtowe - składniki:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 cukier waniliowy (16 g)
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy (proszek: 40 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • opcjonalnie: cukier puder


Jak zrobić placki budyniowo-jogurtowe?

  • Do miski wbij jajka, dodaj cukier trzcinowy, cukier waniliowy i jogurt. Krótko zmiksuj.
  • W osobnej misce wymieszaj ze sobą mąkę wraz z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia. 
  • Suche składniki wsyp do mokrych, ponownie krótko zmiksuj.
  • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
  • Po usmażeniu możesz oprószyć wierzch placków cukrem pudrem.
Smacznego!


Polecam Ci również inne przepisy na placki:

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger