poniedziałek, kwietnia 12, 2021

Sernik na zimno z wafelkami

Sernik na zimno z wafelkami

Sernik na zimno z wafelkami Princessa Zebra z dodatkiem warstwy czekoladowej to pyszny pomysł na deser, któremu nie oprze się żaden łasuch. :)
Sernik na zimno z wafelkami




Sernik na zimno z wafelkami - składniki na sernik:

  • 100 g okrągłych biszkoptów
  • 500 g trzykrotnie mielonego twarogu (użyłam z wiaderka)
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1,5 łyżki żelatyny
  • 1/4 szklanki zimnej wody
  • 2 wafelki Princessa Zebra
  • 125 ml śmietany kremówki 30%

Sernik na zimno z wafelkami - składniki na masę czekoladową:

  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 75 g gorzkiej czekolady
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 1 wafelek Princessa Zebra

Pozostałe składniki:

  • 30 g gorzkiej czekolady


Sernik na zimno z wafelkami - przepis:

  • Tortownicę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dno tortownicy wyłóż biszkoptami.
  • Przygotuj masę serową. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się.
  • Twaróg zmiksuj z cukrem. Do żelatyny dodaj 2 łyżki masy, wymieszaj. Żelatynę wlej cienkim strumieniem do masy serowej, dokładnie zmiksuj. 
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Ubitą śmietanę delikatnie wmieszaj w masę serową.
  • Wafelki pokrój na mniejsze kawałki, dodaj do masy serowej, delikatnie wymieszaj.
  • Masę serową wylej na biszkopty. Tortownicę z masą włóż do lodówki na czas przygotowania masy czekoladowej.
  • Przygotuj masę czekoladową. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej i pozostaw do lekkiego ostudzenia. Czekolada nie może być zbyt ciepła, ale powinna mieć płynną konsystencję.
  • Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Do rozpuszczonej żelatyny dodaj 2 łyżki śmietany, wymieszaj. Żelatynę wlej cienkim strumieniem do ubitej śmietany, dokładnie zmiksuj. 
  • Do ostudzonej czekolady, stopniowo łyżka po łyżce, dodawaj ubitą śmietanę. Masę mieszaj łyżką.
  • Princessę pokrój na mniejsze kawałki, dodaj do ubitej śmietany z czekoladą. Delikatnie wymieszaj.
  • Masę czekoladową wyłóż na sernik. Wierzch ciasta oprósz startą gorzką czekoladą. Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Sernik na zimno z wafelkami

Sernik na zimno z wafelkami

Sernik na zimno z wafelkami

sobota, kwietnia 10, 2021

Potrawka z piersi kurczaka

Potrawka z piersi kurczaka

Lekka, pyszna i ekspresowa w przygotowaniu potrawka z piersi kurczaka z dodatkiem marchewki, pietruszki i selera naciowego.
Potrawka z piersi kurczaka





Potrawka z piersi kurczaka - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 600 g)
  • 2 marchewki
  • 0,5 pietruszki
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 50 g masła
  • 50 g mąki
  • około 600-700 ml bulionu drobiowego
  • przyprawy: sól, świeżo mielony pieprz



Potrawka z piersi kurczaka - przepis:

  • Mięso oczyść, osusz i pokrój w plastry. Dopraw solą i pieprzem.
  • Marchewkę i pietruszkę pokrój w kostkę, a selera naciowego w plasterki.
  • Na patelni rozpuść masło, dodaj mąkę i energicznie wymieszaj rózgą. Wlej zimny bulion i cały czas mieszając, doprowadź zawartość patelni do wrzenia. Do sosu włóż kawałki kurczaka. Gotuj przez 10 minut. Dodaj warzywa. Gotuj przez kolejne 10 minut. Całość dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem.
Smacznego!
Potrawka z piersi kurczaka

Potrawka z piersi kurczaka

piątek, kwietnia 09, 2021

Kokosanki

Kokosanki

Nie wiesz co zrobić z zalegającymi w lodówce białkami? Upiecz kokosanki! Chrupiące z zewnątrz, miękkie, lekko ciągnące się w środku... Są przepyszne! :)
Kokosanki




Kokosanki - składniki:

  • 4 białka
  • 2/3 szklanki drobnego cukru
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 3 szklanki wiórków kokosowych
  • szczypta soli


Kokosanki - przepis:

  • Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  • Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawaj cukier. Cały czas miksuj masę na dość niskich obrotach miksera. Dodaj kilka kropli aromatu waniliowego. Delikatnie wymieszaj łyżką.
  • Kolejno dodaj wiórki kokosowe. Całość delikatnie wymieszaj przy pomocy łyżki.
  • Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Łyżką nabieraj masę i formuj na papierze kokosanki.
  • Blachę do pieczenia z kokosankami wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 18 minut.
  • Kokosanki studź na kratce.
Smacznego!
Kokosanki

Kokosanki

Kokosanki

czwartek, kwietnia 08, 2021

Placki czekoladowo-orzechowe

Placki czekoladowo-orzechowe

Pyszne i proste w przygotowaniu placki z dodatkiem kakao i mielonych orzechów laskowych.
Placki czekoladowo-orzechowe





Placki czekoladowo-orzechowe - składniki:

  • 1 i 1/3 szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 0,5 szklanki mielonych orzechów laskowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 duże jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 35 g roztopionego i ostudzonego masła
  • dodatkowo: olej do smażenia



Placki czekoladowo-orzechowe - przepis:

  • W misce wymieszaj mąkę wraz z kakao, orzechami, proszkiem do pieczenia i solą.
  • Jajka krótko zmiksuj z cukrem. Wlej mleko. Ponownie zmiksuj. Stopniowo dodawaj suche składniki. Wlej ostudzone i rozpuszczone masło. Krótko zmiksuj.
  • Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Łyżką nakładaj ciasto formując placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
Smacznego!
Placki czekoladowo-orzechowe

Placki czekoladowo-orzechowe

Placki czekoladowo-orzechowe

środa, kwietnia 07, 2021

Karkówka kebabowa

Karkówka kebabowa

Aromatyczna, delikatna, krucha, rozpływająca się w ustach karkówka w przyprawie kebabowej pieczona z cebulą i sosem majonezowo-ketchupowym. Pycha! :)
Karkówka kebabowa


Karkówka kebabowa - składniki:

  • 1 kg karkówki
  • 2 cebule
  • 5 łyżek majonezu
  • 4 łyżki pikantnego ketchupu
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kebaba, słodka papryka, ostra papryka



Karkówka kebabowa - przepis:

  • Karkówkę oczyść, osusz, pokrój w plastry, rozbij tłuczkiem do mięsa i obficie dopraw przyprawą do gyrosa.
  • Cebulę obierz i pokrój w pióra.
  • Wymieszaj ze sobą majonez, ketchup, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę.
  • Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż kolejno: 1/3 mięsa, 1/3 sosu, 1/2 cebuli, 1/3 mięsa, 1/3 sosu, 1/2 cebuli, 1/3 sosu i 1/3 mięsa. Tak przygotowane mięso przykryj pokrywką i włóż na minimum 3 godziny do lodówki (najlepiej na całą noc).
  • Do zimnego piekarnika włóż naczynie z mięsem. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza i piecz mięso przez 1 godzinę 30 minut. Na 30 minut przed końcem pieczenia odkryj naczynie, by mięso ładnie się przyrumieniło.
Smacznego!
Karkówka kebabowa

Karkówka kebabowa

Karkówka kebabowa

wtorek, kwietnia 06, 2021

Sałatka z kaszą pęczak

Sałatka z kaszą pęczak

Sałatka z kaszą pęczak z papryką, ogórkiem konserwowym, serem żółtym i kukurydzą z dodatkiem lekkiego dressingu miodowo-cytrynowego to świetny pomysł na pożywne śniadanie, kolację czy lunch do pudełka. :)

Sałatka z kaszą pęczak


Sałatka z kaszą pęczak - składniki:

  • 1 szklanka kaszy pęczek
  • 1 papryka czerwona
  • 5 ogórków konserwowych
  • 200 g sera żółtego
  • pęczek natki pietruszki
  • puszka kukurydzy (masa po odsączeniu: około 220 g)

Sałatka z kaszą pęczak - składniki na sos:

  • 4 łyżki oleju
  • 3,5 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól i pieprz


Sałatka z kaszą pęczak - przepis:

  • W pierwszej kolejności ugotuj kaszę pęczak zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Paprykę, ogórki i ser żółty pokrój w drobną kostkę.
  • Natkę pietruszki drobno posiekaj.
  • W miseczce wymieszaj ze sobą olej, sok z cytryny, miód, sól i pieprz.
  • Do miski wsyp ostudzoną kaszę pęczak, dodaj paprykę, ogórki, ser żółty, odsączoną kukurydzę, natkę pietruszki i sos. Dokładnie wymieszaj.
Smacznego!
Sałatka z kaszą pęczak

poniedziałek, kwietnia 05, 2021

Ciasto Minotaur

Ciasto Minotaur

Ciasto Minotaur to zdecydowanie jedno z najlepszych ciast, jakie jadłam. Składa się ono z wilgotnego biszkoptu kakaowego, mlecznej masy oraz puszystego kremu czekoladowego. To wyśmienite ciasto jest proste i dość szybkie w przygotowaniu. Idealne na święta, imprezy i nie tylko. Polecam! :)
Ciasto Minotaur









Ciasto Minotaur - składniki na biszkopt:

  • 4 duże jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • do nasączenia: 0,5 szklanki wody + 2 łyżki cukru pudru

Ciasto Minotaur - składniki na masę mleczną:

  • 200 g miękkiego masła
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy (16 g)
  • 2 szklanki mleka w proszku

Ciasto Minotaur - składniki na masę czekoladową:

  • 200 g mlecznej czekolady
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 500 g mascapone
  • 1 łyżka cukru pudru

Dodatkowo:

  • około 50 g płatków migdałowych


Ciasto Minotaur - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Przesiej mąkę tortową, kakao i proszek do pieczenia. Białka oddziel od żółtek. Białka zmiksuj ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier. Wciąż miksując dodawaj po jednym żółtku. Łyżką, stopniowo, w niewielkich porcjach dodawaj suche składniki. Delikatnie mieszaj w taki sposób, by piana zbyt mocno nie opadła.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25x35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto na biszkopt przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut. Biszkopt pozostaw do ostudzenia. Ostudzony biszkopt nasącz wodą wymieszaną z cukrem pudrem.
  • Przygotuj krem mleczny. Do rondelka wlej mleko, dodaj cukier i cukier waniliowy. Całość gotuj na niewielkiej mocy palnika do momentu zagotowania. W międzyczasie kilka razy przemieszaj zawartość garnka. Pozostaw do ostudzenia.
  • Masło utrzyj na jasną i puszystą masę. Do masła naprzemiennie dodawaj mleko z cukrami i mleko w proszku. Cały czas miksuj, do czasu uzyskania jednolitej masy.
  • Masę mleczną wyłóż na ostudzony i nasączony biszkopt. Wyrównaj. Ciasto włóż do lodówki na czas przygotowania kremu czekoladowego.
  • Przygotuj krem czekoladowy. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i pozostaw do ostudzenia - czekolada nie może być ciepła, ale musi pozostać płynna. Śmietanę kremówkę ubij z mascarpone i cukrem pudrem na gęsty krem. Do czekolady, stopniowo, łyżka po łyżce dodawaj ubitą śmietanę z mascarpone. Całość delikatnie mieszaj łyżką. Krem czekoladowy wyłóż na masę mleczną. Wyrównaj. 
  • Całość posyp podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.
  • Ciasto wstaw na kilkanaście godzin do lodówki.
Smacznego!
Ciasto Minotaur

Ciasto Minotaur

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger