piątek, lipca 09, 2021

Soczysta pierś z kurczaka z piekarnika

Soczysta pierś z kurczaka z piekarnika

Wyśmienita, soczysta pierś z kurczaka, z dużą ilością aromatycznych przypraw, pieczona w rękawie. Idealna na kanapki i nie tylko. :)
Soczysta pierś z kurczaka z piekarnika

Soczysta pierś z kurczaka z piekarnika - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki ulubionej przyprawy do kurczaka (użyłam złocistej z Kamisa, i tą polecam)
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 0,5 łyżeczki suszonego lubczyku
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki curry
  • 0,5 łyżeczki pieprzu

Soczysta pierś z kurczaka z piekarnika - przepis:

  • Filety z piersi kurczaka oczyść i osusz.
  • Oliwę z oliwek wymieszaj ze wszystkimi przyprawami. Powstałą marynatą dokładnie, z każdej strony, natrzyj filety. Zamarynowane mięso wstaw do lodówki na minimum 8 godzin. 
  • Mięso przełóż do foliowego rękawa do pieczenia. Filety wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia możesz rozciąć rękaw, by mięso ładnie się przyrumieniło.
Smacznego!
Soczysta pierś z kurczaka z piekarnika

Soczysta pierś z kurczaka z piekarnika

Soczysta pierś z kurczaka z piekarnika

Soczysta pierś z kurczaka z piekarnika

środa, lipca 07, 2021

Ciastka z karmelizowanym słonecznikiem

Ciastka z karmelizowanym słonecznikiem

Wyśmienite, maślane, kruche ciastka z przepysznym karmelizowanym słonecznikiem, od których trudno się oderwać. Polecam!
Ciastka z karmelizowanym słonecznikiem



Ciastka z karmelizowanym słonecznikiem - składniki:

  • 300 g mąki tortowej
  • 200 g masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 jajko rozmiar L

Ciastka ze słonecznikiem - składniki na karmelizowany słonecznik:

  • 250 g ziaren słonecznika
  • 50 g miodu
  • 1/4 szklanki cukru
  • 50 ml śmietany kremówki 30%
  • 40 g masła



Ciastka z karmelizowanym słonecznikiem - przepis:

  • Z mąki, cukru, jajka i posiekanego masła zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.
  • Tak przygotowane ciasto rozwałkuj na stolnicy podsypanej mąką na grubość około 4-5 mm i wycinaj okrągłe ciasteczka, o średnicy około 6-8 cm.
  • Ciastka wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 10 minut.
  • W międzyczasie przygotuj karmelizowany słonecznik. Do rondelka dodaj miód, cukier, śmietanę kremówkę i masło. Zagotuj i od tej pory, cały czas mieszając, gotuj mieszankę na niewielkiej mocy palnika jeszcze przez 4 minuty. Do masy wsyp słonecznik. Wymieszaj. Całość gotuj jeszcze przez 1 minutę.
  • Wyjmij ciastka z piekarnika. Na każde ciastko nałóż porcję karmelizowanego słonecznika. Ciastka ponownie wstaw do piekarnika i piecz jeszcze przez 8 minut.
Smacznego!
Ciastka z karmelizowanym słonecznikiem

wtorek, lipca 06, 2021

Pizzerki

Pizzerki

Pyszne, zawijane bułeczki drożdżowe, które smakują jak pizza. Wyśmienite zarówno na ciepło, bezpośrednio wyjęte z piekarnika, jak i na zimno. To przepis na pyszne i proste w przygotowaniu pizzerki, które kryją w swym wnętrzu sos pomidorowy, szynkę i ser żółty. Polecam!
Pizzerki



Pizzerki - składniki na ciasto:

  • 550 g mąki pszennej
  • 20 g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 duże jajka

Pizzerki - składniki na sos pomidorowy:

  • 350 ml przecieru pomidorowego
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia, szczypta cukru

Pizzerki - pozostałe składniki:

  • 200 g szynki
  • 150 g sera żółtego


Pizzerki - przepis:

  • Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj cukier, letnie mleko i mieszaj do czasu całkowitego rozpuszczenia się drożdży.Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Do miski wsyp mąkę, dodaj oliwę z oliwek, sól, jajka i wyrośnięty rozczyn. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przełóż do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
  • Przygotuj sos pomidorowy. Na dobrze rozgrzanym oleju zeszklij drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dodaj przecier, dopraw solą, pieprzem, bazylią, oregano i odrobiną cukru. Gotuj na niewielkiej mocy palnika przez 10 minut. Całość zmiksuj blenderem na gładki sos. Pozostaw do lekkiego ostudzenia.
  • Po upływie powyższego czasu rozwałkuj ciasto na prostokąt o wymiarach 40 x 30 cm. 
  • Rozwałkowane ciasto posmaruj przecierem pomidorowym, następnie posyp pokrojoną w kostkę szynką, a na końcu serem żółtym startym na dużych oczkach tarki.
  • Całość zwiń ściśle wzdłuż dłuższego boku na kształt długiej rolady. Ostrym nożem pokrój na około 3-centymetrowe kawałki. 
  • Pizzerki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw na około 30 minut do wyrośnięcia.
  • Pizzerki wstaw do piekarnika nagranego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 28 minut. 
Smacznego!
Pizzerki

Pizzerki

poniedziałek, lipca 05, 2021

Karkówka w Coca-Coli

Karkówka w Coca-Coli

Karkówka pieczona w Coca-Coli, ketchupie i musztardzie to doskonały pomysł na pyszny obiad! Karkówka pieczona w gęstym, słodko-pikantnym sosie jest wyjątkowo miękka, delikatna i aromatyczna. Polecam!
Karkówka w Coca-Coli

Karkówka w Coca-Coli - składniki:

  • 800 g karkówki
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 szklanka Coca-Coli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki musztardy
  • 3 łyżki ketchupu
  • przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka



Karkówka w Coca-Coli - przepis:

  • Karkówkę oczyść,osusz i pokrój w plastry.
  • Do miski wlej olej i Coca-Colę. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, musztardę, ketchup, sól, pieprz i ostrą paprykę. Dokładnie połącz ze sobą. Do marynaty włóż plastry karkówki i włóż na całą noc do lodówki (na minimum 8 godzin).
  • Na drugi dzień plastry karkówki wraz z marynatą przełóż do naczynia żaroodpornego, przykryj pokrywką, wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut. Dziesięć minut przez końcem pieczenia zdejmij pokrywkę z naczynia. 
Smacznego!
Karkówka w Coca-Coli

niedziela, lipca 04, 2021

Sałatka makaronowa z kabanosami

Sałatka makaronowa z kabanosami

Pyszna i sycąca sałatka z makaronem w kształcie ryżu, kabanosami, papryką, ogórkiem kiszonym i kukurydzą. Sałatka z kabanosami to doskonały pomysł na kolację czy imprezę.
Sałatka makaronowa z kabanosami

Sałatka makaronowa z kabanosami - składniki:

  • 250 g makaronu w kształcie ryżu
  • 0,5 papryki czerwonej
  • 0,5 papryki zielonej
  • 3 ogórki kiszone
  • 0,5 puszki kukurydzy (masa po odsączeniu: około 110 g)
  • 250 g kabanasów
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka ketchupu
  • przyprawy: sól i pieprz


Sałatka makaronowa z kabanosami - przepis:

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Paprykę i ogórka pokrój w kostkę.
  • Kabanosa pokrój w plasterki.
  • Do miski dodaj makaron, paprykę, ogórka, kabanosy, odsączoną kukurydzę, majonez, ketchup, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
Smacznego!
Sałatka makaronowa z kabanosami

sobota, lipca 03, 2021

Deser budyniowy z owocami

Deser budyniowy z owocami

Szybki i prosty deser składający się z dwóch warstw: owocowej i budyniowej z dodatkiem ubitej śmietanki. Pycha!
Deser budyniowy z owocami

Deser budyniowy z owocami - składniki:

  • 300 g mrożonych owoców, np. truskawki, maliny, wiśnie, czarna porzeczka 
  • 0,5 łyżeczki cukru pudru do oprószenia owoców
  • 500 ml mleka
  • 1 budyń waniliowy (proszek: 40 g)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
  • 50 g miękkiego masła
  • 150 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • kilka sztuk biszkoptów



Deser budyniowy z owocami - przepis:

  • Owoce oprósz cukrem pudrem i pozostaw do całkowitego rozmrożenia.
  • W rondelku zagotuj 400 ml mleka. W pozostałym mleku rozprowadź proszek budyniowy wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wlej powstałą mieszankę i ugotuj budyń. Pozostaw do ostudzenia.
  • Masło utrzyj na puch. Cały czas miksując, stopniowo dodawaj ostudzony budyń. Całość zmiksuj na gładki krem.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Ubitą śmietanę delikatnie wmieszaj w krem budyniowy.
  • Na dno szklanek lub pucharków wyłóż owoce, kolejno porcję kremu budyniowego, następnie owoce, ponownie warstwę kremu budyniowego, a na samym wierzchu pokruszone biszkopty. 
  • Desery wstaw na kilka godzin do lodówki. 
Smacznego!
Deser budyniowy z owocami

Deser budyniowy z owocami

Deser budyniowy z owocami

piątek, lipca 02, 2021

Pasta z makreli, jajek i ogórków kiszonych

Pasta z makreli, jajek i ogórków kiszonych

Prosta i szybka w przygotowaniu pasta z makreli z dodatkiem jajek i ogórków kiszonych - idealna na śniadanie lub kolację.
Pasta z makreli, jajek i ogórków kiszonych




Pasta z makreli, jajek i ogórków kiszonych - składniki:

  • 300-350 g makreli
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 4 małe ogórki kiszone
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki szczypiorku z cebulki dymki
  • przyprawy: sól i pieprz


Pasta z makreli, jajek i ogórków kiszonych - przepis:

  • Makrelę pozbaw skóry i ości. Mięso z makreli zmiksuj blenderem. 
  • Do makreli dodaj drobno pokrojone jajka oraz ogórki kiszone. Dodaj również majonez, szczypiorek, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
Smacznego!
Pasta z makreli, jajek i ogórków kiszonych

Pasta z makreli, jajek i ogórków kiszonych

Pasta z makreli, jajek i ogórków kiszonych

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger