poniedziałek, września 13, 2021

Zupa krem z papryki i pomidorów

Zupa krem z papryki i pomidorów

Pyszna, aromatyczna, gęsta zupa krem z pieczonych pomidorów i papryk z dodatkiem serka mascarpone. :)
Zupa krem z papryki i pomidorów

Zupa krem z papryki i pomidorów - składniki:

  • 4 papryki czerwone
  • 5 dużych pomidorów malinowych
  • 1 cebula
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 125 g mascarpone
  • 1 łyżka octu winnego
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia


Zupa krem z pieczonej papryki i pomidorów - przepis:

  • Paprykę oczyść i pokrój na połówki. Pomidory również pokrój na połówki. 
  • Warzywa wraz z pokrojoną na ćwiartki cebulą przełóż do naczynia żaroodpornego. Warzywa polej oliwą z oliwek. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.
  • Po upieczeniu obierz pomidory ze skórki i wraz z papryką i cebulą zmiksuj na gładki krem.
  • Garnek z zupą wstaw na niską moc palnika. Dodaj mascarpone, gotuj przez około 3 minuty - do momentu całkowitego rozpuszczenia się sera. Dopraw solą, świeżo mielonym pieprzem, bazylią i octem winnym.
Smacznego!
Zupa krem z papryki i pomidorów

Zupa krem z papryki i pomidorów

Zupa krem z papryki i pomidorów

środa, września 08, 2021

Pulpety drobiowe z mozzarellą w sosie pieczarkowym

Pulpety drobiowe z mozzarellą w sosie pieczarkowym

Pulpety z indyka kryjące w swym środku mozzarellę w kremowym sosie pieczarkowym  to świetny pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny.
Pulpety drobiowe z mozzarellą w sosie pieczarkowym



Pulpety drobiowe z mozzarellą w sosie pieczarkowym - składniki na pulpety:

  • 750 g mięsa mielonego z indyka 
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 małe jajka
  • 125 g mozzarelli
  • mąka do obtaczania pulpetów
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka

Pulpety drobiowe z mozzarellą w sosie pieczarkowym - składniki na sos:

  • 500 g pieczarek
  • 3 marchewki
  • 1 duża cebula
  • 1 pęczek koperku
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  •  około 500 ml bulionu drobiowego
  • przyprawy: sól, pieprz,2 liście laurowe, 2 ziela angielskie, tymianek
  • dodatkowo: olej do smażenia


Pulpety drobiowe z mozzarellą w sosie pieczarkowym - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj pulpety. Do zmielonego mięsa dodaj bułkę tartą, jajka, sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę. Dokładnie wyrób masę mięsną. 
  • Mozzarellę pokrój na mniejsze kawałki.
  • Ręce zwilż wodą i formuj niezbyt duże pulpety. Do środka każdego pulpeta wciśnij kawałek mozzarelli. Dokładnie zlep brzegi.
  • Pulpety obtocz w mące.
  • W garnku zagotuj bulion. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i startą na dużych oczkach tarki marchewkę. Na gotujący się  bulion wrzucaj pulpeciki, zmniejsz moc palnika, przykryj pokrywką i gotuj przez 25 minut.
  • W międzyczasie rozgrzej na patelni olej i wrzuć drobno posiekaną cebulę. Smaż do zeszklenia. Dodaj oczyszczone i pokrojone pieczarki. Dopraw solą i pieprzem. Smaż przez 5 minut.
  • Do bulionu po gotowaniu pulpetów dodaj pieczarki z cebulą.  Gotuj przez 10 minut. Do garnka wlej śmietankę, gotuj przez kilka minut - do lekkiego zgęstnienia sosu. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Dodaj drobno posiekany koperek. Do sosu włóż ugotowane pulpety.
Smacznego! 
Pulpety drobiowe z mozzarellą w sosie pieczarkowym

Pulpety drobiowe z mozzarellą w sosie pieczarkowym

poniedziałek, września 06, 2021

Deser Banoffee

Deser Banoffee

Słodki, wyjątkowo pyszny, a zarazem łatwy i szybki w przygotowaniu deser z pokruszonymi ciasteczkami maślanymi, bananami, masą śmietankową z mascarpone i kajmakiem. :)
Deser Banoffee






Deser Banoffee - składniki:

  • 8 ciastek maślanych
  • 1 duży banan
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 125 g serka mascarpone
  • 175 ml śmietany kremówki 30%
  • około 125 g kajmaku
  • 30 g gorzkiej czekolady


Deser Banoffee - przepis:

  • Przygotuj 4 szklanki. Dno każdej szklanki wyłóż dwoma pokruszonymi ciastkami maślanymi.
  • Banany obierz, pokrój w plasterki, przełóż do miseczki. Dodaj sok z cytryny, wymieszaj. Banany wyłóż na ciastka. 
  • Na banany wyłóż porcję kajmaku.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno wraz z mascarpone. Krem wyłóż na banany. 
  • Desery posyp gorzką czekoladą startą przy pomocy obieraczki do warzyw.
Smacznego!
Deser Banoffee

Deser Banoffee

Deser Banoffee

sobota, września 04, 2021

Sałatka z łososiem, jajkiem i mozzarellą

Sałatka z łososiem, jajkiem i mozzarellą

Przepyszna, lekka, ekspresowa w przygotowaniu sałatka z łososiem wędzonym, jajkiem, mozzarellą, pomidorkami koktajlowymi i sosem musztardowym.
Sałatka z łososiem, jajkiem i mozzarellą



Sałatka z łososiem, jajkiem i mozzarellą - składniki:

  • 100 g łososia wędzonego
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 125 g mini mozzarelli
  • 3 garście mixu sałat
  • 1 mały pęczek szczypiorku

Sałatka z łososiem, jajkiem i mozzarellą - składniki na sos musztardowy:

  • 3 łyżki musztardy miodowej
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki octu jabłkowego 
  • sól, pieprz, szczypta cukru


Sałatka z łososiem, jajkiem i mozzarellą - przepis:

  • Jajka obierz i pokrój w ćwiartki. Pomidorki koktajlowe i mozzarellę pokrój na połówki.
  • Na dużym talerzu ułóż mix sałat, następnie ułóż jajka, pomidorki, mozzarellę i porwanego na mniejsze kawałki łososia.
  • Wszystkie składniki na sos przełóż do słoika. Zamknij słoik i energicznie potrząśnij. 
  • Sałatkę polej przygotowanym sosem i posyp drobno posiekanym szczypiorkiem. 
Smacznego!
Sałatka z łososiem, jajkiem i mozzarellą

Sałatka z łososiem, jajkiem i mozzarellą




piątek, września 03, 2021

Makaron z suszonymi pomidorami i mascarpone

Makaron z suszonymi pomidorami i mascarpone

Makaron z suszonymi pomidorami, szynką i kremowym sosem uzyskanym dzięki serkowi mascarpone to jeden z moich ulubionych przepisów na błyskawiczny i przepyszny obiad. :)
Makaron z suszonymi pomidorami i mascarpone

Makaron z suszonymi pomidorami i mascarpone - składniki:

  • 350 g makaronu penne
  • około 200 g suszonych pomidorów w oleju
  • 200 g szynki
  • 300 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 250 g sera mascarpone
  • przyprawy: sól, pieprz, tymianek, suszony czosnek

Makaron z suszonymi pomidorami i mascarpone - przepis:

  • W pierwszej kolejności ugotuj makaron al dente.
  • Suszone pomidory i szynkę pokrój w paski.
  • Na rozgrzaną patelnię wlej odrobinę oleju z suszonych pomidorów, dodaj szynkę. Smaż 3 minuty. Dodaj suszone pomidory. Smaż 5 minut.
  • Na patelnię wlej bulion. Zagotuj. Dodaj mascarpone i mieszaj do momentu rozpuszczenia się sera. Dopraw solą, pieprzem, czosnkiem i tymiankiem. Gotuj około 3 minut - do lekkiego zgęstnienia sosu.
  • Do sosu dodaj ugotowany makaron. Wymieszaj. 
Smacznego!
Makaron z suszonymi pomidorami i mascarpone

Makaron z suszonymi pomidorami i mascarpone

Makaron z suszonymi pomidorami i mascarpone




czwartek, września 02, 2021

Twarożek z pieczarkami marynowanymi

Twarożek z pieczarkami marynowanymi

Przepyszny twarożek z dodatkiem marynowanych pieczarek i ogórków konserwowych.
Twarożek z pieczarkami marynowanymi


Twarożek z pieczarkami marynowanymi - składniki:

  • 10 marynowanych pieczarek
  • 3 średnie ogórki konserwowe
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 0,5 pęczka szczypiorku
  • sól i pieprz


Twarożek z pieczarkami marynowanymi - przepis:

  • Pieczarki marynowane i ogórki konserwowe pokrój w drobną kostkę.
  • Twaróg drobno rozdrobnij przy pomocy widelca. Przełóż do miski. Dodaj majonez i jogurt naturalny. Wymieszaj.
  • Dodaj pokrojone warzywa i szczypiorek. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj.
Smacznego!
Twarożek z pieczarkami marynowanymi

Twarożek z pieczarkami marynowanymi


wtorek, sierpnia 31, 2021

Kotlety z kaszy jęczmiennej

Kotlety z kaszy jęczmiennej

Pyszne, bezmięsne kotlety z kaszy jęczmiennej z dodatkiem marchewki i sera żółtego, które stanowią świetną alternatywę dla tradycyjnych kotletów mielonych.
Kotlety z kaszy jęczmiennej



Kotlety z kaszy jęczmiennej - składniki:

  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej
  • 3 ugotowane marchewki
  • 100 g sera żółtego
  • 2 jajka
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • 3 łyżki bułki tartej
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • dodatkowo: bułka tarta do obtoczenia kotletów + olej do smażenia


Kotlety z kaszy jęczmiennej - przepis:

  • W pierwszej kolejności ugotuj kaszę jęczmienną. Kaszę wsyp na sito i przepłucz ciepłą wodą. W garnku zagotuj 2 i 1/3 szklanki wody z dwoma łyżkami oleju i szczyptą soli. Na wrzącą wodę wrzuć kaszę, zamieszaj i poczekaj aż się zagotuje. Zmniejsz moc palnika, przykryj garnek pokrywką i gotuj przez około 17 minut. Wyłącz gaz, pozostaw garnek pod przykryciem jeszcze przez 15 minut. Odkryj garnek i odstaw kaszę do całkowitego ostudzenia.
  • Do ostudzonej kaszy dodaj ugotowaną marchewkę startą na dużych oczkach tarki, ser żółty starty na średnich oczkach tarki, jajka, posiekaną natkę pietruszki, 3 łyżki bułki tartej, sól, pieprz i zioła prowansalskie.Dokładnie wymieszaj. 
  • Z przygotowanej masy formuj wilgotnymi dłońmi niewielkie, okrągłe kotleciki i obtaczaj je w bułce tartej. 
  • Kotlety smaż na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.
Smacznego!
Kotlety z kaszy jęczmiennej

Kotlety z kaszy jęczmiennej



Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger