sobota, października 16, 2021

Tosty zapiekane z jajkiem

Tosty zapiekane z jajkiem

Tosty z jajkiem pieczone piekarniku z dodatkiem szynki, sera cheddar i papryki to doskonały pomysł na pyszne i pożywne śniadanie. Polecam! :)
Tosty zapiekane z jajkiem

Tosty zapiekane z jajkiem - składniki:

  • 10 kromek chleba tostowego
  • 5 jajek
  • 2 żółtka
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 1 mała papryka czerwona
  • 0,5 pęczka szczypiorku
  • 5 plastrów szynki
  • około 75 g sera cheddar
  • sól, pieprz
  • ulubione kiełki


Tosty zapiekane z jajkiem - przepis:

  • W pięciu kromkach chleba tostowego wytnij na środku otwory, np. przy pomocy kieliszka. 
  • Żółtka wymieszaj z jogurtem, dopraw solą i pieprzem. Paprykę pokrój w kostkę, a szczypiorek drobno posiekaj.
  • Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Na blaszce ułóż pięć całych kromek chleba. Posmaruj mieszanką jogurtu z żółtkami. Ułóż kolejno szynkę, ser i paprykę. Na papryce ułóż kromki chleba z wydrążonym środkiem. Chleb posmaruj na górze żółtkami wymieszanymi z jogurtem naturalnym. Do środka wbij jajko. Dopraw solą i pieprzem. Posyp szczypiorkiem.
  • Tak przygotowane tosty wstaw do piekarnika nagrzanego do do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
  • Po upieczeniu posyp wierzch tostów ulubionymi kiełkami.
Smacznego!
Tosty zapiekane z jajkiem

Tosty zapiekane z jajkiem

Tosty zapiekane z jajkiem

Tosty zapiekane z jajkiem

Tosty zapiekane z jajkiem

czwartek, października 14, 2021

Sałatka z kaszą jaglaną i warzywami

Sałatka z kaszą jaglaną i warzywami

Świetny przepis na sałatkę z kaszą jaglaną w roli głównej. Zdrowa i kolorowa sałatka z kaszą jaglaną z dodatkiem warzyw: papryki, ogórków kiszonych, rzodkiewek, kukurydzy, groszku i czerwonej cebuli doskonale sprawdzi się na śniadanie, lunch, kolację, ale także jako pyszny dodatek do dań mięsnych. Polecam! :)
Sałatka z kaszą jaglaną i warzywami




Sałatka z kaszą jaglaną i warzywami - składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1 czerwona papryka
  • 6 ogórków kiszonych
  • 8 rzodkiewek
  • 1 puszka kukurydzy (masa po odsączeniu: około 220 g)
  • 0,5 puszki groszku (masa po odsączeniu: około 100 g)
  • 1 mała czerwona cebula
  • pęczek szczypiorku
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz


Sałatka z kaszą jaglaną i warzywami - przepis:

  • W pierwszej kolejności ugotuj kaszę jaglaną. Odmierzoną kaszę wsyp na sitko z drobnymi oczkami i przepłucz gorącą wodą. W garnku zagotuj 2,5 szklanki wody z 3 łyżkami oleju i szczyptą soli. Kaszę jaglaną wrzuć na gotującą się wodę, przemieszaj i przykryj pokrywką. Kaszę gotuj na najmniejszej mocy palnika przez około 16-17 minut. Wyłącz gaz, pozostaw kaszę pod przykryciem jeszcze na 5 minut. Zdejmij pokrywkę i pozostaw kaszę do ostudzenia.
  • Paprykę, ogórki kiszone i rzodkiewkę pokrój w drobną kostkę. 
  • Cebulę i szczypiorek drobno posiekaj. 
  • Do miski dodaj kaszę jaglaną, paprykę, ogórki, rzodkiewki, cebulę, szczypiorek, kukurydzę i groszek. Dodaj majonez i jogurt. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.

Smacznego!
Sałatka z kaszą jaglaną i warzywami

Sałatka z kaszą jaglaną i warzywami




środa, października 13, 2021

Ciasto krucho-drożdżowe z wiśniami

Ciasto krucho-drożdżowe z wiśniami

Ciasto krucho-drożdżowe z wiśniami to pyszny, prosty i szybki w przygotowaniu wypiek, który nie wymaga wyrastania. Wystarczy połączyć ze sobą wszystkie składniki, zagnieść ciasto, przełożyć do formy, odczekać chwilkę, by móc cieszyć się smakiem wyśmienitego placka. :)
Ciasto krucho-drożdżowe z wiśniami

Ciasto krucho-drożdżowe z wiśniami - składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 25 g drożdży 
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 75 g masła
  • 1 jajko
  • 300 g wydrylowanych wiśni
  • dodatkowo: cukier puder do oprószenia ciasta



Ciasto krucho-drożdżowe z wiśniami - przepis:

  • Drożdże rozkrusz do miseczki, dodaj śmietanę, wymieszaj na jednolitą masę.
  • Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier, cukier waniliowy, sól, posiekane na mniejsze kawałki masło, jajko i drożdże wymieszane ze śmietaną. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 20x25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkuj i przełóż do formy. 
  • Wiśnie osusz, układaj na wierzchu placka, delikatnie wciskając je w ciasto.
  • Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut.
  • Po ostudzeniu oprósz ciasto cukrem pudrem. 
Smacznego!

Źródło przepisu: smakolykibereniki.blogspot.com
Ciasto krucho-drożdżowe z wiśniami

Ciasto krucho-drożdżowe z wiśniami

Ciasto krucho-drożdżowe z wiśniami

Ciasto krucho-drożdżowe z wiśniami

Ciasto krucho-drożdżowe z wiśniami

Ciasto krucho-drożdżowe z wiśniami

wtorek, października 12, 2021

Pasta z makreli z ogórkiem konserwowym

Pasta z makreli z ogórkiem konserwowym

Wyśmienita, ekspresowa w przygotowaniu pasta z wędzonej makreli z dodatkiem ogórków konserwowych, szczypiorku, majonezu i chrzanu. Pycha! :)
Pasta z makreli z ogórkiem konserwowym


Pasta z makreli z ogórkiem konserwowym - składniki:

  • 1 makrela wędzona (około 300 g)
  • 3 ogórki konserwowe
  • 1 mały pęczek szczypiorku
  • 1,5 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • sól i pieprz

Pasta z makreli z ogórkiem konserwowym - przepis:

  • Makrelę pozbaw skóry i ości. Mięso z makreli zmiksuj blenderem. 
  • Do ryby dodaj ogórki pokrojone w drobną kostkę, drobno posiekany szczypiorek, majonez, chrzan, sól i pieprz. Wymieszaj.
Smacznego!
Pasta z makreli z ogórkiem konserwowym

Pasta z makreli z ogórkiem konserwowym

Pasta z makreli z ogórkiem konserwowym

Pasta z makreli z ogórkiem konserwowym





poniedziałek, października 11, 2021

Pierś z kurczaka pod warzywną kołderką

Pierś z kurczaka pod warzywną kołderką

Pierś z kurczaka pod kołderką z marchewki, pora i pieczarek z dodatkiem warstwy majonezowo-serowej to świetny pomysł na szybki, prosty i pyszny obiad z kurczakiem w roli głównej. Polecam! :)

Pierś z kurczaka pod warzywną kołderką


Pierś z kurczaka pod warzywną kołderką - składniki:

  • 4 filety z piersi kurczaka (około 1 kg)
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 marchewki
  • biała część pora
  • 300 g pieczarek
  • 5 łyżek majonezu
  • 150 g żółtego sera
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka 


Pierś z kurczaka pod warzywną kołderką - przepis:

  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i przekrój wzdłuż na pół. Dopraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Włóż na około 1 godzinę do lodówki.
  • Na patelni roztop masło, wrzuć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Dodaj marchewkę startą na średnich oczkach tarki i pora pokrojonego w półplasterki. Smaż przez 3 minuty. Dodaj drobno pokrojone pieczarki. Smaż na niewielkiej mocy palnika przez 10 minut. Dopraw solą i pieprzem. 
  • Majonez wymieszaj z serem żółtym startym na średnich oczkach tarki. 
  • Mięso przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdy kawałek mięsa wyłóż porcję warzyw. Na warzywach rozsmaruj majonez z serem żółtym.
  • Mięso wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut. 
Smacznego!
Pierś z kurczaka pod warzywną kołderką

Pierś z kurczaka pod warzywną kołderką

Pierś z kurczaka pod warzywną kołderką

Pierś z kurczaka pod warzywną kołderką


sobota, października 09, 2021

Bananowa chmurka

Bananowa chmurka

Przepyszne ciasto na kruchym spodzie składające się z kilku warstw: bananów i ananasów zatopionych w galaretce cytrynowej, kremu śmietankowego oraz chrupiącej bezy czekoladowej. Bananowa chmurka to wyśmienite, warstwowe ciasto, które z pewnością posmakuje każdemu. 
Bananowa chmurka


Składniki na ciasto kruche:

  • 150 g mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 opakowania cukru waniliowego (8 g)
  • 30 g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 100 g schłodzonego masła

Składniki na warstwę z galaretką:

  • około 10 bananów
  • 1 puszka ananasów (580 ml)
  • 3 galaretki cytrynowe
  • 3,5 szklanki wrzątku

Składniki na warstwę śmietankową:

  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru

Składniki na bezę czekoladową:

  • 3 białka
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 60 g roztopionej, gorzkiej czekolady

Bananowa chmurka - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj kruchy spód. Do miski wsyp mąkę, dodaj proszek do pieczenia, cukier waniliowy, cukier puder, żółtka i posiekane masło. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Owiń folią spożywczą i włóż na około 60 minut do lodówki.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25x25 cm wyłóż papierem do pieczenia. 
  • Wyjmij ciasto z lodówki. Dno formy wylep ciastem, ponakłuwaj widelcem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut. Pozostaw do ostudzenia.
  • Przygotuj warstwę z galaretką. Galaretki cytrynowe rozpuść w 3,5 szklankach wrzątku. Pozostaw do ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki do lekkiego stężenia. 
  • Banany obierz ze skórki. Ananasa pokrój na mniejsze kawałki. 
  • Banany wyłóż na kruche ciasto. Banany układaj jeden przy drugim. Wolne przestrzenie między bananami wypełnij kawałkami ananasów. Tężejącą galaretkę wylej na owoce. Ciasto wstaw do lodówki na czas przygotowania kremu śmietankowego.
  • Przygotuj krem śmietankowy. Śmietanę kremówkę i mascarpone umieść w misce. Całość ubij na sztywny krem. Pod koniec ubijania dodaj przesiany cukier puder. Zmiksuj. Krem śmietankowy wyłóż na ciasto, na stężałą galaretkę.
  • Przygotuj bezę czekoladową. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, stopniowo, łyżka po łyżce dodawaj cukier. Ubijaj do momentu wyczerpania cukru i otrzymania gęstej, sztywnej piany. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną. Krótko zmiksuj. Dodaj roztopioną czekoladą. Delikatnie wymieszaj szpatułką.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25x25 cm odwróć do góry dnem. Wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Masę bezową rozsmaruj równomiernie na całej powierzchni papieru przyklejonego do formy. 
  • Bezę wstaw do piekarnika nagrzanego do 140 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę. Pozostaw do ostudzenia. 
  • Bezę wyłóż na krem śmietankowy. 
  • Ciasto włóż na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!

Źródło przepisu: mojewypieki.com
Bananowa chmurka

Bananowa chmurka

Bananowa chmurka

Bananowa chmurka

Bananowa chmurka

Bananowa chmurka

środa, października 06, 2021

Pierś z kurczaka pieczona w panierce orzechowej

Pierś z kurczaka pieczona w panierce orzechowej

Pierś z kurczaka z piekarnika panierowana w panierce z orzeszków ziemnych to świetny pomysł na wyśmienity obiad. Tak przygotowane mięso jest soczyste i wyjątkowo pyszne. Polecam!
Pierś z kurczaka pieczona w panierce orzechowej



Pierś z kurczaka pieczona w panierce orzechowej - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka 
  • około 3/4 szklanki posiekanych orzeszków ziemnych
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 50 g masła
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, zioła prowansalskie

Pierś z kurczaka pieczona w panierce orzechowej - przepis:

  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz, dopraw solą i pieprzem. 
  • Orzechy rozdrobnij przy pomocy blendera. Dodaj oregano, bazylię i zioła prowansalskie. Wymieszaj.
  • Na talerz wsyp orzechy, dodaj bułkę tartą, wymieszaj. 
  • Filety panieruj najpierw w rozkłóconym jajku, a następnie w orzechach wymieszanych z bułką tartą.
  • Filety przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu każdej piersi ułóż plastry masła.
  • Mięso wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza. Po 5 minutach zmniejsz temperaturę do 180 stopni Celsjusza i piecz mięso jeszcze przez 25 minut. 
Smacznego!
Pierś z kurczaka pieczona w panierce orzechowej

Pierś z kurczaka pieczona w panierce orzechowej


Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger