poniedziałek, grudnia 13, 2021

Kostka piernikowa z kremem orzechowym

Kostka piernikowa z kremem orzechowym

Kostka piernikowa z kremem orzechowym to wyśmienite, aromatyczne, zaskakujące swym smakiem świąteczne ciasto składające się z dwóch blatów miękkiego, piernikowego ciasta przełożonych dżemem wiśniowym i rozpływającym się w ustach kremem orzechowym. Idealnym dopełnieniem tego wypieku jest gruba warstwa polewy czekoladowej. Bardzo polecam! Na nadchodzące święta i nie tylko. :)
Kostka piernikowa z kremem orzechowym



Kostka piernikowa z kremem orzechowym - składniki na ciasto:

  • 150 g masła
  • 100 g miodu
  • 200 g cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1,5 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 szklanka kefiru w temperaturze pokojowej
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (z lekką górką)
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Kostka piernikowa z kremem orzechowym - składniki na krem orzechowy:

  • 200 g zmielonych orzechów włoskich
  • 150 ml mleka
  • 200 g miękkiego masła
  • 150 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • dodatkowo: około 200 g dżemu wiśniowego

Kostka piernikowa z kremem orzechowym - składniki na polewę czekoladową:

  • 4 łyżki mleka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 100 g masła
  • 4 łyżki kakao (z lekką górką)

Kostka piernikowa z kremem orzechowym - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj ciasto. Do rondelka przełóż masło, miód, cukier, kakao i przyprawę do piernika. Podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika do momentu całkowitego roztopienia się masła i dokładnego połączenia się wszystkich składników. Odłóż na bok na 15 minut. Do roztopionej mieszanki dodaj kefir. Wymieszaj. Pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. 
  • Jajka ubij na puszystą masę. Do jajek dodaj mieszankę z rondelka i przesianą mąkę. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
  • Ciasto przelej do formy o wymiarach 20x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 40 minut - do suchego patyczka. Pozostaw do ostudzenia, a następnie przekrój na dwa blaty.
  • Przygotuj krem orzechowy. Do rondelka wlej mleko i wsyp zmielone orzechy włoskie. Zagotuj, następnie zmniejsz moc palnika i cały czas mieszając, gotuj masę jeszcze przez 3 minuty. Pozostaw do ostudzenia.
  • Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem. Łyżka po łyżce dodawaj ostudzoną masę orzechową, cały czas miksuj. Na koniec dodaj aromat waniliowy. Krótko zmiksuj. 
  • Złóż ciasto. Do formy przełóż jeden blat ciasta, rozsmaruj dżem, następnie rozsmaruj krem orzechowy. Przykryj drugim blatem ciasta. Lekko dociśnij dłonią.
  • Przygotuj polewę czekoladową. Do rondelka wsyp cukier i wlej mleko. Podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika. Kiedy cukier się rozpuści dodaj masło pokrojone w  kostkę, mieszaj do momentu roztopienia. Rondelek zdejmij z palnika, wsyp przesiane kakao, dokładnie wymieszaj. Pozostaw do ostudzenia. Gotową polewą polej ciasto.
  • Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Kostka piernikowa z kremem orzechowym

Kostka piernikowa z kremem orzechowym

Kostka piernikowa z kremem orzechowym

Kostka piernikowa z kremem orzechowym

Kostka piernikowa z kremem orzechowym


Źródło przepisu: justynadragan.pl

czwartek, grudnia 09, 2021

Piersi z kurczaka zapiekane pod paprykowo-serową kołderką

Piersi z kurczaka zapiekane pod paprykowo-serową kołderką

Pyszne, soczyste i aromatyczne, a do tego ekspresowe w przygotowaniu filety z piersi kurczaka zapiekane z papryką, serem żółtym i puszystym serkiem ze szczypiorkiem. Pycha! Polecam. :)
Piersi z kurczaka zapiekane pod paprykowo-serową kołderką



Piersi z kurczaka zapiekane pod paprykowo-serową kołderką - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
  • 1/3 papryki czerwonej
  • 1/3 papryki żółtej
  • 100 g sera żółtego
  • 2 łyżki puszystego serka śmietankowego ze szczypiorkiem typu Almette
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, słodka papryka


Piersi z kurczaka zapiekane pod paprykowo-serową kołderką - przepis:

  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i przekrój wzdłuż na pół. Mięso dopraw z obu stron solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i słodką papryką. 
  • Paprykę czerwoną i żółtą pokrój w drobną kostkę.
  • Do miseczki przełóż paprykę, dodaj ser żółty starty na średnich oczkach tarki i serek śmietankowy. Dokładnie wymieszaj.
  • Doprawione mięso przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. 
  • Każdy kawałek mięsa przykryj paprykowo-serową kołderką. 
  • Filety wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.
Smacznego!
Piersi z kurczaka zapiekane pod paprykowo-serową kołderką

Piersi z kurczaka zapiekane pod paprykowo-serową kołderką

Piersi z kurczaka zapiekane pod paprykowo-serową kołderką

środa, grudnia 08, 2021

Makowa Panienka

Makowa Panienka

Makowa Panienka to przepyszne, świąteczne ciasto przekładane składające się z dwóch blatów makowo-kokosowych, dżemu wiśniowego, aksamitnego, puszystego kremu na bazie śmietany kremówki, mascarpone i białej czekolady oraz posypki kokosowej. Obok tego ciasta nie sposób przejść obojętnie. Jest wyśmienite! 
Makowa Panienka



Makowa Panienka - składniki na blaty makowo-kokosowe:

  • 8 białek
  • szczypta soli
  • 150 g cukru
  • 4 żółtka
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 150 g suchego maku
  • 100 g mielonych migdałów

Makowa Panienka - składniki na krem:

  • 600 ml śmietany kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g białej czekolady

Makowa Panienka - pozostałe składniki:

  • około 250 g dżemu wiśniowego
  • 50 g masła
  • 2,5 łyżki cukru
  • 1 szklanka wiórków kokosowych




Makowa Panienka - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj blaty makowo-kokosowe. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywna pianę. Pod koniec ubijania, stopniowo łyżka po łyżce, dodawaj cukier, cały czas miksując masę. Kolejno dodawaj żółtka, po każdym dodaniu zmiksuj. Na koniec wsyp wiórki kokosowe, mak i mielone migdały. Suche składniki delikatnie wmieszaj w masę szpatułką.  
  • Formę do pieczenia o wymiarach 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Masę wylej do formy. Wyrównaj. 
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut. Pozostaw do ostudzenia, a następnie przekrój na dwa blaty.
  • Przygotuj krem. Białą czekoladę połam na mniejsze kawałki i roztop w kąpieli wodnej. Pozostaw do ostudzenia. W misce zmiksuj serek mascarpone, dodaj ostudzoną, ale jeszcze płynną czekoladę, ponownie zmiksuj. 
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodaj mascarpone z czekoladą. Dokładnie zmiksuj.
  • Przygotuj posypkę kokosową. Na patelni rozpuść masło, dodaj cukier, wiórki kokosowe i smaż na niewielkiej mocy palnika przez około 10 minut do zarumienienia, co chwilę mieszając, by wiórki się nie przypaliły. Posypkę kokosową pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Złóż ciasto. Do formy przełóż jeden blat makowo-kokosowy. Posmaruj go dżemem, następnie wyłóż 2/3 kremu. Wyrównaj, przykryj drugim blatem makowo-kokosowym. Na wierzch wyłóż pozostały krem. Posyp podprażonymi wiórkami kokosowymi.
  • Ciasto wstaw na minimum 8 godzin do lodówki.
Smacznego!
Makowa Panienka

Makowa Panienka


Źródło przepisu: justynadragan.pl

wtorek, grudnia 07, 2021

Drożdżówki z budyniem kokosowym

Drożdżówki z budyniem kokosowym

Wyśmienite, miękkie, puchate, mocno mleczne bułki drożdżowe, skrywające w swym wnętrzu budyń kokosowy, który idealnie współgra z puszystym ciastem drożdżowym. Zachęcam do pieczenia. :)
Drożdżówki z budyniem kokosowym



Drożdżówki z budyniem kokosowym - składniki na ciasto:

  • 600 g mąki pszennej 
  • 380 ml ciepłego mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 20 g drożdży
  • 50 g roztopionego i ostudzonego masła
  • szczypta soli

Drożdżówki z budyniem kokosowym - składniki na nadzienie budyniowe:

  • 550 ml mleka
  • 2 opakowania budyniu kokosowego (proszek: 2 x 40 g)
  • 3 łyżki cukru

Bułeczki drożdżowe z kruszonką i budyniem kokosowym - składniki na kruszonkę:

  • 150 g mąki
  • 75 g masła
  • 75 g cukru


Bułki drożdżowe z budyniem kokosowym - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj rozczyn. Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj łyżkę cukru, 250 ml mleka i 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować. 
  • Do dużej miski przesiej pozostałą mąkę, dodaj pozostały cukier, sól i wyrośnięty rozczyn. Składniki wymieszaj łyżką. Teraz wlej roztopione i ostudzone masło. Z podanych składników zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto  przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. 
  • Ugotuj budyń. W rondelku zagotuj 400 ml mleka z cukrem. W pozostałym mleku dokładnie rozmieszaj proszki budyniowe. Mieszankę wlej na gotujące się się mleko i cały czas mieszając, gotuj budyń przez około 3 minuty na niewielkiej mocy palnika, aż stanie się gęsty. Wierzch budyniu przykryj folią spożywczą, pozostaw do ostudzenia.
  • Przygotuj kruszonkę. Do miski wsyp mąkę i cukier, dodaj również posiekane na mniejsze kawałki masło. Zagnieć kruszonkę, włóż do lodówki.
  • Wyrośnięte ciasto krótko zagnieć, a następnie podziel na 12 kawałków. 
  • Każdy kawałek ciasta krótko wyrób i uformuj placek. Na środku każdego placka połóż dwie łyżeczki ostudzonego budyniu. Dokładnie zlep brzegi, uformuj podłużną bułkę. 
  • Bułki przekładaj na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Bułki układaj łączeniem do dołu.
  • Bułki przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia. 
  • Przed pieczeniem posmaruj bułki ciepłym mlekiem i posyp kruszonką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez około 18 minut - do zarumienienia.
Smacznego!
Drożdżówki z budyniem kokosowym

Drożdżówki z budyniem kokosowym

Drożdżówki z budyniem kokosowym



    poniedziałek, grudnia 06, 2021

    Bananowo-jabłkowe placki z kaszą jaglaną

    Bananowo-jabłkowe placki z kaszą jaglaną

    Wyśmienite, zdrowe, idealne na śniadanie placuszki z kaszą jaglaną, jabłkiem i bananem. Polecam! :)
    Bananowo-jabłkowe placki z kaszą jaglaną



    Placki bananowo-jabłkowe z kaszą jaglaną - składniki:

    • 125 g kaszy jaglanej
    • 500 ml mleka
    • 16 g cukru waniliowego
    • 2 banany
    • 4 jajka rozmiar M
    • 6 łyżek mąki pszennej tortowej
    • 2 małe jabłka
    • olej do smażenia
    • opcjonalnie: cukier puder do oprószenia placków

    Bananowo-jabłkowe placki z kaszą jaglaną - przepis:

    • W pierwszej kolejności ugotuj kaszę jaglaną. Odmierzoną kaszę wsyp na sitko z drobnymi oczkami i przepłucz gorącą wodą. W garnku zagotuj mleko. Na gotujące się mleko wrzuć kaszę jaglaną, dodaj cukier waniliowy, i gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 20 minut - do całkowitego odparowania płynu. Kaszę pozostaw do ostudzenia. Do kaszy dodaj obrane banany. Całość zmiksuj przy pomocy blendera.
    • Do kaszy dodaj jajka i mąkę, zmiksuj. Dodaj obrane i starte na dużych oczkach tarki jabłka, wymieszaj. 
    • Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Łyżką nakładaj ciasto formując placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
    Smacznego!
    Bananowo-jabłkowe placki z kaszą jaglaną


    niedziela, grudnia 05, 2021

    Makowiec na kruchym cieście

    Makowiec na kruchym cieście

    Niesamowicie pyszny, świąteczny makowiec na kruchym cieście wzbogacony o piankę bezową i migdałową kruszonkę. Tego wypieku nie może zabraknąć na Twoim wigilijnym stole! 
    Makowiec na kruchym cieście


    Makowiec na kruchym cieście - składniki na kruche ciasto:

    • 300 g mąki pszennej tortowej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 50 g cukru pudru
    • 16 g cukru waniliowego
    • 200 g zimnego masła
    • 2 żółtka jaj, rozmiar L

    Makowiec na kruchym cieście - składniki na masę makową:

    • 100 g miękkiego masła
    • 3 łyżki cukru
    • 850 g masy makowej z puszki
    • 1 jajko
    • 2 żółtka
    • 100 g orzechów włoskich

    Makowiec na kruchym cieście - składniki na piankę bezową: 

    • 5 białek 
    • 180 g cukru
    • 1 opakowanie budyniu waniliowego (proszek: 40 g)

    Świąteczny makowiec na kruchym cieście - składniki na kruszonkę:

    • 100 g mąki pszennej tortowej
    • 50 g mąki krupczatki
    • 60 g mielonych migdałów
    • 60 g cukru pudru
    • 1 żółtko
    • 100 g masła

    Makowiec na kruchym cieście - przepis:

    • Przygotuj kruche ciasto. Do miski wsyp mąkę, dodaj proszek do pieczenia, cukier puder, cukier waniliowy, zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki oraz żółtka jaj. Z powstałych składników zagnieć ciasto, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na około 1 godzinę. 
    • Formę do pieczenia o wymiarach 25x35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dno formy wylep schłodzonym ciasto. Ciasto ponakłuwaj widelcem. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut. Pozostaw do ostudzenia.
    • Przygotuj kruszonkę. Do miski wsyp mąkę, mąkę krupczatkę, mielone migdały, cukier, żółtko i posiekane na mniejsze kawałki masło. Zagnieć kruszonkę, włóż do lodówki na czas przygotowania masy makowej i pianki bezowej.
    • Przygotuj masę makową. Miękkie masło utrzyj z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodaj masę makową, jajko, żółtka i drobno posiekane orzechy włoskie. Krótko zmiksuj. Masę makową wyłóż na podpieczony kruchy spód.
    • Przygotuj piankę bezową. Białka powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier. Cały czas miksuj, do momentu uzyskania gęstej, lśniącej piany. Teraz dodaj proszek budyniowy, delikatnie wymieszaj przy pomocy szpatułki. Pianę wyłóż na masę makową.
    • Kruszonkę wyjmij z lodówki, posyp nią pianę z białek. 
    • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 55 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia przykryj wierzch ciasta folią aluminiową, by nie przypalić kruszonki. 
    • Po upieczeniu pozostaw ciasto na 15 minut w uchylonym piekarniku, a następnie odstaw w chłodne miejsce i pozostaw do całkowitego ostudzenia. 
    • Ostudzone ciasto oprósz cukrem pudrem.
    Smacznego!
    Makowiec na kruchym cieście

    Makowiec na kruchym cieście

    Makowiec na kruchym cieście

    Makowiec na kruchym cieście

    Makowiec na kruchym cieście



    sobota, grudnia 04, 2021

    Soczysta pierś z kurczaka pieczona w rękawie

    Soczysta pierś z kurczaka pieczona w rękawie

    Aromatyczna, soczysta pierś z kurczaka marynowana w ziołach prowansalskich, słodkiej i ostrej papryce oraz soku z cytryny, pieczona w rękawie to świetny pomysł na domową, pyszną wędlinę. 
    Soczysta pierś z kurczaka pieczona w rękawie




    Soczysta pierś z kurczaka pieczona w rękawie - składniki:

    • 2 filety z piersi kurczaka (około 600 g)
    • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
    • 1 łyżeczka słodkiej papryki
    • 1 łyżeczka soli
    • szczypta ostrej papryki
    • sok wyciśnięty z połowy małej cytryny
    • 3 łyżki oliwy z oliwek


    Soczysta pierś z kurczaka pieczona w rękawie - przepis:

    • Filety z piersi kurczaka oczyść i osusz.
    • Do miseczki dodaj wszystkie przyprawy, wyciśnięty sok z cytryny i oliwę z oliwek. Dokładnie wymieszaj.
    • Powstałą marynatą dokładnie, z każdej strony, natrzyj filety. Zamarynowane mięso wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.
    • Po upływie powyższego czasu mięso przełóż do foliowego rękawa do pieczenia. Rękaw dobrze zawiąż i przełóż do naczynia żaroodpornego. Filety wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 45 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia możesz rozciąć rękaw, by mięso ładnie się przyrumieniło.
    Smacznego!
    Soczysta pierś z kurczaka pieczona w rękawie

    Soczysta pierś z kurczaka pieczona w rękawie

    Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger