sobota, stycznia 01, 2022

Sałatka z quinoą i wędzonym łososiem

Sałatka z quinoą i wędzonym łososiem

Pyszna, zdrowa, ekspresowa w przygotowaniu sałatka z komosą ryżową, wędzonym łososiem, papryką i suszonymi pomidorami. To idealna sałatka na pożywne śniadanie czy lunch. Warto wypróbować!
Sałatka z quinoą i wędzonym łososiem

Sałatka z quinoą i wędzonym łososiem - składniki:

  • 3/4 szklanki quinoa (komosy ryżowej)
  • 180 g mixu sałat
  • 100 g wędzonego łososia
  • 8 połówek suszonych pomidorów z oleju
  • 1 czerwona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie


Sałatka z quinoą i wędzonym łososiem - przepis:

  • Komosę wsyp na sitko z drobnymi oczkami i przepłucz gorącą wodą. W garnku zagotuj 1 i 1/4 szklanki wody. Komosę wrzuć na gotującą się wodę, przemieszaj i przykryj pokrywką. Komosę gotuj na małej mocy palnika przez około 4 minuty. Wyłącz gaz, pozostaw komosę pod przykryciem jeszcze na 2 minuty. Zdejmij pokrywkę i pozostaw do ostudzenia.
  • Pomidory i paprykę pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. 
  • Do miski dodaj komosę, mix sałat, suszone pomidory, paprykę, ząbki czosnku, oliwę z oliwek, sól, pieprz i zioła prowansalskie. Wymieszaj.
  • Na talerz wyłóż mix sałat z pozostałymi składnikami. Na wierzchu ułóż łososia porwanego na mniejsze kawałki.
Smacznego!
Sałatka z quinoą i wędzonym łososiem

Sałatka z quinoą i wędzonym łososiem



czwartek, grudnia 30, 2021

Roladki drobiowe z papryką zawijane w boczku

Roladki drobiowe z papryką zawijane w boczku

Roladki z paprykowym farszem owinięte plastrami boczku wędzonego to idealna propozycja na wszelkiego rodzaju przyjęcia i obiady w gronie rodziny czy znajomych.
Roladki drobiowe z papryką zawijane w boczku



Roladki drobiowe z papryką zawijane w boczku - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 600 g)
  • 1 duża papryka
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżeczki musztardy
  • 10 plasterków wędzonego boczku
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, majeranek


Roladki drobiowe z papryką zawijane w boczku - przepis:

  • Na patelni rozgrzej olej, wrzuć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Dodaj drobno pokrojoną paprykę. Smaż przez 7 minut. Dopraw solą, pieprzem i słodką papryką. Pozostaw do ostudzenia.
  • Piersi z kurczaka oczyść, osusz i przekrój wzdłuż na pół. Kawałki mięsa delikatnie rozbij tłuczkiem. Każdy kawałek mięsa dopraw solą i pieprzem, posmaruj musztardą, połóż plasterek boczku, a następnie paprykowy farsz. Mięso zwiń na kształt roladki, owiń kolejnym plasterkiem boczku i zepnij wykałaczkami.
  • Na dno naczynia żaroodpornego wlej tyle wody, by wypełnić cały spód. Do formy przełóż roladki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut. 
Smacznego!
Roladki drobiowe z papryką zawijane w boczku

Roladki drobiowe z papryką zawijane w boczku

Roladki drobiowe z papryką zawijane w boczku

Roladki drobiowe z papryką zawijane w boczku



środa, grudnia 29, 2021

Ślimaczki francuskie ze szpinakiem i mozzarellą

Ślimaczki francuskie ze szpinakiem i mozzarellą

Pyszne i chrupiące ślimaczki francuskie ze szpinakiem, fetą i mozzarellą to świetny pomysł na sylwestrową przekąskę. Bardzo polecam! :)
Ślimaczki francuskie ze szpinakiem i mozzarellą

Ślimaczki francuskie ze szpinakiem i mozzarellą - składniki:

  • 1 płat ciasta francuskiego XXL
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku
  • 225 g rozdrobnionego, mrożonego szpinaku
  • 140 g fety
  • 200 g mozzarelli
  • sól i pieprz
  • mleko do posmarowania ślimaków
  • olej do smażenia



Ślimaczki francuskie ze szpinakiem i mozzarellą - przepis:

  • Na rozgrzany olej wrzuć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Dodaj mrożony szpinak, smaż do momentu rozmrożenia i całkowitego odparowania wody. Dodaj pokrojoną w kostkę fetę, smaż przez 5 minut. Całość dopraw solą i pieprzem. Pozostaw do całkowitego ostudzenia. 
  • Rozwiń płat ciasta francuskiego, równomiernie posmaruj szpinakowym farszem. Na wierzchu ułóż mozzarellę pokrojoną w paski.
  • Ciasto francuskie zwiń wzdłuż dłuższego boku na kształt rolady i pokrój ją na ślimaczki. 
  • Ślimaki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdego ślimaczka posmaruj mlekiem. 
  • Ślimaczki wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez około 15-20 minut - do zarumienienia.
Smacznego!
Ślimaczki francuskie ze szpinakiem i mozzarellą

Ślimaczki francuskie ze szpinakiem i mozzarellą

Ślimaczki francuskie ze szpinakiem i mozzarellą

wtorek, grudnia 28, 2021

Zapiekanki z chleba tostowego

Zapiekanki z chleba tostowego

Chrupiące zapiekanki z chleba tostowego to doskonały pomysł na pyszną i szybką przekąskę na ciepło. Zapiekanki z chleba tostowego z pieczarkami, szynką i serem żółtym świetnie sprawdzą się na kolację czy imprezę. W sam raz na nadchodzącego sylwestra. :)
Zapiekanki z chleba tostowego

Zapiekanki z chleba tostowego - składniki:

  • 9 kromek chleba tostowego pszennego
  • 1 mała cebula
  • 300 g pieczarek
  • 150 g szynki
  • 100 g sera żółtego
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • 1,5 łyżki majonezu
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
  • ketchup


Zapiekanki z chleba tostowego - przepis:

  • Pieczarki oczyść i zetrzyj na dużych oczkach tarki, cebulę drobno posiekaj. 
  • Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę, smaż do zeszklenia. Dodaj pieczarki. Smaż do momentu całkowitego odparowania wody. Dopraw solą i pieprzem.
  • Szynkę pokrój w kostkę, a ser zetrzyj na dużych oczkach tarki. 
  • Do miseczki wrzuć szynkę, dodaj żółty ser (odłóż 3 łyżki do posypania wierzchu zapiekanek), dodaj majonez, posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz ostudzone pieczarki z cebulą. Dokładnie wymieszaj.
  • Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułóż kromki chleba tostowego. Na każdą kromkę wyłóż wcześniej przygotowany farsz i posyp żółtym serem. 
  • Zapiekanki wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 13 minut. 
  • Przed podaniem polej zapiekanki ketchupem. 
Smacznego!
Zapiekanki z chleba tostowego




poniedziałek, grudnia 27, 2021

Makaron z cukinią i kiełbasą

Makaron z cukinią i kiełbasą

Pyszny makaron z cukinią, pomidorkami koktajlowymi, wędliną i kiełbasą w sosie śmietanowo-jajecznym to idealny pomysł na obiad, lunch lub sytą kolację. Dodatkowym atutem tego dania jest szybkość przygotowania. Już pół godziny wystarczy, by przyrządzić wyśmienity posiłek.
Makaron z cukinią i kiełbasą



Makaron z cukinią i kiełbasą - składniki:

  • 500 g ulubionego makaronu
  • 2 cukinie
  • 500 g pomidorków koktajlowych
  • 2 cebule
  • 300 g wędliny
  • 250 g kiełbasy
  • 250 ml śmietanki 18%
  • 1 jajko
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, tymianek, czosnek granulowany
  • olej do smażenia

Makaron z cukinią i kiełbasą - przepis:

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Cukinię pokrój w kostkę, cebulę drobno posiekaj.
  • Wędlinę i kiełbasę pokrój w kostkę.
  • Na rozgrzany olej wrzuć cebulę, smaż do zeszklenia. Dodaj wędlinę i kiełbasę. Smaż przez 7 minut. Dodaj cukinię. Smaż przez 5 minut. Dodaj pomidorki koktajlowe. Smaż przez  10 minut. 
  • Śmietankę wymieszaj z jajkiem, solą, pieprzem, bazylią, oregano, tymiankiem i czosnkiem. 
  • Mieszankę dodaj na patelnię. Całość smaż jeszcze przez 10 minut.
Smacznego!
Makaron z cukinią i kiełbasą

Makaron z cukinią i kiełbasą





niedziela, grudnia 26, 2021

Sałatka z tortellini z porem i selerem naciowym

Sałatka z tortellini z porem i selerem naciowym

Ekspresowa i łatwa w przygotowaniu sałatka z tortellini, porem, selerem naciowym, jajkami, papryką konserwową i kukurydzą. Idealnie sprawdzi się na sylwestrowym stole i nie tylko.
Sałatka z tortellini z porem i selerem naciowym

Sałatka z tortellini i selerem naciowym - składniki:

  • 250 g ulubionego makaronu tortellini
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 0,5 białej części pora
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 5 połówek papryki konserwowej
  • 120 g kukurydzy
  • 2 łyżki majonezu
  • sól i pieprz


Sałatka z tortellini i selerem naciowym - przepis:

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. 
  • Jajka i pora pokrój w kostkę. 
  • Selera naciowego pokrój w plasterki, a paprykę w większą kostkę. 
  • Do miski dodaj tortellini, jajka, por, seler naciowy, paprykę i odsączoną kukurydzę. Dodaj majonez, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj. 
Smacznego!
Sałatka z tortellini z porem i selerem naciowym

Sałatka z tortellini z porem i selerem naciowym

Sałatka z tortellini z porem i selerem naciowym

czwartek, grudnia 23, 2021

Piernik na ostatnią chwilę

Piernik na ostatnią chwilę

Wilgotny, aromatyczny, miękki i puszysty piernik przełożony powidłami śliwkowymi i oblany gorzką czekoladą, który możesz upiec nawet w Wigilię! Warto wypróbować. :)
Piernik na ostatnią chwilę

Piernik na ostatnią chwilę - składniki:

  • 100 g masła
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki powideł śliwkowych
  • 2 łyżki przyprawy do piernika (polecam z firmy Kotanyi)
  • 1 łyżka kakao
  • 1 szklanka mleka
  • 150 g drobnego cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • dodatkowo: masło do wysmarowania formy + otręby pszenne do posypania formy

Pozostałe składniki:

  • około 150 g powideł śliwkowych
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietany kremówki 30%
  • garść orzechów włoskich

Piernik na ostatnią chwilę - przepis: 

  • Do rondelka przełóż masło, miód, powidła śliwkowe, przyprawę do piernika i kakao. Podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika do momentu całkowitego roztopienia się masła i dokładnego połączenia się wszystkich składników. Pozostaw do ostudzenia.
  • Do drugiego rondelka wsyp cukier i wlej mleko. Podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika do momentu rozpuszczenia się cukru. Pozostaw do ostudzenia.
  • Do miski przesiej mąkę wraz z sodą oczyszczoną. Wlej ciemną masę i mleko z cukrem. Dodaj jajka. Całość krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 30x10 cm wysmaruj masłem i posyp otrębami pszennymi. Ciasto na piernik przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut. Pozostaw do ostudzenia.
  • Piernik przekrój na dwa blaty. Przełóż go powidłami śliwkowymi.
  • Przygotuj polewę czekoladową. Do rondelka dodaj połamaną na mniejsze kawałki gorzką czekoladę i śmietanę kremówkę. Podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika, tylko do momentu roztopienia się czekolady. Uważaj, by mieszanki nie zagotować. Pozostaw do lekkiego ostudzenia. 
  • Piernik polej czekoladą i dowolnie udekoruj orzechami.
Smacznego!
Piernik na ostatnią chwilę

Piernik na ostatnią chwilę

Piernik na ostatnią chwilę

Piernik na ostatnią chwilę


Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger