środa, czerwca 22, 2022

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Przepyszne, niesamowicie lekkie i puszyste ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką.
Ciasto drożdżowe z rabarbarem


Ciasto drożdżowe z rabarbarem - składniki na rozczyn:

  • 40 g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1/4 szklanki ciepłego mleka

Ciasto drożdżowe z rabarbarem - składniki na ciasto:

  • 4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 5 żółtek
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 100 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 750 g rabarbaru

Ciasto drożdżowe z rabarbarem - składniki na kruszonkę:

  • 175 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 100 g masła



Ciasto drożdżowe z rabarbarem - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj rozczyn. Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj cukier, mąkę i mleko. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Do miski wsyp mąkę, dodaj cukier puder, szczyptę soli, żółtka, mleko i wyrośnięty rozczyn. Zacznij zagniatać ciasto. Po chwili zagniatania wlej roztopione i ostudzone masło. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przełóż do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. 
  • Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagnieć. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przełóż do formy. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. W międzyczasie przygotuj rabarbar.
  • Rabarbar umyj, osusz, obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Ułóż na cieście drożdżowym.
  • Przygotuj kruszonkę. Do miski wsyp mąkę, cukier i dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło. Całość zagnieć, tworząc sypką kruszonkę. Na rabarbar wyłóż kruszonkę. 
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 55 minut - do suchego patyczka.
Smacznego!
Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Ciasto drożdżowe z rabarbarem


Źródło przepisu: aniagotuje.pl

wtorek, czerwca 21, 2022

Kotlety mielone z chrzanem, musztardą i majonezem

Kotlety mielone z chrzanem, musztardą i majonezem

Pyszne, soczyste i aromatyczne kotlety mielone z dodatkiem chrzanu, musztardy i majonezu.
Kotlety mielone z chrzanem, musztardą i majonezem

Kotlety mielone z chrzanem i musztardą - składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka tartego chrzanu
  • bułka tarta do obtoczenia kotletów
  • przyprawy: sól i pieprz
  • olej do smażenia


Kotlety mielone z chrzanem i musztardą - przepis:

  • Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć drobno posiekaną cebulę, smaż do zeszklenia. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż przez 2  minuty. Pozostaw do ostudzenia.
  • Mięso mielone przełóż do miski. Dodaj ostudzoną cebulę, musztardę, majonez, chrzan, jajko, sól i pieprz.
  • Z masy mięsnej uformuj kotlety i obtocz je w bułce tartej.
  • Kotlety smaż na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia. 
Smacznego!
Kotlety mielone z chrzanem, musztardą i majonezem

poniedziałek, czerwca 20, 2022

Schab w sosie koperkowym z marchewką i porem

Schab w sosie koperkowym z marchewką i porem

Schab duszony w lekkim sosie z dodatkiem marchewki, pora i koperku.
Schab w sosie koperkowym z marchewką i porem





Schab w sosie koperkowym z marchewką - składniki:

  • 1,5 kg schabu
  • 3 marchewki
  • 1 duża, biała i jasnozielona część pora
  • 3 ząbki czosnku
  • 1200 ml bulionu
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 duży pęczek koperku
  • mąka ziemniaczana do obtoczenia mięsa
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie, tymianek
  • olej do smażenia


Schab w sosie koperkowym z marchewką - przepis:

  • Schab oczyść, osusz i pokrój w plastry. Dopraw solą, pieprzem, papryką słodką i ziołami prowansalskimi. Kawałki mięsa obtocz w mące ziemniaczanej.
  • Na dobrze rozgrzanym oleju podsmaż kawałki schabu - do zarumienienia. 
  • Na patelnię po smażeniu mięsa wrzuć startą na dużych oczkach tarki marchewkę i drobno posiekanego pora. Smaż przez 5 minut. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, smaż przez 2 minuty. 
  • Warzywa przełóż do garnka, dodaj również mięso. Całość zalej bulionem. Przykryj pokrywką i duś na niewielkiej mocy palnika przez około 50 minut - do miękkości mięsa. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem, wlej śmietanę kremówkę i dodaj posiekany koperek. 
Smacznego! 
Schab w sosie koperkowym z marchewką i porem

Schab w sosie koperkowym z marchewką i porem

niedziela, czerwca 19, 2022

Ciasto jogurtowe z truskawkami i rabarbarem

Ciasto jogurtowe z truskawkami i rabarbarem

Pyszne, puszyste i wilgotne ciasto na jogurcie greckim z rabarbarem i truskawkami, z którego przygotowaniem poradzi sobie każdy. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki, przelać do formy, ułożyć owoce i gotowe!
Ciasto jogurtowe z truskawkami i rabarbarem



Ciasto jogurtowe z truskawkami i rabarbarem - składniki:

  • 125 g jogurtu greckiego
  • 125 g masła, roztopionego i ostudzonego
  • 3 jajka rozmiar M
  • 180 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500 g rabarbaru
  • 300 g truskawek
  • cukier puder do oprószenia


Ciasto jogurtowe z truskawkami i rabarbarem - przepis:

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Do miski dodaj jogurt grecki, masło, jajka, cukier i cukier waniliowy. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ponownie krótko zmiksuj. 
  • Rabarbar umyj, obierz i pokrój na 1 centymetrowe kawałki. 
  • Truskawki umyj, odszypułkuj i pokrój na mniejsze kawałki.
  • Tortownicę o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy. Na wierzch poukładaj rabarbar, a następnie truskawki. 
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około 50 minut - do suchego patyczka.
  • Po ostudzeniu możesz oprószyć ciasto cukrem pudrem.
Smacznego!
Ciasto jogurtowe z truskawkami i rabarbarem

sobota, czerwca 18, 2022

Makaron z brokułami, fetą i orzechami włoskimi

Makaron z brokułami, fetą i orzechami włoskimi

Przepis na ekspresowy w przygotowaniu, pyszny makaron z brokułem, papryką, orzechami włoskimi i fetą. Pycha!
Makaron z brokułami, fetą i orzechami włoskimi

Makaron z brokułami, fetą i orzechami włoskimi - składniki:

  • 350 g makaronu penne
  • 1 brokuł
  • 1 papryka czerwona 
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • dwie garście orzechów włoskich
  • około 100 g sera feta
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia


Makaron z brokułami, fetą i orzechami włoskimi - przepis:

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Ugotuj brokuła. Brokuła umyj i podziel na różyczki. W garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli i cukru. Na gotującą się wodę wrzuć różyczki brokuła. Od momentu ponownego zagotowania się wody, gotuj brokuła jeszcze przez około 5 minut. Odcedź i pozostaw do ostudzenia.
  • Na dobrze rozgrzany olej wrzuć drobno pokrojoną paprykę. Smaż przez 3 minuty. Dodaj ugotowany makaron i różyczki brokuła. Całość zalej śmietanką, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj. Gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 5 minut - do zgęstnienia sosu. Dodaj posiekane orzechy włoskie. Wymieszaj. 
  • Makaron przełóż na  talerze, posyp pokrojonym w kostkę serem feta.
Smacznego!
Makaron z brokułami, fetą i orzechami włoskimi

Makaron z brokułami, fetą i orzechami włoskimi

Makaron z brokułami, fetą i orzechami włoskimi

piątek, czerwca 17, 2022

Placki na maślance z jabłkami

Placki na maślance z jabłkami

Puszyste i ekspresowe w przygotowaniu placki na maślance z jabłkiem. 
Placki na maślance z jabłkami

Placki na maślance z jabłkami - składniki:

  • 250 ml maślanki
  • 1 jajko rozmiar M
  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki cukru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 duże jabłko
  • cukier puder do oprószenia placków


Placki na maślance z jabłkami - przepis:

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Do miski wlej maślankę i wbij jajko. Krótko zmiksuj. Kolejno dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, sól oraz cukier. Ponownie krótko zmiksuj. 
  • Jabłko obierz i pokrój w kostkę, dodaj do ciasta, wymieszaj.
  • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując niewielkie placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor. Gotowe placki możesz oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Placki na maślance z jabłkami

czwartek, czerwca 16, 2022

Zapiekanka z cukinią, pomidorami i parmezanem

Zapiekanka z cukinią, pomidorami i parmezanem

Aromatyczna zapiekanka, w skład której wchodzi cukinia i pomidory zapiekane z dużą ilością czosnku i parmezanu. Letnie zapiekanka warzywna to pyszny dodatek do obiadu mięsnego lub samodzielna, zdrowa przekąska.
Zapiekanka z cukinią, pomidorami i parmezanem

Zapiekanka z cukinią, pomidorami i parmezanem - składniki:

  • 1 duża cukinia
  • 4 pomidory
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • 50 g tartego parmezanu
  • przyprawy: sól, pieprz, mieszanka ziół włoskich (użyłam z firmy Kamis)


Zapiekanka z cukinią, pomidorami i parmezanem - przepis:

  • Cukinię i pomidory pokrój w cienkie plastry. Przełóż do miski.
  • W małej misce wymieszaj oliwę z oliwek, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i zioła włoskie. Mieszankę wlej do warzyw, dokładnie wymieszaj.
  • Naczynie do zapiekania posmaruj oliwą z oliwek. Cukinię i pomidory przełóż do naczynia żaroodpornego. Warzywa układaj pionowo, ściśle obok siebie, tak jak to jest przedstawione na zdjęciu. Wierzch warzyw posyp solą i pieprzem oraz tartym parmezanem.
  • Zapiekankę warzywną wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut. 
Smacznego!
Zapiekanka z cukinią, pomidorami i parmezanem

Zapiekanka z cukinią, pomidorami i parmezanem

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger