czwartek, września 22, 2022

Kotlety pożarskie

Kotlety pożarskie

Soczyste w środku, chrupiące z zewnątrz kotlety drobiowe panierowane w opiekanych kawałkach chleba. Minimum składników - maksimum smaku! 
Kotlety pożarskie


Kotlety pożarskie - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500 g)
  • 1 bułka kajzerka + mleko do namoczenia
  • 8 kromek chleba tostowego
  • 5 łyżek śmietany kremówki 30%
  • sól i pieprz


Kotlety pożarskie - przepis: 

  • Bułkę kajzerkę zalej mlekiem i odstaw na bok na około 15 minut - do namoczenia. 
  • Chleb tostowy pokrój w kostkę, rozsyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni Celsjusza i piecz przez 10 minut. Pozostaw do ostudzenia.
  • Mięso z kurczaka bardzo drobno posiekaj. Ewentualnie mięso można zmielić w maszynce do mielenia mięsa, ale przez największe oczka.
  • Do miski dodaj mięso, dobrze odciśniętą bułkę, śmietankę, sól i pieprz.  Dokładnie wymieszaj mięsną masę. 
  • Wilgotnymi dłońmi nabieraj porcję mięsa i obtaczaj w przygotowanych kawałkach opieczonego chleba tostowego.
  • Kotlety krótko smaż na dobrze rozgrzanym oleju - na złoto, po około 1 minutę na stronę. 
  • Następnie kotlety przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut. 
Smacznego!
Kotlety pożarskie

poniedziałek, września 19, 2022

Kruche ciasto ze śliwkami i budyniem

Kruche ciasto ze śliwkami i budyniem

Proste, pyszne, sezonowe, kruche ciasto ze śliwkami i budyniem.

Kruche ciasto ze śliwkami i budyniem



Kruche ciasto ze śliwkami i budyniem - składniki na kruche ciasto:

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 6 żółtek
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 250 g masła

Pozostałe składniki:

  • 900 ml mleka
  • 3 opakowania budyniu waniliowego (proszek: 3 x 40 g)
  • 3/4 szklanki cukru
  • około 650 g śliwek


Kruche ciasto ze śliwkami i budyniem - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj kruche ciasto. Do miski wsyp mąkę, dodaj żółtka, cukier puder, proszek do pieczenia, szczyptę soli i pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło. 
  • Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto podziel w proporcji 2:3. Większą częścią ciasta wylep dno formy o wymiarach 25 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do lodówki na 30 minut. Mniejszą część ciasta uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i włóż do zamrażarki na minimum 45 minut.
  • W trakcie chłodzenia ciasta ugotuj budyń. W rondelku zagotuj 750 ml mleka wraz z cukrem. W pozostałym mleku rozmieszaj proszki budyniowe. Mieszankę wlej do gotującego się mleka i cały czas mieszając, gotuj budyń przez około 3 minuty na niewielkiej mocy palnika, aż stanie się gęsty. Budyń przykryj folią spożywczą i pozostaw do ostudzenia.
  • Wyjmij z lodówki blachę do pieczenia z wylepionym ciastem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut. Po upieczeniu pozostaw do ostudzenia.
  • Śliwki umyj, osusz, przekrój na pół i wypestkuj.
  • Na ostudzony, podpieczony spód wyłóż równomiernie budyń. Na budyniu ułóż śliwki - skórką do budyniu. Z zamrażarki wyjmij mniejszą część ciasta. Ciasto zetrzyj na dużych oczkach tarki wprost do formy. Równomiernie rozłóż je na śliwkach. Kruche ciasto ze śliwkami i budyniem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut. 
Smacznego!
Kruche ciasto ze śliwkami i budyniem

Kruche ciasto ze śliwkami i budyniem

Kruche ciasto ze śliwkami i budyniem

sobota, września 17, 2022

Surówka z białej kapusty ze słodkim sosem chili

Surówka z białej kapusty ze słodkim sosem chili

Pyszna surówka z białej kapusty, marchewki i cebuli, z dodatkiem słodkiego sosu chili. Pycha!
Surówka z białej kapusty ze słodkim sosem chili


Surówka z białej kapusty ze słodkim sosem chili - składniki:

  • 1 mała biała kapusta
  • 2 małe marchewki
  • 1 cebula
  • 3 łyżki majonezu
  • 4 łyżki słodkiego sosu chili
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz


Surówka z białej kapusty ze słodkim sosem chili - przepis:

  • Kapustę oczyść, osusz i poszatkuj. 
  • Do kapusty dodaj startą na dużych oczkach tarki marchewkę i drobno posiekaną cebulę. Dodaj również majonez, słodki sos chili, sos sojowy i sok z cytryny. Wymieszaj. Wstaw na minimum 1 godzinę do lodówki.
Smacznego!
Surówka z białej kapusty ze słodkim sosem chili

Surówka z białej kapusty ze słodkim sosem chili


Źródło przepisu: kwestiasmaku.com

piątek, września 16, 2022

Zrazy ze schabu

Zrazy ze schabu

Zrazy ze schabu z kabanosem, boczkiem, ogórkiem kiszonym i cebulą duszone w sosie własnym. Prosto i pysznie!
Zrazy ze schabu

Zrazy ze schabu

Zrazy ze schabu

Zrazy ze schabu - składniki:

  • 1 kg schabu 
  • 12 kawałków kabanosów
  • 12 plastrów wędzonego boczku
  • 6 ogórków kiszonych
  • 3 cebule (około 1 cebuli do zrazów + 2 cebule do sosu)
  • musztarda delikatesowa
  • 750 ml bulionu warzywnego lub wieprzowego
  • 50 ml śmietany kremówki 30 %
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, 3 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego
  • opcjonalnie: mąka pszenna do zagęszczenia sosu


Zrazy ze schabu - przepis:

  • Schab oczyść, osusz i pokrój w plastry. Każdy plaster mięsa dość cienko rozbij z obu stron tłuczkiem do mięsa. Rozbite mięso dopraw solą i pieprzem. 
  • Każdy plaster mięsa w pierwszej kolejności posmaruj cienką warstwą musztardy, następnie ułóż plaster boczku, kawałek kabanosa, pół ogórka kiszonego i kawałek cebuli. Całość ściśle zwiń w roladkę.W razie potrzeby zepnij roladki wykałaczkami. Roladki obtocz w mące i obsmaż na dobrze rozgrzanym oleju.
  • Na patelni po smażeniu mięsa podsmaż pokrojoną w dość dużą kostkę cebulę. Smaż do zeszklenia.
  • Do garnka z grubym dnem przełóż mięso i podsmażoną cebulę, dodaj również liście laurowe i ziele angielskie. Całość zalej gorącym bulionem. Garnek przykryj pokrywką. Gotuj na niewielkiej mocy palnika przez 1 godzinę. 
  • Zrazy dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Do sosu wlej śmietanę kremówkę. W razie potrzeby zagęść sos 2 łyżkami mąki wymieszanymi z zimną wodą.
Smacznego!

czwartek, września 15, 2022

Ciasto z brzoskwiniami i kajmakiem

Ciasto z brzoskwiniami i kajmakiem

Pyszne, warstwowe ciasto składające się z biszkoptu, galaretki z brzoskwiniami, masy serowej oraz masy kajmakowej z mascarpone i orzechami włoskimi. 

Ciasto z brzoskwiniami i kajmakiem



Ciasto brzoskwiniami i kajmakiem - składniki na biszkopt:

  • 3 jajka
  • 80 g cukru
  • 60 g mąki pszennej tortowej
  • 18 g mąki ziemniaczanej
  • 18 g oleju
  • szczypta soli
  • do nasączenia: około 2/3 szklanki soku z brzoskwiń z puszki

Ciasto z brzoskwiniami i kajmakiem - składniki na masę brzoskwiniową:

  • 2 puszki brzoskwiń
  • 4 galaretki brzoskwiniowe
  • 1 litr wrzątku

Ciasto z kajmakiem i brzoskwiniami - składniki na masę serową:

  • 600 g trzykrotnie mielonego twarogu
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 2,5 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki zimnej wody

Pozostałe składniki:

  • 220 g jasnych herbatników
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 puszka masy kajmakowej (400 g)
  • 100 g drobno posiekanych orzechów włoskich
  • dodatkowo: mleko do posmarowania herbatników

Ciasto z kajmakiem i brzoskwiniami - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Mąkę pszenną wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Do ubitych białek dodaj żółtka i krótko zmiksuj. Do masy jajecznej dodaj przesiane mąki. Delikatnie wymieszaj przy pomocy łyżki. Na końcu wlej olej. Ponownie delikatnie wymieszaj. Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez około 35 minut - do suchego patyczka. Biszkopt pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Galaretki dokładnie rozpuść w 1 litrze wrzątku. Pozostaw do ostudzenia. Do galaretek dodaj pokrojone w kostkę brzoskwinie, włóż do lodówki do lekkiego stężenia.
  • Przygotuj masę serową. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
  • Trzykrotnie mielony twaróg przełóż do miski. Dodaj cukier puder, zmiksuj. Cienkim strumieniem wlej żelatynę, krótko zmiksuj.
  • Mascarpone krótko utrzyj. Dodawaj po łyżce kajmaku cały czas miksując. Do masy dodaj drobno posiekane orzechy włoskie, wymieszaj. 
  • Złóż ciasto. Biszkopt nasącz sokiem z brzoskwiń, następnie wyłóż tężejącą galaretkę z brzoskwiniami, kolejno masę serową, następnie herbatniki. Herbatniki posmaruj niewielką ilością mleka. Następnie wyłóż masę kajmakową z orzechami. Ciasto włóż na całą noc do lodówki.
Smacznego!
Ciasto z brzoskwiniami i kajmakiem

Ciasto z brzoskwiniami i kajmakiem

Ciasto z brzoskwiniami i kajmakiem

wtorek, września 13, 2022

Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym

Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym

Pyszny wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym to doskonałe w smaku danie składające się z kawałków schabu smażonych na głębokim oleju, a następnie połączonych z aromatycznym i wyrazistym sosem słodko-kwaśnym. Bardzo polecam! :)

Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym

Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym - składniki na sos słodko-kwaśny:

  • 0,5 szklanki miodu
  • 6 łyżek octu ryżowego
  • 4 łyżeczki sosu sojowego
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego

Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym - pozostałe składniki:

  • 1 kilogram schabu
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki kukurydzianej
  • 2 jajka rozmiar L
  • 750 ml oleju
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 papryki czerwone
  • sól i pieprz
  • do zagęszczenia: 1 łyżka mąki kukurydzianej + 2 łyżki wody
  • olej do smażenia
  • dodatkowo: garść posiekanego szczypiorku, garść sezamu


Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym - przepis:

  • Schab oczyść, osusz i pokrój w średniej wielkości kostkę. Dopraw solą i pieprzem.
  • W naczyniu wymieszaj mąkę pszenną z mąką kukurydzianą.
  • W osobnym naczyniu rozkłóć jajka.
  • Każdy kawałek schabu najpierw obtocz w mieszance mąki i mąki kukurydzianej, następnie panieruj w jajku, ponownie obtocz w mieszance mąk.
  • W woku lub na głębokiej patelni rozgrzej do 180 stopni Celsjusza około 750 ml oleju. Na głęboki, dobrze rozgrzany olej w kilku partiach wrzucaj kawałki schabu w przygotowanej panierce i smaż przez 6-7 minut - do uzyskania złotego koloru. Po usmażeniu odsącz na ręczniku papierowym.
  • Wylej olej po smażeniu mięsa. Wok lub patelnię przetrzyj ręcznikiem papierowym. 
  • Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Wrzuć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Dodaj pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Smaż przez 3 minuty. 
  • W misce wymieszaj składniki na sos słodko-kwaśny, czyli: miód, ocet ryżowy, sos sojowy i koncentrat pomidorowy.
  • Do woka lub na patelnię dodaj usmażony schab i sos słodko-kwaśny. Wymieszaj. Doprowadź do wrzenia.
  • Wymieszaj 1 łyżkę mąki kukurydzianej z 2 łyżkami wody. Powstałą mieszankę dodaj na patelnię i cały czas mieszając gotuj przez około 2 minuty - do czasu, aż sos zgęstnieje. 
  • Dokładnie wymieszaj w taki sposób, by wszystkie kawałki wieprzowiny były pokryte sosem.
  • Wieprzowinę w sosie słodko-kwaśnym podawaj posypaną szczypiorkiem i sezamem. 
Smacznego!

Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym

Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym

Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym

poniedziałek, września 12, 2022

Kruche ciasto ze śliwkami

Kruche ciasto ze śliwkami

Pyszne, sezonowe, kruche ciasto ze śliwkami, które jest niezwykle proste w przygotowaniu. Z tym przepisem z pewnością poradzi sobie każdy. Bardzo polecam!

Kruche ciasto ze śliwkami

Kruche ciasto ze śliwkami - składniki na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka budyniu waniliowego (proszku)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka rozmiar M
  • 50 ml śmietany kremówki 30%
  • 125 g masła

Pozostałe składniki:

  • 800 g śliwek
  • 4 łyżki cukru
  • 2,5 łyżki kisielu cytrynowego (proszku)
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • cukier puder do oprószenia ciasta


Kruche ciasto ze śliwkami - przepis: 

  • W misce wymieszaj mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszki budyniowe, proszek do pieczenia i cukier puder. Dodaj żółtka, śmietanę kremówkę i pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto podziel na dwie części. Jedną część ciasta uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i włóż na 1 godzinę do zamrażarki. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Spód formy wylep drugą częścią ciasta. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 8 minut. 
  • Śliwki umyj, przekrój na pół i wypestkuj. Do śliwek dodaj cukier, kisiel (proszek) i cynamon. Dokładnie wymieszaj. 
  • Śliwki ściśle ułóż na podpieczonym spodzie, skórką do dołu.
  • Z zamrażarki wyjmij ciasto. Zetrzyj na dużych oczkach tarki wprost do formy. Równomiernie rozłóż. 
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut. 
  • Po ostudzeniu możesz oprószyć ciasto cukrem pudrem.
Smacznego!
Kruche ciasto ze śliwkami

Kruche ciasto ze śliwkami

Kruche ciasto ze śliwkami




Źródło przepisu: pysznieczyprzepysznie.pl

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger