czwartek, stycznia 12, 2023

Chili sin carne

Chili sin carne

Wyśmienite, warzywne, wegetariańskie, rozgrzewające danie wywodzące się z kuchni meksykańskiej, w którego skład wchodzi: soczewica, cebula, czosnek, papryka, suszone pomidory, czarna fasola i kukurydza. Pycha!
Chili sin carne


Chili sin carne - składniki:

  • 2/3 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 1 mała czerwona papryka
  • 6 połówek suszonych pomidorów z oleju
  • 1 puszka odcedzonej i opłukanej czarnej fasoli (masa po odsączeniu: około 150 g)
  • 1 puszka odcedzonej kukurydzy (masa po odsączeniu: około 150 g)
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, chili, oregano, kmin rzymski
  • olej do smażenia

Chili sin carne - przepis:

  • Soczewicę opłucz ciepłą wodą. 
  • Na patelni rozgrzej olej, wrzuć drobno posiekaną cebulę. Smaż do zeszklenia. Dodaj opłukaną soczewicę. Cały czas mieszając, smaż przez 3 minuty. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, dopraw solą, pieprzem, słodką papryką, chili, oregano oraz kminem rzymskim. Smaż kolejne 3 minuty. 
  • Na patelnię wlej bulion, zagotuj. Zmniejsz moc palnika, przykryj pokrywką i gotuj przez 15 minut. 
  • Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę oraz suszone pomidory. Smaż 5 minut. Dodaj fasolę i kukurydzę. Cały czas mieszając, gotuj przez 3 minuty. 
  • Dodaj zmiksowane blenderem pomidory z puszki, wymieszaj, przykryj pokrywką i gotuj przez 15 minut. 
  • Pod koniec gotowania dodaj koncentrat pomidorowy. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. 
Smacznego!
Chili sin carne

Chili sin carne

wtorek, stycznia 10, 2023

Ekspresowe rogaliki bez wyrastania z marmoladą

Ekspresowe rogaliki bez wyrastania z marmoladą

Ekspresowe w przygotowaniu, pyszne i puszyste rogaliki bez wyrastania z marmoladą. Rogaliki najlepiej smakują od razu po upieczeniu i lekkim ostudzeniu. 
Ekspresowe rogaliki bez wyrastania z marmoladą


Ekspresowe rogaliki bez wyrastania z marmoladą - składniki:

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 150 g serka waniliowego typu skyr
  • 330 g gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 1 jajko 
  • cukier puder do posypania


Ekspresowe rogaliki bez wyrastania z marmoladą - przepis:

  • Do miski przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodaj serek skyr waniliowy i śmietanę. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. 
  • Ciasto podziel na na trzy części i na stolnicy podsypanej mąką rozwałkuj każdą część na kształt koła. Każdą część pokrój na 8 trójkątów. Na każdy trójkąt połóż 1 łyżeczkę marmolady i zwiń, rozpoczynając od podstawy trójkąta, na kształt rogalika. 
  • Rogaliki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmaruj rozkłóconym jajkiem. 
  • Rogaliki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 25 minut - do zarumienienia.
  • Po upieczeniu posyp rogaliki cukrem pudrem. 
Smacznego!
Ekspresowe rogaliki bez wyrastania z marmoladą

Ekspresowe rogaliki bez wyrastania z marmoladą

Ekspresowe rogaliki bez wyrastania z marmoladą

Ekspresowe rogaliki bez wyrastania z marmoladą

Ekspresowe rogaliki bez wyrastania z marmoladą

niedziela, stycznia 08, 2023

Klopsiki z indyka w kremowym sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Klopsiki z indyka w kremowym sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Pyszne, kremowe, niezwykle aromatyczne klopsiki z indyka w sosie ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i parmezanem.
Klopsiki z indyka w kremowym sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Klopsiki z indyka w kremowym sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami - składniki na klopsiki:

  • 600 g mielonego mięsa z indyka
  • 100 g tartej mozzarelli
  • 3 ząbki czosnku
  • garść świeżej, posiekanej kolendry
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła włoskie

Klopsiki z indyka w kremowym sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami - składniki na sos:

  • 1 duża cebula 
  • 450 g mrożonego szpinaku (rozmróź przed gotowaniem)
  • 1 słoik suszonych pomidorów w oleju (masa po odsączeniu: 200 g)
  • 180 ml bulionu warzywnego
  • 350 ml śmietany kremówki 30%
  • 30 g tartego parmezanu
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany
  • olej do smażenia


Klopsiki z indyka w kremowym sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami - przepis:

  • W dużej misce wymieszaj mięso z indyka, mozzarellę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, zioła włoskie, posiekaną kolendrę, sól oraz pieprz. Dokładnie wyrób mięsną masę. Z powstałej masy uformuj niewielkie klopsiki.  
  • Na patelni rozgrzej olej. Dodaj przygotowane klopsiki, smaż z obu stron do zarumienienia. Zdejmij z patelni i odłóż na bok. 
  • Na patelnię po smażeniu klopsików wrzuć drobno posiekaną cebulę, smaż do zeszklenia. Dodaj rozmrożony szpinak, smaż 3 minuty. Dodaj pokrojone w paski pomidory, smaż kolejne 3 minuty. Wlej bulion i śmietankę, dodaj parmezan. Wymieszaj. Całość gotuj przez około 8 minut - do lekkiego zredukowania sosu. Dopraw sos solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. 
  • Do sosu włóż klopsiki, patelnię przykryj pokrywką, gotuj na niewielkiej mocy palnika przez 15 minut. 
Smacznego!
Klopsiki z indyka w kremowym sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Klopsiki z indyka w kremowym sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

piątek, stycznia 06, 2023

Ślimaczki drożdżowe z czekoladą

Ślimaczki drożdżowe z czekoladą

Pyszne, puszyste, cudownie pachnące ślimaczki drożdżowe z dużą ilością mlecznej czekolady. Bardzo polecam ten przepis!
Ślimaczki drożdżowe z czekoladą


Ślimaczki drożdżowe z czekoladą - składniki na ciasto drożdżowe:

  • 40 g świeżych drożdży
  • 120 ml ciepłego mleka
  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 80 g cukru + 1 łyżka do rozczynu
  • 100 g masła

Ślimaczki drożdżowe z czekoladą - składniki na nadzienie:

  • 70 g masła
  • 1 łyżka kakao
  • 6 łyżek cukru trzcinowego
  • 120 g mlecznej czekolady

Pozostałe składniki:

  • letnie mleko do posmarowania ślimaczków


Ślimaczki drożdżowe z czekoladą - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj rozczyn. Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj 1 łyżkę cukru i mleko. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj wyrośnięty rozczyn, jajka, żółtko i cukier. Zacznij zagniatać ciasto. Po chwili zagniatania wlej roztopione i ostudzone masło. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przełóż do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. 
  • Wyrośnięte ciasto krótko zagnieć. Następnie rozwałkuj na prostokąt o wymiarach około 40 x 35 cm. Wierzch ciasta posmaruj roztopionym masłem, następnie posyp przesianym kakao, cukrem trzcinowym i mleczną czekoladą startą na dużych oczkach tarki. 
  • Całość zwiń ściśle wzdłuż dłuższego boku na kształt długiej rolady. Ostrym nożem pokrój na około 3-centymetrowe kawałki. 
  • Ślimaczki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw na około 30 minut do wyrośnięcia. Wierzch bułek posmaruj niewielką ilością ciepłego mleka. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
Smacznego! 
Ślimaczki drożdżowe z czekoladą

Ślimaczki drożdżowe z czekoladą

Ślimaczki drożdżowe z czekoladą

Ślimaczki drożdżowe z czekoladą

środa, stycznia 04, 2023

Makaron z tuńczykiem i oliwkami

Makaron z tuńczykiem i oliwkami

Makaron z tuńczykiem, czosnkiem, zielonymi oliwkami i natką pietruszki to danie, które przygotujesz w zaledwie 15 minut. Minimum składników, maksimum smaku!
Makaron z tuńczykiem i oliwkami

Makaron z tuńczykiem i oliwkami - składniki:

  • 250 g makaronu
  • 3 ząbki czosnku
  • 75 g odcedzonych zielonych oliwek
  • 200 g tuńczyka w oleju
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • dodatkowo: 2 łyżki oliwy z oliwek + 1,5 łyżki masła
  • garść tartego parmezanu

Makaron z tuńczykiem i oliwkami - przepis: 

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. 
  • Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, smaż przez 3 minuty cały czas mieszając. Dodaj masło i pokrojone na cienkie plasterki oliwki. Smaż 3 minuty. Dodaj tuńczyka wraz z zalewą, smaż jeszcze 2 minuty.
  • Na patelnię dodaj posiekaną natkę pietruszki, wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj ugotowany makaron, wymieszaj. Smaż 2 minuty. 
  • Danie wyłóż na talerze, posyp tartym parmezanem. 
Smacznego!
Makaron z tuńczykiem i oliwkami

Makaron z tuńczykiem i oliwkami

poniedziałek, stycznia 02, 2023

Cytrynowe placki jogurtowe z malinami

Cytrynowe placki jogurtowe z malinami

Idealne na śniadanie lub podwieczorek placki jogurtowe z sokiem z cytryny i malinami. 
Cytrynowe placki jogurtowe z malinami


Cytrynowe placki jogurtowe z malinami - składniki:

  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • garść malin (jeśli używasz malin mrożonych, rozmróź je przed użyciem)
  • olej do smażenia
  • dodatkowo: cukier puder, ulubiony dżem


Cytrynowe placki jogurtowe z malinami - przepis:

  • W misce wymieszaj jogurt, jajka i sok z cytryny. Dodaj mąkę pszenną połączoną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Wymieszaj. Dodaj cukier trzcinowy, ponownie wymieszaj. 
  • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując niewielkie placuszki. Na każdym placku ułóż 2-3 maliny. Smaż z obu stron na złoty kolor. Gotowe placki możesz oprószyć cukrem pudrem lub podawać z dżemem. 
Smacznego!
Cytrynowe placki jogurtowe z malinami

Cytrynowe placki jogurtowe z malinami

Cytrynowe placki jogurtowe z malinami

sobota, grudnia 31, 2022

Imprezowe roladki z tortilli z salami i papryką

Imprezowe roladki z tortilli z salami i papryką

Ekspresowe w przygotowaniu, idealne na jeden kęs, imprezowe roladki z tortilli z pysznymi dodatkami: serkiem śmietankowym, papryką, mozzarellą, salami i sałatą lodową. Świetnie sprawdzą się na sylwestra i nie tylko.

Imprezowe roladki z tortilli z salami i papryką


Imprezowe roladki z tortilli z salami i papryką - składniki:

  • 4 duże tortille
  • 180 g puszystego serka śmietankowego typu Almette lub Twój Smak
  • 0,5 małej czerwonej cebuli
  • 1 mała papryka czerwona
  • 125 g tartej lub drobno pokrojonej mozzarelli
  • 12 plastrów salami
  • 8 liści sałaty lodowej
  • przyprawy: sól, pieprz, mieszanka ziół sycylijskich

Imprezowe roladki z tortilli z salami i papryką - przepis:

  • Do miseczki przełóż serek śmietankowy, dodaj drobno posiekaną czerwoną cebulę, pokrojoną w kostkę paprykę oraz mozzarellę. Dopraw solą, pieprzem i ziołami sycylijskimi. Dokładnie wymieszaj. 
  • Na każdej tortilli rozsmaruj porcję serka śmietankowego z dodatkami, ułóż 3 plastry salami i 2 liście sałaty lodowej pozbawionej twardego nerwu. 
  • Tortille zwiń ściśle, a następnie zawiń w folię spożywczą i wstaw na kilka godzin do lodówki.
  • Po wyjęciu z lodówki, odwiń tortille z folii i każdą z nich pokrój na około 8-10 części.
Smacznego!
Imprezowe roladki z tortilli z salami i papryką

Imprezowe roladki z tortilli z salami i papryką

Imprezowe roladki z tortilli z salami i papryką

Imprezowe roladki z tortilli z salami i papryką

Imprezowe roladki z tortilli z salami i papryką

Imprezowe roladki z tortilli z salami i papryką

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger