poniedziałek, marca 13, 2023

Zupa pomidorowa z czerwonym pesto i grzankami

Zupa pomidorowa z czerwonym pesto i grzankami

Pełna smaku i aromatu zupa pomidorowa podana z czerwonym pesto i grzankami serowymi.
Zupa pomidorowa z czerwonym pesto i grzankami

Zupa pomidorowa z czerwonym pesto i grzankami - składniki na zupę:

  • 1 duża cebula
  • 1 marchewka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 0,5 szklanki tartego parmezanu
  • czerwone pesto do podania
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek

Zupa pomidorowa z czerwonym pesto i grzankami - składniki na grzanki: 

  • 4 kromki chleba tostowego
  • 2 łyżki masła
  • około 100 g tartego sera cheddar


Zupa pomidorowa z czerwonym pesto i grzankami - przepis:

  • W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, marchewkę i selera. Smaż na średniej mocy palnika przez około 10 minut, często mieszając. 
  • Do garnka dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż 2 minuty. 
  • Do garnka wlej bulion drobiowy, pomidory z puszki oraz sól i pieprz. 
  • Zupę zagotuj, przykryj garnek pokrywką i gotuj na niskiej mocy palnika przez 20 minut.
  • Zupę zdejmij z ognia, dodaj parmezan. Wymieszaj. Zupę zmiksuj blenderem na gładki krem. 
  • Przygotuj grzanki. Chleb tostowy przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj masłem. Na kromkach chleba rozłóż równomiernie ser cheddar. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 10 minut. 
  • Podpieczony chleb pokrój w kostkę. 
  • Zupę pomidorową podawaj z porcją czerwonego pesto i ciepłymi grzankami serowymi. 
Smacznego!
Zupa pomidorowa z czerwonym pesto i grzankami

Zupa pomidorowa z czerwonym pesto i grzankami

Zupa pomidorowa z czerwonym pesto i grzankami

niedziela, marca 12, 2023

Ekspresowy sernik gotowany

Ekspresowy sernik gotowany

Wyśmienity, łatwy i ekspresowy w przygotowaniu sernik gotowany z chrupiącą warstwą składającą się z płatków kukurydzianych z miodem. 
Ekspresowy sernik gotowany

Ekspresowy sernik gotowany - składniki na spód:

  • 250 g płatków kukurydzianych
  • 60 g masła
  • 3 łyżki miodu

Ekspresowy sernik gotowany - składniki na masę serową:

  • 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu (użyłam twarogu z wiaderka z Piątnicy i ten polecam; wybierz gęsty twaróg o wysokiej zawartości tłuszczu)
  • 5 jajek rozmiar M
  • 3 opakowania budyniu śmietankowego (proszek: 3 x 40 g)
  • 200 ml mleka
  • 100 g masła
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • opcjonalnie: 3/4 szklanki rodzynków lub innych bakalii
  • gorzkie kakao do oprószenia


Ekspresowy sernik gotowany - przepis:

  • Płatki kukurydziane zmiksuj blenderem na drobne okruchy. 
  • Do rondelka dodaj masło i miód. Podgrzewaj na niskiej mocy palnika do całkowitego roztopienia i dokładnego połączenia się składników. Mieszankę dodaj do płatków. Wymieszaj. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach 28 x 15 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wsyp połowę masy z płatkami kukurydzianymi, wyrównaj i dociśnij. Włóż do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  • Przygotuj masę serową. Twaróg zmiksuj z jajkami. 
  • Proszki budyniowe dokładnie rozmieszaj w mleku. 
  • Do garnka z grubym dnem dodaj masło i cukier. Gotuj na niskiej mocy palnika do momentu całkowitego roztopienia się masła. Do garnka dodaj twaróg zmiksowany z jajkami. Cały czas mieszając podgrzewaj masę do momentu, aż będzie gorąca. Dodaj mąkę ziemniaczaną wymieszaną w  mleku. Cały czas energicznie mieszaj do momentu, aż masa stanie się bardzo gorąca, zgęstnieje i zacznie przypominać swą konsystencją budyń. Odstaw na bok do lekkiego ostudzenia.
  • Połowę masy serowej wlej do tortownicy. Na masę wsyp pozostałą masę z płatkami kukurydzianymi, wyrównaj, wylej pozostałą masę serową. 
  • Sernik wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki. 
  • Wierzch słodzonego sernika oprósz przesianym przez sitko gorzkim kakao. 
Smacznego!
Ekspresowy sernik gotowany

Ekspresowy sernik gotowany

Ekspresowy sernik gotowany

Ekspresowy sernik gotowany


Źródło przepisu: niebonatalerzu.pl

piątek, marca 10, 2023

Kurczak z papryką i mozzarellą

Kurczak z papryką i mozzarellą

Przepis na kurczaka smażonego w ziołach sycylijskich z dodatkiem cebuli i papryki, zapiekanego z mozzarellą.
Kurczak z papryką i mozzarellą

Kurczak z papryką i mozzarellą - składniki:

  • 4 filety z piersi kurczaka (około 800 g)
  • 1 cebula 
  • 2 papryki czerwone lub 1 czerwona i 1 żółta
  • 1/3 szklanki bulionu drobiowego
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 75 g tartej mozzarelli
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła sycylijskie
  • olej do smażenia


Kurczak z papryką i mozzarellą - przepis:

  • Kurczaka oczyść. osusz i pokrój w kostkę. Dopraw solą, pieprzem i ziołami sycylijskimi.
  • Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć pokrojonego kurczaka, smaż do zarumienienia. Podsmażonego kurczaka przełóż na talerz. 
  • Na patelnię po smażeniu kurczaka wlej świeżą porcję oleju. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojoną w paski paprykę. Smaż na średniej mocy palnika przez około 10 minut. Pod koniec smażenia dopraw ziołami sycylijskimi. 
  • Teraz na patelnię wlej bulion i dodaj pomidory z puszki. Wymieszaj i gotuj przez 5 minut. Całość dopraw solą i pieprzem. Warzywa przełóż na talerz. Odłóż na bok.
  • Na patelnię przełóż wcześniej przygotowanego kurczaka. Na kurczaka wyłóż cebulę z papryką. Całość posyp tartą mozzarellą.
  • Patelnię z kurczakiem i warzywami włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 10 minut. 
  • Gotowe danie posyp posiekaną natką pietruszki. 
Smacznego!
Kurczak z papryką i mozzarellą

Kurczak z papryką i mozzarellą

Kurczak z papryką i mozzarellą

Kurczak z papryką i mozzarellą

sobota, lutego 25, 2023

Gołąbki bez zawijania w sosie pieczarkowym

Gołąbki bez zawijania w sosie pieczarkowym

Wyśmienite, szybkie w przygotowaniu gołąbki bez zawijania zapieczone w sosie pieczarkowym.
Gołąbki bez zawijania w sosie pieczarkowym

Gołąbki bez zawijania w sosie pieczarkowym - składniki na gołąbki:

  • 350 g białej kapusty
  • 125 g ryżu
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • sól i pieprz
  • mąka do obtoczenia gołąbków
  • olej do smażenia

Gołąbki bez zawijania w sosie pieczarkowym - składniki na sos pieczarkowy: 

  • 500 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 szklanka bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 150 ml śmietany kremówki 30%
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia


Gołąbki bez zawijania w sosie pieczarkowym - przepis:

  • Kapustę czyść, obierz z twardych liści i zetrzyj na dużych oczkach tarki. 
  • Ryż ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pozostaw do ostudzenia.
  • Na patelni rozgrzej olej, wrzuć drobno posiekaną cebulę, smaż do zeszklenia.
  • Do miski przełóż mięso mielone, dodaj jajko, kapustę, ryż, zeszkloną cebulę, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki oraz sól i pieprz. Całość wyrób na jednolitą masę. 
  • Lekko zwilżonymi dłońmi formuj gołąbki. Każdego gołąbka obtocz w mące.
  • Na patelni rozgrzej olej. Gołąbki obsmaż z obu stron na delikatnie brązowy kolor.
  • Usmażone gołąbki przełóż do naczynia żaroodpornego.
  • Przygotuj sos. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć drobno posiekaną cebulę. Smaż do zeszklenia. Na patelnię dodaj pokrojone w plasterki pieczarki. Smaż 10-12 minut - do całkowitego odparowania płynu. Dopraw solą i pieprzem. Wlej bulion, dodaj musztardę i śmietanę kremówkę. Zagotuj. Zmniejsz moc palnika i gotuj jeszcze przez 5 minut, często mieszając.
  • Ułożone w naczyniu żaroodpornym gołąbki zalej sosem pieczarkowym. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę. 
Smacznego!
Gołąbki bez zawijania w sosie pieczarkowym

Gołąbki bez zawijania w sosie pieczarkowym

Gołąbki bez zawijania w sosie pieczarkowym

Gołąbki bez zawijania w sosie pieczarkowym

Gołąbki bez zawijania w sosie pieczarkowym

czwartek, lutego 23, 2023

Placki z jogurtem greckim i sosem truskawkowym

Placki z jogurtem greckim i sosem truskawkowym

Wyśmienite, puszyste placki jogurtowe podane w towarzystwie bitej śmietany z jogurtem greckim i sosem truskawkowym. Prawdziwe niebo w gębie!
Placki z jogurtem greckim i sosem truskawkowym


Placki z jogurtem greckim i sosem truskawkowym - składniki na placki:

  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • szczypta soli
  • 3 jajka rozmiar M
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka jogurtu greckiego 
  • 1 szklanka mleka

Placki z jogurtem greckim i sosem truskawkowym - składniki na sos truskawkowy:

  • 250 g truskawek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 

Placki z jogurtem greckim i sosem truskawkowym - składniki na bitą śmietanę z jogurtem greckim:

  • 3/4 szklanki śmietany kremówki 30%
  • 1,5 łyżeczki cukru pudru
  • 0,5 szklanki jogurtu greckiego

Placki z jogurtem greckim i sosem truskawkowym - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj placki. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier i szczyptę soli. Odłóż na bok.
  • Do drugiej miski wbij jajka, dodaj ekstrakt waniliowy i jogurt grecki. Miksuj do uzyskania gęstej i puszystej masy. Wlej mleko, krótko zmiksuj. 
  • Do mokrych składników dodaj suche. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników. 
  • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując niewielkie placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
  • Do rondelka przełóż truskawki, cukier i ekstrakt waniliowy. Całość doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz moc palnika i duś przez około 10 minut - do lekkiego rozpadnięcia się  truskawek i zgęstnienia sosu.   
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Dodaj jogurt grecki, krótko zmiksuj. 
  • Placki podawaj z bitą śmietaną z jogurtem i sosem truskawkowym.       
Smacznego!
Placki z jogurtem greckim i sosem truskawkowym

Placki z jogurtem greckim i sosem truskawkowym

Placki z jogurtem greckim i sosem truskawkowym

Placki z jogurtem greckim i sosem truskawkowym

Placki z jogurtem greckim i sosem truskawkowym

Placki z jogurtem greckim i sosem truskawkowym

poniedziałek, lutego 20, 2023

Danie jednogarnkowe z makaronem i kurczakiem

Danie jednogarnkowe z makaronem i kurczakiem

Ekspresowe w przygotowaniu danie jednogarnkowe z makaronem w roli głównej z dodatkiem kurczaka i kremowego sosu to świetny pomysł pyszny i szybki obiad.
Danie jednogarnkowe z makaronem i kurczakiem


Danie jednogarnkowe z makaronem i kurczakiem - składniki:

  • 3 filety z piersi kurczaka (około 750 g)
  • 2 cebule
  • 500 g makaronu
  • 3 szklanki bulionu drobiowego
  • 50 g masła
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • 50 g serka śmietankowego typu Twój Smak czy Almette
  • 50 g tartego parmezanu
  • olej do smażenia
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, czosnek granulowany, zioła włoskie
  • natka pietruszki do oprószenia


Danie jednogarnkowe z makaronem i kurczakiem - przepis: 

  • Sól, pieprz, słodką paprykę, czosnek granulowany i zioła włoskie wymieszaj ze sobą.
  • Kurczaka oczyść, osusz i pokrój w kostkę. Powstałą mieszanką pokrój kurczaka. 
  • Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć drobno posiekaną cebulę, smaż 3 minuty. Następnie dodaj kurczaka, smaż do zarumienienia. Kurczaka z cebulą zdejmij z patelni, odłóż na bok. 
  • Na patelnię wlej bulion i dodaj suchy makaron. Zagotuj. Patelnię przykryj pokrywką, ustaw na niską moc palnika i gotuj przez około 13 minut - do miękkości makaronu. 
  • Na patelnię dodaj masło, wlej śmietankę, dodaj serek śmietankowy i tarty parmezan. Dodaj podsmażonego kurczaka z cebulą. Wymieszaj, gotuj jeszcze kilka minut, do momentu odpowiedniego zredukowania sosu. 
  • Wierzch makaronu posyp posiekaną natką pietruszki. 
Smacznego!
Danie jednogarnkowe z makaronem i kurczakiem

Danie jednogarnkowe z makaronem i kurczakiem

Danie jednogarnkowe z makaronem i kurczakiem

Danie jednogarnkowe z makaronem i kurczakiem

niedziela, lutego 19, 2023

Szarlotka

Szarlotka

Przepis na tradycyjną szarlotkę na kruchym cieście z dużą ilością jabłek i bezową pianką. 
Szarlotka



Szarlotka - składniki na kruche ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g masła
  • 5 żółtek 
  • szczypta soli

Szarlotka - składniki na warstwę z jabłkami:

  • 2 kg jabłek
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 2 łyżki bułki tartej

Szarlotka - składniki na bezę: 

  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki budyniu waniliowego (proszku)
  • szczypta soli


Szarlotka - przepis: 

  • W pierwszej kolejności przygotuj kruche ciasto. Do miski wsyp mąkę, dodaj cukier, proszek do pieczenia, żółtka, szczyptę soli i pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło. 
  • Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto podziel w proporcji 2:3. Większą częścią ciasta wylep dno formy o wymiarach 25 x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do lodówki na 30 minut. Mniejszą część ciasta uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i włóż do zamrażarki na minimum 45 minut.
  • Wyjmij formę z ciastem z lodówki, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut. Pozostaw do ostudzenia. 
  • Przygotuj warstwę z jabłkami. Jabłka obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Jabłka przełóż do garnka wraz z cukrem, cynamonem i sokiem z cytryny. Wymieszaj i duś przez około 10 minut.
  • Podpieczony spód posyp bułką tartą przesianą przez sitko. Wyłóż duszone jabłka. 
  • Przygotuj bezę. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania, wciąż miksując, stopniowo dodawaj cukier. Kolejno wlej sok z cytryny i dodaj proszek budyniowy. Krótko zmiksuj. 
  • Ubitą pianę wyłóż na warstwę jabłek. 
  • Na pianę zetrzyj, na dużych oczkach tarki, pozostałe ciasto schłodzone w zamrażalniku. 
  • Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 45 minut.
Smacznego!
Szarlotka

Szarlotka

Szarlotka

Szarlotka

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger