niedziela, maja 21, 2023

Kostka hiszpańska

Kostka hiszpańska

Obłędnie pyszne ciasto na biszkopcie kakaowym składające się z kremu czekoladowo-maślanego z bezami oraz kremem śmietankowym. Kostka hiszpańska to najlepsze ciasto na wyjątkowe okazje!
Kostka hiszpańska

Kostka hiszpańska - składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 106 g cukru
  • 80 g mąki pszennej tortowej
  • 26 g kakao
  • 26 ml oleju
  • do nasączenia: 0,5 szklanki wody + 3 łyżki wódki lub likieru kawowego (polecam likier)

Kostka hiszpańska - składniki na krem czekoladowy z bezami:

  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 180 ml mleka
  • 350 g masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki wódki
  • 3 łyżki miałkiej, sproszkowanej kawy
  • 300 g suchych bez

Kostka hiszpańska - składniki na krem śmietankowy:

  • 800 ml śmietany kremówki 30%
  • 2,5 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki zimnej wody
  • 3 łyżki cukru pudru

Pozostałe składniki:

  • około 200 g powideł śliwkowych
  • 75 g gorzkiej czekolady


Kostka hiszpańska - przepis:

  • W pierwszej kolejności upiecz biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Dodaj żółtka, krótko zmiksuj. Dodaj mąkę pszenną przesianą z kakao. Delikatnie wymieszaj łyżką lub rózgą. Cienkim strumieniem wlej olej, ponownie delikatnie wymieszaj. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wylej do formy.
  • Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 165 stopni Celsjusza i piecz przez około 35 minut - do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostaw biszkopt do całkowitego ostudzenia.
  • Przygotuj krem czekoladowy z bezami. W rondelku zagotuj mleko. Zdejmij z ognia. Dodaj posiekaną gorzką i mleczną czekoladę. Mieszaj do momentu całkowitego rozpuszczenia się czekolad. Pozostaw do ostudzenia. Czekolady muszą osiągnąć temperaturę pokojową i pozostawać płynne.
  • Miękkie masło zmiksuj z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę. Dodaj wódkę i sproszkowaną kawę. Zmiksuj.
  • Cienkim strumieniem, cały czas miksując, wlej roztopione czekolady. 
  • Do kremu podaj pokruszone bezy, wymieszaj. 
  • Przygotuj krem śmietankowy. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Dodaj przesiany cukier puder. Krótko zmiksuj. Pod koniec miksowania cienkim strumieniem wlej żelatynę.
  • Złóż ciasto. Ostudzony biszkopt obficie nasącz mieszanką wody z wódką lub likierem kawowym. Blat biszkoptu posmaruj powidłami śliwkowymi. Równomiernie rozłóż krem czekoladowy z bezami. Na wierzchu wyłóż krem śmietankowy, wyrównaj. Wierzch ciasta oprósz startą na dużych oczkach tarki czekoladą. Kostkę hiszpańską włóż na całą noc do lodówki.
Smacznego!
Kostka hiszpańska
Kostka hiszpańska
Kostka hiszpańska
Kostka hiszpańska
Kostka hiszpańskaKostka hiszpańska

czwartek, maja 18, 2023

Surówka z marchewki i ogórków kiszonych

Surówka z marchewki i ogórków kiszonych

Ekspresowa w przygotowaniu, ciekawa w smaku surówka z marchewki i ogórka kiszonego z dodatkiem czerwonej cebuli. 
Surówka z marchewki i ogórków kiszonych


Surówka z marchewki i ogórków kiszonych - składniki:

  • 1 kg marchewki
  • 0,5 kg ogórków kiszonych
  • 1 cebula czerwona
  • 1/3 szklanki oleju
  • przyprawy: sól, pieprz, szczypta cukru 


Surówka z marchewki i ogórków kiszonych - przepis:

  • Marchewkę obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki. 
  • Ogórka zetrzyj na średnich oczkach tarki. 
  • Cebulę drobno posiekaj. 
  • Do miski przełóż marchewkę, ogórka, cebulę, wlej olej, dopraw solą, pieprzem i cukrem. Dokładnie wymieszaj. 
Smacznego!
Surówka z marchewki i ogórków kiszonych

Surówka z marchewki i ogórków kiszonych

Surówka z marchewki i ogórków kiszonych

wtorek, maja 16, 2023

Makaron z kurczakiem, cukinią, pieczarkami i suszonymi pomidorami

Makaron z kurczakiem, cukinią, pieczarkami i suszonymi pomidorami

Wyśmienity makaron z kurczakiem, cukinią, pieczarkami i suszonymi pomidorami w śmietanowym sosie z parmezanem. 
Makaron z kurczakiem, cukinią, pieczarkami i suszonymi pomidorami

Makaron z kurczakiem, cukinią, pieczarkami i suszonymi pomidorami - składniki:

  • 400 g makaronu (użyłam makaronu ze szpinakiem i suszonymi pomidorami, ale może być zwykły)
  • 3 filety z piersi kurczaka (około 700 g)
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 350 g pieczarek
  • 2 małe cukinie
  • około 100 g suszonych pomidorów z oleju
  • 180 g świeżego szpinaku
  • 0,5 szklanki bulionu drobiowego
  • 250 ml śmietanki 18%
  • 150 g kwaśnej śmietany 18%
  • 0,5 szklanki tartego parmezanu
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Makaron z kurczakiem, cukinią, pieczarkami i suszonymi pomidorami - przepis:

  • W pierwszej kolejności ugotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. 
  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój w kostkę. Dopraw solą i pieprzem. Wrzuć na dobrze rozgrzany olej, smaż do zarumienienia, odłóż na bok. 
  • Na patelnię wrzuć drobno posiekaną cebulę oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki oraz pokrojoną w półplasterki cukinię. Smaż przez około 8-10 minut. Dodaj pokrojone w paski suszone pomidory i dodaj szpinak. Smaż 5 minut. Na patelnię dodaj podsmażonego kurczaka. Całość dopraw solą i pieprzem. 
  • Na patelnię wlej bulion, dodaj śmietankę oraz kwaśną śmietanę. Dokładnie wymieszaj. Gotuj 5 minut. 
  • Teraz dodaj parmezan, posiekaną natkę pietruszki oraz ugotowany makaron. Dokładnie wymieszaj. 
Smacznego!
Makaron z kurczakiem, cukinią, pieczarkami i suszonymi pomidorami

Makaron z kurczakiem, cukinią, pieczarkami i suszonymi pomidorami

Makaron z kurczakiem, cukinią, pieczarkami i suszonymi pomidorami

poniedziałek, maja 15, 2023

Sałatka z kaszy jęczmiennej z pomidorkami koktajlowymi i ciecierzycą

Sałatka z kaszy jęczmiennej z pomidorkami koktajlowymi i ciecierzycą

Pyszna, zdrowa i pożywna sałatka z kaszy jęczmiennej z dodatkiem pomidorków koktajlowych, ogórka, ciecierzycy oraz dressingiem cytrynowym. 
Sałatka z kaszy jęczmiennej z pomidorkami koktajlowymi i ciecierzycą


Sałatka z kaszy jęczmiennej z pomidorkami koktajlowymi i ciecierzycą - składniki:

  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej
  • 500 g pomidorków koktajlowych
  • 1 ogórek szklarniowy
  • 1 puszka ciecierzycy (masa po odsączeniu: 240 g)
  • 0,5 czerwonej cebuli
  • 1 mały pęczek natki pietruszki

Składniki na dressing cytrynowy:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2,5 łyżki soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu


Sałatka z kaszy jęczmiennej z pomidorkami koktajlowymi i ciecierzycą - przepis:

  • W pierwszej kolejności ugotuj kaszę jęczmienną. Kaszę wsyp na sito i przepłucz ciepłą wodą. W garnku zagotuj 2 i 1/3 szklanki wody z dwoma łyżkami oleju i szczyptą soli. Na wrzącą wodę wrzuć kaszę, zamieszaj i poczekaj aż się zagotuje. Zmniejsz moc palnika, przykryj garnek pokrywką i gotuj przez około 17 minut. Wyłącz gaz, pozostaw garnek pod przykryciem jeszcze przez 15 minut. Odkryj garnek i odstaw kaszę do całkowitego ostudzenia.
  • Przygotuj dressing. Do słoika wlej oliwę z oliwek, sok z cytryny, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, musztardę oraz sól i pieprz. Słoik zakręć pokrywką i energicznie wstrząśnij. 
  • Do ostudzonej kaszy dodaj pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe, pokrojonego w kostkę ogórka, odsączoną ciecierzycę, drobno posiekaną cebulę czerwoną, posiekaną natkę pietruszki oraz dressing cytrynowy. Dokładnie wymieszaj. 
Smacznego!
Sałatka z kaszy jęczmiennej z pomidorkami koktajlowymi i ciecierzycą

Sałatka z kaszy jęczmiennej z pomidorkami koktajlowymi i ciecierzycą

Sałatka z kaszy jęczmiennej z pomidorkami koktajlowymi i ciecierzycą

Sałatka z kaszy jęczmiennej z pomidorkami koktajlowymi i ciecierzycą

niedziela, maja 14, 2023

Kotlety mielone z serem żółtym i pieczarkami

Kotlety mielone z serem żółtym i pieczarkami

Pyszne, soczyste i aromatyczne kotlety mielone wzbogacone o podsmażone z cebulą pieczarki oraz żółty ser. 
Kotlety mielone z serem żółtym i pieczarkami

Kotlety mielone z serem żółtym i pieczarkami - składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 3 duże cebule
  • 500 g pieczarek
  • 350 g sera żółtego
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 jajka rozmiar L
  • 50 ml mleka
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, czosnek granulowany, majeranek
  • bułka tarta do obtoczenia kotletów
  • olej do smażenia


Kotlety mielone z serem żółtym i pieczarkami - przepis:

  • Na dobrze rozgrzany olej wrzuć drobno posiekaną cebulę. Smaż do zeszklenia. Wrzuć starte na dużych oczkach tarki pieczarki. Dopraw solą i pieprzem. Smaż do całkowitego odparowania wody. Pozostaw do ostudzenia.
  • Do dużej miski przełóż mięso mielone, ostudzone pieczarki z cebulą, starty na dużych oczkach tarki ser żółty, posiekaną natkę pietruszki, jajka, mleko oraz przyprawy: sól, pieprz, słodką paprykę, czosnek granulowany i majeranek. Dokładnie wyrób.
  • Z masy mięsnej formuj kotlety i obtaczaj je w bułce tartej. 
  • Kotlety smaż na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia. 
Smacznego!
Kotlety mielone z serem żółtym i pieczarkami

Kotlety mielone z serem żółtym i pieczarkami

Kotlety mielone z serem żółtym i pieczarkami

sobota, maja 13, 2023

Ciasto z kremem budyniowym i galaretką

Ciasto z kremem budyniowym i galaretką

Pyszne ciasto na biszkopcie z kremową  masą budyniową z kostkami galaretki malinowej i kremem śmietankowym. 
Ciasto z kremem budyniowym i galaretką

Ciasto z kremem budyniowym i galaretką - składniki na biszkopt: 

  • 4 jajka
  • 106 g cukru
  • 80 g mąki pszennej tortowej
  • 26 g mąki ziemniaczanej
  • 26 g oleju

Ciasto z kremem budyniowym i galaretką - składniki na krem budyniowy:

  • 500 ml mleka
  • 75 g cukru
  • 1,5 łyżki cukru waniliowego
  • 3 żółtka z jajek rozmiar L
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła
  • 1 galaretka malinowa

Ciasto z kremem budyniowym - składniki na masę śmietankową:

  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 szklanka wrzątku
  • 2 galaretki malinowe
  • dodatkowo: około 50 g białej czekolady

Ciasto z kremem budyniowym i galaretką - przepis: 

  • W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Dodaj żółtka, krótko zmiksuj. Dodaj mąkę przesianą z mąką ziemniaczaną. Delikatnie wymieszaj łyżką lub rózgą. Cienkim strumieniem wlej olej, ponownie krótko, delikatnie wymieszaj. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wylej do formy. UWAGA! Użyłam formy 20 x 20 cm, dlatego moje ciasto jest dość wysokie, ale z powodzeniem można użyć większej formy. 
  • Formę  z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 165 stopni Celsjusza i piecz przez około 35 minut - do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostaw biszkopt do całkowitego ostudzenia.
  • Przygotuj krem budyniowy. W rondelku zagotuj 350 ml mleka wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Do wysokiego naczynia wlej pozostałe 150 ml mleka, dodaj żółtka, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Zmiksuj na jasną i puszystą masę. Powstałą mieszankę wlej do gotującego się mleka i cały czas mieszając, gotuj budyń przez około 3 minuty na niewielkiej mocy palnika, aż stanie się gęsty. Budyń przykryj folią spożywczą i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • W międzyczasie przygotuj galaretkę malinową. Galaretkę rozpuść we wrzątku, przelej do dwóch głębokich talerzy. Pozostaw do ostudzenia, a następnie włóż do lodówki do całkowitego stężenia. Stężoną  galaretkę pokrój w dość małą kostkę. 
  • Miękkie masło utrzyj na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawaj do masła ostudzony budyń.
  • Do masy budyniowej dodaj pokrojoną w kostkę galaretkę, dokładnie wymieszaj. 
  • Przygotuj krem śmietankowy. Galaretki rozpuść we wrzątku. Pozostaw do ostudzenia. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. 
  • Do ostudzonej galaretki dodaj łyżkę ubitej kremówki. Energicznie wymieszaj. Mieszankę dodaj  do ubitej śmietany, krótko wymieszaj. 
  • Złóż ciasto. Na ostudzony biszkopt wyłóż masę budyniową z galaretką, wyrównaj. Następnie wyłóż masę śmietankową. Wyrównaj. Wierzch ciasta oprósz startą na dużych oczkach tarki białą  czekoladą. 
  • Ciasto włóż na minimum 8 godzin do lodówki. 

Smacznego!
Ciasto z kremem budyniowym i galaretką

Ciasto z kremem budyniowym i galaretką

Ciasto z kremem budyniowym i galaretką

Ciasto z kremem budyniowym i galaretką

Ciasto z kremem budyniowym i galaretką

Ciasto z kremem budyniowym i galaretką

czwartek, maja 11, 2023

Zapiekanka makaronowa z posypką z krakersów

Zapiekanka makaronowa z posypką z krakersów

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem w kremowym sosie śmietanowym z aromatyczną posypką z pikantnych krakersów i parmezanu.
Zapiekanka makaronowa z posypką z krakersów


Zapiekanka makaronowa z posypką z krakersów - składniki:

  • 400 g makaronu penne
  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500 g)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 4 szklanki bulionu drobiowego
  • 1 szklanka śmietany kremówki 30%
  • 135 g serka puszystego śmietankowego typu Twój Smak lub Almette 
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła sycylijskie
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • masło klarowane

Zapiekanka makaronowa z posypką z krakersów - składniki na posypkę:

  • 2 szklanki pokruszonych krakersów pikantnych
  • 0,5 szklanki tartego parmezanu 
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Zapiekanka makaronowa z posypką z krakersów - przepis: 

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. 
  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój w kostkę. Dopraw solą i pieprz. Smaż do zarumienienia na dobrze rozgrzanym maśle. Odstaw na bok.
  • Na patelni rozgrzej masło klarowane. Wrzuć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Na patelnię dodaj mąkę i przyprawę sycylijską. Smaż jeszcze 3 minuty. 
  • Do rondelka wlej bulion, śmietanę kremówkę i serek. Mieszankę doprowadź do wrzenia. Wlej na patelnię wraz z makaronem i kurczakiem. Dodaj sól, pieprz oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. 
  • Przygotuj posypkę z krakersów. W dużej misce wymieszaj pokruszone krakersy, parmezan, roztopione masło oraz natkę pietruszki. 
  • Jeśli posiadasz patelnię, w której można piec, kontynuuj przygotowywanie zapiekanki bez przekładania jej do innego naczynia. W przeciwnym razie przełóż zapiekankę do lekko natłuszczonego olejem lub masłem naczynia żaroodpornego. 
  • Zapiekankę posyp przygotowaną kruszonką, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut. 

Smacznego!
Zapiekanka makaronowa z posypką z krakersów

Zapiekanka makaronowa z posypką z krakersów

Zapiekanka makaronowa z posypką z krakersów

Zapiekanka makaronowa z posypką z krakersów

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger