poniedziałek, 28 stycznia 2019

Popękane ciasteczka migdałowe

Delikatne, lekkie, popękane ciasteczka migdałowe to doskonały dodatek do kawy lub herbaty. Mocno migdałowe, chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku, idealne dla wielbicieli migdałowych smaków i nie tylko. Pycha!

ciasteczka migdałowe

Ciasteczka migdałowe - składniki

  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka miękkiego masła
  • 0,5 łyżeczki soku z cytryny
  • 150 g zmielonych migdałów
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • cukier puder do obtaczania ciasteczek

Jak zrobić popękane ciasteczka migdałowe?

  • Jajko utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę. 
  • Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, masło, sok z cytryny, zmielone migdały i aromat waniliowy. Szybko zagnieć ciasto (będzie się mocno kleiło, ale tak ma być).
  • Ciasto przykryj folią spożywczą i włóż na godzinę do lodówki.
  • Z ciasta formuj niewielkie kulki i obtaczaj je w cukrze pudrze.
  • Każdą kulkę delikatnie spłaszcz i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Ciastka włóż do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
Smacznego!
ciasteczka migdałowe

1 komentarz:

  1. Takie ciasteczka z przyjemnością się je do popołudniowej kawy, poprosimy o zestaw!

    OdpowiedzUsuń