Delikatne, lekkie, popękane ciasteczka migdałowe to doskonały dodatek do kawy lub herbaty. Mocno migdałowe, chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku, idealne dla wielbicieli migdałowych smaków i nie tylko. Pycha!
Ciasteczka migdałowe - składniki
- 1 jajko
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżka miękkiego masła
- 0,5 łyżeczki soku z cytryny
- 150 g zmielonych migdałów
- kilka kropel aromatu waniliowego
- cukier puder do obtaczania ciasteczek
Jak zrobić popękane ciasteczka migdałowe?
- Jajko utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę.
- Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, masło, sok z cytryny, zmielone migdały i aromat waniliowy. Szybko zagnieć ciasto (będzie się mocno kleiło, ale tak ma być).
- Ciasto przykryj folią spożywczą i włóż na godzinę do lodówki.
- Z ciasta formuj niewielkie kulki i obtaczaj je w cukrze pudrze.
- Każdą kulkę delikatnie spłaszcz i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ciastka włóż do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
Smacznego!
Takie ciasteczka z przyjemnością się je do popołudniowej kawy, poprosimy o zestaw!
OdpowiedzUsuń