wtorek, 4 sierpnia 2020

Pikantne ogórki z chili (bez pasteryzacji)

Mocno pikantne ogórki z chili i czosnkiem, niewymagające pasteryzowania, to prawdziwy hit w moim domu! Każdego roku przygotowuję je z co najmniej potrójnej porcji, bo znikają w mig. Polecam!
Pikantne ogórki z chili (bez pasteryzacji)

Pikantne ogórki z chili (bez pasteryzacji) - składniki: 

  • 3 kg ogórków gruntowych
  • 4 łyżki soli
  • 1,5 szklanki octu 10%
  • 8 łyżek oleju
  • 3,5 szklanki cukru
  • 1 główka czosnku
  • 1 opakowanie chili (15 g)

Jak zrobić pikantne ogórki z chili (bez pasteryzacji)?

  • Ogórki dobrze umyj i pokrój w dość grube plastry. Zasyp solą, wymieszaj i odstaw w chłodne miejsce na 8 godzin. Po upływie tego czasu odlej wodę z ogórków.
  • Przygotuj zalewę. Ząbki czosnku obierz i pokrój w cienkie plasterki. Do garnka wlej ocet, olej, dodaj cukier, chili i pokrojone ząbki czosnku. Całość zagotuj. Do zalewy dodaj pokrojone ogórki, wymieszaj i ponownie zagotuj. 
  • Ogórki z zalewą odstaw na około 8 godzin, co pewien czas przemieszaj zawartość garnka.
  • Ogórki przełóż do słoików. Nie pasteryzuj!
Smacznego!
Pikantne ogórki z chili (bez pasteryzacji)
Pikantne ogórki z chili (bez pasteryzacji)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz