czwartek, 1 października 2020

Kebabowa zapiekanka makaronowa

Pyszna, pożywna i aromatyczna zapiekanka makaronowa z kurczakiem doprawionym przyprawą gyros, z dodatkiem warzyw: pieczarek, papryki i cebuli, wyśmienitego sosu jogurtowego z majonezem i ketchupem oraz żółtym serem. 
Kebabowa zapiekanka makaronowa




Kebabaowa zapiekanka makaronowa - składniki:

  • 500 g makaronu
  • 2 filety z piersi kurczaka (około 600 g)
  • 500 g pieczarek
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 6 łyżek jogurtu naturalnego
  • 6 łyżek majonezu
  • 4 łyżki pikantnego ketchupu
  • 2 małe cebule czerwone
  • 250 g sera żółtego
  • przyprawa kebab gyros
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić kebabową zapiekankę makaronową?

  • W pierwszej kolejności ugotuj makaron al dente.
  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój w kostkę. Obficie dopraw przyprawą gyros i przesmaż na dobrze rozgrzanym oleju, na dość dużej mocy palnika.
  • Na patelni po smażeniu kurczaka ponownie rozgrzej niewielką ilość oleju, wrzuć oczyszczone i pokrojone pieczarki. Smaż przez około 7 minut. Kolejno dodaj pokrojoną w kostkę paprykę. Całość smaż przez 5 minut.
  • Zrób sos. W miseczce wymieszaj ze sobą jogurt, majonez i ketchup.
  • Do naczynia żaroodpornego przełóż połowę makaronu, kolejno wyłóż warzywa, następnie drobno pokrojoną surową cebulę, kolejno wyłóż mięso i pozostałą część makaronu. Całość zalej przygotowanym sosem, a wierzch zapiekanki posyp serem żółtym startym na dużych oczkach tarki.
  • Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na zapiekanki:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz