czwartek, 15 października 2020

Pierś z kurczaka w sosie pieczarkowym

Pierś z kurczaka w sosie pieczarkowym ze śmietanką i kremowym serkiem to świetny pomysł na szybki i smaczny obiad. Mięso jest miękkie i soczyste, a powstały sos - pyszny, kremowy i aromatyczny.
Pierś z kurczaka w sosie pieczarkowym


Pierś z kurczaka w sosie pieczarkowym - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 0,5 kg pieczarek
  • 3/4 szklanki bulionu warzywnego
  • 200 ml śmietanki 18%
  • 100 g serka śmietankowego (użyłam Twój Smak)
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • przyprawy: sól i pieprz
  • dodatkowo: olej do smażenia


Jak zrobić pierś z kurczaka w sosie pieczarkowym?

  • Pierś z kurczaka umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Dopraw solą i pieprzem. 
  • Kawałki kurczaka przesmaż na dobrze rozgrzanym oleju. 
  • Zdejmij mięso z patelni, wrzuć drobno posiekaną cebulę i smaż do zeszklenia. Kolejno dodaj oczyszczone i pokrojone w półplasterki pieczarki i smaż przez około 10 minut. 
  • Następnie dodaj 3/4 szklanki bulionu warzywnego. Do sosu włóż kurczaka i całość gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 10 minut. 
  • Do miseczki wlej śmietankę, serek i kilka łyżek gorącego sosu. Dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną mieszankę wlej do mięsa. Sos dopraw solą i pieprzem. Gotuj jeszcze przez 5 minut.
  • Przed podaniem oprósz danie posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!


Polecam Ci również inne przepisy na dania z kurczakiem:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz