sobota, kwietnia 30, 2022

Makaron ze szpinakiem i parmezanem

Makaron ze szpinakiem i parmezanem

Pyszny makaron ze szpinakiem, parmezanem i sosem jajecznym. 
Makaron ze szpinakiem i parmezanem


Makaron ze szpinakiem i parmezanem - składniki:

  • 300 g makaronu penne
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 60 g tartego parmezanu
  • 2 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 150 g świeżego szpinaku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • przyprawy: sól, pieprz, wędzona papryka, gałka muszkatołowa
  • dodatkowo, do podania: garść tartego parmezanu

Makaron ze szpinakiem i parmezanem - przepis:

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po gotowaniu odcedź makaron, pozostawiając jednak 1 szklankę wody.
  • Do wysokiego naczynia dodaj żółtka, jajko i starty parmezan. Ubij mikserem na puszystą masę. Dodaj pół szklanki wody pozostałej po gotowaniu makaronu. Wymieszaj.
  • Na patelni roztop masło. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, smaż do zeszklenia. Dodaj szpinak. Smaż 2 minuty. Dopraw solą, pieprzem, wędzoną papryką i gałką muszkatołową. Dodaj sok z cytryny, wymieszaj. Na patelnię dodaj makaron, wymieszaj. 
  • Na patelnię dodaj sos jajeczny. Wymieszaj. Wlej pozostałe pół szklanki wody po gotowaniu, ponownie wymieszaj.
  • Makaron ze szpinakiem podawaj z posypanym na wierzchu parmezanem.
Smacznego!
Makaron ze szpinakiem i parmezanem

Makaron ze szpinakiem i parmezanem

Makaron ze szpinakiem i parmezanem

piątek, kwietnia 29, 2022

Ciasto z serkiem homogenizowanym i owocami leśnymi

Ciasto z serkiem homogenizowanym i owocami leśnymi

Pyszne, lekkie, orzeźwiające ciasto na biszkopcie z dodatkiem galaretki, owoców leśnych i kremowej masy z serka homogenizowanego.
Ciasto z serkiem homogenizowanym i owocami leśnymi


Składniki na biszkopt:

  • 3 jajka rozmiar M
  • 3 płaskie łyżki mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka oleju
  • szczypta soli

Składniki na warstwę z galaretką:

  • 3 galaretki o smaku owoców leśnych
  • 4 szklanki wrzątku
  • 450 g mrożonych owoców leśnych

Składniki na warstwę z serkiem homogenizowanym:

  • 1200 g serka homogenizowanego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4,5 łyżki żelatyny
  • 2/3 szklanki wody
  • dodatkowo: około 50 g gorzkiej czekolady


Ciasto z serkiem homogenizowanym i owocami leśnymi - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek  Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier i miksuj do momentu, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Do ubitych białek stopniowo dodawaj żółtka. Dodaj również olej. Krótko zmiksuj. Do masy jajecznej dodaj przesianą mąkę. Delikatnie wymieszaj przy pomocy szpatułki. Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut. Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika. Biszkopt wyjmij z piekarnika po 10 minutach od jego wyłączenia.
  • Przygotuj warstwę z galaretką. Galaretki malinowe rozpuść w 4 szklankach wrzątku. Pozostaw do ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki do lekkiego stężenia. Dodaj mrożone owoce leśne, szybko wymieszaj i wylej na ostudzony biszkopt. Wstaw do lodówki do całkowitego stężenia warstwy z galaretką. 
  • Przygotuj warstwę z serkiem homogenizowanym. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się. 
  • Serek homogenizowany zmiksuj z cukrem pudrem. Cienkim strumieniem wlej do masy żelatynę. Całość krótko zmiksuj. Masę wylej na warstwę z galaretką. 
  • Wierzch ciasta udekoruj czekoladą startą na dużych oczkach tarki.
Smacznego!
Ciasto z serkiem homogenizowanym i owocami leśnymi

Ciasto z serkiem homogenizowanym i owocami leśnymi

czwartek, kwietnia 28, 2022

Kurczak w marynacie ketchupowej i sosie sojowym

Kurczak w marynacie ketchupowej i sosie sojowym

Wyśmienity pieczony kurczak w marynacie z ketchupu, musztardy, miodu i sosu sojowego.
Kurczak w marynacie ketchupowej i sosie sojowym



Kurczak w marynacie ketchupowej i sosie sojowym - składniki:

  • 8 podudzi (pałek z kurczaka)
  • 4 nogi z kurczaka
  • 6 łyżek pikantnego ketchupu
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 4 łyżki miodu
  • 5 łyżek oleju
  • 3 łyżki ulubionej przyprawy do kurczaka
  • 6 ząbków czosnku
  • sól i pieprz


Kurczak w marynacie ketchupowej i sosie sojowym - przepis:

  • Podudzia i nogi kurczaka oczyść i osusz.
  • Przygotuj marynatę. W misce wymieszaj ketchup, musztardę, sos sojowy, miód, olej, przyprawę do kurczaka, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz sól i pieprz. 
  • Oczyszczone mięso dokładnie pokryj z każdej strony marynatą.
  • Zamarynowanego kurczaka wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
  • Kurczaka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostałą w naczyniu po kurczaku marynatą polej poukładane na blasze mięso.
  • Kurczaka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut, po tym czasie przykryj mięso folią aluminiową i piecz 45 minut, następnie ponownie odkryj kurczaka i piecz jeszcze przez 15 minut. 
Smacznego!
Kurczak w marynacie ketchupowej i sosie sojowym

Kurczak w marynacie ketchupowej i sosie sojowym

Kurczak w marynacie ketchupowej i sosie sojowym

wtorek, kwietnia 26, 2022

Zapiekanka makaronowa z szynką, cukinią i papryką

Zapiekanka makaronowa z szynką, cukinią i papryką

Zapiekanka makaronowa z szynką, papryką, cukinią, sosem śmietanowym i serem żółtym.
Zapiekanka makaronowa z szynką, cukinią i papryką



Zapiekanka makaronowa z szynką, cukinią i papryką - składniki:

  • 500 g makaronu
  • 2 cukinie
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 400 g szynki 
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, chili pieprz cayenne, zioła prowansalskie

Zapiekanka makaronowa z szynką - składniki na sos:

  • 100 ml wody
  • 200 g śmietany 18%
  • sól i pieprz
  • 150 g żółtego sera 

Zapiekanka makaronowa z szynką, cukinią i papryką - przepis:

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. 
  • Cukinię pokrój w półplasterki, papryki w kostkę, a cebulę drobno posiekaj.
  • Szynkę pokrój w kostkę. 
  • Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Dodaj szynkę. Smaż przez 5 minut. Dodaj cukinię i paprykę. Dopraw solą, pieprzem, pieprzem cayenne i ziołami prowansalskimi. Smaż 10 minut.
  • Do makaronu dodaj warzywa z szynką. Wymieszaj. Przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. 
  • Przygotuj sos. Wodę wymieszaj ze śmietaną. Dodaj sól i pieprz. Mieszanką zalej makaron z szynką i warzywami. Wierzch posyp serem żółtym startym na dużych oczkach tarki. 
  • Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
Smacznego!
Zapiekanka makaronowa z szynką, cukinią i papryką

Zapiekanka makaronowa z szynką, cukinią i papryką

Zapiekanka makaronowa z szynką, cukinią i papryką

poniedziałek, kwietnia 25, 2022

Sałatka z mozzarellą, szynką i pomidorkami koktajlowymi

Sałatka z mozzarellą, szynką i pomidorkami koktajlowymi

Zdrowa i smaczna sałatka z mozzarellą, szynką, pomidorkami koktajlowymi, papryką i suszonymi pomidorami.

Sałatka z mozzarellą, szynką i pomidorkami koktajlowymi





Sałatka z mozzarellą, szynką i pomidorkami koktajlowymi - składniki:

  • 100 g mixu sałat
  • 12 pomidorków koktajlowych
  • 0,5 papryki czerwonej
  • 5 połówek pomidorów suszonych w oleju
  • 100 g mini mozzarelli
  • 70 g szynki
  • 3 łyżki oleju ze słoika z suszonymi pomidorami
  • garść słonecznika

Sałatka z mozzarellą, szynką i pomidorkami koktajlowymi - przepis:

  • Pomidorki pokrój w ćwiartki, paprykę w kostkę, a suszone pomidory w paski. Mini mozzarellę pokrój na połówki.
  • Na dużym talerzu ułóż miks sałat, kolejno ułóż pomidorki, paprykę, suszone pomidory, kuleczki mozzarelli i zwiniętą w rulon szynkę.
  • Całość polej olejem ze słoika z suszonymi pomidorami i posyp słonecznikiem. 
Smacznego!
Sałatka z mozzarellą, szynką i pomidorkami koktajlowymi

Sałatka z mozzarellą, szynką i pomidorkami koktajlowymi

niedziela, kwietnia 24, 2022

Ciasto pomarańczowe z czekoladą

Ciasto pomarańczowe z czekoladą

Puszyste, niesamowicie aromatyczne ciasto ucierane z dodatkiem soku i skórki otartej z pomarańczy oraz gorzkiej czekolady.
Ciasto pomarańczowe z czekoladą


Ciasto pomarańczowe z czekoladą - składniki:

  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 0,5 szklanki soku pomarańczowego z kartonu
  • skórka otarta z dwóch pomarańczy
  • 1 szklanka cukru
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 3.5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 180 g posiekanej gorzkiej czekolady 

Składniki na lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2-3 łyżki soku z pomarańczy


Ciasto pomarańczowe z czekoladą - przepis:

  • Do miski wlej olej, dodaj sok z pomarańczy, otartą skórkę z pomarańczy, cukier, aromat waniliowy i jajka. Krótko zmiksuj. 
  • Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Składniki suche dodaj mokrych,  ponownie krótko zmiksuj. Do masy dodaj posiekaną czekoladę. Wymieszaj szpatułką. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach 30 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 55 minut - do suchego patyczka.
  • Przygotuj lukier. Przesiany cukier puder wymieszaj z sokiem z pomarańczy.
  • Ostudzone ciasto polej przygotowanym lukrem. 
Smacznego!
Ciasto pomarańczowe z czekoladą

Ciasto pomarańczowe z czekoladą

sobota, kwietnia 23, 2022

Placki z bananami na maślance

Placki z bananami na maślance

Puszyste placki na maślance z dodatkiem bananów.
Placki z bananami na maślance


Placki z bananami na maślance - składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 375 ml maślanki
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 małe banany
  • olej do smażenia
  • opcjonalnie: cukier puder do oprószenia placków


Placki z bananami na maślance - przepis:

  • Mąkę przesiej do miski, dodaj szczyptę soli i cukier. 
  • Do maślanki dodaj sodę oczyszczoną, wymieszaj. Wbij jajka. Masę wymieszaj rózgą kuchenną. Do suchych składników wlej mokre i mieszaj rózgą do czasu uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.
  • Banany obierz ze skórki, pokrój w kostkę, wrzuć do ciasta,, wymieszaj.
  • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
Smacznego!
Placki z bananami na maślance

Placki z bananami na maślance

piątek, kwietnia 22, 2022

Zupa kalafiorowo-serowa

Zupa kalafiorowo-serowa

Pyszna i pożywna zupa kalafiorowa z dodatkiem serka śmietankowego i dużej ilości zieleniny. 
Zupa kalafiorowo-serowa

Zupa kalafiorowo-serowa - składniki:

  • 700 g ziemniaków 
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 1 średni kalafior
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 200 g serka topionego śmietankowego
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • 0,5 pęczka koperku
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, curry, tymianek

Zupa kalafiorowo-serowa - przepis:

  • W garnku zagotuj bulion. Dodaj ziemniaki, marchewkę i pietruszkę pokrojoną w kostkę. Gotuj pod przykryciem przez 20 minut.
  • W międzyczasie kalafiora podziel na różyczki i mniejsze kawałki. 
  • Na patelni rozgrzej masło, wrzuć drobno posiekaną cebulę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i dodaj przyprawy: słodką paprykę i curry. Smaż do zeszklenia.
  • Kalafiora wraz z cebulą i czosnkiem dodaj do garnka. Gotuj przez około 10 minut - do miękkości kalafiora. 
  • Z garnka wyjmij połowę warzyw, przełóż do wysokiego naczynia. Do naczynia dodaj również serek topiony i 2 chochle gorącego bulionu z garnka. Całość zmiksuj blenderem na gładko. Zmiksowaną mieszankę wlej do garnka z zupą. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Dodaj również drobno posiekany koperek i natkę pietruszki. 
Smacznego!
Zupa kalafiorowo-serowa

czwartek, kwietnia 21, 2022

Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami

Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami

Wyśmienity, lekki i puszysty sernik bez pieczenia z dodatkiem białej czekolady i malin.
Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami

Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami - składniki:

  • 250 g herbatników
  • 130 g masła
  • 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu (użyłam z wiaderka)
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 200 g białej czekolady
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 4 łyżki żelatyny
  • 0,5 szklanki wody
  • 600 ml wrzątku
  • 2 galaretki malinowe
  • 2 garści malin


Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj spód. Herbatniki zmiel na pył, a następnie wymieszaj z roztopionym i lekko przestudzonym masłem. 
  • Herbatniki z masłem wyłóż na spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  • Białą czekoladę roztop w kąpieli wodnej, pozostaw do lekkiego ostudzenia. 
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. 
  • Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się. 
  • Do miski przełóż twaróg, dodaj cukier puder. Miksuj przez 3 minuty. Miksując masę na najniższej mocy miksera, powoli dodawaj czekoladę. Dodaj ubitą śmietanę. Wymieszaj szpatułką. Cienkim strumieniem wlej do masy żelatynę. Całość krótko zmiksuj. 
  • Gotową masę przelej na spód z herbatników. Wstaw do lodówki do całkowitego stężenia. 
  • W międzyczasie przygotuj galaretkę. Galaretki malinowe rozpuść w 600 ml wrzątku. Pozostaw do ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki do lekkiego stężenia. 
  • Na masie serowej ułóż maliny. Zalej tężejącą  galaretką. Sernik na zimno wstaw na kilka godzin do lodówki. 
Smacznego!
Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami

Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami

Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami

środa, kwietnia 20, 2022

Tortilla zapiekana z warzywami i serem żółtym

Tortilla zapiekana z warzywami i serem żółtym

Pyszna, szybka i zdrowa przekąska z tortilli z dodatkiem papryki, ogórka, roszponki i sera żółtego serwowana na ciepło.
Tortilla zapiekana z warzywami i serem żółtym



Tortilla zapiekana z warzywami i serem żółtym - składniki:

  • 2 duże tortille
  • 0,5 papryki czerwonej
  • 1 ogórek gruntowy
  • 3 łyżki ketchupu
  • 2 garście roszponki
  • 4 plastry sera żółtego
  • przyprawy: sól i pieprz

Tortilla zapiekana z warzywami i serem żółtym - przepis:

  • Ogórki i paprykę pokrój w słupki.
  • Tortille posmaruj ketchupem, ułóż po 2 plastry sera żółtego, kolejno rozłóż roszponkę, paprykę i ogórka. 
  • Zawiń do środka brzegi tortilli, a następnie zwiń  w rulon. 
  • Tortille podsmaż na suchej patelni, z obu stron, do zarumienienia. Smażenie rozpocznij od strony z łączeniem.
Smacznego!
Tortilla zapiekana z warzywami i serem żółtym

Tortilla zapiekana z warzywami i serem żółtym

Tortilla zapiekana z warzywami i serem żółtym

wtorek, kwietnia 19, 2022

Kurczak w sosie z marchewką i cukinią

Kurczak w sosie z marchewką i cukinią

Piersi z kurczaka w kremowym, śmietankowym sosie z dodatkiem marchewki, cukinii i koperku.
Kurczak w sosie z marchewką i cukinią



Kurczak w sosie z marchewką i cukinią - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500 g)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 cukinia
  • 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 pęczek koperku
  • przyprawy: sól, pieprz, kurkuma
  • mąka do obtoczenia mięsa
  • olej do smażenia


Kurczak w sosie z marchewką i cukinią - przepis:

  • Kurczaka oczyść, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Dopraw z obu stron solą i pieprzem, a następnie obtocz w mące. 
  • Na dobrze rozgrzanym oleju podsmaż kurczaka na złoty kolor.
  • Kurczaka przełóż na talerz, a na patelnię po smażeniu mięsa wrzuć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Dodaj marchewki i cukinię starte na dużych oczkach tarki. Smaż na niewielkiej mocy palnika przez 7 minut. 
  • Na patelnię wlej bulion i dodaj kurczaka. Dopraw solą, pieprzem i kurkumą. Duś pod przykryciem na niewielkiej mocy palnika przez 20 minut. Pod koniec gotowania wlej śmietanę kremówkę i dodaj drobno posiekany koperek.
  • Kurczak w sosie z marchewką i cukinią najlepiej smakuje z ryżem.
Smacznego!
Kurczak w sosie z marchewką i cukinią

Kurczak w sosie z marchewką i cukinią

poniedziałek, kwietnia 18, 2022

Kolorowa surówka obiadowa

Kolorowa surówka obiadowa

Kolorowa surówka do obiadu lub grilla przygotowana na bazie sałaty lodowej z dodatkiem pomidora, ogórka, rzodkiewki i lekkiego, cytrynowego dressingu.
Kolorowa surówka obiadowa



Kolorowa surówka obiadowa - składniki:

  • 1 sałata lodowa
  • 3 pomidory 
  • 1 długi ogórek
  • 10 rzodkiewek
  • 1 mała czerwona cebula
  • 0,5 pęczka szczypiorku
  • 6 łyżek oleju
  • sok wyciśnięty z 0,5 cytryny
  • 2,5 łyżeczki cukru trzcinowego
  • sól 
  • pieprz cytrynowy


Kolorowa surówka obiadowa - przepis:

  • Sałatę umyj, osusz i porwij na mniejsze kawałki.
  • Pomidory pokrój w półplasterki, a ogórka i rzodkiewkę w plasterki.
  • Cebulę i szczypiorek drobno posiekaj.
  • Do małego słoiczka wlej olej, sok z cytryny, dodaj cukier, sól i pieprz. Zamknij słoik i energicznie potrząśnij, by składniki dobrze się wymieszały.
  • Wszystkie składniki sałatki przełóż do miski, polej dressingiem, wymieszaj. Wierzch sałatki posyp szczypiorkiem. 
Smacznego!
Kolorowa surówka obiadowa

Kolorowa surówka obiadowa

Kolorowa surówka obiadowa

Kolorowa surówka obiadowa

piątek, kwietnia 15, 2022

Bakaliowiec

Bakaliowiec

Przepyszne ciasto składające się z biszkoptu orzechowego, bakalii w ajerkoniaku z dodatkiem masy kajmakowej oraz bezy kokosowej. Bakaliowiec to idealny wypiek na wielkanocny stół i nie tylko! :)
Bakaliowiec

Bakaliowiec - składniki na biszkopt: 

  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki drobnego cukru
  • 100 g mielonych orzechów włoskich
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2,5 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki wody

Bakaliowiec - składniki na masę bakaliową:

  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 50 g posiekanych orzechów laskowych
  • 50 g posiekanych migdałów
  • 50 g żurawiny
  • 35 g rodzynków
  • 300 ml ajerkoniaku
  • 200 g masy kajmakowej 
  • 200 g miękkiego masła

Bakaliowiec - składniki na bezę kokosową:

  • 5 białek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 200 g wiórków kokosowych


Bakaliowiec - przepis:

  • Dzień przed przygotowaniem ciasta wszystkie bakalie, czyli orzechy włoskie, orzechy laskowe, migdały, żurawinę i rodzynki wsyp do miski. Zalej ajerkoniakiem, wymieszaj i wstaw na całą noc do lodówki.
  • Przygotuj biszkopt. Jajka ubij z cukrem na jasną i puszystą masę. Wlej wodę i olej. Krótko zmiksuj. 
  • Mielone orzechy wymieszaj z mąką i bułką tartą. Dodaj do ubitych jajek. Delikatnie wymieszaj szpatułką. 
  • Ciasto przelej do formy o wymiarach 25x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
  • Przygotuj bezę. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo, łyżka po łyżce, dodawaj cukier. Dodaj wiórki kokosowe. Wymieszaj szpatułką. 
  • Bezę przełóż do formy o wymiarach 25x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 20 minut - do ładnego, lekkiego zarumienienia.
  • Miękkie masło zmiksuj na puch. Dodaj masę kajmakową, zmiksuj. Dodaj namoczone bakalie wraz z całym ajerkoniakiem, wymieszaj. 
  • Złóż ciasto. Na biszkopt orzechowy wyłóż masę bakaliową. Na wierzchu ułóż bezę kokosową. 
Smacznego!
Bakaliowiec

Bakaliowiec

Bakaliowiec

Bakaliowiec

Bakaliowiec


Źródło przepisu: smakinatalerzu.pl

środa, kwietnia 13, 2022

Żurek wielkanocny

Żurek wielkanocny

Najlepszy, tradycyjny przepis na wielkanocny żurek przygotowany na boczku wędzonym, białej i podsuszanej kiełbasie. Jego sekretnym składnikiem jest słodka śmietanka 30%, dzięki której żurek wielkanocny jest delikatniejszy i bardziej aksamitny. 
Żurek wielkanocny

Żurek wielkanocny - składniki:

  • 1,8 litra wody
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 1/4 selera
  • 3 kawałki suszonych grzybów
  • 500 g kiełbasy białej surowej
  • 250 g wędzonego boczku
  • 150 g kiełbasy podsuszanej
  • 5 ziaren pieprzu czarnego
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżeczka soli
  • 500 ml zakwasu na żurek
  • 2 łyżki majeranku
  • 100 ml śmietany kremówki 30%
  • jaja ugotowane na twardo

Żurek wielkanocny - przepis:

  • W pierwszej kolejności ugotuj bulion warzywny. Obraną marchewkę, pietruszkę i selera pokrój w dużą kostkę. Cebulę obierz. Warzywa przełóż do garnka. Dodaj również suszone grzyby, sól, ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz liście laurowe. Całość zalej 1,8 litra wody. Zagotuj. Przykryj pokrywką. Gotuj na niewielkiej mocy palnika przez 1 godzinę. Na 10 minut przed końcem gotowania dodaj do bulionu białą kiełbasę (przed włożeniem białej kiełbasy do bulionu, nakłuj ją w kilku miejscach widelcem).
  • Kiedy bulion będzie już gotowy wyjmij z niego wszystkie składniki. Bulion możesz również przecedzić przez sito. 
  • Boczek pokrój w drobną kostkę, a kiełbasę białą i podsuszaną w półplasterki. 
  • Na dobrze rozgrzaną, suchą patelnię wrzuć pokrojony boczek. Smaż przez 5 minut. Dodaj obie kiełbasy. Smaż jeszcze przez 5 minut. 
  • Do bulionu dodaj podsmażony boczek i kiełbasę. Gotuj na niewielkiej mocy palnika przez 10 minut. Do zupy wlej zakwas na żurek. Dodaj majeranek, w razie potrzeby również sól i pieprz. Zupę doprowadź do wrzenia, ciągle mieszając. Żurek powoli zacznie gęstnieć. Gotuj przez 5 minut.
  • Gotowy żurek podawaj z ugotowanym na twardo jajkiem.
Smacznego!
Żurek wielkanocny

Żurek wielkanocny

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger