Wyśmienite, niesamowicie aromatyczne szparagi z czosnkiem, parmezanem i chrupiącą bułką tartą typu Panko.
Szparagi z chrupiącą posypką - składniki:
- 500 g szparagów
- 1,5 łyżki roztopionego i ostudzonego masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- 1/4 szklanki tartego parmezanu
- 1/4 szklanki bułki tartej Panko
- 2 łyżeczki drobno posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz
Szparagi z chrupiącą posypką - przepis:
- Szparagi oczyść i odłam ich zdrewnianiałe końce.
- Do miski dodaj masło, oliwę z oliwek, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, parmezan, bułkę tartą panko, natkę pietruszki oraz sól i pieprz. Dodaj szparagi i dokładnie wymieszaj w taki sposób, by wszystkie szparagi były dobrze pokryte posypką.
- Szparagi przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 12 minut. Na 2 minuty przed końcem pieczenia włącz termoobieg, by nieco przyrumienić szparagi.
Szparagi są pyszne i zdrowe, a z posypką robią wrażenie
OdpowiedzUsuń