wtorek, 1 kwietnia 2025

Ciasto z brzoskwiniami, czekoladowym kremem budyniowym i kremem śmietankowym

Doskonałe, warstwowe ciasto z brzoskwiniami, które nie dość, że wyśmienicie smakuje, to jeszcze świetnie się prezentuje. Proponowane przeze mnie ciasto z brzoskwiniami i galaretką składa się z jasnego biszkoptu, czekoladowego kremu budyniowego z dodatkiem siekanej czekolady mlecznej i orzechów włoskich, kremu śmietankowego oraz galaretki z brzoskwiniami. Ciasto z brzoskwiniami, czekoladowym kremem budyniowym i śmietankowym to doskonała propozycja na każdą okazję – zarówno na rodzinne spotkania, jak i na przyjęcia czy święta. Połączenie soczystych, słodkich brzoskwiń z delikatnym kremem budyniowym oraz puszystym kremem śmietankowym sprawia, że każdy kęs jest prawdziwą ucztą dla podniebienia. Jeśli szukasz przepisu, który zachwyci Twoich gości, ten z pewnością spełni Twoje oczekiwania!
Ciasto z brzoskwiniami, czekoladowym kremem budyniowym i kremem śmietankowym


Składniki na biszkopt:

  • 3 jajka
  • 80 g cukru
  • 60 g mąki pszennej
  • 18 g mąki ziemniaczanej
  • 18 ml oleju 

Składniki na czekoladowy krem budyniowy:

  • 500 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 1,5 łyżki cukru waniliowego
  • 3 duże żółtka 
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 łyżki kakao
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 50 g orzechów włoskich

Składniki na masę śmietankową:

  • 500 ml śmietany kremówki 30 %
  • 250 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny

Składniki na warstwę z galaretką:

  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 1 puszka brzoskwiń

Ciasto z brzoskwiniami, czekoladowym kremem budyniowym i kremem śmietankowym - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Dodaj żółtka, krótko zmiksuj. Dodaj mąkę pszenną przesianą z mąką ziemniaczaną. Delikatnie wymieszaj łyżką lub rózgą. Cienkim strumieniem wlej olej, ponownie krótko wymieszaj. 
  • Formę do o pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wylej do formy. 
  • Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 165 stopni Celsjusza i piecz przez około 30 minut - do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostaw biszkopt do całkowitego ostudzenia. 
  • Galaretki brzoskwiniowe dokładnie rozpuść we wrzątku. Pozostaw do ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki, do lekkiego stężenia. 
  • Przygotuj krem budyniowy. W rondelku zagotuj 350 ml mleka wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Do wysokiego naczynia wlej pozostałe 150 ml mleka, dodaj żółtka, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Zmiksuj na jasną i puszystą masę. Powstałą mieszankę wlej do gotującego się mleka i cały czas mieszając, gotuj budyń przez około 3 minuty na niewielkiej mocy palnika, aż stanie się gęsty. Budyń przykryj folią spożywczą i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Miękkie masło masło utrzyj na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawaj do masła ostudzony budyń.
  • Do kremu budyniowego dodaj przesiane kakao, drobno posiekaną mleczną czekoladą oraz drobno posiekane orzechy włoskie. Krótko zmiksuj. 
  • Przygotuj krem śmietankowy. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
  • Śmietanę kremówkę ubij z mascarpone na sztywny, gęsty krem. Dodaj przesiany cukier puder. Cienkim strumieniem wlej żelatynę, krótko zmiksuj.
  • Złóż ciasto. Na ostudzony biszkopt wyłóż czekoladowy krem budyniowy, następnie krem śmietankowy, kolejno odsączone i pokrojone na mniejsze kawałki brzoskwinie (brzoskwinie warto delikatnie wcisnąć w masę śmietankową). Całość zalej tężejącą galaretką. Ciasto wstaw na minimum 8 godzin do lodówki. 
Smacznego!
Ciasto z brzoskwiniami, czekoladowym kremem budyniowym i kremem śmietankowym

Ciasto z brzoskwiniami, czekoladowym kremem budyniowym i kremem śmietankowym

Ciasto z brzoskwiniami, czekoladowym kremem budyniowym i kremem śmietankowym


Inspiracja: kulinarnecuda.pl

10 komentarzy:

  1. Soczyste brzoskwinie i krem czekoladowy , to musi być wspaniały smak.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda obłędnie. Na pewno spróbuję je zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  3. Przeczytałem Twój przepis na ciasto z brzoskwiniami, czekoladowym kremem budyniowym i kremem śmietankowym. Twoje szczegółowe instrukcje oraz apetyczne zdjęcia sprawiają, że przepis wydaje się nie tylko wykonalny, ale i niezwykle kuszący. Połączenie wilgotnego biszkoptu z czekoladowym kremem budyniowym, wzbogaconym o kawałki mlecznej czekolady i orzechów włoskich, w zestawieniu z lekkim kremem śmietankowym i soczystymi brzoskwiniami, brzmi jak doskonała kompozycja smaków. Dziękuję za podzielenie się tym przepisem – z pewnością wypróbuję go przy najbliższej okazji!

    OdpowiedzUsuń
  4. Prosty przepis, a efekt smakowity, muszę go wyprobować. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Aż ślinka cieknie – wygląda naprawdę obłędnie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda pyszne, uwielbiam ciasta z owocami.

    OdpowiedzUsuń
  7. Dawno takich ciast nie robiłam. Myślę że zrobię niespodziankę rodzince.

    OdpowiedzUsuń
  8. Pysznie się prezentuje! dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny przepis na letnie ciasto, musiało smakować wspaniale.

    OdpowiedzUsuń
  10. Pycha. Dawno nie robiłam cista z brzoskwiniami. Będę musiała wypróbować ten przepis.

    OdpowiedzUsuń