wtorek, 25 lutego 2020

Babka na bitej śmietanie

Niesamowicie miękka, puszysta i lekka babka z dodatkiem ubitej śmietany kremówki 30%. Dzięki bitej śmietanie nie trzeba już dodawać do ciasta dodatkowego tłuszczu w postaci masła czy oleju. Babka na bitej śmietanie jest naprawdę pyszna, a do tego prosta i szybka w przygotowaniu. :)
Babka na bitej śmietanie

Babka na bitej śmietanie





Babka na bitej śmietanie - składniki:

  • 300 ml śmietany kremówki 30%
  • 3 duże jajka
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli
  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub aromatu waniliowego

Jak zrobić babkę na bitej śmietanie?

  • Zimną śmietanę kremówkę ubij na sztywno.
  • W osobnej misce ubij jajka z cukrem i szczyptą soli na jasną i puszystą masę. Do jajek dodaj ubitą śmietankę i delikatnie wymieszaj łyżką. 
  • Do jajek ze śmietanką dodawaj stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto cały czas mieszaj łyżką.
  • Na koniec dodaj ekstrakt z wanilii i ponownie krótko wymieszaj.
  • Ciasto przelej do formy na babkę z kominem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut.
  • Ostudzoną babkę możesz oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Babka na bitej śmietanie

Babka na bitej śmietanie

Babka na bitej śmietanie

Źródło przepisu: arabeskawaniliowa.pl

3 komentarze: