poniedziałek, 24 lutego 2020

Długo pieczona łopatka wieprzowa

Niesamowicie krucha, aromatyczna, soczysta łopatka wieprzowa z chrupiącą skórką pieczona przez pięć godzin w niskiej temperaturze. Polecam wypróbować ten przepis. :)
Długo pieczona łopatka wieprzowa




Długo pieczona łopatka wieprzowa - składniki:

  • 1,2 kg łopatki wieprzowej
  • 3 łyżki wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 6 łyżek oleju
  • 8 ząbków czosnku
  • 4 cebule

Jak zrobić długo pieczoną łopatkę wieprzową?

  • Mięso oczyść i osusz.
  • Do miseczki dodaj paprykę wędzoną, słodką i ostrą, tymianek, sól, pieprz, cukier, 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i olej. Całość dokładnie wymieszaj.
  • Powstałą marynatą dokładnie, z każdej strony, natrzyj mięso. Tak przygotowane mięso wstaw na około 12 godzin do lodówki.
  • Po upływie powyższego czasu obierz cebule i pokrój je na ćwiartki, a pozostałe 4 ząbki czosnku pokrój na plastry.
  • Cebulę i czosnek wyłóż na dno naczynia żaroodpornego, w którym będziesz piec mięso. Na cebulę z czosnkiem połóż zamarynowane mięso. 
  • Mięso wstaw do piekarnika nagrzanego do 140 stopni Celsjusza i piecz bez przykrycia przez 1 godzinę. Po upływie tego czasu przykryj naczynie żaroodporne pokrywką i piecz jeszcze przez 4 godziny.
Smacznego!
Długo pieczona łopatka wieprzowa

Długo pieczona łopatka wieprzowa

Długo pieczona łopatka wieprzowa

16 komentarzy:

  1. Piekarnik nadtowiony tylko góra i dół czy z termoobiegiem?

    OdpowiedzUsuń
  2. Mięsko wyszło genialne, a do tego prawie samo się robi. Pychota ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarz i cieszę się, że smakowało. :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Wyszło pycha.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało i polecam inne przepisy. Pozdrawiam🙂

      Usuń
  4. wyglada pieknie .musze sprubowac

    OdpowiedzUsuń
  5. Najniższa półka czy środkowa?

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepyszne tylko za suche...
    Co zrobić by było bardziej soczyste?

    OdpowiedzUsuń
  7. Piekarnik gazowy z grzaniem dół? Da radę półka środek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie jestem w stanie pomóc, ponieważ nigdy nie używałam piekarnika gazowego. Pozdrawiam serdecznie. :)

      Usuń
  8. Jak za suche to krócej w piekarniku, osobiście u mnie było 4 godziny w tej temperaturze tylko że kawałek 80 dkg a nie 1,2kg tylko uważam że czas zależy od grubości samej kulki mięsa, ja marynowalem około 40 godzin i po wyjęciu z piekarniku po prostu się rozsypywalo pod nożem i nie szło go ukroic ładnie, gdy trochę przestyglo idealnie się kroilo

    OdpowiedzUsuń
  9. A co zrobić aby ta pieczeń była w sosie?

    OdpowiedzUsuń