poniedziałek, 19 października 2020

Ciasto na zsiadłym mleku ze śliwkami i kruszonką

Wysokie, pulchne, przepyszne ciasto na zsiadłym mleku ze śliwkami i kruszonką, które jest proste i szybkie w przygotowaniu.
Ciasto na zsiadłym mleku ze śliwkami i kruszonką




Ciasto na zsiadłym mleku ze śliwkami i kruszonką - składniki na ciasto:

  • 4 duże jajka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (około 16 g)
  • 1 szklanka oleju
  • 400 g zsiadłego mleka
  • 4,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka aromatu cytrynowego

Ciasto ze śliwkami i kruszonką - składniki na kruszonkę:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 100 g masła

Pozostałe składniki:

  • 500 g śliwek węgierek


Jak zrobić ciasto na zsiadłym mleku ze śliwkami i kruszonką?

  • W pierwszej kolejności przygotuj kruszonkę. Do miski wsyp mąkę i cukier, dodaj posiekane na mniejsze kawałki zimne masło. Palcami zagnieć sypką kruszonkę, przypominającą swą konsystencją mokry piasek. Na czas przygotowania ciasta wstaw kruszonkę do lodówki.
  • Śliwki umyj, osusz, przekrój na połówki i wyjmij pestki.
  • Przygotuj ciasto. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
  • Jajka wbij do miski, dodaj cukier i cukier waniliowy. Całość utrzyj na jasną i puszystą masę. Wlej olej i zsiadłe mleko. Krótko zmiksuj. Kolejno dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i aromat cytrynowy. Ponownie krótko, ale bardzo dokładnie zmiksuj do całkowitego połączenia sie składników.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Do formy wlej ciasto. Na wierzchu poukładaj śliwki skórką do dołu i posyp wyjętą z lodówki kruszonką. 
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 55 minut.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na wypieki ze śliwkami:

1 komentarz:

  1. Jeszcze takiego nie robiłam, ale słyszałam już nie raz o nim.

    OdpowiedzUsuń