wtorek, 20 października 2020

Pulpety z brokułami zapiekane w sosie serowym

Pyszne pulpety z brokułami zapiekane w kremowym sosie serowym to świetny pomysł na obiad z mięsa mielonego.
Pulpety z brokułami zapiekane w sosie serowym




Pulpety z brokułami zapiekane w sosie serowym - składniki na pulpety:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 brokuł (500 g)
  • 2 małe cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki bułki tartej
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka

Pulpety z brokułami w sosie serowym - składniki na sos:

  • 300 g śmietany 18%
  • 150 g sera żółtego
  • 100 g mozzarelli
  • 100 g śmietankowego serka topionego
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa


Jak zrobić pulpety z brokułami zapiekane w sosie serowym?

  • W pierwszej kolejności ugotuj różyczki brokuła. W dużym garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli i cukru. Na wrzątek wrzuć wcześniej umyte i podzielone różyczki brokuła. Zawartość garnka zagotuj. Brokuły gotuj na niewielkiej mocy palnika przez 8 minut. Pozostaw do ostudzenia.
  • Do miski wrzuć mięso, ostudzone i rozgniecione brokuły, posiekaną cebulę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, bułkę tartą, sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę. Wyrób mięsną masę. Uformuj dość duże pulpety.
  • Przygotuj sos. Do wysokiego naczynia dodaj śmietanę, starty na drobnych oczkach tarki ser żółty i mozzarellę oraz rozgnieciony serek topiony, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
  • Połowę sosu wylej do naczynia żaroodpornego, ułóż pulpety, zalej pozostałym sosem.
  • Naczynie z pulpetami wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę. 

Smacznego! 

Polecam Ci również inne przepisy na dania z brokułem:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz