piątek, 9 października 2020

Kotlety po parysku zapiekane z pomidorami

Pyszne, soczyste, rozpływające się w ustach kotlety drobiowe przygotowane po parysku, zapieczone z pomidorem i mozzarellą. Pycha!
Kotlety po parysku zapiekane z pomidorami




Koltety po parysku zapiekane z pomidorami - składniki:

  • 3 filety z piersi kurczaka (około 600-700 g)
  • mąka
  • 1-2 jajka
  • 2 duże lub 3 małe pomidory
  • 250 g mozzarelli
  • przyprawy: sól, pieprz, ulubiona przyprawa do kurczaka, bazylia
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić kotlety po parysku zapiekane z pomidorami?

  • Piersi z kurczaka oczyść, osusz i podziel na mniejsze kawałki. Każdy kawałek mięsa dopraw solą, pieprzem i ulubioną przyprawą do kurczaka. Panieruj mięso najpierw w mące, kolejno w rozkłóconym jajku i znowu w mące. Kotlety smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia.
  • Usmażone kotlety przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdym kotlecie ułóż 2-3 plasterki pomidora, oprósz bazylią, a na wierzchu ułóż 2-3 plasterki mozzarelli.
  • Tak przygotowane kotlety wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut. 
Smacznego!


Polecam Ci również inne przepisy na kotlety drobiowe:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz