Pyszne i pożywne klopsiki pieczone w piekarniku, a następnie zapiekane w aromatycznym, śmietanowym sosie pieczarkowym.
Klopsiki zapiekane w sosie pieczarkowym - składniki na klopsiki:
- 1 kg mielonego mięsa wieprzowego
- 2 małe cebule
- 2 kajzerki + mleko do namoczenia bułek
- 2 jajka
- 2 łyżki majonezu
- 1 pęczek natki pietruszki
- przyprawy: sól, pieprz, tymianek
- olej do smażenia
Klopsiki zapiekane w sosie pieczarkowym - składniki na sos pieczarkowym:
- 1 kg pieczarek
- 2 cebule
- 500 ml śmietanki 18%
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 1 pęczek szczypiorku
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Klopsiki zapiekane w sosie pieczarkowym - przepis:
- W pierwszej kolejności przygotuj klopsiki.
- Na patelni rozgrzej olej, wrzuć drobno posiekaną cebulę, smaż do zeszklenia. Pozostaw do ostudzenia.
- Kajzerki namocz w mleku.
- Do miski przełóż mięso mielone, dodaj zeszkloną cebulę, jajka, dobrze odciśnięte kajzerki, majonez i posiekaną natkę pietruszki. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Dokładnie wyrób masę na klopsiki.
- Formę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Papier do pieczenia wysmaruj niewielką ilością oleju.
- Z mięsnej masy formuj niewielkie klopsiki i układaj je na przygotowanej blasze, zachowując 1,5 - 2 cm odstęp.
- Formę z klopsikami wstaw do piekarnika nagrzanego do 230 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni Celsjusza i piecz przez kolejne 15 minut.
- W międzyczasie przygotuj sos. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć drobno posiekaną cebulę. Smaż do zeszklenia. Na patelnię dodaj pokrojone w plasterki pieczarki. Smaż przez 10-12 minut - do całkowitego odparowania płynu.
- Śmietanę i śmietankę wymieszaj ze sobą. Do śmietanowej mieszanki dodaj kilka łyżek gorących pieczarek. Wymieszaj. Dodaj na patelnię. Sos dopraw solą i pieprzem, wymieszaj, zestaw z kuchenki. Dodaj drobno posiekany szczypiorek, ponownie wymieszaj.
- Upieczone klopsiki przełóż do naczynia żaroodpornego. Klopsiki zalej przygotowanym sosem pieczarkowym.
- Klopsiki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut.
Dawno nie robiłam takich. Na pewno niedługo je zrobię
OdpowiedzUsuńMmmm, uwielbiam grzybki. Twój sosik wygląda mega
OdpowiedzUsuń