środa, września 07, 2022

Kruche ciasto ze śliwkami i bezą

Kruche ciasto na jasnym i ciemnym spodzie ze śliwkami i pianką bezową.
Kruche ciasto ze śliwkami i bezą

Kruche ciasto ze śliwkami i bezą - składniki na kruche ciasto: 

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 żółtek
  • 2/3 szklanki cukru
  • 200 g masła
  • 2 łyżki kakao

Kruche ciasto ze śliwkami i bezą - składniki na bezę: 

  • 6 białek 
  • 250 g cukru

Pozostałe składniki:

  • około 700 g śliwek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej



Kruche ciasto ze śliwkami i bezą - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj kruche ciasto. Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, dodaj żółtka, cukier i posiekane na mniejsze kawałki zimne masło. Zagnieć na jednolite ciasto. Ciasto podziel na trzy równe części. Do jednej części dodaj kakao. Dokładnie zagnieć. Każdą część uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i włóż na minimum 1 godzinę do lodówki. 
  • Śliwki umyj, osusz, wypestkuj i pokrój na mniejsze kawałki. Obtocz w mące ziemniaczanej.
  • Przygotuj piankę bezową. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, stopniowo, łyżka po łyżce dodawaj cukier. Ubijaj do momentu wyczerpania cukru i otrzymania gęstej, sztywnej piany. 
  • Złóż ciasto. Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wyjmij część ciasta ciemnego z kakao i zetrzyj ciasto wprost do formy. Delikatnie dociśnij ręką. Na ciasto ciemne zetrzyj ciasto jasne. Dociśnij. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut. 
  • Na podpieczonym cieście ułóż śliwki. Piankę bezową równomiernie rozsmaruj na śliwkach. 
  • Pozostałą część ciasta zetrzyj na tarce na wierzch pianki bezowej. 
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut. 
Smacznego!
Kruche ciasto ze śliwkami i bezą

Kruche ciasto ze śliwkami i bezą

Kruche ciasto ze śliwkami i bezą

1 komentarz:

  1. Nie pamiętam kiedy robiłam kruche, a ze śliwkami to już w ogóle. Z chęcią spróbuję

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger