
Wilgotna, puszysta babka z przepyszną polewą czekoladowo-kajmakową z dodatkiem orzeszków ziemnych. Idealna na wielkanocny stół!
Babka Snickers - składniki:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 190 g miękkiego masła
- 3/4 szklanki mleka
- 350 g masy kajmakowej
- szczypta soli
- polewa czekoladowa: 50 g czekoladowy mlecznej + 50 g czekolady gorzkiej + 3 łyżki mleka
- polewa kajmakowa: 150 g kajmaku
- dodatkowo: 150 g niesolonych orzeszków ziemnych
Jak zrobić babkę Snickers?
- Jajka utrzyj z cukrem na jasną i puszystą masę.
- Do drugiej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
- W trzeciej misce utrzyj masło. Cały czas ucierając dodawaj masę jajeczną naprzemiennie z przesianą mąką i mlekiem. Na koniec dodaj masę kajmakową, sól i krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
- Formę na babkę o średnicy około 22 cm wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Do formy wlej ciasto, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 45 minut. Babkę pozostaw do ostudzenia, po czym wyjmij z foremki.
- Przygotuj polewę. Czekoladę mleczną i gorzką rozpuść w kąpieli wodnej wraz z mlekiem.
- Kajmak lekko podgrzej, by zmienił swoją konsystencję na bardziej lejącą. Ostudzoną babkę polej kajmakiem. Poczekaj aż kajmak zastygnie, po czym udekoruj babkę polewą czekoladową. Wierzch ciasta posyp posiekanymi orzeszkami ziemnymi.