piątek, sierpnia 14, 2020

Ciasto czekoladowe z borówkami

Ciasto czekoladowe z borówkami

Pyszne, kremowe, czekoladowo-śmietankowe ciasto z borówkami to doskonała propozycja wypieku na letnie, upalne dni! Słodkie kremy idealnie współgrają z lekko kwaśnymi borówkami. Polecam!
Ciasto czekoladowe z borówkami




Ciasto czekoladowe z borówkami - składniki na biszkopt:

  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka mleka
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżki kakao
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • do nasączenia: 4 łyżki likieru czekoladowego + 1/3 szklanki wody

Ciasto czekoladowe z borówkami - składniki na krem czekoladowy:

  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody

Ciasto czekoladowe z borówkami - składniki na krem śmietanowy:

  • 400 ml śmietany kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2,5 łyżeczki żelatyny
  • 0,5 szklanki wody

Pozostałe składniki:

  • 250 g borówek
  • gorzkie kakao do oprószenia


Jak zrobić ciasto czekoladowe z borówkami?

  • W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno. Pod koniec ubijania partiami dodawaj cukier i miksuj do czasu uzyskania gęstej i lśniącej masy. Wciąż miksując dodawaj po jednym żółtku. Wlej olej i mleko, krótko zmiksuj. Wsyp mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia,delikatnie wmieszaj łyżką.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. 
  • Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz około 30 minut - do suchego patyczka. Biszkopt pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Przygotuj krem czekoladowy. W 100 ml śmietanki rozpuść 150 g czekolady. Uważaj jednak, by nie doprowadzić do zagotowania mieszanki. Pozostaw do ostudzenia, a następnie włóż na około 20 minut do lodówki.
  • Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się.
  • Pozostałe 150 ml śmietany kremówki ubij na sztywno z przesianym cukrem pudrem i serkiem mascarpone. 
  • Do ostudzonej czekolady z kremówką dodaj dwie łyżki ubitego kremu, energicznie wymieszaj. Tak zahartowaną czekoladę dodaj do ubitego kremu śmietanowego z mascarpone, krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników. Na sam koniec cienkim strumieniem wlej żelatynę. Ponownie krótko zmiksuj.
  • Przygotuj krem śmietankowy. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się. Śmietanę kremówkę zmiksuj  na sztywny krem. Pod koniec ubijania dodaj przesiany cukier puder. Cienkim strumieniem wlej żelatynę, krótko zmiksuj. 
  • Złóż ciasto. Ostudzony biszkopt nasącz likierem czekoladowym wymieszanym z wodą. Na biszkopt wyłóż krem czekoladowy i wstaw na około 30 minut do lodówki, by masa lekko stężała. Po upływie tego czasu na masę czekoladową wyłóż umyte i osuszone borówki. Kolejno wyłóż masę śmietankową. Wierzch ciasta oprósz gorzkim kakao. Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!

Polecam Ci również mój przepis na:

środa, sierpnia 12, 2020

Ogórki w zalewie ketchupowej

Ogórki w zalewie ketchupowej

Pyszne, pikantne i lekko kwaśne, a jednocześnie słodkie ogórki w zalewie ketchupowej na zimę.
Ogórki w zalewie ketchupowej

Ogórki w zalewie ketchupowej - składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 4 szklanki wody
  • 0,5 szklanki octu
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki soli
  • 300 g pikantnego ketchupu

Dodatkowo do każdego słoika (użyłam słoików o pojemności 800 ml):

  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 2 małe liście laurowe
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego w ziarnach
  • 2 ząbki czosnku

Jak zrobić ogórki w zalewie ketchupowej?

  • Ogórki dokładnie umyj i w zależności od ich wielkości pokrój na ćwiartki lub ósemki.
  • Przygotuj zalewę. Do garnka wlej wodę, ocet, dodaj cukier, sól i ketchup. Wymieszaj i zagotuj.
  • Do czystych i wyparzonych słoików włóż przyprawy: gorczycę, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
  • Do słoików włóż ogórki. Każdy słoik przechyl na bok i układaj kawałki ogórków. Pod koniec układania słupki ogórków wciskaj w wolnej przestrzenie.
  • Ogórki zalej ciepłą zalewą. Wszystkie ogórki muszą być pokryte zalewą, jednak należy zostawić około 1 centymetra wolnej przestrzeni od zakrętki. Słoiki mocno zakręć.
  • Tak przygotowane słoiki należy zapasteryzować. Na dno dużego garnka połóż ściereczkę, wstaw słoiki i zalej wodą do 3/4 ich wysokości. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz moc palnika do minimum i przykryj garnek pokrywką. Od tego momentu gotuj słoiki przez około 15 minut. Słoiki wyjmij z garnka, postaw je wieczkiem do dołu i przykryj ściereczką. Słoiki pozostaw do całkowitego ostudzenia.
Smacznego!

Polecam Ci również mój przepis na:

wtorek, sierpnia 11, 2020

Szybka sałatka ryżowa

Szybka sałatka ryżowa

Pyszna, szybka w przygotowania, kolorowa sałatka ryżowa z jajkiem, ogórkiem, papryką i kukurydzą, z dodatkiem wyrazistego w smaku sosem jogurtowym z musztardą i czosnkiem.
Szybka sałatka ryżowa



Szybka sałatka ryżowa - składniki:

  • 1 szklanka ryżu
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 0,5 długiego ogórka
  • 1 papryka
  • 1 puszka kukurydzy (masa po odsączeniu: około 220 g)
  • 1 pęczek szczypiorku 
  • 150 g jogurtu naturalnego gęstego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól i pieprz

Jak zrobić szybką sałatkę ryżową?

  • W pierwszej kolejności ugotuj ryż na sypko. Szklankę ryżu wsyp na sito i przepłucz ciepłą wodą. W garnku zagotuj 2 szklanki wody z 2 łyżkami oleju i szczyptą soli. Wsyp 1 szklankę ryżu i doprowadź do wrzenia. Przykryj garnek pokrywką, ale w taki sposób, by para swobodnie mogła wydostawać się z garnka. Tak przygotowany ryż gotuj na dość dużej mocy palnika do całkowitego wchłonięcia wody (będzie to trwało około 12-14 minut). Po tym czasie garnek przykryj szczelnie pokrywką, a moc palnika ustaw na minimum. Ryż gotuj jeszcze przez około 10 minut. Ryż pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Obrane jajka, ogórka i paprykę pokrój w kostkę. Kukurydzę odsącz z zalewy.
  • Do miski wrzuć ryż, dodaj jajka, ogórka, paprykę, kukurydzę i posiekany szczypiorek. Wymieszaj.
  • W miseczce wymieszaj ze sobą jogurt, majonez, musztardę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Sos dopraw solą i pieprzem.
  • Powstały sos dodaj do sałatki. Wymieszaj. 
Smacznego!

Polecam Ci również przepis na:

poniedziałek, sierpnia 10, 2020

Chrupiące bułki pszenne

Chrupiące bułki pszenne

Proste w przygotowaniu, miękkie bułki pszenne z chrupiącą skórką, które doskonale smakują zarówno ze słodkimi, jak i wytrawnymi dodatkami.
Chrupiące bułki pszenne





Chrupiące bułki pszenne - składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 szklanki letniego mleka
  • 3/4 szklanki letniej wody
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli

Chrupiące bułki pszenne - składniki na glanc:

  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 70 ml zimnej wody


Jak zrobić chrupiące bułki pszenne?

  • Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj cukier i mleko. Mieszaj do czasu rozpuszczenia się drożdży.
  • Mąkę przesiej do dużej miski. Zrób wgłębienie i wlej rozmieszane drożdże. Miskę z mąką i drożdżami przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 10 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Po upływie powyższego czasu do mąki z rozczynem dodaj wodę, olej i sól. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  • Wyrośnięte ciasto krótko zagnieć i podziel na 8 równych części. Uformuj bułki i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 20 minut.
  • W międzyczasie przygotuj glanc. Do rondelka wlej wodę, dodaj mąkę ziemniaczaną, wymieszaj. Postaw na kuchence i podgrzewaj do czasu uzyskania mieszanki o konsystencji kisielu. Pozostaw do ostudzenia.
  • Wyrośnięte bułeczki posmaruj glancem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
Smacznego! 

Polecam Ci również mój przepis na:

niedziela, sierpnia 09, 2020

Polonezy schabowe

Polonezy schabowe

Polonezy to pyszne roladki schabowe faszerowane nadzieniem cebulowo-pieczarkowym doprawionym koncentratem pomidorowym i musztardą. To pyszne urozmaicenie tradycyjnych schabowych. Polecam!
Polonezy schabowe

Polonezy schabowe - składniki:

  • 600 g schabu
  • 400 g pieczarek
  • 2 duże cebule
  • 2,5 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 jajka
  • bułka tarta do obtoczenia
  • mąką do obtoczenia
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka
  • dodatkowo: olej do smażenia


Jak zrobić polonezy schabowe?

  • Schab oczyść, pokrój na kotlety i cienko rozbij. Dopraw z obu stron solą, pieprzem i słodką papryką. Odstaw do lodówki na czas przygotowywania farszu.
  • Pieczarki oczyść i pokrój w dużą kostkę. 
  • Na rozgrzany olej wrzuć drobno posiekaną cebulę i smaż do zeszklenia. Dorzuć pieczarki i smaż przez około 6-8 minut, do czasu odparowania wody.  Dodaj koncentrat pomidorowy, musztardę, słodką i ostrą paprykę oraz sól i pieprz. Wymieszaj, smaż jeszcze przez 3 minuty.
  • Farsz równomiernie rozłóż na rozbitych kotletach.  Mięso ciasno zwijaj w roladki.
  • Roladki panieruj najpierw w mące, następnie w rozkłóconym jajku, na końcu w bułce tartej.
  • Roladki smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia.
Smacznego!

Polecam Ci również mój przepis na:

sobota, sierpnia 08, 2020

Zupa neapolitańska

Zupa neapolitańska

Pyszna, łatwa w przygotowaniu i delikatna w smaku zupa neapolitańska, czyli zupa serowa z makaronem i warzywami.
Zupa neapolitańska

Zupa neapolitańska - składniki:

  • 2 ćwiartki z kurczaka
  • 4 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 litry wody
  • biała część pora
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 x 100 g serka topionego (użyłam goudę, ementaler i maasdamer)
  • 100 g sera żółtego
  • pęczek natki pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz, 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie, 4 ziarna pieprzu


Jak zrobić zupę neapolitańską?

  • Do dużego garnka wlej 2 litry wody. Dodaj umyte ćwiartki, obrane marchewki i pietruszkę. Dorzuć również liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i sól.  Przykryj garnek pokrywką i zagotuj wywar. Po doprowadzeniu do wrzenia zmniejsz moc palnika. Bulion gotuj pod przykryciem przez około 1,5 godziny.
  • Po upływie powyższego czasu, przy pomocy cedzaka lub sitka wyjmij mięso, warzywa, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz.
  • W międzyczasie umyj pora, pokrój w plasterki i zeszklij na maśle.
  • Mięso obierz, pokrój w drobną kostkę i dorzuć do bulionu wraz z marchewką i pietruszką pokrojoną w drobną kostkę. Dodaj przesmażonego pora i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Gotuj na niewielkiej mocy palnika przez 10 minut.
  • Do wysokiego naczynia wrzuć serki topione i żółty ser. Zalej dwoma chochlami gorącego bulionu, zmiksuj blenderem i przelej do garnka z zupą. Dopraw do smaku solą i pieprzem, gotuj jeszcze zupę na niewielkim ogniu przez kolejne 10 minut. Pod koniec gotowania dodaj do zupy posiekaną natkę pietruszki.
  • Zupę neapolitańską podawaj z wcześniej ugotowanym makaronem.
Smacznego!

Polecam Ci również mój przepis na: 

czwartek, sierpnia 06, 2020

Ogórki z curry

Ogórki z curry

Ogórki z curry to kolejne pyszne przetwory na zimę. Ogórki w zalewie curry o słodko-kwaśnym smaku to doskonały dodatek zarówno do kanapek, jak i do obiadu. Polecam!
Ogórki z curry

Ogórki z curry - składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 3 szklanki wody
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka soli kamiennej
  • 3 łyżki przyprawy curry
  • 3/4 szklanki octu 10%
  • 2-2,5 łyżeczki gorczycy
  • 15 ziaren pieprzu
  • 6 małych liści laurowych


Jak zrobić ogórki z curry?

  • Umyj ogórki, odetnij z nich oba końce i cienko obierz ze skórki.
  • Każdego ogórka przekrój na 4 części, a jeśli jest duży to na 8 kawałków.
  • Przygotuj słoiki. Ja użyłam 3 słoików o pojemności 1 litra i wsypałam do każdego po około 3/4 łyżeczki gorczycy, 5 ziaren pieprzu i po 2 małych liściach laurowych.
  • Do słoików włóż ogórki. Każdy słoik przechyl na bok i układaj kawałki ogórków. Pod koniec układania słupki ogórków wciskaj w wolnej przestrzenie.
  • Przygotuj zalewę. Do garnka wlej wodę, dodaj cukier, sól i przyprawę curry. Zagotuj. Następnie wlej ocet, ponownie zagotuj. Zalewę zamieszaj i od razu porozlewaj do słoików. Wszystkie ogórki muszą być pokryte zalewą, jednak należy zostawić około 1 centymetra wolnej przestrzeni od zakrętki. Słoiki mocno zakręć.
  • Tak przygotowane słoiki należy zapasteryzować. Na dno dużego garnka połóż ściereczkę, wstaw słoiki i zalej wodą do 3/4 ich wysokości. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz moc palnika do minimum i przykryj garnek pokrywką. Od tego momentu gotuj słoiki przez około 15 minut. Słoiki wyjmij z garnka, postaw je wieczkiem do dołu i przykryj ściereczką. Słoiki pozostaw do całkowitego ostudzenia.
Smacznego!

Ogórki z curry
Ogórki z curry
Ogórki z curry

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger