niedziela, lutego 23, 2020

Ciasto Maxi King (bez pieczenia)

Obłędne w smaku ciasto bez pieczenia na herbatnikach składające się z masy mlecznej na bazie mleka w proszku i śmietany kremówki, masy kajmakowej i przepysznej polewy czekoladowej z orzechami laskowymi. To ciasto z pewnością przypadnie do gustu wszystkim łasuchom i miłośnikom słodkości. Polecam! :)
Ciasto Maxi King (bez pieczenia)


Ciasto Maxi King - składniki:

  • około 400 g herbatników
  • 400 g masy kajmakowej 

Ciasto bez pieczenia Maxi King - składniki na masę mleczną:

  • 0,5 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego (32 g)
  • 250 g miękkiego masła
  • 3,5 szklanki mleka w proszku
  • 200 ml śmietany kremówki 30%

Ciasto Maxi King - składniki na polewę czekoladową:

  • 200 g mlecznej czekolady
  • 1/4 szklanki mleka
  • 150 g orzechów laskowych

Jak zrobić ciasto Maxi King?

  • W pierwszej kolejności upraż orzechy laskowe. Orzechy wsyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz około 8-10 minut, aż skórka orzechów stanie się ciemniejsza i popęka. Należy pilnować czasu pieczenia, ponieważ orzechy łatwo się przypalają. Odstaw orzechy, by wystygły. Następnie przesyp orzechy do ściereczki, skręć ją u góry i mocno pocieraj. Dzięki temu skórka z łatwością z nich zejdzie. Orzechy drobno posiekaj, najlepiej przy pomocy blendera.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na jej dno ułóż pierwszą warstwę herbatników.
  • Na wolnym ogniu zagotuj mleko z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostaw do ostudzenia.
  • Miękkie masło dokładnie utrzyj i wciąż miksując dodawaj naprzemiennie małymi porcjami, łyżka po łyżce, mleko z cukrami i mleko w proszku. Masę dokładnie utrzyj. 
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno i dodaj do mlecznej masy. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
  • Połowę masy mlecznej wyłóż na ułożone w formie herbatniki, przykryj kolejną warstwą herbatników.
  • Teraz wyłóż masę kajmakową. Warto ją wcześniej podgrzać, wówczas łatwiej będzie się rozprowadzać.
  • Bezpośrednio na masę kajmakową wyłóż pozostałą część kremu mlecznego, a następnie kolejną warstwę herbatników.
  • W kąpieli wodnej roztop czekoladę razem z mlekiem. Kiedy całkowicie się rozpuści dodaj posiekane orzeszki i wymieszaj. Czekoladę z orzeszkami wylej na wierzch ciasta.
  • Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Ciasto Maxi King (bez pieczenia)


Ciasto Maxi King (bez pieczenia)


Ciasto Maxi King (bez pieczenia)

28 komentarzy:

  1. Można czymś zastąpić mleko w proszku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, niestety w tym przepisie nie można zastąpić mleka w proszku. Jest ono jednym z głównych składników ciasta i to właśnie ono nadaje mu charakterystyczny smak. :)

      Usuń
    2. Robiłam i można zastąpić mleko w proszku otóż białkiem serwatkowym np.waniliowym lub ciasteczkowym-pycha.

      Usuń
  2. Można zastąpić, proszkiem w mleku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam uczulenie na orzechy ...czy wobec tego mogę zastosować rodzynki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie. Orzechy laskowe stanowią główny składnik tego ciasta i nie można ich niczym zastąpić.

      Usuń
    2. Mysle ze skoro masz uczulenie spokojnie mozesz odpuscic sobie orzechy zrobic samą polewe czekoladową i np posypać kokosem lub migdałami 😊

      Usuń
  4. Witajcie, to ciasto jeszcze co prawda jest przede mną ale piszę, by coś doradzić. Zamiast orzechów można dodać popping z kasz - amarantus, jaglany czy gryczany (wiem że są inne ale ja akurak tymi dysponuję :) ). Alternatywa to też płatki z kasz ale te są dość płaskie. Sisi

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam, przepyszne :) niestety nie miałam mlecznej czekolady i dałam gorzka, troszkę zepsuło to smak, jednak bardziej pasuje mleczna, dałam tylko trzy szklanki mleka w proszku i też wyszło . Bardzo polecam przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie dziękuję za komentarz. Cieszę się, że ciasto się udało i smakowało. :) Polecam również inne swoje przepisy. Pozdrawiam! :) :) :)

      Usuń
  6. Ciasto wyszło, wygląda świetnie. Minusik - jest naprawdę baardzo:)słodkie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarz. No tak, to ciasto jest naprawdę bardzo słodkie. :)

      Usuń
  7. Ciasto przepyszne. Wszystkim smakowało. Dziękuje za przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, bardzo się cieszę, że smakowało. :) Pozdrawiam serdecznie! :)

      Usuń
  8. Czy czekolada z orzechami jak jest płynna to stężeje na cieście?

    OdpowiedzUsuń
  9. Tak, tak. Po kilku godzinach spędzonych w lodówce stanie się twarda. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Na ile to jest mniej więcej porcji? I po ile te porcje gram mają?

    OdpowiedzUsuń
  11. Przepis bardzo apetyczny, bardzo ciekawe w smaku, pyszne, ale baaaardzo słodkie. Z jednej blachy wyjdzie z tego powodu bardzo dużo porcji, koniecznie z niesłodzona kawka😀

    OdpowiedzUsuń
  12. Przepis świetny ale dla mnie i moich dzieci za słodki, dlatego nie daję masy kajmakowej i wychodzi pyszna mleczna kostka, polecam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję. :) Tak, to ciasto jest bardzo słodkie, ale cieszę się, że znalazła Pani/Pan sposób na modyfikację, która Pani/Panu odpowiada. Pozdrawiam. :)

      Usuń
  13. Można nie dawac normalnego cukru? Strasznie słodkie wyszło 🙈

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetny deser. Jak niespodziewanie wpadną znajomi, można szybko przygotować :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciasto kozak,wszystkim smakuje i nie jest trudne do zrobienia. Dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, bardzo się cieszę, że smakuje. Pozdrawiam i życzę wesołych świąt. :)

      Usuń
  16. Herbatniki można zastąpić krakersami aby przełamać slodycz

    OdpowiedzUsuń
  17. Parę dni temu na konferencji było te ciasto, mega pyszne.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger