środa, lutego 05, 2020

Kotlety drobiowe z jajkiem na twardo

Mielone kotlety drobiowe z dodatkiem jajka ugotowanego na twardo to świetne urozmaicenie klasycznych kotletów mielonych.

Kotlety drobiowe z jajkiem na twardo




Kotlety drobiowe z jajkiem na twardo - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
  • 1 cebula
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 1 jajko surowe
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki majonezu
  • 0,5 pęczka koperku
  • przyprawy: sól i pieprz
  • dodatkowo: bułka tarta do obtaczania i olej do smażenia

Jak zrobić kotlety drobiowe z jajkiem na twardo?

  • Piersi oczyść, pokrój w kostkę i zmiel w maszynce do mielenia mięsa lub zmiksuj blenderem. 
  • Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na rozgrzanym oleju.
  • Jajka pokrój w kostkę. 
  • Do miski dodaj mięso, ostudzoną i przesmażoną cebulę, surowe jajko, ugotowane jajka, bułkę tartą, majonez, posiekany koperek, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj. 
  • Z powstałej masy formuj kotleciki i obtaczaj je w bułce tartej. 
  • Kotlety smaż na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.
Smacznego!
Kotlety drobiowe z jajkiem na twardo
Kotlety drobiowe z jajkiem na twardo

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger