Pałki z kurczaka duszone w sosie marchewkowym z cebulą i czosnkiem to doskonały na obiad na szybki i pyszny obiad.
Pałki z kurczaka duszone w sosie marchewkowym - składniki:
- 8 pałek z kurczaka
 - 3 marchewki
 - 2 cebule
 - 4 ząbki czosnku
 - 1 szklanka bulionu lub wody
 - 2 łyżki mąki pszennej
 - przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka papryka, ostra papryka, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, 3 kulki pieprzu
 
Jak zrobić pałki z kurczaka duszone w sosie marchewkowym?
- Mięso oczyść, dopraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz ziołami prowansalskimi.
 - Marchew obierz i pokrój w talarki.
 - Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
 - Na rozgrzanym oleju obsmaż z obu stron pałki z kurczaka.
 - Pałki przełóż do garnka, dodaj marchewki, cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i kulki pieprzu. Mięso podlej 1 szklanką bulionu, przykryj pokrywką i duś na niewielkiej mocy palnika przez około 1 godzinę, od czasu do czasu mieszając.
 - Po upływie powyższego czasu wyjmij pałki z bulionu i zagęść sos mąką. W 0,5 szklanki wody rozprowadź 2 łyżki mąki. Do szklanki dodaj kilka łyżek gorącego sosu i wymieszaj. Mieszankę dodaj do garnka, dokładnie wymieszaj i zagotuj.
 - Do sosu włóż pałki i gotuj jeszcze przez około 5 minut. W razie potrzeby dopraw sos solą i pieprzem.
 










bardzo lubię pałki!
OdpowiedzUsuńuwielbiam gotować, a tego jeszcze nie robiłam, musze spróbować
OdpowiedzUsuń