niedziela, lutego 09, 2020

Ciasto Biskup

Rozpływające się w ustach ciasto składające się z biszkoptu, galaretki z dżemem wiśniowym, kremu budyniowego, bezy makowo-kokosowej i polewy czekoladowej. Jestem przekonana, że na jednym kawałku się nie skończy. :)
Ciasto Biskup

Ciasto Biskup - składniki na biszkopt:

  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto Biskup - składniki na warstwę wiśniową:

  • 350 g dżemu wiśniowego
  • 2 galaretki wiśniowe
  • 2 szklanki wody

Ciasto Biskup - składniki na masę budyniową:

  • 2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
  • 4 żółtka
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 200 g miękkiego masła

Ciasto Biskup - składniki na bezę makowo-kokosową:

  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka suchego maku
  • 1 szklanka wiórków kokosowych

Ciasto Biskup - składniki na polewę czekoladową:

  • 100 g masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mleka
  • 4 łyżki kakao

Pozostałe składniki:

  • wiórki kokosowe do posypania


Jak zrobić ciasto Biskup?

  • W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka zmiksuj ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas miksując dodawaj stopniowo cukier do czasu, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejsz obroty miksera i wciąż miksując, dodawaj po jednym żółtku. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie wmieszaj przy pomocy łyżki lub szpatułki.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez około 30 minut - do suchego patyczka.
  • Przygotuj warstwę wiśniową. Zagotuj 2 szklanki wody, rozpuść galaretki i dokładnie wymieszaj. Do gorących galaretek dodaj dżem, ponownie wymieszaj. Warstwę wiśniową pozostaw do ostudzenia i lekkiego stężenia. Warstwę wiśniową wyłóż na ostudzony biszkopt. Formę z ciastem wstaw do lodówki.
  • Przygotuj masę budyniową. W rondelku zagotuj 1,5 szklanki mleka z cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałej 0,5 szklanki mleka rozmieszaj żółtka z mąką pszenną i mąką ziemniaczaną. Mieszankę wlej na gotujące się mleko i cały czas mieszając ugotuj gęsty budyń. Pozostaw do ostudzenia.
  • Miękkie masło utrzyj na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawaj do masła ostudzony budyń.
  • Masę budyniową wyłóż na całkowicie stężałą warstwę wiśniową. 
  • Przygotuj bezę makowo-kokosową. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodaj partiami cukier. Na koniec wsyp mak i wiórki kokosowe. Delikatnie wymieszaj łyżką.
  • Formę do pieczenia o średnicy 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. 
  • Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut. 
  • Bezę makowo-kokosową pozostaw do ostudzenia, a następnie wyłóż ją na masę budyniową. Lekko dociśnij.
  • Przygotuj polewę. W rondelku rozpuść masło, dodaj cukier, mleko i kakao. Dokładnie wymieszaj. Polewę pozostaw do ostudzenia.
  • Polewę czekoladową wyłóż na wierzch bezy makowo-kokosowej. Ciasto oprósz wiórkami kokosowymi.
  • Ciasto wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Smacznego!
Ciasto Biskup


Ciasto Biskup

2 komentarze:

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger