środa, grudnia 08, 2021

Makowa Panienka

Makowa Panienka

Makowa Panienka to przepyszne, świąteczne ciasto przekładane składające się z dwóch blatów makowo-kokosowych, dżemu wiśniowego, aksamitnego, puszystego kremu na bazie śmietany kremówki, mascarpone i białej czekolady oraz posypki kokosowej. Obok tego ciasta nie sposób przejść obojętnie. Jest wyśmienite! 
Makowa Panienka



Makowa Panienka - składniki na blaty makowo-kokosowe:

  • 8 białek
  • szczypta soli
  • 150 g cukru
  • 4 żółtka
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 150 g suchego maku
  • 100 g mielonych migdałów

Makowa Panienka - składniki na krem:

  • 600 ml śmietany kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g białej czekolady

Makowa Panienka - pozostałe składniki:

  • około 250 g dżemu wiśniowego
  • 50 g masła
  • 2,5 łyżki cukru
  • 1 szklanka wiórków kokosowych




Makowa Panienka - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj blaty makowo-kokosowe. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywna pianę. Pod koniec ubijania, stopniowo łyżka po łyżce, dodawaj cukier, cały czas miksując masę. Kolejno dodawaj żółtka, po każdym dodaniu zmiksuj. Na koniec wsyp wiórki kokosowe, mak i mielone migdały. Suche składniki delikatnie wmieszaj w masę szpatułką.  
  • Formę do pieczenia o wymiarach 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Masę wylej do formy. Wyrównaj. 
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut. Pozostaw do ostudzenia, a następnie przekrój na dwa blaty.
  • Przygotuj krem. Białą czekoladę połam na mniejsze kawałki i roztop w kąpieli wodnej. Pozostaw do ostudzenia. W misce zmiksuj serek mascarpone, dodaj ostudzoną, ale jeszcze płynną czekoladę, ponownie zmiksuj. 
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodaj mascarpone z czekoladą. Dokładnie zmiksuj.
  • Przygotuj posypkę kokosową. Na patelni rozpuść masło, dodaj cukier, wiórki kokosowe i smaż na niewielkiej mocy palnika przez około 10 minut do zarumienienia, co chwilę mieszając, by wiórki się nie przypaliły. Posypkę kokosową pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Złóż ciasto. Do formy przełóż jeden blat makowo-kokosowy. Posmaruj go dżemem, następnie wyłóż 2/3 kremu. Wyrównaj, przykryj drugim blatem makowo-kokosowym. Na wierzch wyłóż pozostały krem. Posyp podprażonymi wiórkami kokosowymi.
  • Ciasto wstaw na minimum 8 godzin do lodówki.
Smacznego!
Makowa Panienka

Makowa Panienka


Źródło przepisu: justynadragan.pl

wtorek, grudnia 07, 2021

Drożdżówki z budyniem kokosowym

Drożdżówki z budyniem kokosowym

Wyśmienite, miękkie, puchate, mocno mleczne bułki drożdżowe, skrywające w swym wnętrzu budyń kokosowy, który idealnie współgra z puszystym ciastem drożdżowym. Zachęcam do pieczenia. :)
Drożdżówki z budyniem kokosowym



Drożdżówki z budyniem kokosowym - składniki na ciasto:

  • 600 g mąki pszennej 
  • 380 ml ciepłego mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 20 g drożdży
  • 50 g roztopionego i ostudzonego masła
  • szczypta soli

Drożdżówki z budyniem kokosowym - składniki na nadzienie budyniowe:

  • 550 ml mleka
  • 2 opakowania budyniu kokosowego (proszek: 2 x 40 g)
  • 3 łyżki cukru

Bułeczki drożdżowe z kruszonką i budyniem kokosowym - składniki na kruszonkę:

  • 150 g mąki
  • 75 g masła
  • 75 g cukru


Bułki drożdżowe z budyniem kokosowym - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj rozczyn. Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj łyżkę cukru, 250 ml mleka i 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować. 
  • Do dużej miski przesiej pozostałą mąkę, dodaj pozostały cukier, sól i wyrośnięty rozczyn. Składniki wymieszaj łyżką. Teraz wlej roztopione i ostudzone masło. Z podanych składników zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto  przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. 
  • Ugotuj budyń. W rondelku zagotuj 400 ml mleka z cukrem. W pozostałym mleku dokładnie rozmieszaj proszki budyniowe. Mieszankę wlej na gotujące się się mleko i cały czas mieszając, gotuj budyń przez około 3 minuty na niewielkiej mocy palnika, aż stanie się gęsty. Wierzch budyniu przykryj folią spożywczą, pozostaw do ostudzenia.
  • Przygotuj kruszonkę. Do miski wsyp mąkę i cukier, dodaj również posiekane na mniejsze kawałki masło. Zagnieć kruszonkę, włóż do lodówki.
  • Wyrośnięte ciasto krótko zagnieć, a następnie podziel na 12 kawałków. 
  • Każdy kawałek ciasta krótko wyrób i uformuj placek. Na środku każdego placka połóż dwie łyżeczki ostudzonego budyniu. Dokładnie zlep brzegi, uformuj podłużną bułkę. 
  • Bułki przekładaj na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Bułki układaj łączeniem do dołu.
  • Bułki przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia. 
  • Przed pieczeniem posmaruj bułki ciepłym mlekiem i posyp kruszonką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez około 18 minut - do zarumienienia.
Smacznego!
Drożdżówki z budyniem kokosowym

Drożdżówki z budyniem kokosowym

Drożdżówki z budyniem kokosowym



    poniedziałek, grudnia 06, 2021

    Bananowo-jabłkowe placki z kaszą jaglaną

    Bananowo-jabłkowe placki z kaszą jaglaną

    Wyśmienite, zdrowe, idealne na śniadanie placuszki z kaszą jaglaną, jabłkiem i bananem. Polecam! :)
    Bananowo-jabłkowe placki z kaszą jaglaną



    Placki bananowo-jabłkowe z kaszą jaglaną - składniki:

    • 125 g kaszy jaglanej
    • 500 ml mleka
    • 16 g cukru waniliowego
    • 2 banany
    • 4 jajka rozmiar M
    • 6 łyżek mąki pszennej tortowej
    • 2 małe jabłka
    • olej do smażenia
    • opcjonalnie: cukier puder do oprószenia placków

    Bananowo-jabłkowe placki z kaszą jaglaną - przepis:

    • W pierwszej kolejności ugotuj kaszę jaglaną. Odmierzoną kaszę wsyp na sitko z drobnymi oczkami i przepłucz gorącą wodą. W garnku zagotuj mleko. Na gotujące się mleko wrzuć kaszę jaglaną, dodaj cukier waniliowy, i gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 20 minut - do całkowitego odparowania płynu. Kaszę pozostaw do ostudzenia. Do kaszy dodaj obrane banany. Całość zmiksuj przy pomocy blendera.
    • Do kaszy dodaj jajka i mąkę, zmiksuj. Dodaj obrane i starte na dużych oczkach tarki jabłka, wymieszaj. 
    • Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Łyżką nakładaj ciasto formując placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
    Smacznego!
    Bananowo-jabłkowe placki z kaszą jaglaną


    niedziela, grudnia 05, 2021

    Makowiec na kruchym cieście

    Makowiec na kruchym cieście

    Niesamowicie pyszny, świąteczny makowiec na kruchym cieście wzbogacony o piankę bezową i migdałową kruszonkę. Tego wypieku nie może zabraknąć na Twoim wigilijnym stole! 
    Makowiec na kruchym cieście


    Makowiec na kruchym cieście - składniki na kruche ciasto:

    • 300 g mąki pszennej tortowej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 50 g cukru pudru
    • 16 g cukru waniliowego
    • 200 g zimnego masła
    • 2 żółtka jaj, rozmiar L

    Makowiec na kruchym cieście - składniki na masę makową:

    • 100 g miękkiego masła
    • 3 łyżki cukru
    • 850 g masy makowej z puszki
    • 1 jajko
    • 2 żółtka
    • 100 g orzechów włoskich

    Makowiec na kruchym cieście - składniki na piankę bezową: 

    • 5 białek 
    • 180 g cukru
    • 1 opakowanie budyniu waniliowego (proszek: 40 g)

    Świąteczny makowiec na kruchym cieście - składniki na kruszonkę:

    • 100 g mąki pszennej tortowej
    • 50 g mąki krupczatki
    • 60 g mielonych migdałów
    • 60 g cukru pudru
    • 1 żółtko
    • 100 g masła

    Makowiec na kruchym cieście - przepis:

    • Przygotuj kruche ciasto. Do miski wsyp mąkę, dodaj proszek do pieczenia, cukier puder, cukier waniliowy, zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki oraz żółtka jaj. Z powstałych składników zagnieć ciasto, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na około 1 godzinę. 
    • Formę do pieczenia o wymiarach 25x35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dno formy wylep schłodzonym ciasto. Ciasto ponakłuwaj widelcem. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut. Pozostaw do ostudzenia.
    • Przygotuj kruszonkę. Do miski wsyp mąkę, mąkę krupczatkę, mielone migdały, cukier, żółtko i posiekane na mniejsze kawałki masło. Zagnieć kruszonkę, włóż do lodówki na czas przygotowania masy makowej i pianki bezowej.
    • Przygotuj masę makową. Miękkie masło utrzyj z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodaj masę makową, jajko, żółtka i drobno posiekane orzechy włoskie. Krótko zmiksuj. Masę makową wyłóż na podpieczony kruchy spód.
    • Przygotuj piankę bezową. Białka powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier. Cały czas miksuj, do momentu uzyskania gęstej, lśniącej piany. Teraz dodaj proszek budyniowy, delikatnie wymieszaj przy pomocy szpatułki. Pianę wyłóż na masę makową.
    • Kruszonkę wyjmij z lodówki, posyp nią pianę z białek. 
    • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 55 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia przykryj wierzch ciasta folią aluminiową, by nie przypalić kruszonki. 
    • Po upieczeniu pozostaw ciasto na 15 minut w uchylonym piekarniku, a następnie odstaw w chłodne miejsce i pozostaw do całkowitego ostudzenia. 
    • Ostudzone ciasto oprósz cukrem pudrem.
    Smacznego!
    Makowiec na kruchym cieście

    Makowiec na kruchym cieście

    Makowiec na kruchym cieście

    Makowiec na kruchym cieście

    Makowiec na kruchym cieście



    sobota, grudnia 04, 2021

    Soczysta pierś z kurczaka pieczona w rękawie

    Soczysta pierś z kurczaka pieczona w rękawie

    Aromatyczna, soczysta pierś z kurczaka marynowana w ziołach prowansalskich, słodkiej i ostrej papryce oraz soku z cytryny, pieczona w rękawie to świetny pomysł na domową, pyszną wędlinę. 
    Soczysta pierś z kurczaka pieczona w rękawie




    Soczysta pierś z kurczaka pieczona w rękawie - składniki:

    • 2 filety z piersi kurczaka (około 600 g)
    • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
    • 1 łyżeczka słodkiej papryki
    • 1 łyżeczka soli
    • szczypta ostrej papryki
    • sok wyciśnięty z połowy małej cytryny
    • 3 łyżki oliwy z oliwek


    Soczysta pierś z kurczaka pieczona w rękawie - przepis:

    • Filety z piersi kurczaka oczyść i osusz.
    • Do miseczki dodaj wszystkie przyprawy, wyciśnięty sok z cytryny i oliwę z oliwek. Dokładnie wymieszaj.
    • Powstałą marynatą dokładnie, z każdej strony, natrzyj filety. Zamarynowane mięso wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.
    • Po upływie powyższego czasu mięso przełóż do foliowego rękawa do pieczenia. Rękaw dobrze zawiąż i przełóż do naczynia żaroodpornego. Filety wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 45 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia możesz rozciąć rękaw, by mięso ładnie się przyrumieniło.
    Smacznego!
    Soczysta pierś z kurczaka pieczona w rękawie

    Soczysta pierś z kurczaka pieczona w rękawie

    piątek, grudnia 03, 2021

    Sałatka warstwowa z brokułem i jajkiem

    Sałatka warstwowa z brokułem i jajkiem

    Przepis na sałatkę warstwową przygotowaną na bazie brokułów, pomidorków koktajlowych, czerwonej papryki i kukurydzy z dodatkiem sosu czosnkowego. Prosto i bardzo pysznie! :)
    Sałatka warstwowa z brokułem i jajkiem

    Sałatka warstwowa z brokułem i jajkiem - składniki:

    • 1 brokuł
    • 1 cebula
    • 3 łyżki cukru
    • 4 jajka
    • 1 czerwona papryka
    • 15 pomidorków koktajlowych
    • 1 puszka kukurydzy (masa po odsączeniu: około 200 g)
    • sól i pieprz

    Sałatka warstwowa z brokułem i jajkiem - składniki na sos czosnkowy:

    • 180 g jogurtu naturalnego
    • 3 łyżki majonezu
    • 4 ząbki czosnku
    • 0,5 łyżeczki cukru
    • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie

    Sałatka warstwowa z brokułem i jajkiem - przepis:

    • Cebulę drobno posiekaj, posyp cukrem i odstaw na bok na około 30 minut.
    • Ugotuj brokuła. Brokuła umyj i podziel na różyczki. W garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli i cukru. Na gotującą się wodę wrzuć różyczki brokuła. Od momentu ponownego zagotowania się wody, gotuj brokuła jeszcze przez około 5 minut. Odcedź i pozostaw do ostudzenia.
    • Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek i pokrój w ćwiartki.
    • Paprykę pokrój w kostkę, pomidorki przekrój na połówki.
    • Kukurydzę odsącz z zalewy. 
    • Przygotuj sos czosnkowy. Do miseczki dodaj jogurt, majonez, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, przyprawy, dokładnie wymieszaj i odstaw na minimum 30 minut do lodówki, by sos się przegryzł.
    • Na dno przezroczystej miski wyłóż odsączoną cebulę, kilka różyczek brokułu, 3/4 pomidorków koktajlowych i jajka. Dopraw solą i pieprzem. Na jajka wyłóż paprykę, kukurydzę, pozostałe różyczki brokuła i pozostałe połówki pomidora.
    • Sałatkę polej sosem czosnkowym bezpośrednio przed podaniem.
    Smacznego!
    Sałatka warstwowa z brokułem i jajkiem

    Sałatka warstwowa z brokułem i jajkiem

    czwartek, grudnia 02, 2021

    Pierniczki jak alpejskie

    Pierniczki jak alpejskie

    Niesamowicie pyszne, miękkie, puszyste i rozpływające się w ustach pierniczki oblane czekoladą, którymi warto ozdobić swój świąteczny, bożonarodzeniowy stół. Bardzo polecam!
    Pierniczki jak alpejskie



    Pierniczki jak alpejskie - składniki:

    • 3/4 szklanki cukru
    • 150 g miodu
    • 2 łyżki kakao
    • 1 łyżeczka mielonych goździków (z lekką górką)
    • 0,5 łyżeczki imbiru
    • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego
    • 120 g masła
    • 100 g śmietany 18%
    • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 2 białka
    • 4 żółtka
    • 500 g mąki pszennej tortowej

    Pierniczki jak alpejskie - składniki na polewę czekoladową:

    • 250 ml śmietany kremówki 30%
    • 70 g gorzkiej czekolady
    • 70 g mlecznej czekolady 


    Pierniczki jak alpejskie - przepis:

    • Do rondelka dodaj cukier, miód, kakao, goździki, imbir i pieprz. Zawartość rondelka podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika do momentu rozpuszczenia się cukru i połączenia składników. Rondelek zdejmij z kuchenki, dodaj masło, poczekaj, aż się roztopi w masie. Masę pozostaw do ostudzenia.
    • W miseczce wymieszaj śmietanę z sodą oczyszczoną. Wymieszaj. Odłóż na bok.
    • Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj żółtka, krótko zmiksuj. 
    • Do miski wsyp mąkę. W mąkę delikatnie, przy pomocy szpatułki, wmieszaj masę jajeczną. Kolejno dodaj ostudzoną, wcześniej przygotowaną mieszankę z miodem. Wymieszaj. Dodaj śmietanę z sodą. Z całości składników zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.
    • Ciasto przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na 16 godzin. 
    • Po upływie powyższego czasu podziel ciasto na 4 części. Każdą część podsyp mąką i rozwałkuj na placek o grubości około 4-5 mm. Wykrawaj dowolne wzory przy pomocy foremek. 
    • Blachę do pieczenia z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Pierniczki przekładaj na blachę. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza i piecz przez około 12 minut.
    • Po ostudzeniu udekoruj pierniczki polewą czekoladową. Śmietankę podgrzej w rondelku, ale uważaj, by nie doprowadzić jej do wrzenia. Do rondelka wrzuć połamane czekolady. Zdejmij z ognia i energicznie mieszaj do momentu całkowitego rozpuszczenia się czekolady i uzyskania gładkiej konsystencji. Każdego pierniczka maczaj w czekoladzie, a następnie odkładaj na kratkę. Pozostaw do zastygnięcia. Z podanej ilości polewy czekoladowej udekorowałam około połowy pierniczków. Jeśli wszystkie pierniczki chcesz udekorować czekoladą zrób polewę z podwójnego  przepisu.
    Smacznego!

    Źródło przepisu: aniagotuje.pl
    Pierniczki jak alpejskie

    Pierniczki jak alpejskie

    Pierniczki jak alpejskie

    Pierniczki jak alpejskie

    Pierniczki jak alpejskie

    Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger