poniedziałek, maja 08, 2023

Sałatka warstwowa z kurczakiem i jajkiem

Sałatka warstwowa z kurczakiem i jajkiem

Przepis na sałatkę warstwową z kurczakiem i jajkiem, z dodatkiem gotowanej marchewki, kukurydzy, ogórków konserwowych i sosu majonezowo-ketchupowego. 
Sałatka warstwowa z kurczakiem i jajkiem


Sałatka warstwowa z kurczakiem i jajkiem - składniki:

  • 8 jajek rozmiar M ugotowanych na twardo
  • 2 filety z piersi kurczaka (około 400-500 g)
  • 4 marchewki
  • 6 ogórków konserwowych
  • 1 puszka kukurydzy (masa po odsączeniu: około 220 g)
  • 5 łyżek majonezu
  • 5 łyżek ketchupu
  • 0,5 pęczka szczypiorku
  • przyprawy: ulubiona przyprawa od kurczaka 
  • olej do smażenia


Sałatka warstwowa z kurczakiem i jajkiem - przepis:

  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój w drobną kostką. Dopraw ulubioną przyprawą do kurczaka. Podsmaż na dobrze rozgrzanym oleju, do zarumienienia. 
  • Marchewki obierz i ugotuj w osolonym wrzątku. Pozostaw do ostudzenia. 
  • Jajka obierz, oddziel białka od żółtek. 
  • Ogórki konserwowe zetrzyj na dużych oczkach tarki, dokładnie odciśnij. 
  • Szczypiorek drobno posiekaj. 
  • Majonez wymieszaj z ketchupem.
  • Składniki sałatki ułóż w szklanej, przezroczystej misce w następującej kolejności: starte na dużych oczkach tarki białko jajek, porcja sosu, starta na dużych oczkach tarki marchewka, porcja sosu, odsączona kukurydza, porcja sosu, kawałki kurczaka, porcja sosu, starte ogórki konserwowe, porcja sosu, starte na dużych oczkach tarki żółtko jaj, drobno posiekany szczypiorek. 
  • Sałatkę włóż na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Sałatka warstwowa z kurczakiem i jajkiem

Sałatka warstwowa z kurczakiem i jajkiem

Sałatka warstwowa z kurczakiem i jajkiem

niedziela, maja 07, 2023

Kawałki kurczaka w chrupiącej panierce

Kawałki kurczaka w chrupiącej panierce

Wyjątkowo chrupiące kawałki kurczaka panierowane w maślance, płatkach kukurydzianych i bułce tartej. 
Kawałki kurczaka w chrupiącej panierce

Kawałki kurczaka w chrupiącej panierce - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500 g)
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 jajko
  • około 2 szklanek płatków kukurydzianych
  • 0,5 szklanki bułki tartej
  • przyprawy: sól, pieprz, suszona cebula, czosnek granulowany
  • olej do smażenia


Kawałki kurczaka w chrupiącej panierce - przepis:

  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Kurczaka zalej maślanką i włóż na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki. 
  • Płatki kukurydziane rozkrusz przy pomocy wałka lub blendera.
  • Rozkruszone płatki kukurydziane przełóż do miski. Dodaj bułkę tartą, suszoną cebulę, czosnek granulowany oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj. 
  • Z marynaty maślankowej wyjmij kurczaka. Do maślanki, w której marynował się kurczak, wbij jajko. Wymieszaj. Z powrotem włóż kawałki kurczaka, ponownie wymieszaj. 
  • Każdy kawałek kurczaka dobrze obtocz w przygotowanej wcześniej panierce z płatkami kukurydzianymi. 
  • Smaż na dobrze rozgrzanym oleju, z obu stron do zarumienienia. 
Smacznego!
Kawałki kurczaka w chrupiącej panierce

Kawałki kurczaka w chrupiącej panierce

Kawałki kurczaka w chrupiącej panierce

piątek, maja 05, 2023

Ciasto z ajerkoniakiem i białą czekoladą

Ciasto z ajerkoniakiem i białą czekoladą

Pyszne, kremowe ciasto na kakaowym biszkopcie z kremem na bazie mascarpone z dodatkiem ajerkoniaku i białej czekolady. Całość dopełniają bezy i prażone płatki migdałowe.
Ciasto z ajerkoniakiem i białą czekoladą


Ciasto z ajerkoniakiem i białą czekoladą - składniki na biszkopt:

  • 3 jajka
  • 80 g cukru
  • 60 g mąki pszennej tortowej
  • 18 g kakao
  • 22 ml oleju
  • szczypta soli

Ciasto z ajerkoniakiem i białą czekoladą - składniki na krem:

  • 500 g mascarpone
  • 300 g białej czekolady
  • 200 ml ajerkoniaku

Ciasto z ajerkoniakiem i białą czekoladą - pozostałe składniki:

  • około 200 g dżemu z czarnej porzeczki
  • około 130 g gotowych bez 
  • garść płatków migdałowych


Ciasto z ajerkoniakiem i białą czekoladą - przepis:

  • Przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Mąkę pszenną wymieszaj z kakao. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Do ubitych białek dodaj żółtka i krótko zmiksuj. Do masy jajecznej dodaj mąkę przesianą z kakao. Delikatnie wymieszaj przy pomocy łyżki. Na końcu wlej olej. Ponownie delikatnie wymieszaj. Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez około 35 minut - do suchego patyczka. Pozostaw do ostudzenia. 
  • Przygotuj krem. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Pozostaw do ostudzenia.
  • Do miski przełóż serek mascarpone, krótko zmiksuj. Dodaj ajerkoniak, ponownie krótko zmiksuj. 
  • Cienkim strumieniem wlej czekoladę, miksuj do momentu uzyskania jednolitego, gładkiego kremu. 
  • Złóż ciasto. Biszkopt posmaruj dżemem. Na ciasto wyłóż krem, wyrównaj. Ciasto włóż na minimum 12 godzin do lodówki, by krem dobrze się schłodził. 
  • Na wierzch ciasta wyłóż pokruszone na mniejsze kawałki bezy i podprażone na suchej patelni płatki migdałowe. 
Smacznego!
Ciasto z ajerkoniakiem i białą czekoladą

Ciasto z ajerkoniakiem i białą czekoladą

Ciasto z ajerkoniakiem i białą czekoladą

Ciasto z ajerkoniakiem i białą czekoladą

Ciasto z ajerkoniakiem i białą czekoladą

czwartek, maja 04, 2023

Szynka duszona z pieczarkami

Szynka duszona z pieczarkami

Świetny przepis na szynkę z pieczarkami duszoną w aromatycznym sosie z dodatkiem musztardy dijon i francuskiej, białego wina oraz sosu Worcestershire. 
Szynka duszona z pieczarkami

Szynka duszona z pieczarkami - składniki: 

  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 2 duże cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 kg pieczarek
  • 2 łyżeczki musztardy dijon
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej  
  • 0,5 szklanki wytrawnego białego wina (można zastąpić bulionem)
  • 1,5 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • 200 g kwaśnej śmietany 18%
  • mąka do obtoczenia mięsa
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, cebula suszona, słodka papryka, ostra papryka
  • olej do smażenia

Szynka duszona z pieczarkami - przepis:

  • Szynkę oczyść, osusz i pokrój w plastry. Dopraw solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, suszoną cebulą oraz słodką i ostrą papryką. Kawałki mięsa obtocz w mące. 
  • Na dobrze rozgrzanym oleju obsmaż z obu stron kawałki szynki. Szynka powinna być dość dobrze zarumieniona. Przełóż na talerz, odstaw na bok. 
  • Na patelni po smażeniu mięsa wrzuć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Dodaj pokrojone w półplasterki pieczarki, smaż do całkowitego odparowania wody i lekkiego zarumienienia. Na patelnię dodaj musztardę dijon i francuską oraz słodką paprykę. 
  • Na patelnię wlej białe wino, gotuj 3 minuty. Teraz wlej bulion, dodaj sos Worcestershire. Dokładnie wymieszaj. Gotuj na niskiej mocy palnika przez około 1 godzinę - do miękkości mięsa. 
  • Do kwaśnej śmietany dodaj kilka łyżek gorącego sosu. Wymieszaj. Tak zahartowaną śmietanę dodaj do sosu. Wymieszaj. Gotuj jeszcze przez 5 minut. W razie potrzeby dopraw sos solą i pieprzem. 
Smacznego!
Szynka duszona z pieczarkami

Szynka duszona z pieczarkami

Szynka duszona z pieczarkami

Szynka duszona z pieczarkami

Szynka duszona z pieczarkami

środa, maja 03, 2023

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, boczkiem i szpinakiem

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, boczkiem i szpinakiem

Wyśmienita, pełna smaku i aromatu zapiekanka makaronowa z kurczakiem, boczkiem, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi.
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, boczkiem i szpinakiem


Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, szpinakiem i boczkiem - składniki:

  • 650 g makaronu penne
  • 3 filety z piersi kurczaka (około 750 g)
  • 200 g boczku wędzonego w plastrach
  • 1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 200 g śmietany 18%
  • 150 g serka śmietankowego typu Almette lub Twój Smak
  • 200 g świeżego, posiekanego szpinaku
  • 500 g pomidorków koktajlowych
  • 1 cebula
  • 1 czerwona cebula
  • 0,5 szklanki tartego parmezanu
  • 100 g sera Dziugas
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany
  • olej do smażenia


Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, szpinakiem i boczkiem - przepis: 

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. 
  • Na suchej patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek. Smaż do momentu, aż boczek będzie chrupiący. Odłóż na bok. 
  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój w kostkę. Na patelni po smażeniu boczku rozgrzej olej i wrzuć kurczaka. Smaż do zarumienienia. Pod koniec smażenia dopraw solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. 
  • W wysokim naczyniu wymieszaj bulion, kwaśną śmietanę, serek śmietankowy, sól, pieprz i czosnek granulowany. 
  • Do dużej miski przełóż makaron, dodaj podsmażonego kurczaka, szpinak, pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe, drobno posiekane cebule, parmezan oraz wcześniej przygotowany sos. Dokładnie wymieszaj.
  • Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem lub olejem. Do naczynia przełóż zapiekankę. Wyrównaj, na wierzchu wyłóż boczek i ser dziugas. Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut. 
Smacznego!
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, boczkiem i szpinakiem

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, boczkiem i szpinakiem

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, boczkiem i szpinakiem

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, boczkiem i szpinakiem

wtorek, maja 02, 2023

Kurczak cordon bleu

Kurczak cordon bleu

Wyjątkowo pyszne i soczyste roladki z piersi kurczaka z szynką i serem żółtym, panierowane w maśle i  bułce tartej z parmezanem. 
Kurczak cordon bleu

Kurczak cordon bleu - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 600 g)
  • 4 podłużne, dość grube kawałki sera żółtego Szwajcar
  • 4 duże, okrągłe plastry szynki
  • 0,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki roztopionego i ostudzonego masła
  • około 1,5 szklanki bułki tartej
  • 0,5 szklanki tartego parmezanu
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Kurczak cordon bleu - przepis:

  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i przekrój wzdłuż na pół. Każdy kawałek mięsa dość cienko rozbij, dopraw solą i pieprzem. 
  • Kawałki sera żółtego ściśle zawiń w szynkę. Dzięki temu mniej sera będzie wypływało z kurczaka podczas smażenia. 
  • Na każdym plastrze mięsa ułóż ser zawinięty w szynkę. Zwiń ściśle w roladkę. 
  • Roladki panieruj najpierw w mące, następnie w roztopionym maśle i na końcu w bułce tartej wymieszanej z parmezanem. 
  • Smaż na dobrze rozgrzanym oleju z każdej strony, do zarumienienia.
Smacznego!
Kurczak cordon bleu

Kurczak cordon bleu

Kurczak cordon bleu

Kurczak cordon bleu

Kurczak cordon bleu

poniedziałek, maja 01, 2023

Kremówka

Kremówka

Dwa płaty ciasta francuskiego przełożone dwoma kremami: budyniowym i śmietankowym. Pychota! 
Kremówka

Kremówka - składniki:

  • 2 płaty ciasta francuskiego (każdy płat powinien ważyć około 300 g)

Kremówka - składniki na krem budyniowy:

  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka śmietany kremówki 30%
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 6 żółtek
  • 1 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 125 g miękkiego masła

Kremówka - składniki na krem śmietankowy: 

  • 600 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki zimnej wody
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • dodatkowo: cukier puder do oprószenia ciasta

Kremówka - przepis:

  • W pierwszej kolejności upiecz blaty ciasta francuskiego. 
  • Ciasto francuskie piecz na blasze z wyposażenia piekarnika. 
  • Dwie blachy wyłóż papierem do pieczenia. Na każdą blaszkę rozłóż płat ciasta francuskiego i poczekaj, aż ciasto osiągnie temperaturę pokojową. Gęsto ponakłuwaj widelcem. 
  • Blaty ciasta francuskiego piecz osobno w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około 20-25 minut - do uzyskania ciemnozłotego koloru. W trakcie pieczenia ciasto mocno rośnie. Wszelkie nierówności należy poprzekłuwać widelcem. 
  • Ciasto pozostaw do ostudzenia. 
  • Przygotuj krem budyniowy. W garnku z grubym dnem zagotuj 1,5 szklanki mleka z cukrem. Kiedy mleko zacznie wrzeć dodaj śmietanę kremówkę, cukier waniliowy, wymieszaj, ponownie zagotuj. 
  • Do wysokiego naczynia wlej pozostałe 0,5 szklanki mleka, dodaj żółtka, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Zmiksuj na gładką, jednolitą masę. 
  • Na gotujące się mleko ze śmietaną kremówką wlej przygotowaną wcześniej mieszankę z żółtkami i cały czas mieszając ugotuj gęsty budyń. Budyń zdejmij z ognia, przykryj folią spożywczą i pozostaw do całkowitego ostudzenia. 
  • Miękkie masło utrzyj na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawaj do masła ostudzony budyń. Miksuj do momentu uzyskania gładkiego, jednolitego kremu budyniowego.
  • Przygotuj krem śmietankowy. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Dodaj przesiany cukier puder. Krótko zmiksuj. Pod koniec miksowania cienkim strumieniem wlej żelatynę.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Blaty ciasta przytnij do wymiarów formy. 
  • Na spodzie blaszki ułóż pierwszy blat ciasta francuskiego (nakłuwaną stroną do góry). Wyłóż masę budyniową, wyrównaj, następnie delikatnie wyłóż masę śmietankową. Ułóż drugi blat ciasta francuskiego. Wierzch ciasta oprósz cukrem pudrem. 
Smacznego!
Kremówka

Kremówka

Kremówka


Źródło przepisu: mojewypieki.com

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger