Smakowite roladki z karmelizowaną, słodką marchewką, która idealnie współgra z drobiowym mięsem.
Roladki drobiowe z karmelizowaną marchewką - składniki:
- 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
 - 3 małe marchewki
 - 2 łyżki miodu
 - mąka
 - 2 jajka
 - bułka tarta
 - przyprawy: sól i pieprz
 - dodatkowo: olej do smażenia
 
Jak zrobić roladki drobiowe z karmelizowaną marchewką?
- Marchewki obierz, umyj i pokrój w cienkie słupki o długości około 10-12 centymetrów.
 - W garnku zagotuj wodę z solą i odrobiną cukru, wrzuć pokrojoną marchewkę i gotuj przez około 3 minuty, licząc od czasu ponownego zagotowania się wody.
 - Marchewkę wyjmij z wody i osusz, np. na ręczniku papierowym.
 - Na patelni rozgrzej miód. Kiedy miód zacznie się pienić wrzuć marchewkę i duś na niewielkiej mocy palnika przez około 5 minut.
 - Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i przekrój wzdłuż na dwa kotlety. Każdy kawałek mięsa dość cienko rozbij, dopraw z obu stron solą i pieprzem.
 - Na każdym kotlecie ułóż kilka słupków marchewki i zwiń ściśle w roladkę.
 - Roladki panieruj najpierw w mące, kolejno w rozkłóconym jajku i na końcu w bułce tartej.
 - Roladki smaż na dobrze rozgrzanym oleju z każdej strony, do zarumienienia.
 
Smacznego!
Polecam Ci również mój przepis na roladki drobiowe z salami i żółtym serem oraz roladki z karkówki.







Wyglądaja ślicznie, przetestuję w weekend :)
OdpowiedzUsuńRobiłem i polecam, wyszło super!
OdpowiedzUsuń