niedziela, sierpnia 30, 2020

Spaghetti zapiekane z pulpecikami

Spaghetti w sosie pomidorowym z pulpecikami, które zapieka się w piekarniku to wyśmienite, pożywne i bardzo aromatyczne danie.
Spaghetti zapiekane z pulpecikami




Spaghetti zapiekane z pulpecikami - składniki na pulpety:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 duża cebula
  • 1 duże jajko
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, oregano
  • około 1,5 litra bulionu warzywnego


Spaghetti zapiekane z pulpecikami - składniki na sos:

  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki ketchupu
  • 0,5 szklanki wody
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, ostra papryka, cukier

Spaghetti zapiekane z pulpecikami - pozostałe składniki:

  • 300 g makaronu spaghetti
  • 250 g sera mozzarella



Jak zrobić spaghetti zapiekane z pulpecikami?

  • W pierwszej kolejności przygotuj pulpecikami. Na rozgrzanym oleju podsmaż drobno pokrojoną cebulę. Do mięsa dodaj jajko, kaszę mannę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, ostudzoną cebulę oraz przyprawy: sól, pieprz i oregano. Wyrób na jednolitą masę. Z powstałej masy uformuj niewielkie pulpety. W garnku zagotuj bulion, włóż pulpety i gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 20 minut.
  • Przygotuj sos. Na rozgrzanym oleju podsmaż drobno pokrojone cebule wraz z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Dodaj pomidory w puszce, przecier pomidorowy, koncentrat  pomidorowy, ketchup i wodę. Wymieszaj. Sos gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 20 minut - do czasu jego zredukowania się. Pod koniec gotowania dodaj przyprawy: sól, pieprz, bazylię, oregano, ostrą paprykę i szczyptę cukru.
  • Makaron spaghetti ugotuj al dente. 
  • Makaron wymieszaj z 2/3 sosu. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Na makaronie poukładaj pulpeciki, zalej je pozostałą częścią sosu. Na wierzchu poukładaj mozzarellę pokrojoną w plasterki.
  • Spaghetti wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na dania z makaronem:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger